Lauantai 25.5.2019

”Maan tilanne alkaa olla kriittinen” – Suorat sanat turvapaikkatilanteesta Ylellä

Luotu: 
11.11.2015 07:40
Päivitetty: 
11.11.2015 07:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arkistokuvassa.
|

Sisäministeriö tiedotti tiistaina Suomen joutuvan laskemaan vastaanottokeskusten majoitustasoa. Kansliapäällikkö Päivi Nerg kuvasi Ylen aamutelevisiossa keskiviikkona suorasanaisesti, miltä tilanne näyttää, kun maahan saapuu yhä väkilukuun suhteutettuna neljänneksi eniten turvapaikanhakijoita Euroopassa ja vastaanottokeskusten paikat alkavat loppua.

– Meidän maan tilanne alkaa olla todella kriittinen, Nerg sanoi Ylellä.

Tämä on Nergin mukaan myös viesti, jota pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vie EU-maiden ja Afrikan johtajille Maltan tänään alkavaan muuttoliikekokoukseen. Suomi vaatii Euroopan unionilta nyt johdonmukaisia toimia, joilla tilanne saadaan haltuun.

Lokakuussa Suomeen saapui kaikkiaan 7058 turvapaikanhakijaa. Kuun lopussa tulijamäärät laskivat tilapäisesti, mutta jo marraskuun vaihteessa turvapaikanhakijoita rekisteröitiin viikonlopun aikana yhteensä 776. Pääosa tulijoista on nyt irakilaisten sijaan afgaaneja.

Hakijamäärien kasvaessa nopeasti ”ei vastaanoton palvelujen tasoa enää pystytä pitämään nykyisellään”, ja viranomaiset valmistautuvatkin teltta- ja konttimajoituksen käyttöönottoon.

Päivi Nerg kertoi Ylellä, että telttoihin ei majoiteta lapsiperheitä, vaan ”nuoria miehiä, joita kuitenkin tulee koko ajan”.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Moll

Kyllä kait telttamajoitus kelpaa, kun pääsee suojaan vesisateelta, verrattuna siihen että on juuri pelastunut kotimaan pommisateesta.

Ei teltta mikään paha paikka ole, jos sinne saadaan lämpö ja saniteettitilat ovat lähellä.
Naiset ja lapset sisätiloihin, miehet telttoihin.

Muuten miten on valmistauduttu siihen että vaikkapa koko etelä- Suomi olisi evakuoitava katastrofin seurauksena? Tällöin puhuttaisiin jo miljoonista ihmisistä. Riittäisikö tiloja ja telttoja, vai kuusen juurelleko meidän olisi majoituttava.

Pakolaiset tuovat meille paljon uusia näkökulmia omiin asioihimme. Se tekee hyvää. Väestönsuojeluorganisaatio on aika hiljaa. SPR toimii.

Hannu Korpilampi

Maanjäristystä paossa olevat ihmiset eivät tuo maanjäristystä mukanaan.

Mikä se katastrofi tuolla alueella on? Ihmiset murhaavat toisiaan silmittömästi, koska nämä näyttävät pikkuisen erilaiselta, uskovat samaan jumalaan vähän eri tavalla tai omaavat marginaalisesti erilaiset tavat.

Nyt sitten nämä ihmiset tulevat Suomeen. Mitä luulet että tapahtuu? Tulijat näkevät tilanteen vain niin että heidän heimonsa on vastaan toiset heimot. Toiseen heimoon kuuluvat ovat epäihmisiä, joille pahantekeminen on vain sankaruutta.

Kouluttamattomia, kielitaidottomia tulijoita on mahdoton integroida, joten heidän osakseen jää elää sosiaaliturvan varassa ja syrjäytyä omiin klikkeihinsä, joissa ääriajattelu rehottaa.

Suuri määrä 20-30-vuotiaita syrjäytyneitä ja kielitaidottomia miehiä yhdistettynä heimoajatteluun ja väkivallan kulttuuriin tuo meille todellakin paljon uusia näkökulmia omiin asioihimme. Olen tosin sitä mieltä että pääosin se tulee tekemään kaikkea muuta kuin hyvää.

