Torstai 20.6.2019

Arkkipiispalta voimakas ulostulo: ”Mitä tapahtuu sille Suomelle, johon olemme tottuneet?”

Luotu: 
3.11.2015 10:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    - Kotoutuminen ei koske vain tänne tulevia. Se koskee meitä kaikkia. On kotouduttava uudenlaiseen todellisuuteen, arkkipiispa sanoo.
|

Arkkipiispa Kari Mäkinen on sanonut kirkolliskokouksen puheessaan, että on harhaanjohtavaa puhua Euroopan tai Suomen pakolaiskriisistä.

- Kriisi on siellä, mistä ihmiset ovat joutuneet lähtemään. Takana on pelkoa, toivottomuutta ja kertomuksia, jotka ovat surullisia ja uskomattomia. Siihen nähden täällä ei ole kriisiä. On kohtuutonta puhua kriisistä täällä, ja siten tehdä turvaa hakevista kriisin aiheuttajia, Mäkinen sanoi puheessaan.

Arkkipiispan mielestä Suomen tai Euroopan ei pidä sulkea rajojaan turvaa hakevilta, sillä se vain kasvattaisi laittomien ja epäinhimillisten väylien syntymistä.

- Tärkeämpää on nyt luoda turvallisia ja laillisia reittejä Eurooppaan, Mäkinen sanoo.

Arkkipiispan mukaan turvapaikanhakijoiden tulo ymmärrettävästi herättää pelkoja ja epävarmuutta Suomessa ja Euroopassa.

- Moni ymmärtää, että nyt ei ole poikkeustila vaan uusi eurooppalainen ja suomalainen normaalitila. En ihmettele, jos se herättää uhkakuvia, epävarmuutta ja pelkoja. Mitä tapahtuu sille Suomelle, johon olemme tottuneet? Tunnistan epävarmuutta itsessänikin. Mutta olen varma, että vastaanottokeskuksissa ja Euroopan maanteillä epävarmuutta ja pelkoa on monin verroin enemmän, Mäkinen sanoi.

Hän korosti toivon ja rohkaisun merkitystä.

- Kotoutuminen ei koske vain tänne tulevia. Se koskee meitä kaikkia. On kotouduttava uudenlaiseen todellisuuteen, jossa turvaa ja elinpaikkaa etsivät, monin tavoin haavoittuneet, mutta myös monenlaisin taidoin ja kokemuksin varustetut ihmiset ovat osa arkeamme, osa meitä, Mäkinen jatkoi.

Arkkipiispa muistutti, että ”ei ole erikseen suomalaisia ja ulkomaalaisia”.

- On vain ihmisiä, Jumalan luomia ja lunastamia ihmisiä, hän sanoi.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Taivaallista optimismiä jalat täysin ilmassa. Kriisit eivät ole luonnonvoimia vaan asukkaiden itse aikaansaamia. Kriisiytymistä kaikkine mausteineen tuodaan nyt Eurooppaan.
Pakolaisia tulee auttaa, mutta heidän omilla alueillaan, missä apu tehokkainta.

Matti Motti

"On vain ihmisiä".
Näin on. Unohtuu vain se, miten hyvinvointi ja kyky auttaa on luotu. Yhteiskuntasopimuksella. Jotkut sanovat sen tulleen riistämäälä kehittyviä maita - ei, hyvinvointia ei ollut kaikilla siirtomaavallan aikaan.

Yhteiskuntasopimus on yleinen eettinen julkisen moraalin yhteiskuntafilosofinen perustelu, jonka mukaan luonnontilassa olevat ihmiset solmivat keskenään sopimuksen, jolla he perustavat valtion. Sopimuksessa määritetään kansalaisten ja valtion oikeudet ja velvollisuudet. Tässä yhteydessä siis käsitteellä yhteiskunta tarkoitetaan valtiota.

Yhteiskuntasopimus on vaarassa - enää eivät edes kaikki kansalaiset tunnista velvollisuuksiaan.

