Lauantai 25.5.2019

Orpo: Vastaanottaminen onnistuu, mutta miten kotoutamme?

Luotu: 
11.11.2015 09:39
Päivitetty: 
11.11.2015 09:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sisäministeri Petteri Orpo on huolestunut Suomen ja Euroopan maahanmuuttotilanteesta.
|

– Mitä kriittisemmäksi tilanne menee, sitä itsekkäämpiä, omista lähtökohdista tehtyjä ratkaisuja [Euroopassa] tehdään, pohti sisäministeri Petteri Orpo (kok.) pakolais- ja siirtolaiskriisiä keskiviikkona tavatessaan politiikan toimittajia.

Vaikka viranomaiset pitävät Suomen tilannetta jo kriittisenä muun muassa vastaanottokeskusten riittävyyden osalta, sanoi Orpo Suomen kyllä pärjäävän.

– Tänä vuonna [hakijoiden arvioitu] määrä on noin 27 000. Kyllä me nämä määrät pystytään vielä hoitamaan. Jos ensi vuonna nousee samalle tasolle, Suomelle tulee taloudellisia ja henkisiä vaikeuksia, Orpo sanoi tilaisuudessa.

– Vastaanottaminen onnistuu, mutta miten kotoutamme, siinä voi tulla haasteita, hän jatkoi.

Toisaalta vain osa turvapaikanhakijoista jää varsinaisesti kotoutettaviksi. Sisäministeriön tuoreen arvion mukaan noin 60–65 prosenttia turvapaikanhakijoista saa kieltävän päätöksen. Arvio perustuu viimeisen parin kuukauden keskimääräisiin hakijaprofiileihin ja tehtyihin pistokokeisiin.

Orpolta kysyttiin tilaisuudessa, voidaanko siis sanoa, että kaksi kolmasosaa hakijoista on siirtolaisia etsimässä parempaa elämää, ei niinkään turvaa.

– Noin voi sanoa, Orpo linjasi.

Arviot siitä, että Euroopan on löydettävä ratkaisut muuttoliikkeen hillitsemiseen parin kuukauden sisällä, on ministerin mukaan syytä ottaa vakavasti.

– Schengen-järjestelmä kaatuu, jos kriisiä ei saada hoidettua. Nyt jo kaikki myöntävät, että Schengen ei tällä hetkellä toimi.

Vapaan liikkuvuuden järjestelmän murtuminen ja Euroopan maiden itsekkäät ratkaisut kulkevat käsi kädessä. Orpo sanoi, että hänen mielestään aitojen pystyttäminen rajoille ei kuulu nykypäivän Eurooppaan.

 

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Heikkila

"..voi sanoa.." Voi sanoa myös, että ministeri ei ole asioitten tasolla jos on tuollaisia epäilyjä, että voi tulla ongelmia kotouttamisessa. Lohdutuksen sanoina hänellä on että 2 kolmesta saa kielteisen päätöksen. Minua kiinnostaa tietää, miten ne 2 kolmasosaa kotiutetaan?

Sepetius Kangas

Ihan vain pienenä infona Se vaan on niin, ettetiturvapaikan hakijaa nykymaailmassa käännytetä kun hän rajalle tullessaan pyytää turvapaikkaa. Olen miettiiny kuinaka pullossa täällä eletään kun kukaan ei kansaivälisisä laeista ei itään tiedä. Silti olemme olemme koulutusessa pärjäneet aika hyvi. Ehkä naa alle 10 vuotiaat nassikat pitäis päästtää vastaamaan näisen täällä kirjoittelevien kirjoituksiin. Eipäsilti muuallakin Euroopassa tuntuu pallo olevan hukassa. Mutta siti kukaan oikeesti ei itään tee sille, että ei lisää tulisi turvapaikan hakijoita. Sodat pitää saada loppumaan se on ainoa mahdollisuus.

Peter Pyykkönen

Mitään olemassaolevia lakeja sopimuksia ei tule noudattaa, jotka ovat räikeästi ristiriidassa vapausoikeuksien kanssa.
Tulijan oikeus jääkaapilleni on sellainen.

"Sodat pitää saada loppumaan se on ainoa mahdollisuus."

No tulijoiden pitäisi olla lopettamassa maassaan olevaa sotaa, eikä itkeä täällä huonoa ruokaa.

