Keskiviikko 24.7.2019

Raju heitto Halla-aholle radiossa: ”Ampumalla vai hukuttamalla?”

Luotu: 
12.11.2015 08:55
Päivitetty: 
12.11.2015 09:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) arkistokuvassa.
|

Europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Jussi Halla-aho (ps.) olivat yllätyksettömän erimielisiä Ylen Ykkösaamun keskustelussa turvapaikanhakijoista.

Jaakonsaari kiivastui keskustelun lopussa Halla-ahon arvosteltua naiiviksi Jaakonsaaren lausahdusta siitä, että ihmiset pysyisivät kyllä kotimaissaan, jos se vain olisi olosuhteiden puolesta mahdollista. Halla-aho ei uskonut tähän ajatukseen ”kun tiedämme, että aika suuri osa Irakista tulevista nuorista miehistä on kuullut kaveriltaan, että nyt kannattaa mennä Suomeen”. Enemmistön Suomeen tänä syksynä tulleista turvapaikanhakijoista arvioidaankin saavan kielteisen päätöksen.

Halla-ahon mukaan Euroopan pitäisi tunnustaa tosiasiat muuttoliikkeestä eli se, että ”Eurooppa ei pysty ottamaan vastaan tätä vyöryä”.

– Miten sä muuten pystyt Jussi sen estämään, jos ihmiset joka tapauksessa tulevat? Ampumalla niitä vai hukuttamalla vai miten? Rakentamalla entistä korkeampia muureja? Jaakonsaari sanoi viitaten Välimeren muuttoliikkeen hallinnan vaikeuteen.

Eurooppalaiset Välimeren rannikon maat ryhtyivät pelastusoperaatioihin, kun siirtolaisia hukkui massoittain ihmissalakuljettajien huonoissa aluksissa. Toisaalta meripelastusoperaatioita on kritisoitu siitä, että ne ovat osaltaan voineet lisätä Välimeren ylityksen houkutusta. Nyt kesän ja syksyn siirtolaisilmiön myötä Välimeren valvontaa on jälleen pyritty tiukentamaan.

Halla-aho vastasi Jaakonsaarelle todeten, että ”perinteisesti valtiolla on ollut sellainen asia kuin rajavalvonta”.

– Maahanmuutto on aina ollut kontrolloitua – viime aikoja lukuun ottamatta – ja jos ajatellaan vaikkapa näitä maahanmuuton menestystarinoita kuten Yhdysvaltoja, niin silloinkin kun sinne muutti miljoonittain ihmisiä niin se oli erittäin tiukasti kontrolloitua, hän sanoi.

Halla-ahon mukaan muun muassa sitä tulisi painottaa maahanmuuton kriteereissä, millaiset ovat tulijan edellytykset tulla toimeen uudessa kotimaassaan.

Jaakonsaari puolestaan kritisoi oikeistopopulisteja kansan pelottelemisesta ”hirveillä vyöryillä”. Hän arvioi, että tilanteessa voi käydä huonostikin, koska oikeistopopulistit estävät eri maiden sisäpolitiikassa Euroopan yhteisten linjausten toteutumisen.

Siitä Halla-aho ja Jaakonsaari olivat yhtä mieltä, että nykytilanne vaarantaa vapaan liikkuvuuden ja Schengen-sopimuksen.

Uusi Suomi haastatteli Jussi Halla-ahoa siirtolais- ja pakolaiskriisistä eilen keskiviikkona. Hän sanoo muun muassa, että "ilman ulkorajojen kontrollia meillä ei voi olla vapaata liikkuvuutta". Lue lisää täältä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Ovaskainen

Osittain samaa mieltä mauttomuudesta, mutta on Jaakonsaarella pointtikin. Jos Välimerellä pidettäisiin aivan tiukkaa linjaa, niin kyllä esimerkiksi kaikkien siirtolaisalusten käännyttäminen tarkoittaisi sitä, että osalle aluksista kävisi huonosti ja ihmisiä hukkuisi. Toki jossain vaiheessa tiukka linja kenties lopettaisi tuon liikenteen, joka on vain yksi reitti Eurooppaan. Teppo, US

Hannu Mononen

Miten niin osalle aluksista kävisi huonosti ja ihmisiä hukkuisi?