Jyrki Tikkakoski

Mikähän siinä onkin ettei kyetä hyväksymään totuutta "maahantunkeutujien" osalta. Supo ilmoittaa tänään ääri islamistien tulleen jo suomeen. Senhän toki on jo suurin osa suomalaisista tiennytkin, mutta nyt viimeistään jo luulisi suvakkien ymmärtävän tilanteen. Kyllä tulisi Karillekkin kriisi mieleen jos joku hänen läheisistä naisista joutuisi noiden ääri islamistien kanssa illanviettoon.
Se on varma.

Reijo Siipola

Jos kotouttaminen koskee meitä kaikkia, voitaisiinko ammattiliitot kotouttaa tilanteeseen, jossa ei ole enää työvoimapulaa? Rakennusala haluaisi kouluttaa kymmeniä tuhansia siirtolaisia rakennusalan töihin, mutta ammattiliitto on tyrmännyt ajatuksen.

Jyrki Tikkakoski

Ei sitä ole ammattiliitto ole tyrmännyt, vaan terve järki.
Se on suomalaisilla 3v. koulutus + kaikki nykyajan vaatimusten mukaiset kurssit kortteja varten.
Maahantunkeutujille voi laittaa n. 2v. koulutukseen lisää.
Tällä menolla meillä ei ole silloin kun he valmistuvat mitään rakennettavaa. Paitsi korkeintaan niiden rakennusten uusimisia mitkä on poltettu tai muuten mellakoissa tuhottu.

Kaarle Akkanen

Arkkipiispan "jutut" on kaukana kirkon ja uskon asioista? Pitäisi kaiketi pitäytyä järjestönsä asioissa, eikä puuttua sosiaalipolitiikkaan tai yleensä politiikkaan. Tälläkö linjalla etsitään uutta jäsenistöä kuihtuvaan etujärjestöön?

Matti Virtanen

[Arkkipiispa muistutti, että ”ei ole erikseen suomalaisia ja ulkomaalaisia”.]

Ylevä näkökanta ja sopii hyvin arkkipiispan suuhun, mutta jos sotketaan tähän uskonnon tilalle vaikka kansantalous niin on hyvinkin olemassa erikseen suomalaiset ja ne "muut".

Se suomi johon olemme tottuneet on jossain sadan miljardin euron päässä.

Matti Kolehmainen

Eiköhän tuolla horinalla saada ne viimeisetkin vielä kirkkoon kuuluvat karkotettua. Äkkiä kirkollisvero pois, ettei yritysten tarvitse tällaisestakin soopasta maksaa. Vai onko niin, että suomalaiset maksavat, että Suomi kuuluu kaikille.

Mauno Strandén

Matti olet oikeassa! Arkkipiispa on pahempi kuin mikätahansa huijari jätkä, vailla mitään vastuuta!
Nämä ei ikinä kotoudu ja kun niitä on tarpeeksi, ne sanoo missä kaappi seisoo, ne ei ala alempiarvoisille tehdä mitään! Kysyköön vaikka muslimi imaamilta suoraan, onko muslimi ylempiarvoinen kuin kristitty tai ihminen joka on sitoutumaton!

Jukka S. Palo

Rakennusliitto tyrmäsi pakolaisten kouluttamisen, koska puolet vastavalmistuneista Suomalaisesta ei nytkään työllisty. Jotain kaksinaamaisuutta on työelämässä työnantajapuolella, kun koulutettu Suomalainen työvoima ei kelpaa, mutta eri kulttuurista, elintasosta ja ilman työhistoriaa olevat haluttaiin viedä kiljuen käsistä.

Kaarlo Kunnari

Jukka; Ulkopuolisena saan sellaisen kuvan, että ainainen änkyröinti ja istumalakkoilu, ulosmarssit sekä töiden jarrutus ovat syynä siihen ettei suomalainen työvoima kelpaa. Yrittäkääpä joskus puhaltaa saman yhteisen hyvä puoleen työnantajan kanssa, niin saatatte huomata mistä se kiikasti. Itsekin työelämässä olleena tiedän että homma voidaan tahallaan tehdä pilalle, jos porukka niin keskuudessaan päättää. Samoin ärsyynnytään viattomasta lauseesta jne. Vastaavasti myös ulkomainen työnantaja ei koe samanlaista vastakkainasettelua kuin kotimainen työntekijöidensä taholta (suomessa).