Raimo Laine

Useilla mailla on jo miehitettyjä raja-aitoja, eikä niille mitään muuta voi kuin paheksua.
Mitähän hyötyä Schengen-sopimuksesta muutenkaan on ollut ? Rikollisten vapaa liikkuminen ja pääoman kätkeminen sekä verojen kiertäminen.

Peter Pyykkönen

"Orpo sanoi, että hänen mielestään aitojen pystyttäminen rajoille ei kuulu nykypäivän Eurooppaan."

Orpon mielestä nykypäivän eurooppaan kuuluu veronmaksajan loputon vankilan uhalla asetettu velvollisuus elättää kaikki rajan yli tulevat?

Näin julistaa "oikeisto"puolue kokoomuksen ministeri.

Sepetius Kangas

Humanitäärisyyden mukaa kaikista pidetään huolta, jopa sinustakis laahusta vaan sinne sossun luukulle. Suurempi ongelma on ettei lakeja noudateta. Ne jotka edes hieman sitä tekee kuten Suomi joutuvat kohtuuttomasti kärsimään. Säädettyjen laiken kunnioittmin pitäisi olla selviö. Saa sittten nähdä onko se.

Peter Pyykkönen

Se että laki on säädetty, ei tarkoita että se olisi järkevä tai edes yleisen oikeustajun mukainen. Jos laki on ristiriidassa vapausoikeuksien kanssa ja sen rikkomien ei loukkaa kenenkään vapausoikeuksia eikä ole ympäristölleen haitaksi a)sellaisia lakeja ei tulisi ylipäätään olla olemassa, b) jos on, niin ei tule noudattaa.

Peter Pyykkönen

Koko asia on aivan absurdi, miten kellään voi olla oikeutta antaa kenellekkään oikeutta minun jääkaapilleni, vierashuoneeseeni?
Yksilönvapaus on unohdettu kokonaan, se on huuhdeltu tulijoille myönnettyjen positiivisten oikeuksien mukana.

Sepetius Kangas

Voi olla, että on oikeuskin. Kannattaisi lukea mihin kaikkeen ollaan sovittu kun näitä kansaivälisiälakeja ollaan tehty. Mikä vapaus yksilöllä on ei mikää. Sitä voi sitten miettiä. Yksilön kuuluukin aina alistua siihen mitä joukko päättää. Se on tätä demogratiaa.

Jaakko Aalto

Orpo tekee taas kerran sen ajatusvirheen, että "tänä vuonna määrä on noin 27 000. Jos ensi vuonna nousee samalle tasolle, Suomelle tulee taloudellisia ja henkisiä vaikeuksia". Ei se tulijoiden määrä itsestään pysähdy. Ei vuoden vaihteessa eikä myöhemminkään. Jos tulijoiden määrä on 300 päivässä, se on 110 000 vuodessa. Ja siihen eivät auta tuollaiset "aitojen pystyttäminen ei kuulu nykypäivän Eurooppaan" hokemat. Se aitojen pystyttäminen on jo tosiasia ja tosiasioiden valossa nuo hokemat ovat, anteeksi vaan, tavattoman naiiveja. .

Olavi Myllymäki

Voi voi mitä tuubaa Ovolta. Miten tuollaisilla mielipiteillä voi olla vastuullinen sisäministeri. Schengen ei toimi ja rajatarkastukset palaavat. se on tosiasia. Jos Trump valitaan presidentiksi niin USA ottanee viisumipakon käytäntöön, koska Eurooppa on täynnään potentiaalisia terroristeja.
Siitä se hauskuus alkaa.

Kaarle Akkanen

Kyllä, vastaanottaminen onnistuu näemmä hyvin ja kivuttomasti. Mutta eikö ongelma ole juuri tässä vastaanottamisessa? Sehän on nyt akuutti ja ajankohtainen asia. Onko "syli" edelleen auki? Onko teillä tähän kysymykseen, ongelmaan mitään muuta sanottavaa? Ns. kotouttaminen tulee sitten aikanaan agendalle, mutta "tulpatkaa" nyt tämä jatkuva vyöry!