Alusten matkustajille voitaisiin jakaa EU:n merivartioalukselta kelluntaliivit (ellei niitä ole ennestään) sekä riittävä määrä juomavettä ja ruokaa. Sen jälkeen alusten miehistö voitaisiin pidättää myöhempää oikeudenkäyntiä varten ja ottaa alus hinaukseen takaisin lähtösatamaansa Pohjois-Afrikkaan, tyhjentää se matkustajista ja tuhota.

Siltä varalta, että paatti vuotaisi pahasti tai joutuisi uppoamisvaaraan, merivartioalus voisi tarvittaessa laskea vesille automaattisesti täyttyviä pelastuslauttoja, joita on vakiovarusteena kaikissa nykyajan matkustaja-aluksissa. Ne otettaisiin samaan hinaukseen. Nykyajan tavanomaisella meripelastustekniikalla voitaisiin välttyä kuolonuhreilta kokonaan.

Mikäli Afrikan puolella alettaisiin vastustaa palautuksia aseellisesti, EU voisi tarpeen mukaan suojata palautuskuljetukset riittävällä voimalla.

Kaikki tekniset valmiudet ovat jo olemassa, vain poliittinen tahto puuttuu.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #20

Mistäs sen tietää, ellei edes kokeilla?

Ainakaan useimpien TV:stä nähtyjen uutisvideoiden mukaan Välimerellä ei ole näkynyt rajumpaa merenkäyntiä ja sää on lämmin, päivällä on valoisaa ja yöllä toimivat valonheittimet, ellei haluta odottaa seuraavaa aamua. Jos koulutetut merivartijat homman hoitavat, en ymmärrä, mikä siinä olisi ylipääsemätön este. Ja virheistäkin voidaan oppia, jos sellaisia tapahtuu.

Uskovatko sitten ihmissalakuljettajille maltaita maksaneet, että homma onnistuisi aina noin järjestelmällisesti ja kauniisti Lampedusalle tai Kreikan rannikolle saakka? Itse luottaisin kyllä EU:n merivartijoihin sata kertaa enemmän.

Antti Ollikainen

Niin Hannu. Voisitko vastata joskus etkä heitellä vaan....? Kummalla tavalla: ampumalla vai hukuttamalla? Jaakonsaari esitti ihan asiallisen kysymyksen, mutta teiltä ei löydy siihen vastausta. Pelkkää länkytystä ja taivastelua vain.

Sami Heinonen

Jo kriisin alussa olisi voinut pyytää vaikka konsultti apua Australiasta jos ei yhdenkäään eurooppalaisen aivot riitä selvittämään asiaa. Sieltä olisi löytynyt vastaus heti ilman että ammutaan tai hukutetaan edes laitetaan kaasukammioon ketään.

Kauko Aalto

Vastaus on yksinkertainen, jos tälläiset menetelmät olisivat mahdollisia jouduttaisiin turvautumaan kumpaankin, pakolaisten reittejä ajatellen. Entäpä jos Välimerellä tavattaisiin alus jossa on tuhat ebolaan sairastunutta. Väittäisin ettei heitä Eurooppaan päästettäisi. Voisihan sitä ajatella, että issis tai vaikkapa boko haram keksisi tälläisen "kemiallisen" aseen. Että silleen Ollikainen.

Sami Heinonen

Jaakonsaari on ikänsä keskittynyt veronmaksajien rahojen jakamiseen aiemman neuvostoliiton ylistyksen ohella. Monien muiden ja ehkä jaakonsaarenkin tulisi keskittyä pohtimaan kuinka sitä varallisuutta tehtäisiin ettei maa mene konkurssiin. Näitä rahan jakajia on eduskunnassa ja hallituksessakin aivan liikaa.

Raimo Laine

Pakolaisvyöry on nyt pannut Euroopan sekaisin ja vyöry sen kuin kasvaa, jos mitään ei saada aikaiseksi. Pakolaiset ovat itse saaneet sotkun aikaiseksi, koska suurin osa heistä etsii vain parempaa elintasoa. Valvomalla rajoja voidaan ottaa vain kiintiöpakolaisia, jotka ovat suurimmassa hädässä ja samalla loppuu luvaton ja turvaton tulva sekä rikollinen pakolaisbusiness.
Mihin muuten tarvitaan Schengen-sopimusta, joka mahdollistaa myös rikollisten vapaan liikkumisen, kun normaalit kansalaiset kuitenkin tarvitsevat passia tms.
Sopimukset ovat voimassa vain kun ne ovat järkeviä, muuten niitä ei vaan noudateta eikä sille mitään voi.