Anja Koppinen-Niemi

En ole uskovainen enkä kuulu kirkkoon, mutta ymmärrän täysin mitä arkkipiispa haluaa meille sanoa. Sivistyneiden ihmisten tulee kyetä tarkastelemaan asioita omaa elinpiiriään laajemmin. Sitten kun ilmastonmuutos alkaa ajaa ihmisiä omilta elinsijoiltaan pois, ovat elintasovaltiot hyvinkin osallisia syntyneeseen kriisiin. Siinäkin kriisissä Suomi on pitkään voittajien puolella, ensimmäisiä kärsijöitä ovat ne, joilla jo nyt ovat elinolot paljon huonommat kuin meillä.

Tapani Tuominen

On uskomatonta, että meiltä löytyy kirkon ylimmästä johdosta tällainen henkilö. Yhtä jalat irrallaan maasta kuin Anja Koppinen-Nieminen, joka ei ensin kysy "mikä on perimmäinen syy tähän kansainavaellukseen?". Ei se ole mikään ilmastonmuutos tai jumalan lähettämä vitsaus, niin kuin vakavasti laitoshoidon tarpeessa oleva Arkkipiispa Mäkinen näyttää luulevan.

Vastaus on se, että islam on tuhonnut elinmahdollisuudet näiltä alueilta. Ihmiset, joita johtavat imaamit, joista vasta tehdyn tutkimuksen kukaan ei ole valmis päivittämään heidän sairasta oppiaan edes tälle vuosituhannelle, tappavat hulluna toisiaan.

Tämän kaaoksen ja anarkian (anarkia päättyy kun islam on saatu iskostettua myös näille alueille kaikkine sharia lakeineen) itse kirkon korkein johtaja syleillen toivottaa tervetulleeksi ja samalla vielä taas kerran potkaisee Suomen kansaa.

Käsittämätön ulostulo jälleen. Haluaisin tietää ajatteleeko piispat kaikki samalla tavalla - lukuunottamatta tietysti Helsingin piispa Askolinia, joka on itse kaduilla mukana tuomassa islamia Suomeen ?

Juha Mäkipere

Kiitos Kari Mäkinen. Kiitos kirkolliskokousedustajille osoitetusta puheesta, joka on suunnattu myös meille kaikille suomalaisille. Puhe, joka viitoittaa suuntaa sille, mitä on olla kirkko Suomessa tänä aikana. Puhe viitoittaa suuntaa sille, mitä on olla suomalainen tänä aikana Tutun torilla ja kaikkialla Suomessa.
"Mitä tapahtuu sille Suomelle, johon olemme tottuneet? Tunnistan epävarmuutta itsessänikin." Mitä tapahtuu lasteni ja heidän lastensa Suomessa? Tunnistan epävarmuutta itsessänikin.
Sinun puheesi rohkaisee katsomaan maamme tulevaisuutta tehtävänä, johon meidän kaikkien tulee osallistua teoillamme sellaisen Suomen vahvistamiseksi, jossa ihmisyys ja lähimmäisistä huolehtiminen toteutuvat.
”Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman …” Virsi 600, sanat Dietrich Bonhoeffer, saksalainen pappi, jonka natsit teloittivat v. 1944.
Juha Mäkipere, Ulvila

Tuomo Niemelä

Mäkinen on selvästi ihastunut saamaansa huomion mediassa. On ikävää, että hän osaa lukea Raamatustaan vain ja ainoastaan sen empaattisen armo-osuuden. Vielä ikävämpää on, että Mäkinen on löyhäpäisyydessään arkkipiispa.

Aikana, jolloin pitäisi olla luja, Suomen ev.lut. kirkon päämies on kukkahattu viiripää.

Majlis Lahtinen

Tuomo--En käsitä tuon piispa Mäkisen puheita..Hän ei selvästi tiedä mitä raamatussa lukee,koska hänen ulosantti on niin päin seinää,kun olla voi..On väärin tuoda esiin asioita joka on selvästi Jumalaa vastaiset..Sanon nyt taas kerran,että suomesta tulee Islamistinen maa,ja sille ei edes Mäkynen voi mitään..Se on jo alkannut,siksi vaeltavat jo ympäri Euroopan eikä me voi sille mitään..