Sami Heinonen

Tämän miehen olisi jo kuukausia sitten pitänyt ajatella maansa etua, eikä mitään unelmahöttöä. Erittäin monet poliitikot ja nykyään jopa virkamiehet tuntevat olevansa messiaana koko maailmalle toisten ihmisten rahoilla. Suomen veronmaksajat on jo ajettu suohon jopa usean sukupolven ajaksi, luuleeko joku tosissaan että uusia Finlysoneja, Fazereja ja Gutzaiteja kiinnostaa maksaa hölmölän velkoja ? Ainoastaan sosiaalitapausten kannattaa jäädä suomeen. Mutta Orpo voi olla huoletta niitä on tulioista suurinosa.

Jaakko Aalto

Ruotsin kokoomus vaatii tämän päivän Aftonbladetissa seuraavaa:
- Rajakontrollin palauttaminen, jotta tiedettäisiin mitä porukkaa maahan saapuu. Nykysäädösten mukaan rajatarkastukset voidaan palauttaa kuukaudeksi ja tarkastuksia voi jatkaa kolmella kuukaudella.
- Toisista EU-maista saapuvien turvapaikanhakijoiden käännyttäminen suoraan rajalta, koska tulijat eivät ole rekisteröityneet läpikulkumaissa turvapaikanhakijoiksi.
- Turvapaikkaa tarvitsemattomien maasta poistamisten nopeuttaminen.

Miksi Suomen kokoomus ei tee samaa ? Hallituspuolueena se epäilemättä saisi asian päätökseen nopeasti, varsinkin kun sillä on vielä sisäministerin paikkakin. Tämä on asia, joka olisi pitänyt hoitaa jo aikoja sitten.

Markku Nieminen

No, miksi Orpo ei tee mitään! Miksi Kokoomus ei tee mitään ja miksi Keskusta siunaa tämän sekoilun? Kokoomuksen ja Orvon sekä hänen ministeriönsä on vastuussa Suomen turvallisuudesta! kaikki toisesta EU maasta tulleet heti takaisin, niin tilaa tulee!

Matti Kolehmainen

Shengen alueella tultaessa ja siellä liikkuessa Shengen alueen ulkopuolisella kansalaisella tulee olla viisumi. Tarkoitatko tätä. Käsittääkseni jos esim. Peruu turvapaikkahakemuksensa ei tämä henkilö voi enää surffailla Shengen alueella.

Eero Pekonen

Olen samaa mieltä. Jos ministeri ei osaa muuta kuin pyöritellä silmiään ja soperrella sekavia, niin on syytä erota. Ministeri Orpo, olet joutunut liian suuriin saappaisiin ja seurauksista kärsii koko Suomi kymmeniä vuosia.

Heikki Leivo

Halla-aho ehdotti taannoin parakkikylää Tornioon, ja siitä nousi kauhea haloo. Nyt Orpo puhuu jo telttamajoituksesta. Olisiko vähitellen aika myöntää julkisesti, että H-a on ollut koko ajan oikeassa? Tulee kovin kalliiksi odottaa että p..at on ensin housuissa, jos lopulta kuitenkin päädytään H-an ratkaisuun.

Rauno Ruusunen

Erilaisissa messuhalleissa on paljon hyvää majoitustilaa.Tulijathan on täällä vuosia,ennen kuin heidät saadaan kotiutettua,valitusaikoineen.Majoittamalla ja ruokkimalla nämä tulijat,säästytään käyttövarojen jakamiselta.Lisäksi meillä on vähäkäyttöisiä kulttuuri tiloja paljon käytettävissä tappiollisina.Todelliset pakolaiset sopinee Helsingin vapaaseen asuntokantaan.

Roope Massinen

Toivon, että kukaan ei heitä rasismikorttia pöytään, sillä rasisti en ole koskaan ollut. Kannatan kaikkien ihmisten tasa-arvoa - myös suomalaisten tasa-arvoa muualta tulleisiin nähden. Ihmisiä hädässä pitää auttaa, mutta ei siten, että oman maan kansalaiset joutuvat sen vuoksi autettuja huonompaan asemaan. Suomen valtio on etujärjestö, jonka tehtävä on puolustaa ensisijaisesti omien kansalaistensa etuja. Jos resursseja riittää, niin silloin autetaan myös muita.