Sami Askainen

Kiitoksia Matille linkistä, pitää tutustua tarkemmin kirjaan. Oma näkemys Euroopan pakolaistulvasta on, että se liittyy juuri sen käyttöön aseena.

EU on Yhdysvalloille selkeästi kilpailija, eikä kumppani, kuten jotkut haluavat sen nähtävän. Luomalla epäjärjestystä kilpailijan ympäristössä siirretään sen resursseja pois kilpailukykyä tukevista toiminnoista epäjärjestyksen haittojen torjumiseen.

Volkwagenin "päästöskandaali" on toinen esimerkki tästä. Kohun alkuperä löytyy Yhdysvalloista. Volkswagenin vähän kuluttavista autoista kun löytyy ohjelmisto, jolla saadaan tehtyä litrasta polttoainetta enemmän saasteita kuin kilpailijan vastaavista, enemmän kuluttavista autoista. Mielestäni mitätön asia, jolla on merkittäviä vaikutuksia EU:n talouteen.

Edellisten valossa Halla-ahon maahanmuuttokriittisyys ja TTIP-myönteisyys antaa Jussista hiukan skitsofrenisen kuvan. Kaikki kunnia kuitenkin hänelle ensin mainitun hyväksi tehdystä työstä.

Arto Luukkainen

Juu, kyllä ymmärrän, että tiedon puutteeseen ja mielikuvitukseen USA-vihansa perustaville ihmisille on turhaa selittää mitään.

Mutta:

"Luomalla epäjärjestystä kilpailijan ympäristössä siirretään sen resursseja pois kilpailukykyä tukevista toiminnoista epäjärjestyksen haittojen torjumiseen."

No mitenkä USA on luonut epäjärjestystä Iranissa oleviin afganistanilaisten leireihin siten, että vuosia Iranissa olleet afganistanilaiset lähtevät Eurooppaan?

Entä mitenkä USA on luonut epäjärjestystä Somaliaan?

Entä mitenkä USA on luonut epäjärjestystä Bagdadiin viimeisen 10 vuoden aikana?

Entä Afrikan muslimimaihin?

Matti Kolehmainen

Jaakonsaari osoittaa EU ajattelun järjettömyyden. Yksinkertaisiin asioihin ei vain nähdä toimintatapoja. Kaikissa EU kriiseissä tämä sama asia toistuu. Jaakonsaari on todella varoittava esimerkki EU saamattomuudesta ja sen sosialismista. Äkkiä pois tuosta paskasta. Onneksi hukkuu siihen itseensä koko euvostoliitto.

Hannu Mononen

Pelkkää länkytystä ja taivastelua vain.

Jokaisella täysivaltaisella valtiolla on oikeus päättää, millä ehdoilla siihen maahan saa tulla laillisesti. Rajojen avoimuus ja vapaa liikkuvuus niiden yli on melko uusi ja poikkeuksellinen ilmiö, verrattuna vaikkapa aikaan 2. maailmansodan jälkeen suurimmassa osassa maailmaa.

Viisumin edellyttäminen ulkomaalaiselta on ollut pikemmin sääntö kuin poikkeus, ja siihen on kullakin valtiolla päätösvalta kansainvälisen oikeuden nojalla. Rajat eivät ole koskaan olleet kiinni niiltä, joilla on laillinen viisumi etukäteen hankittuna, ja viisumin edellyttäminen EU:n ulkopuolelta tulevilta on normaalia käytäntöä.

Turvapaikkamenettely on poikkeus normaalista, ja sitä käytetään väärin laajassa mitassa meneillään olevassa kansainvaelluksessa. Laittomasti maassa oleskelevien kohtelusta oikeusvaltioilla on laissa säädetyt menettelytavat.

Heikki Leivo

Jaakonsaaren mukaan "ihmiset ei voi elää Eritrean tapaisissa diktatuureissa" (muistinvarainen lainaus aamun kuunnelmasta), ja ilmeisesti tällä perusteella afrikkalaiset pitää siirtää eurooppaan ja sitä myöten Suomeen asumaan. Pelkästään Eritreassa on 6 miljoonaa asukasta koko afrikasta puhumattakaan. Kyllä siinä piisaa meille pelastettavaa... Ei muuta kuin telttoja pystyttämään!