Carolus Linden

Nähdäkseni Suomessakin on turvapaikanhakijoita koskeva kriisi. Kymmenet tuhannet suojaa, turvaa ja muuta hakevat Lähi-idässä, Afganistanissa, Afrikassa ja muissa maailman kolkissa, ovat kokeneet ainoaksi tai parhaaksi vaihtoehdokseen hakea turvapaikkaa Suomessa. Kun he joutuvat tekemisiin Suomessa heitä kohtaavan tylyn todellisuuden kanssa, aihetutta se nähdäkseni useimmille melko varmasti ainakin henkilökohtaisen kriisin.
Arkkipiispalla voi olla käsitys, että ei ole erikseen suomalaisia ja ulkomaalaisia. Suomessa kuitenkin on laki nimeltä Ulkomaalaislaki. Perustuslaissa ja muussa lakitekstissä käytetään erittelyä kuten "suomalaiset ja maassa laillisesti oleskelevat ulkomaalaiset" ja "muun maan kansalaiset". Täten voisi arvoida, että yleisesti on vallaolevan käsityksen mukaan on erikseen suomalaisia ja uklomaalaisia.

Jyrki Tikkakoski

Ocku. Hieman topicista poiketen.
Niin se voi olla ettei piitata kuin omistaan mutta erittäin harva yrittäjä kykenee tekemään sitä omaa rahaa ilman hyviä työtekijöitä. Eikä ole sanottua, että se onnistuu niilläkään ja varmasti ei ilman omaa työpanosta onnistu mitenkään.

Mauno Strandén

Ompahan typerä osku? Ei ainakaan yrittäjä? Yrittät on kaikkien turvaverkkojen ulkopuolella ja silloinko pitäisi ajatella vain piispan kukkaroa?
Piispahan ei anna eses paljostaan, mutta kaikki on yrittäjän lompakolla?
Kun katsoo piispoja hepenissään, nehän on kuin sirkusporukkaa ja siiria päälliköitä, vaikka uskonnon esikuva kävi juuri hajottamassa pönäköitä uskonoppineiden pyhätöitä! Kyllä mansaa on vaipunut pimeyteen jotka kunnioittaa piispoja, ne on niitä väärän jumalan palvelijoita pellevaatteissaan ja kumartavat uskonnolle joka haluaa leikata yhtä sun toista vääräuskoisilta?

Mika Uusitalo

Arkkipiispa Mäkinen voisi kanssa käydän Ruotsin maahanmuuttovaltaisissa lähiöissä tutustumassa lähimmäisenrakkauteen ja suvaitsevaisuuteen, kuinka hyvin hallitsematon maahanmuutto tukee kotoutumista. Itä-Helsingissä ja Vantaallakin alkaa olemaan sopivia paikkoja kulttuurinvaihtoon. Mutta ei, nämä kirkonherrat majailee Kokoomuksen ja Yleläisten kanssa jossain idioottien ajatushautomossa, josta tyhmimmät päästetään antamaan medialle haastatteluja.

Ja kansa on tyhmä, jos luulee että tästä kunnialla selvitään. Suomalainen normaalitila ei voi olla pitkään se, että mistä tahansa maailmankolkasta tänne voidaan matkustaa elätettäväksi. Raha loppuu ja mitä tehdään vararikossa olevalle maalle? Ja mitä vikaa on suomalaisessa kulttuurissa? Miksi sitä ei voi vaalia ja tukea, onhan suomalaiset maailmanmittakaavassa melkoinen vähemmistö.

Pelko ja epävarmuus on jo todetuista lähimaiden ongelmista peräisin olevaa järkevää ennakkoluuloa, miksi niin pilalle mennyt kotoutuminen onnistuisi Suomessa paremmin? Rasismia ja ennakkoluuloja purkamalla? Eiköhän ruotsalaiset aika ennakkoluulottomasti ole uusiin tulijoihin suhtautunut ja ovat tehneet kaikkensa? Silti virkavaltaa kivitetään ja autot palaa, Allahia huudetaan. Länsimaissa 2000 -luvulla kuljetaan kylällä käyttäen burkaa.