Hallituksen juuri päättämät asumistuen leikkaukset ja eläkkeiden indeksijäädytykset pudottavat 27 000 vanhusta köyhyysrajan alapuolelle. (HS 21.10.2015). Suomessa on eri mittaustavoilla laskettuna 700 000 - 900 000 köyhää. (Evl.fi). Köyhyysraja kuvaa tulotasoa, jonka alapuolella olevalla henkilöllä ei ole varaa hankkia välttämättömiä hyödykkeitä siedettävän elintason ylläpitämiseksi.

Miten tässä tilanteessa voidaan pitää perusteltuna sitä, että läpi koko Euroopan jopa 10 muun maan kautta Suomeen vaeltavat maahanmuuttajat menevät asuntojonossa suomalaisten edelle? (Yle Uutiset 12.10.2015). Samalla isolle osalle maahanmuuttajia maksetaan valtion kassasta jopa vuosia kestävä ilmainen täysi ylläpito ilman mitään vastiketta.

Nyt tuntuu ikävän vahvasti siltä, että on asetettu muualta tulevien edut suomalaisten oikeuksien edelle. Päättäjien erikoinen toiminta on johtanut räikeisiin ristiriitoihin mm. kunnallisissa asuntojonoissa, verorahojen siirtämisessä leikkausten kohteeksi joutuneilta suomalaisilta maahanmuuttajille, sekä siinä käänteisessä (suomalaisiin kohdistuvassa) syrjinnässä, jolla maahanmuuttajia suositaan julkisten työpaikkojen täyttämisessä.

Työperäinen maahanmuutto on useimmiten perusteltua, ja todellista hätää kärsiviä lähes jokainen haluaa auttaa. Itse ajattelen, että jos pakenisin sotaa, hakisin turvaa ensimmäisestä matkalle osuvasta maasta, jossa sotaa ei ole. Nyt kun vuositasolla useiden kymmenien tuhansien ihmisten matka kulkee sota-alueelta läpi koko Euroopan kaukaiseen Suomeen, en voi välttyä ajatukselta, että kaikkien tänne hakeutuvien ihmisten hätä ei ole aitoa.

Valtion itsenäisyyden määritelmään kuuluu oma ulkopolitiikka ja sen mukana kyky itse säädellä ja valvoa valtion rajoja, eli päättää itse siitä, keitä valtio päästää rajojensa sisäpuolelle. Maahantulo ei ole subjektiivinen oikeus, vaan maahan saapumisen oikeutus perustuu vastaanottavan valtion suopeuteen. Tästä huolimatta nyt turvapaikan hakemista ja myöntämistä pidetään monien mielestä virheellisesti lähes itsestäänselvyytenä.

Pakolaisten sekä turvapaikanhakijoiden vastaanottokäytäntö luotiin länsimaihin poliittisten pakolaisten tai kotimaassaan vainottujen ihmisten tilapäiseksi suojelemiseksi. Sitä ei ole tarkoitettu massamaahanmuuttoa eikä väestöjensiirtoja varten. Nyt tätä periaatetta käytetään valitettavasti avoimena valtakirjana turvapaikkashoppailuun, elintasopakolaisuuteen ja loppumattomien siirtolaisvirtojen vyöryttämiseen rajojen yli.

Suomeen on saapunut syyskuusta 2015 alkaen pakolaisia keskimäärin lähes 500 ihmisen päivävauhtia. Jos sama meno jatkuu, se tarkoittaa jopa 180 000 pakolaista lisää Suomeen seuraavan vuoden aikana. Venäjän sotatoimet Syyriassa ovat aloittaneet uuden pakolaisvyöryn. "Turkki varoittaa: 350 000 pakolaista viikonlopuksi, jos Venäjä jatkaa ilmaiskuja." (Verkkouutiset 21.10.2015). Pakolaistulva ei siis ole nykytietojen mukaan ainakaan laantumassa, vaan jopa kasvamassa.

Suomen pitäisi ensin hoitaa asiat kuntoon omien kansalaistensa osalta, ja vasta sen jälkeen syytää rahaa muille. Pakolaisia voidaan parhaiten auttaa heidän kotimaataan lähellä olevissa kohteissa, joista heidän on helpompi palata takaisin, kun tilanne lähtömaassa on rauhoittunut.