Kaarle Akkanen

Kun järkevät argumentit loppuvat, niin alennutaan mauttomuuksiin? Osoittaa hyvin edustajan epätoivoa ja eksymistä sivuraiteille! Reaalimaailma kaatuu päälle eikä osata, haluta, pysyä mukana. Tämän päivän haasteet taitavat olla liikaa Liisalle?

Kimmo Koskela

Eiköhän niitä huku välimereen hukuttamattakin. On olemassa asioita joihin ei ole ratkaisua. Mikäli paremman elämän toivossa, kuten suurin osa haastateltavista nuorista miehistä esim. uutisissa kertovat, on niin tavoittelemisen arvoista , että ottaa riskin hukkumisesta, niin sille ei voi sitten mitään. Aika harva pakolaisista on sanonut , että kiitos kun pääsimme turvaan ja meillä on ruokaa ja telttamajoitus yms. aika moni kertoo syyksi em. paremman elämän toivon, joka ei ole taas mitenkään länsimaiden velvollisuuksien piirissä niitä järjestää esim EU:n ulkopuolisille ihmisille.

Eero Mattila

Mikäli halutaan estää ihmissalakuljettajien ja vastaanottokeskuksilla rahastavien ihmisten bisnen niin aika helppo olisi laittaa Frontexin joukot Kreikan rannikolle ja laittomat siirtolaiset rahtilaivaan, joka täyttyessään voisi purjehtia lahden yli ja palauttaa ihmiset takaisin Turkkiin.
- Vain korruptoituneet virkamiehet saa aikaan jotain näin älytöntä. Työperäinen maahanmuutto tulisi toki jatkossakin sallia ja sitä voisi jopa helpottaa..
- Ihan samalla tavalla kun suomalaiset lähti Amerikkaan tai Ruotsiin niin tarkoituksena täytyy olla työnteko eikä sosiaaliturvan varassa eläminen.

Helena Vitikainen

Nämä suvakit jotka on sitä mieltä että rajoja ei voi sulkea tekevät Suomen kansalle katala palvelun ja rikkomalla kaikkia sopimuksia ylläpitävät rikollisuutta ja salakuljetusta . Samalla huutavat kurkku suorana kun leikkauksia on pakko tehdä eivätkä ymmärrä mikä kustannus tästä älyttömästi massamuutosta koituu . Eikö todellakaan Suomen valtiolla ole enään mitään itsemääräämisoikeustta tässä asiassa . Nyt on menossa ei mikään muu kuin musliimie invaasio . Elämme pelottavaa aikaa

Esa Heikkinen

Jaakonsaaren mielenmaisema osoittautuu varsin erikoislaatuiseksi, kun tähän ongelmaan vaihtoehtoina ensimmäiseksi esittää tuollaista. Pitääkö Jaakonsaarta kuulla poliisin vai mielenterveystyön ammattilaisten vai molempien?

Outi Naukkarinen

Voi mahoton, eikö nuo sinisilmät näe ,mikä ihmis vyöry sieltä tulee, koko ajan. Kumpikin on niin hukassa kun olla voi. Miten tämä on mahollistakaan. Tyhmäkin sen näkee että ihmis virta on ja tulee olemaan. Ei järin viisasta. Mutta myöhästä se on, kun on alkaa enään mitään, Suomi on vallattu.

Ilkka Korkalainen

EU on täysin epäonnistunut rajavalvonnassaan. Missään ei ole sanottu sitä, että vapaa liikkuvuus koskee kaiken maailman maahantulijoita. EU:n ulkorajaa ei ole valvottu mitenkään. Kaikki ilman maahantulo-oikeutta olisi pitänyt palauttaa välittömästi takaisin. se on edelleenkin täysin mahdollista jos vaan EU:n lepsuilu saadaan loppumaan. Mikä vastuu meillä on kaiken maailman onnenonkijoista jotka tulevat tänne meidän elätettäviksi.

Pasi Virta

Kun kaikki Suomessa ovat saaneet saman 40% ulkomaalaisväestön kuin Espoon Suvela ja Espoon keskus, eli 2,6 miljoonaa maahanmuuttajaa, voidaan käyttää vaikka sähköaitoja. Sitä ennen on pidettävä huolta alueellisesta tasa-arvosta Suomessa.