Suvaitsevaisuus nykymuodossa on pahinta rasismia kaikkia kohtaan.

Sami Heinonen

Tämä mies on joku kirkon piirissä toimiva Leif Salmen, täysin pihalla koko ympäröivästä maailmasta. Mitä arkkipiispa Mäkinen oikein haluaa, että suomeen saadaan oma Malmö, Rinkeby ja Tensta ? Maa on jo nyt konkurssissa ja tämän piispan mielestä pitäisi veroja korottamalla ja velkaa ottamalla islamisoida suomi ? Kun nämä stalinistit saavat suomen kehitysmaan tasolle ja kansan vaihdettua kääntyy pakolaisvirta täältä ulos, mutta mihin ? Rupeaa paikat olemaan vähissä, eurooppa on jo hyvin pitkälle tuhottu.

Leo Patrikainen

Kirkkot hyväksyvät tapahtumat luonnollisina, kuten 90-luvun suomalaisiin kohdistuneet julmuudet. Auttamis-saarnoja ei ole kuulunut, ei kriisipalveluja, vaan vaietaan julmuudet luonnollisiksi. Viisitoistatuhatta luonnollista elämänkeskeytystä.

Arim Tuokkola

Arkipiispalle: "Yhdestä ihmisestä hän on luonut koko ihmissuvun, kaikki kansat asumaan eri puolilla maan päällä, hän on säätänyt niille määräajat ja asuma-alueiden rajat"
Olemme suomalaisia ja muut ovat ulkomaalaisia.

Ilkka Korkalainen

"Mitä tapahtuu sille Suomelle johon olemme tottuneet". Tätä on syytä miettiä kun tänne lappaa kaikenkarvaista väkeä ja sinisilmäiset maailmanparantajat ovat heitä ottamassa avosylin vastaan ilman mitään kriittistä ajatusta. Pian Suomi ei todellakaan ole enää se Suomi johon olimme aikaisemmin tottuneet. Koko suomalainen elämäntapa ja kulttuuri on pian mennyttä jos tähän ei ala tulla muutosta.

Joe Howards

Suomen sosiaaliturva ei kestä nykyisenlaista maahanmuuttoa. Sama raha pitää jakaa useamman ottajan kesken, joten sosiaalituet tulevat pienenemään huomattavasti. Tämä taas aiheuttaa sen, että halpatyömarkkinoille alkaa olla kysyntää. Ihmiset tekevät työtä pilkkahinnalla henkensäpitimiksi.

Kalle Salo

Suomessa johon olemme tottuneet on sekä sellaisia piirteitä jotka joutavat mennä, että sellaisia ominaisuuksia, joista ei tule tinkiä milliäkään.

Arkkipiispa haluaa nyt monien muiden tavoin sotkea keskenään mitä nämä ovat. Uhrata tärkeän vaaliakseen arvotonta ja haitallista.

Antti Salonen

Suomessa on maailman korkein työn verotus, yksi Euroopan heikoimpia ostovoimia ja yksi Euroopan kehnoimpia ilmastoja, korkea työttömyys, mutta yksi parhaista sosiaaliturvista. Minkälainen pakolainen investoi 10000-15000 euroa päästäkseen maapallon toiselta puolelta Suomeen? Ahkera työntekijä vai vastikkeetonta rahaa haluava? Miten tällainen ihminen voi sopeutua rehellisten ja ahkerien suomalaisten keskuuteen ja olla samanlainen, samaa kansaa? Ne joilla on silmät, nähkööt.

Timpe Saloranta

Eroaisin kirkosta uudelleen, jos se olisi mahdollista. Kirkolla tai ainakaan arkkipiispalla ei näytä olevan harmainta aavistusta reaalitodellisuudesta, pää pilvissä mennään. Siirtolaisten tulva nähdään kuin jonain luonnonvoimana, jolle emme mahda mitään. Turha miettiä vaikkapa taloudellisia puolia asiasta. It's all going to be alright. Right?

