Maanantai 18.2.2019

Hallituksen täyskäännös: Näin Alexander Stubb perustelee

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.11.2015 17:11
Päivitetty: 
4.11.2015 17:19
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi keskiviikkona, että esitys veronkierron tehokkaasta katumisesta vedetään pois. Arkistokuva.

Oppositio pääsi keskiviikkona ilkkumaan hallituksen katuvan tehokkaasti omia esityksiään, kun hallitus kertoi peruvansa esityksensä tehokkaasta katumisesta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) perusteli ratkaisua myöhemmin keskiviikkona ja vahvisti samalla, että myös harmaan talouden torjunnan säästöt perutaan. Molemmat hankkeet ovat olleet kiihkeän arvostelun kohteena.

Stubb kertoi, että hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat päättivät tiistaina, että hallituksen esitys tehokkaasta katumisesta ”olisi syytä vetää pois perustuslakiin liittyvien näkökohtien vuoksi”. Esitys olisi tarjonnut veronkiertäjille mahdollisuuden ilmoittaa oma-aloitteisesti puuttuvista veroistaan välttäen rikosoikeudelliset seuraukset ja petossyytteet.

– Perustuslakivaliokunnassa on nähty ongelmalliseksi tasavertaiseen kohteluun liittyviä näkökulmia, esimerkiksi siten, että esityksen olisi pitänyt olla pysyvä. Esitys oli määräaikainen yhdeksi vuodeksi. Emme lähde tätä muuttamaan, vaan vedämme esityksen pois, Stubb kertoo perusteluista tiedotteessa.

Valtiovarainministeriö oli jo syyskuussa ehtinyt tiedottaa, että ”verotuksessa käyttöön niin sanottua tehokasta katumista koskevat säännökset”.

Lisäksi Stubb kertoo tiedotteessa, että hallitus valmistelee harmaan talouden torjunnasta kokonaisuuden, jossa huomioidaan muun muassa ”viranomaisten mahdollisuudet puuttua harmaaseen talouteen”.

– Osana tätä tulen esittämään, että poliisi tulee saamaan kehyksissä pois jääneen 6,4 miljoonaa euroa talousrikosten tutkimiseen. Osa rahasta löytyy jo sisäiseen turvallisuuteen ohjatusta 50 miljoonan euron määrärahasta, osa etsitään muualta kehyksen sisältä, ministeri Stubb sanoi.

Myös kolmas kiistelty hanke, hallintarekisteröinnin mahdollistava arvopaperikeskusasetus, on nyt tarkan harkinnan alla. Hallituspuolueista perussuomalaiset vastustaa avoimesti esitystä ja valtiovarainministeriön esitysluonnosta kritisoivat lausunnoissaan niin poliisi, verottaja kuin monet muutkin viranomais- ja lainvalvojatahot.

Stubbin mukaan ”lausunnot käydään tarkkaan läpi, tehdään tarvittavat täsmennykset ja päätetään, miten kokonaisuuden osalta edetään”.

– Politiikkaa syytetään usein poukkoilusta ja tuuliviirimäisyydestä. Emme lähde tässä poukkoilemaan, vaan käymme rauhassa läpi asetuksesta saadut lausunnot ja erityisesti niissä olevat avoimuutta lisäävät ehdotukset. Osa kritiikistä kohdistuu EU-sääntelyyn perustuvaan yleiseen markkinoiden avaamiseen eikä nyt esillä olevaan kansalliseen lainsäädäntöön, Stubb sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Veli-Pekka Moisalo
Veli-Pekka Moisalo
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Krogerus

Kokoomus ajelee ja kokeilee kaikkea eikä valtioneuvoston esityksissä ole enää päätä eikä häntääkään. Tehdään kaikenlaisia ehdotuksia ja sitten niitä vedetään pois. Pitäisi valtioneuvoston valmistella lait kunnollla. Tuntuu, että valtioneuvosto on täynnä aloittelijoita, jotka suoltavat esityksiä ja sitten ne otetaan takaisin. Mitä tämä on muuta kuin ihmisten ja yhtiöiden hämäämistä ei ole kunnon politiikkaa jota viedään eteenpäin. Sixpakin arvasikin, ettei siitä tule mitään, mutta porvarihallituskin tunaroi tällä tavalla aika härskiä touhua, miten voi ennakoida tämän hallituksen tekosia, kun persujen kannatus vielä tästä laskee, pitää kerätä Soinille pisteitä??? JA HALLITUS POUKKOILEE MINKÄ KERKIÄÄ!!!

Ari-Vesa Parviainen

Valtion maksamat (ja lainaamat) tulonsiirrot eivät päädy varakkaille, vaan tukien varassa eläville. Kun jatkuvaa lainanottoa halutaan supistaa (järkevää), on selvää mistä pitää karsia. Muu ei tuota korjaa. Kaikki saavutettu etu ei voine olla ikuista.

Jos kakku saadaan taas kasvamaan, on jälleen jaettavaakin. Se lie tähtäimessä nyt.