"Uusien vastaanottokeskuksien perustaminen merkittävässä määrin Suomeen vaikuttaa rahan haaskaukselta, kun pakolaiset ovat ulkomailla, jossa heidän turvallinen majoittamisensa, muonittamisensa, terveydenhoitonsa ja kouluttamisensa voitaisiin järjestää edullisemmin (lähempänä heidän kotimaataan)." (Atte Kaleva, Uuden Suomen blogi 10.09.2015). Suomi voisi osoittaa tukensa esim. Turkin rajaseudulle, Jordaniaan ja muille niitä lähellä oleville alueille perustettaville vastaanottokeskuksille.

Maahanmuuttajien työttömyys on valitettavasti pysynyt keskimäärin suurena, joten väite varsinkin pakolaisina Suomeen tulevista maahanmuuttajista yhteiskuntaa taloudellisesti hyödyttävänä ryhmänä ei ole perusteltu. Esimerkiksi somaleja on ollut Suomessa jo lähes 25 vuotta. Somalia äidinkielenään puhuvat ovat Suomen kolmanneksi suurin vieraskielinen väestöryhmä venäläisten ja virolaisten jälkeen. Somalinkielisistä vain noin 20 % käy töissä ja maksaa veroja palkastaan. (Helsingin kaupungin tietokeskuksen neljännesvuosijulkaisu Kvartti 2/2014). Jopa 80 % somaleista siis elää yhteiskunnan heille maksamilla tuilla.

Pakolaisen statusta käyttävien maahanmuuttajien kustannukset Suomen valtiolle ovat useita miljardeja euroja, ja ne kasvavat jatkuvasti. Suomi ottaa joka tunti miljoona euroa lisää velkaa. (Pääministeri Juha Sipilä A-studiossa ja Aamulehdessä 29.5.2015). Tällä hetkellä valtion 54 miljardin budjetista lähes kaksi miljardia vuodessa menee korkoihin. (Sijoitustalous 12.03.2015). Valtion ottaman velan 100 miljardin euron raja on juuri ylittymässä.

Nykyinen elintasomme perustuu siis suurelta osaltaan vastuuttomasti otettuihin lainoihin, joita lapsemme joutuvat puolestamme maksamaan.

Keijo Lindgren

Suomessa ei asunnoista ole pula kun monella on kaksi asuntoa, yksi kaupungissa ja toinen maalla.
Veikko Vennamo kun aikanaan asutti karjalasta paenneet olikin vaikeampi tehtävä.
Timo Soinille jos seuraa Veikko Vennamon jälkiä asuttaminen hoituu helpommin.
Lähi-idästä tulleet jotka eivät ole tottuneet Suomen hiljaisuuteen lähtevät maalta takaisin kotimaansa metelöivään todelliseen katuelämään.

Jukka Heinänen

Kyllä suomessa tilaa löytyy. Pääkaupunkiseudulla on tyhjillään olevaa toimistotilaa 1000 000m2. Ympäri suomea olevat jäähallitkin imaisisivat satojatuhansia apua tarvitsevia.

Kysymys kuluu: Löytyykö empatiaa, sodan jaloista pakenevia kohtaan vai toijotetaako vain omaan napaan.

Sepetius Kangas

Aivan ei asunto ole ongelma vaan ruoka lääkkeet ja vaatteet. Mutta tämä ei ole yksin Suomen ongelma. Tämä on koko EU:n asia. Ja siitä taikka sen rahoituksesta on sovittava. Eli kustannuksia on tasattava eri maiden kesken. siinä onkin ongelmaa kerrakseen. Muidenkin on opeteltava sopeuttaamaan. Siks kait Orpo EU:ssa kiertelee. Eli kuhan saadaan edes voimassa olevat sopimuksetkin toimimaan niin tilanne paranee. Nyt Suomi on varsin korkealla sijotettuihin pakolaisiin nähden. Mutta kuluihin on saatava apua. Varsinkin kun omakin talous huutaa parannusta.

Roope Massinen

Seuraavassa lainauksessa on miettimisen aihetta jokaiselle.

"Turvapaikka Hölmölästä
Kuulemma ”hätä ei tunne hintalappua”. Mutta ”hätä” ei voi olla syy, joka saa ihmisen pakenemaan Ruotsista Suomeen. Mikäli akuutti hätä on ollut näiden ihmisten alkuperäinen syy jättää kotinsa, niin se hätä on jäänyt taakse jo tuhansia kilometrejä sitten.

