Lauantai 25.5.2019

Mitä tekevät tuhannet Suomelta hylsyn saaneet? – Ministeriö väläyttää paperittomien keskuksia

Luotu: 
12.11.2015 13:19
Päivitetty: 
13.11.2015 10:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Suomeen on tullut eniten turvapaikanhakijoita Irakista ja Afganistanista.
|

Sisäministeriössä pohditaan, mitä tehdään niille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, jotka eivät vapaaehtoisesti lähde Suomesta. Näin kertoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg Uudelle Suomelle.

Suurin osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista tulee Irakista ja Afganistanista. Suomella ei ole kummankaan maan kanssa palautussopimusta, minkä vuoksi Suomi ei voi pakolla poistaa kielteisen päätöksen saaneita Suomesta. Suomi tarjoaa vapaaehtoista paluuta, mikä tarkoittaa sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut saa paluulipun tai rahallisen avustuksen kotimatkaa varten.

Suomeen oli torstaihin eli marraskuun 12. päivään mennessä tullut tämän vuoden aikana noin 28 000 turvapaikanhakijaa. Tuorein ennuste tulijoiden määrästä koko vuonna on 30 000-35 000 henkeä, joskin ennusteen julkaisemisen jälkeen hakijamäärät ovat jälleen ainakin tilapäisesti nousseet. Tässä jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että arvio koko vuoden tulijoista olisi 27 000 henkeä.

Sisäministeriön tuoreen arvion mukaan noin 60–65 prosenttia turvapaikanhakijoista saa kieltävän päätöksen.

- Noin kolmasosa kielteisen päätöksen saaneista valittaa päätöksestä. Noin kolmasosa tarttuu vapaaehtoiseen paluuseen ja kolmasosa ei valita, mutta ei myöskään lähde Suomesta, Nerg kertoo.

Hän kuitenkin toteaa, että tämä jaottelu perustuu ”vanhaan maailmaan” eli aikaan ennen kuin turvapaikanhakijoiden määrä yhtäkkiä lähti kasvuun.

Nergin mukaan riskinä on, että ne, jotka eivät valita päätöksestä mutta eivät myöskään lähde Suomesta jäävät maahan paperittomina. Nerg väläyttää mahdollisuutta, että paperittomat sijoitettaisiin omiin vastaanottokeskuksiinsa.

- Pohdimme vaihtoehtoja tähän asiaan. On ollut esillä Tanskan malli, jossa on vastaanottokeskuksia pelkästään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Ja heitä sitten kannustetaan lähtemään maasta, Nerg sanoo.

Nerg toteaa, että Suomi on yhteiskunta, jossa on erittäin hankala toimia paperittomana. Nerg uskoo, että tämä vähentää houkutusta jäädä Suomeen ilman papereita ja että tämä piirre toimii Suomen ”turvana”. Toisaalta Paperittomien klikinan toiminnan suunnittelussa mukana ollut lääkäri Pekka Tuomola sanoi Uudelle Suomelle viime kuussa, että ”jos ei ole töitä, niin rikollisuus on yksi uravalinta”.

Sisäministeriössä pohditaan Nergin mukaan mallia myös siihen, että kielteisen turvapaikkapäätösten saaneiden käännytyksiä pannaan toimeen, vaikka lakiprosessi olisi vielä kesken. 

Nergin mukaan vielä ei voida arvioida kattavasti Ruotsin eilisen rajapäätöksen merkitystä Suomelle.

- Siinä on vielä auki kaksi asiaa: miten hyvin Ruotsi tavoittaa kaikki turvapaikanhakijat sekä se, kuinka hyvin Ruotsi pystyy rekisteröimään heidät, Nerg sanoo.

Jos turvapaikanhakijat saataisiin kattavasti rekisteröityä Ruotsissa, heidät voisi myös palauttaa Suomesta Ruotsiin kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen, Nerg toteaa.

Tanskassa seurataan Nergin mukaan ”tunti tunnilta” turvapaikanhakijoiden tilannetta. Nerg toteaa, että Tanskaan Ruotsin päätöksellä ei pitäisi sinänsä olla vaikutusta, koska Ruotsi on ilmoittanut ottavansa joka tapauksessa turvapaikanhakijat rajojensa sisäpuolelle.

Nergin mukaan Tanskan ilmeinen pelko näyttäisi olevan se, että moni päättääkin jäädä Tanskaan Ruotsin toimenpiteiden seurauksena.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sami Heinonen

Nämä "stoorit" eivät enää ole maailmasta jonka minä tunnista. Onko toimittajan tarkoitus että kaikki suomeen saapuvat elätetään kehdosta hautaan tulevien sukupolvien ajan ? Niinkuin nykyään pruukataan tehdä jos on "oikea uskoinen" ?