Mikko Kaasalainen

Mitä on tapahtunut sille kirkolle johon olen aikanaan liittynyt?
Kaikenkarvaiset nössöt ja hyväntahtoiset hölmöt hallitsevat kirkkoa tajuamatta missä mennään. Osaamatta johtaa kuten pitäisi. Kyselevät ja ehdottelevat aivan poskettomia.
Millä rahalla a-piispa kuvitteleee elättävänsä kaikki kymmenet miljoonat afrikkalaiset, jos ne tulevat tänne? Muuttaisiko Turun tuomiokirkon moskeijaksi, kun meidän pitää kotoutua muukalaisiin?
Pitäisikö lopettaa kirkollisvero ja siirtyä jäsenmaksulinjalle? Tietäisi a-piispa sitten millä rahalla hän voi patsastella julkisuudessa.

Joe Howards

"- On vain ihmisiä, Jumalan luomia ja lunastamia ihmisiä, hän sanoi."

Arkkipiispa katsoo nyt kyllä vahvojen kristillisten lasien läpi maailmaa. Muslimit saattaisivat pitää tuota jopa heidän uskoaan alentavana ilmauksena. Eikä arkkipiispakaan varmaan lähde sentään samaistamaan kristillista Jumalaa ja islamin Allahia, sen verran noissa on pyhien kirjojenkin perusteella eroja.

Tapio Harra

Syyttisten etsintään.
Euroopan pakolaiskriisin syylliset löytyvät sieltä, missä hyödytään sekasortoisesta Syyriasta. Syyria oli ennen Lähi-Idän ehkä vahvin sotilasvaltio, joka hankki tulojakin sotavoiman myynnillä. Venäjä oli läheinen liittolainen, koska sai tukikohdan Syyriasta. Israelille Syyria oli ikuinen vahva vihollinen. Eurooppa on sekaisin ja Syyria sisällissodassa.
Kuka siis hyötyy nykytilanteesta? Ainakin kaksi maata tulee mieleen, mutta useampikin löytyisi. Kuka on auttanut organisoimaan massapaon Syyriasta Eurooppaa kohti. Satojen tuhansien ihmisten pakeneminen ei suju itsestään vaan vaatii osaavia organisaattoreita ja materiaalitukea. Mistä löytyy yhtäkkiä satatuhatta pelastusliivä ja tuhansittain kumilauttoja? Eivät spontaanisti väkivaltaa pakenevat pysty näitä organisoimaan.

Kauko Aalto

Islamisaatiostahan tässä on kysymys. Eikö tämä pääimaami juuri sanonut, että pääkaupunkiseudulle tarvitaan viisi tai kuusi suurmoskeijaa. Asunnot näille uusille oikeauskoisille, järjestynee automaattisesti. Häntä huoletti myös se, että Itäkeskuksessa ihmiset joutuvat rukoilemaan kaduilla. Miksi he yht`äkkiä ovatkin yleisesti ottaen vain ihmisiä. Olisi näiden uussuomalaistenkin tultava tälle vuosituhannelle. Yhtään vuokraa ei kästtääkseni ole maksettu Jumalan toimesta, rukoillaan sitten vaikka kymmenen kertaa päivässä. Joten siinä mielessä on täysin yhdentekevää, missä tämä pyhä toimitus suoritetaan.

Mauno Strandén

Juuri noin Kauko! Täälläkin moni kirjoittaa pää alistuvasti nyökällään piispasta, itse sain tarpeekseni, kun kirjoitin kolme kirjettä eri piispoille yksikään ei vastannut?
Jos hän näkee muslimin, polvistunee heti ja haluaa nuolla jalat ellei jopa per.....ä.
Koko ikäni olen maksanut sille piispanlaiselle jätkäporukalle, jotka kuulemma ryyppää ja rällää, ei sitä tarvitse pokkuroida!

Matias Ahtopelto

Akkasen kommentti naulan kantaan. Lisää politikoivia piispoja. Että sellainen hengenmies. Ei ainkaan näillä lausunnoilla lisää lampaita saada. Loputkin kohta karkaavat karsinasta,
Mikähän musulmaanimaan uskonnollinen lehti antaa kristityn kirjoittajan näkemyksille palstatilaa eli paikallinen Kirkko ja kaupunki. Todella "humaania" toimintaa!