Sami Heinonen

Tämä mies puhelee ihan pehmoisia. Miten on irakilaisten, somalien ja afgaanien "kotoutus" onnistunot tähän asti ? Nyt kun talous on vielä tuhottu niin tuskimpa on enää samoja summia ohjata "kotoutettaville" ellei alkuasukkaita työnnetä suoraan krematorioon heidän jäätyä eläkkeelle. Mutta nyt voi media käydä syyllistämään alkuasukkaita kun kotoutus onnistuu niin huonosti, ihan niin kuin tähänkin asti.

Jouko Repo

Hyvä, että Orpo on huomannut vastaanoton onnistuvan. Tästä olemme varmaankin kaikki iloisia. Ollaan iloisia myös siitä, että ministeri vihdoinkin hokasi, että eihän nämä kotoudukaan ihan noin vaan. Käykö nyt siis niin, että halpatyövoimareservistä tuleekin vain yksi iso kustannuserä meille veronmaksajille ?

Eero Pekonen

Pääministeri Sipilä lupasi ns. kakkosasuntonsa Kempeleessä irakilaisten pakolaisten käyttöön tulevana vuodenvaihteena. Odotan mielenkiinnolla minkälainen mediatapatuma siitä asunnon luovutuksesta tehdään. Kai se Al Jazeera ainakin paikalle kutsutaan.

Jouko Repo

KD puheenjohtaja Ruotsissa ehdottaa rajojen sulkemista tilapäisesti. Ollen samoilla linjoilla moderaattien kanssa.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/kd-vill-infora-tillfalliga-granskontro...

Tämän lisäksi hän myös ehdottaa pakolaisten keräämistä yhteen paikkaan.

" – Alla asylsökande som kommer slussas in i ett asylansökningsområde, sade Busch Thor. "

Ottaen huomioon Ruotsin tähänastisen asenteen maahantulijoihin, niin nyt on asenne selkeästi muuttunut. Ei pelkästään kansalaisten, vaan myös poliitiikojen osalta.

Orpo : Ole hyvä, ilmainen vinkki naapurimaasta.

Jouko Repo

Orpohan on lukenut Uuden Suomen palstaa, tai sitten joku on viskuttanut Orpon korvaan vinkin, tai Orpo on Ruotsista huhuja.

Kertoi MTV n toimittajille tänään ajatuksensa :

" – Ruotsin pitäisi vielä harkita järjestelykeskuksen perustamista Etelä-Ruotsiin. Se tietenkin siirtää paineen Tanskalle ja sen jälkeen Saksalle, mutta se on ainut tie tilanteen ratkaisemiseksi," Orpo sanoi.

Tätähän on Halla-aho puhunut jo monta kuukautta. Muta ei ministerimies ehdi kaikenlaisiin juttuihin puuttumaan.

Carolus Linden

Suomella ei ole mitään kansainvälistä velvoitetta ottaa vastaan turvallisesta maasta tulevia turvapaikanhakijoita. Tämä velvoite on kirjattu Ulkomaalaislakiin. Lain 94§-104§ voisi muuttaa siten, että turvallisesta maasta, kuten Ruotsista tai Venäjältä, tulevat turvapaikanhakijat voidaan käännytää jo rajalla. Ongelmana näyttää olevan, että hallitus ei halua antaa asiasta esitystä eduskunnalle.

Jouko Repo

Orpolla on niin kiire, että ei ehdi kaikkia juttuja huomaamaan. Samaan aikaan Saksassa Merkel ehdottaa pakolaisten palauttamista nk. Ensimmäiseen maahan. SVT nyheter /

" Tyskland planerar att skicka tillbaka syriska flyktingar till det första EU-land de rest in i. Beskedet från inrikesdepartementet signalerar en omsvängning men det är oklart hur stor praktisk betydelse beslutet får. ""

Matti Kolehmainen

Voi sitä selkärangattomuuden määrää Suomen poliitikoilla. Kaikki vain tapahtuu näiden munattomien mielestä. Osasikohan Urpo pienenä laittaa lusikkaa suuhunsa jos äiti ei käskenyt? Nyt sitten äidin roolissa on järkensä menettänyt Merkel.