Todellisten syiden jäljille on verrattain helppo päästä. Ensinnäkin on huomattava, että käsissämme oleva kaikkien aikojen massiivisin kansainvaellus ei ole mikään spontaanisti syntynyt ilmiö, vaan ihmissalakuljettajien miljardiluokan bisnes."

Kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteeri Wille Rydman

http://www.willerydman.fi/turvapaikka-holmolasta/

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/ihmissalakuljetus_rikollisjarjestot...

Kaarle Akkanen

Orpo voisi ottaa käyttöön poikkeustilan vaatimat käytännöt? Nyt on lopetettava se ajatus, että mitä muut meistä ajattelevat! Saattavat muuten nykyisin ajatella jopa niin, että ovatpahan hyväntahtoisia idiootteja? Onko "partiopoika" liian kiltti päätöksiin joka vaatii ns. munaa?

Ensio Jauhiainen

Sipilän hallituksessa on kaksi ministeriä jo keinottelemassa veroparatiisi sijoituksissa ilmaa puhdistettaisiin kun nämä kaksi epäkelpoa erotettaisiin ja heidän keplottelemat hyödyt sijoitettaisiin näihin invaasion aiheuttamien kustannusten maksuun voisi se panna muutkin päättäjät miettimään päätöksiään

Matti Kolehmainen

Onko tämä jonkinlainen hätähuutojen kilpalaulanta Ruotsin kanssa äiti-Merkelille? Äiti, äiti mitä meidän nyt pitää tehdä? Kun äiskä sanoi, että kaikkien pitää päästä leikkimään meidän hiekkalaatikolle ja laatikko on täpösen täysi. Urpon pitäisi perinteiseen Suomi poliitikko tyylin mennä Merkelin syliin lutkuttamaan peukaloa ja vääntää kunnon itku. Jospa äiti-Merkel sitten heltyisi.

Jouko Repo

Ruotsissa on tilanne karkaamassa käsistä. Liika on liikaa, ja ei ole enää tilaa tuhansille tulijoille. Samaan aikaan virta Ruotsista kasvaa Suomen suuntaan. Junat pohjoiseen ovat aivan täynnä.
Orpo voi ihan heti osoittaa olevansa pätevä ja lopettaa tuon turvallisesta maasta tulevan turvapaikanhakijoiden virran. Mistä muuten johtuu, että sisäministeri ei ole jo toiminut ?

anita frisk

9/11 jälkeen sadat miljoonat ihmiset kärvistelevät maailman lentokentillä nöyrästi riisuen vaatteitaan ja kenkiään ja alistuvat ei-aina-niin-asialliseen käsikopelointiin turvallisuuden nimissä. Näyttävät bordareitaan ja passejaan, jonottavat ja jonottavat kiltisti. Ei nesteitä, jopa lanttulaatikotkin takavarikoitu turvallisuuden nimissä. Entäpä nyt, Euroopassa? Ei enää mitään turhaa nipotusta turvallisuudesta. Miljoona sotaisista maista tullutta identifioimatta olevaa tulijaa voi kulkea täysin vapaasti ympäri maanosaa. Ei mitään tullitarkastuksia mikäli oikein olen ymmärtänyt. Pimeää rahaa, huumeita, aseita ja vaikkapa Semtexiä voi kanniskella täysin vapaasti. Esim. Tornion tulli: tekeekö se sitä mitä tullin tehtäviin kuuluu vai ihan jotain muuta kuten olen lukenut. - TVssä on sen sata tulli- ja poliisiohjelmaa, nyt kuvaamaan sitä oikeaa elämää vaikkapa tuonne pohjoiseen. Jos kantti tuotantoyhtiöillä kestää.

Outi Naukkarinen

Käykäähän kattomassa poliisikoira Dieselin, sivua facessa, minua ihan kylmää nämä suomalaiset tollot jotka eivät tajua mitään. Videon ätkällä selkäpiitä karmiva uusi uhkaus Ranskalle, kauhiaa. Koska se on meillä, Vokit tarkistuksiin, ja rajat kiinni. Vaikka ei se enään mitään auta.