Hans Kallberg

syvästi ihmettelen miksi kirkon, seurakuntien työntekijöiden ja arkkipiispan mielestä tärkeämpiä avun tarvitsijoita ovat nyt maahan saapuvat. miksi kirkko ei ole ollut huolissaan kodittomista tai muuuten huono osiaista aikaisemmin joita kotomaassa on paljon. onko ihmisarvoltaan arvokkaampia maahan tulevat siirtolaiset? miksi kirkko ei ole julkisesti ollut huolissaan esim. kehitysavun leikkaamisesta ja avun jakamisesta siellä lähialueella mistä ihmiset lähtevät.
maan sisällä tapatuva eriarvoistuminen, lähen ihmisoikeuksien rikkominen ja oikeusturvattomus yhdistettynä toimeentulo ongelmin on maassa ollut arkipäivää jo vuosikausia. mikä on kirkon rooli enää yhteiskunassa, valita apua tarvitsevat ja katsoa läpisormien omassa maassa tapahtuvaa eriarvoistumista ja ihmisoikeuksien rikkomisia. puhun monen tapaturmaisesti vammautuneen sulla, joista edes paikalis seurakunnat le kiinostunut tarjoamaan apua saati sitten "esikunta". http://yle.fi/uutiset/vakuutusyhtio_ihmeparansi__aivo-_ja_niskavammainen...

Leo Mustonen

Olen täysin tyrmistynyt siitä keskustelun tasosta joka ilmenee niin monissa kommenteissa. Mihin on kadonnut peruskohteliaisuus, ihmisarvot, rehellisyys ja terve järki. Vaikka en kirkkoon kuulukaan, minusta arkkipiispa Mäkinen puhuu asiaa. Vähin, mitä voisi kommentin kirjoittajalta edellyttää, on että lukee edes koko artikkelin. Niin moni näyttää kirjoittaneen tänne pelkän otsikon perusteella ja vastustaa innolla asioita joita Mäkinen ei sen paremmin mainitse kuin puolustakaan. Jonkinasteinen kommentoinnin peruskurssi olisi paikallaan ennen kuin päästetään kirjoittamaan kommentteihin ihan puuta heinää.

Raili Sergejeff

Olen täysin samaa mieltä.

Henkinen sivistymättömyys, viha, ennakkoluulot ja ehkä peräti kateus paistavat läpi joidenkin kommentoijien teksteissä.

Minäkään en kuulu kirkkoon, enkä usko Raamattuun tai muihinkaan uskonnollisiin opuksiin, mutta arkkipiispa on mielestäni yksi niitä harvoja ihmisiä, joilla on rohkeutta ja avara sydän sanoa mitä mieltä on asioista.

Iivo Invenius

Joitain satojavuosia sitten kirkko sentään osasi laittaa murjaanit ruotuun, mutta nyt ollaan taas niiiiin laupiasta.. Pitäis liittyä melkein uudelleen , jotta vois taas erota! Tää jäppinen on vielä pöllömpi kun Räsänen!

M Loikkanen

Arkkipiispa muistutti, että ”ei ole erikseen suomalaisia ja ulkomaalaisia”.

Olen arkkipiispan kanssa jyrkästi eri mieltä. On suomalaisia ja sitten on ulkomaalaisia ja molemmilla on oma elämänmuoto ja kulttuuri. Molemmat haluavat pitää omansa!

