Maanantai 17.6.2019

Kossupullon hinnasta veroja jo 87 % – Yksi puolue nostaisi vielä

Luotu: 
3.11.2015 15:17
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Koskenkorva-pullon hinnasta liki 87 prosenttia on veroja. Kristillisdemokraatit korottaisi alkoholiveroa.
|

Kristillisten eduskuntaryhmä esittää alkoholijuomien verotuksen nostamista yhteensä 60 miljoonalla eurolla. Aloitteen on allekirjoittanut ensimmäisenä entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen ja se liittyy puolueen valmistelemaan vaihtoehtobudjettiin.

Alkoholijuomaveron lisäksi alkoholituotteista maksetaan myös arvonlisäveroa ja verojen osuus alkoholituotteiden hinnasta on suuri. Uuden Suomen Alkolta saamien tietojen mukaan 0,7 litran ja 17,99 euron hintaisesta Koskenkorva-pullosta verojen osuus on liki 87 prosenttia koko pullon hinnasta. Oluestakin veroja maksetaan noin puolet pullon hinnasta. Viinin kohdalla verotus on hieman kevyempää.

Kristillisdemokraatit nostaisi alkoholiveroa noin 9 prosenttia.

Esimerkiksi viinipullosta alkoholiveroa maksetaan 2,54 euroa ja KD:n ehdotus nostaisi veroa noin 20 senttiä 2,77 euroon. Pienen keskiolutpullon alkoholivero nousisi kristillisten lakialoitteen mukaan 49,7 sentistä 54,3 senttiin ja Koskenkorva-pullosta maksettava vero nousisi 12,11 eurosta 13,30 euroon. Puolen litran siideritölkistä veroa menisi nykyisen 84 sentin sijasta 92 senttiä.

– Alkoholivero on asetettava sellaiselle tasolle, että se hillitsee alkoholin käyttöä ja että veron tuotto on järkevässä suhteessa alkoholin käytön yhteiskunnalle aiheuttamiin kustannuksiin. Tehokkain tapa hillitä alkoholin väärinkäyttöä on vaikuttaa alkoholin saatavuuteen ja hintaan. Vähentämällä alkoholinkäyttöä voidaan saada merkittäviä kustannussäästöjä sosiaali- ja terveyskuluista sekä vapauttaa poliisien resursseja, kristillisdemokraatit perustelevat ehdotusta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Simo Taivalkoski

Eli toisin sanoen kristilliset haluaisivat lisätä tuontia Virosta? Jo nykyäänkin valtiolta jää (toisten uutisten mukaan) vuositasolla saamatta 300 miljoonaa euroa alkoholiverotuloja ihmisten ostaessa Virosta, mutta tämäkin on ilmeisesti liian vähän heidän mielestään.

Ehkä olisi järkevämpää miettiä, mikä aiheuttaa Viron-tuonnin suuruuden suhteessa kotimaisen kulutuksen olemattomuuteen. Niin, verotus eli hintaero. Poliittinen tahto tehdä asialle yhtään mitään on lähes olematon.

Mahti Meisseli

Tehokkainta olisi edelleenkin se että kielletään sekin, ja se jonka jälkeen kielletään se että se oli jo kiellettyä..sen jäkeen raamatulle 98% haittavero. Jos taruolennot alkaa vaikuttamaan ihmiemieleen, niin nekin tulee luonnollisesti kieltää.

Kaj Nyyssönen

Kun Saksassa maksaa tarjous oluttölkki 0,25€ veroineen sis alv. Niin onhan se selvä Suomalaista kusetetaan oikeasti kun tölkki maksaa noin 0,70€ halvimmillaan ilman panttia. Veroa siinä on silloin 0,497€ tämän artikkelin mukaan jää valmistus ja myyntikustannukset yht 0,203€.
Tällä hinnalla ei saa kuin Saksalaista olutta Liedl nimisestä kaupasta Kartellien luvatussa maasta.