Sunnuntai 26.5.2019

Kansanedustaja: 2 vuoden tuomiolla häätö Suomesta – ”karkotusautomaatti” ulkomaisille rikollisille

Luotu: 
10.11.2015 13:51
Päivitetty: 
10.11.2015 13:54
  • Kuva: Ville Tavio / Tuomas Tähti
    Kuva
    Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) jätti ensimmäisen lakialoitteensa. Kuva: Tuomas Tähti.

Perussuomalainen kansanedustaja Ville Tavio on jättänyt eduskuntaan lakialoitteen ulkomaalaisten, vakaviin rikoksiin syyllistyneiden automaattisesta karkottamisesta.

Tavio kirjoittaa ”karkotusautomaatista” myös blogissaan Puheenvuorossa.

– Lakialoitteen ajatuksena on, että jos ulkomaalainen tuomitaan kahden vuoden tai pidempään vankeusrangaistukseen, hänet määrätään automaattisesti käännytettäväksi tai karkotettavaksi sekä toistaiseksi voimassaolevaan maahantulokieltoon, Tavio kirjoittaa.

Perustelu on se, että ”vakaviin rikoksiin syyllistynyt ulkomaalainen on menettänyt yhteiskuntaluottamuksensa Suomessa”. Siksi lain vahvana lähtökohtana tulisi olla tällaisen henkilön karkottaminen, Tavio katsoo.

Hän kertoo, että nykyisin ulkomaalaisen rikollisen maasta käännyttäminen tai maasta karkottaminen sekä maahantulokiellon määrääminen tapahtuvat useamman viranomaisen toiminnan ja useamman tuomioistuimen prosessien myötä. Karkotus etenee käräjäoikeuden ja hovioikeuden kautta korkeimpaan oikeuteen ja sieltä vielä poliisin ja maahanmuuttoviraston kautta hallinto-oikeuden eri asteisiin.

– Lakialoitteeni myötä karkotus tapahtuisi suoraan nykyisen prosessin ensimmäisessä vaiheessa (rikostuomio) tekemällä karkotuksesta rikoksen lisärangaistuksen. Laki toisi toteutuessaan huomattavia säästöjä poliisille, maahanmuuttovirastolle ja tuomioistuimille, hän kirjoittaa.

Lakialoitteessaan Tavio tarkentaa vielä, että karkotus tapahtuisi yksiportaisesti ”suoraan käräjäoikeuden päätöksellä”. Hän uskoo, että vastaajan kuuleminen ja oikeusturva voisi toteutua jopa paremmin käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä kuin kirjallisessa hallintoprosessissa, koska syytetty voisi käräjäoikeudessa ”avustajansa avustuksella esittää ne seikat, jotka puhuvat pääsääntönä olevaa karkottamista vastaan”.

Karkotuksen täytäntöönpano tapahtuisi vankeusrangaistuksen suorittamisen jälkeen, Tavio kertoo Uudelle Suomelle. Hän tiedostaa, että aloite voi olla oikeusteknisesti hankala pala, mutta kertoo toistaiseksi saaneensa vain hyvää palautetta esityksestään.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Miika Kautto

Tuo on niin populistinen aloite kun voi olla ja myös perustuslain vastainen. Henkilö on syytön siihen asti kun tuomio vahvistetaan. Jokaisella on oikeus valittaa tuomiostaan, eikä ketään voida asettaa eriarvoiseen asemaan taustaan riippumatta. Nykyäänkin henkilö voidaan karkoittaa maasta, heitä myös karkotetaan se ei ole vain aina helppoa.

Taisto Pihlajamaa

Turhan nopeasti saavat samoja oikeuksia kuin kantaväestö.

Joku noin 10 vuoden koeaika saattaisi olla hyvä olemassa. Jos sen aikana osoittautuu, ettei Henkilö ole omaksunut edes maan lakeja, tulisi tämä Henkilö poistaa Euroopasta, ja antaa pysyvä kielto uuteen tulemiseen. No, parkkisakko ehkä vielä, mutta virhe, josta on laissa säädetty vähäinenkin vankeusrangaistus, tulisi olla syy karkoitukseen.

Taisto Pihlajamaa

jatkan vielä

Olen nähnyt julkaistuja mielipiteitä, joissa maahantulijatkin, siis ne, jotka aikovat täällä olla ja viihtyä, ovat toivonetn räyhäaineksen poistamista. Kuulemma vaikuttavat heidän mielestään kielteisesti koko tulijakunnan maineeseen.