Riitta Järvi

Kyllä Suomessa on kriisi, jos vanhukset kuolevat leipäjonoon.
Kyllä Suomessa on kriisi jos Suomessa 20 %' yli 75-vuotiaidista elää köyhyysrajan alapuolella. OEC-maiden toiseksi suurin määrä..Vain USA :ssa on muutama % enemmän köyhiä vanhuksia.
Kyllä Suomessa on kriisi jos 100 000 lasta elää köyhyydessä..
Kyllä Suomessa on kriisi jos Kelan etuisuuksista yli puolet jää käyttämättä, koska niihin oikeutetut eivät kehtaa, jaksa ja OSAA hakea niitä.
Kyllä Suomessa on kriisi kun vain mashanmuuttajia neuvotaan etuisuuksien hakemisessa. Ja lisäksi he tod. näköisesti väärinkäyttäjät niitä...
28-vuotiaat 7 lapsen somaliäidit ovat " yksinhuoltajia"... Ja kuten eräs sosiaalitäti sanoi : "
Somalinaiset ovat jatkuvasti raskaana, mutta miehiä ei näy missään ".... ( Paitsi Itä-keskuksen kahviloissa .. Kirjoittajan huomautus)
Myös jokaiselle suomalaiselle on järjestettävä henk.kohtainen juristi tai sosiaalivirkailija.
Näin ollen vanhukset eivät kuole leipäjonoihin ja myös kantaväestön köyhät lapset saavat polkupyörän, skeittilaudan, jonkin joululahjan ( vrt
Ramadan lahjat ) ja pääsevät lomalle, jos ei
nyt ihan Somaliaan, edes mummin luo Suomessa.

Jari Kilpinen

Mitä tapahtunut meidän lintukodollemme? Meillä ei ole varaa elättää kaikkia jotka tänne haluavat tulla. Viime vuonna meni yli miljardi maahantulijoihin.

Turvallisuus tilanne huononee ja rikollisuudet lisääntyy, jos päästetään liikaa maahantulijoita. Ruotsissa on lähiöitä, minne poliisi ei uskalla yhden partion voimin. Näissä lähiöissä on enemmistönä maahantulijat esim Rinkeby ja Rosengård. Terrorismi on nostanut päätään myös ja jopa Suomessa jouduttu koristelemaan kansanjuhlia kuorma-autoilla!

Onneksi erosin jo kirkosta viime vuonna, kun kirkko alkoi majoittaa laittomia maassaolijoita kirkkoon.

Jari Kilpinen

Ev.lut.kirkon on turha hurskastella valtion kirstun äärellä. Suomi ei voi olla koko maailman sossu. Jos ev.kut.kirkolla on liikaa rahaa niin , kirkko voisi ottaa vaikka 10 000 jo saapuneen maahantulijan vastuulleen, maksaa ruuan asumisen terveyden ja kaikki kulut mitä heistä aiheutuu. JOs näin tapahtuu kirkko voi hurskastella , sillä Suomen valtiolla ei ole varaa auttaa kaikkia.

Juha Wiklund

Onpa kumma kun tarttee vielä ihmetellä kun rajat vuotaa ja ihmisiä talssii sisään enemmän kuin lähtee ulos. Mukana tulee monenkirjavaa joukkoa joista osa syyllistyy vakaviin rikoksiin ja muut ovat likumäärällisesti meille taloudellinen uhka. Jos emme saa tällaista maahanmuutto ongelmaan kuriin heikko taloutemme yksinkergtaisesti kaatuu.

Jari Ikonen

Jouko Revon kanssa samaa mieltä. Jos arkkipiispa kerran katsoo että lisää pitää eri uskontokunnan edustajia tänne haalata, niin avatkoon kirkkonsa kukkaronnyörejä ensi alkuun vaikkapa nykyisistäkin tulijoista 10 000 henkilön ylläpitoon parin-kolmen vuoden ajaksi ja sitten jos rahat käyvät vähiin niin myyköön muutaman kirkon vaikka Qatarilaisille moskeijoiksi. Sieltähän sitten noinkin humaani imaami voisi saada hommiakin. Ai niin eihän se käykkään kun sitten ei saisi työaikana nappailla pyhää punavettä.

Martin Sandel

Kari Mäkinen, olet järkesi menettänyt sinisilmäinen huru-ukko!
Sinun satuilusi ovat vailla tolkkua.

Se että on ihminen riittä Karille siihen, että ei tarvitse pohtia onko uhkatekijöitä.
Olet ihminen, okei naapurini maksaa sinulle elannon ja sinun ei tarvitse tehdä töitä.
Olet ihminen, okei jatka vaan oman kulttuurisi mukaista elämää ja raiskaappa joku nätti tyttö niin hänestä tulee vaimosi tätä kautta (tietyssö kulttuurissa voi käydä ja on käynytkin näin).
Olet ihminen, okei jne jne..