Sari Korpi

Se todellakin on niin, että ne turvapaikanhakijat joita suurimmaksi osaksi Eurooppaan tulee, eivät oikeasti ole turvapaikan tarpeessa. Näitä ei tulisi paapoa, vaan hetimiten palauttaa! Rahat, joita näihin elintasopakolaisiin ollaan nyt syöttämässä, tulisi sen sijaan kohdistaa niihin todellista vainoa ja kansanmurhaa kokeviin kristitittyihin ja yasideihin, joiden kärsimyksille ei vieläkään näy loppua.

http://www.christianpost.com/news/europe-has-the-wrong-refugees-at-front...

Taisto Pihlajamaa

Tätä nyt tarvittavaa maanpuolustusta ei näytä hoitavan muut kuin ehkä talvella sää ja kevätkesällä sääsket. Valitettavasti nekin vain nykyään pohjoisessa Suomessa.

Katson, että näiden tulijoiden (teltta)leirit pitää sijoittaa vain Lappiin. Siellä riittänee Valtion metsiä, joihin mm. hygieniapuolen tuotokset ovat vain hyväksi. Toki perusasioista tulee huolehtia; polttopuut, riisisäkit, keittovälineet ja muu tarpeellinen. Sopii olettaa, että he osaavat tulet tehdä ja ruokansa laittaa.

Passitta ja viisumitta tulijoiden siirtäminen etelä-Suomeen tulee tulkita toimijoiden petokseksi Isänmaata kohtaan.

Juha Merisaari

Tämähän on suorastaan käsittämätöntä kuultavaa blogistilta, Somen sisäministeriltä, piti kyllä kirjoittaa Suomen mutta olkoon kumpi vaan, somen kommentteja tämä Urpo kuitenkin lukee, taas kirjoitusvirhe, pahoittelen.

Vielä parikuukautta sitten hän ilmoitti että on suorastaan rasismia puhua elintasopakolaisista. Jos Suomen sisäministerillä ei ole ollut tuolloin käsitystä asioiden todelllisesta tilasta niin hän on ja on ollut väärässä hommassa. Olisi edes jättänyt sanomatta tälläisen kommentin mutta sehän olikin sen jälkeen kun joku persu puhui jostakin taistelusta ja hysteria alkoi, kaikkien piti olla niin hyviä ihmisiä ja todistaa se julkisesti. Mihin se hyvyys nyt on parissakuukaudessa kadonnut kun sama tyyppi on löytänyt elintasopakolaisia, mistä ihmeestä sellaisia on löytynyt, vai onko hän löytänyt piilossa olleen sisäisen rasistinsa vai realisminsa?

Tässä tilanteessa ei ole mitään yllättävää. Tämä on pakolaisinvaasio on puhtaasti EU:n itse aiheuttama tilanne. (En tarkoita varsinaisia juurisyitä, toki niissäkin on EU:n omaa syytä) Juuri äsken oli jossakin uutisissa laskelma eurooppaan saapuneista pakolaisista, vuonna 2014 saapui n. 220 000 pakolaista ja jo myt tänä vuonna 2015 on tullut reilut 800 000 pakolaista. Tämän on saanut aikaan EU ilmoitus vuonna 2013 tai 2014 että, mereltä hoidetaan pakolaiset turvallisesti pois. Siitä sai "risteilyfirmat" sellaisen kannattavuusruiskeen, että kuka tahansa startup yrittäjä on kateellinen.

Suomeen on tullut vasta n. 25 000 pakolaista tänä vuonna ja jo nyt havaitaan, että kusessa ollaan. Näin pienestäkö Suomi sortuu? Tämä piti olla Suomen pelastus. Ensi vuonna tulee lisää ja sitä seuraavana jne jne. eikä lopu siihenkään. En tiedä kuinka monesta pakolaisesta on joidenkin politiikkojen mielissä unelmoitu. Koskaan kukaan ei ole ilmoittanut mitään lukua, tervetulleita kaikki. Ollaanko jossakin kuplassa heräämässä horroksesta? Nyt alkaa sitä työvoimareserviä olla niin kuin ensialkuun. Taitaa euro toimia konsulttina tässäkin asiassa oli se sitten miten julmaa tahansa.
Joudumme jo nyt valitsemaan me tai he, miten on?

Ps. Norjalaiset ilmoittivat palauttavansa kaikki Suomesta tulevat pakolaiset takaisin Suomeen, siis ne jotka ovat tulleet Suomeen Venäjältä, det är skandinaviska samarbete, tulevat kuulemma Schengen alueelta.