Jyrki Savikuja

Pöytäkirja Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan kansalaisten vapauttamisesta velvollisuudesta omata passi sekä oleskelulupa muussa Pohjoismaassa kuin kotimaassa oleskellessaan 17/1954

Asetus Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan kesken passintarkastuksen poistamisesta pohjoismaiden välisillä rajoilla 12 päivänä heinäkuuta 1957 tehdyn sopimuksen voimaansaattamisesta 10/1958

https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1958/19580010/19580010_2#...

6 artikla

Sopimusvaltioiden on pohjoismaisilta ulkorajoiltaan käännytettävä jokainen ulkomaalainen,
a) jolla ei ole voimassa olevaa passia tai muuta sellaista henkilöllisyystodistusta, jonka sopimusvaltioiden asianomaiset viranomaiset ovat hyväksyneet passiksi,
b) jolta puuttuu säädetty maahantulo- tai työlupa saapumisvaltioon sekä siihen tai niihin pohjoismaisiin valtioihin, joissa ulkomaalainen aikoo käydä,
c) jolta voidaan olettaa puuttuvan tarvittavat varat toimeentuloa varten siinä tai niissä sopimusvaltioissa, joissa hän aikoo oleskella, sekä kotimatkaa varten,
d) jonka voidaan olettaa elättävän itseään epärehellisiin keinoin,
e) joka aikaisemmin on tuomittu vapausrangaistukseen ja jonka voidaan olettaa tekevän rangaistavan teon pohjoismaisessa valtiossa tai jonka aikaisemmin toimintansa vuoksi tai muuten syystä voidaan epäillä tulevan harjoittamaan sabotaasia, vakoilua tai luvatonta tiedoitustoimintaa jossakin sopimusvaltiossa,
f) joka on merkitty jonkin sopimusvaltion karkoitettujen ulkomaalaisten luetteloon.
Muutenkin voidaan ulkomaalainen käännyttää rajalta, jos muista syistä katsotaan, ettei hänelle ole annettava lupaa saapua yhteen tai useampaan sopimusvaltioon.
Edellä b) - f) kohtien sisältämät määräykset eivät koske ulkomaalaista, joka aikoo matkustaa sopimusvaltioon, johon hänellä on maahantulolupa tai maahantuloon oikeuttava oleskelulupa.

10 artikla

Jokainen sopimusvaltio sitoutuu ottamaan takaisin ulkomaalaisen, joka 6 artiklan a) ja b) kohtien mukaisesti, kun kysymyksessä on maahantulolupa, ja f) kohdan mukaisesti, olisi asianomaisen valtion toimesta pitänyt käännyttää sen ulkorajalta ja joka ilman lupaa on tästä valtiosta matkustanut toiseen pohjoismaiseen valtioon.
Jokainen sopimusvaltio sitoutuu myöskin ottamaan takaisiin ulkomaalaisen, joka ilman voimassaolevaa passia ja ilman erityistä lupaa, milloin sellainen vaaditaan, on matkustanut suoraan asianomaisesta valtiosta toiseen pohjoismaiseen valtioon.
Edellä sanottu ei koske ulkomaalaista, joka on oleskellut takaisin lähettämistä vaativassa valtiossa vähintäin vuoden laskettuna siitä ajankohdasta, jolloin hän luvattomasti saapui maahan, tai joka luvattoman maahantulonsa jälkeen on saanut oleskelu- ja/tai työluvan siellä.

markku palonen

60-70 luvulla kun seilattiin villillä linjalla suomen lipun alla amerikkalaisille satamille,kysyttiin esimerkiksi missä urheiluseuroissa on ollut jäsenenä ?Kun kyseessä oli ollut työväen urheilu seura ei saanut lupaa astua maihin.
Kuten nykyään ,jos olet vääräuskoinen (siis kristitty) olet sinä silloin saastunut ja mahdollisesti sinut voidaan eliminoida.Khomeinin kirjan mukaan.
Eläinmaailmassa nämä asiat on normaaleja toimintoja kun elinalueista taistellaan eikä ihminen eläimestä eroitu,muuuten kuin elinalueiden laajuudessa.