Kauko Aalto

No minäpä selitän. Jos on olemassa kaksi erillaista järjestelmää oleskella maassa toisten ihmisten kustannuksella, miksi koko turvapaikkakäsittelyä tehdään lainkaan. Eikö olisi yksinkertaisempaa ohjata kaikki tulijat ilmoittautumaan Kelaan, jossa he saisivat samantien kaikki edut ja Suomen kansalaisuuden.
Näiden kielteisen päätöksen saaneiden poistamiseen ei yksinkertaisesti saa kysyä heidän mielipidettään. Jollei heidän kotimaansa ota heitä vastaan, käytetään samaa menetelmää kuin he,(siis käänteisesti) eli etsitään köyhä maa joka maksua vastaan pitää heidät vankiloissaan. Typerän humanismin aika on ohi, me olemme sodassa, Jollei sitä joku ole vielä huomannut, niin huomaa vähintäin kymmenen vuoden kuluttua.

Teppo Vanamo

On se nyt kumma ettei tällaista asiaa saada ratkaistua, sillä ellei hommaa saada toimimaan vuodenvaihteeseen mennessä, voidaan Schengenin sopimuksella ja sen Dublinin lisäyksellä pyyhkiä takapuolta ja nostaa kädet pystyyn myöntäen, että Eurooppaan saapuu tulevina vuosina satoja miljoonia pakolaisia raunioittaen koko Eurooppalaisen kulttuurin ja oikeusturvan. On kerta kaikkiaan kestämätön ajatus, ettei pakolaisten liikkumista voida hallita mitenkään, sillä sen seurauksena tulee olemaan totaalinen kaaos ja täydellinen yhteiskuntajärjestyksen romahtaminen. Eurooppa ei kykene edes ruokkimaan niin valtavia määriä ihmisiä, kun tänne on tulossa, vaan seurauksena tulee olemaan omien kansalaistemme nälänhätä.

Jouko Repo

Halla - aho ehdotti jossain vaiheessa näiden tulijoiden keräämistä leiriin. Tätä samaa leirittämistä ehdotti myös eilen Ruotsin KD : n puheenjohtaja. Leirillä sitten voisi olla turvassa sotaa paossa ja odotella turvapaikkapäätöstä. Ellei päätös sitten ole hakijalle positiivinen, niin maasta pois heti viemästä tilaa oikeilta avun tarvitsijoilta.

Nyt sitten Poliisi joutuu hakemaan näitä kielteisen päätöksen saaneita ja maahan kadonneita. Tämähän myös pienentäisi ihmisten kustannuksella tehtävän asuntokeinottelun määrää, jota mm ssa Luona Oy harjoittaa.

Tähän kun vielä lisättäis rajavalvonta, niin aika hyvin olis tiedossa maassa olevat.

Hannu Mononen

”Jos ei ole töitä, niin rikollisuus on yksi uravalinta”.

On aivan kohtuutonta, että asiain tilaan syytön kantaväestö joutuisi rikosuhreiksi viranomaisten kädettömyyden takia. Otettakoon siis säilöön "paperittomat" (ja annettakoon heille kaikille paperia tarvitsemansa määrä!). Lähtösuunnitelma saattaa hyvinkin kypsyä asiaa päätoimisesti harkitessa, ja kansainvälistä käytäntöä vastaan ämpyilevät Irak ja Afganistan on Suomen syytä haastaa Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen omien kansalaistensa vastaanotosta kieltäytymisestä.

Ellei kotiin paluu laittomille oleskelijoille millään kelpaa, ehkäpä Australian kanssa päästään neuvottelutulokseen heidän sijoittamisestaan leirille muiden laittomien siirtolaisten seuraan.

Sirpa Abdallah

Ei suurempaa huolta kuitenkaan näyttäisi olevan näistä kielteisen päätöksen saaneista, sillä Pohjolan Sanomista lukemani perusteella EU:n päättäjät olisivat Maltan kokouksessaan päättäneet mm; "Lännen Median Brysselin virkamieslähteistä saamien tietojen mukaan Junckerin ehdotukseen kuuluu se, että kielteisen turvapaikkahakemuksen saaneiden palautus siirtyisi jäsenmailta Frontexille. Tähän asti Frontex on voinut auttaa jäsenmaita palautuksissa, mutta apua on käytetty hyvin vähän."

Miksi Suomi ei sitten käyttäisi tuota tietä hyväkseen vaan ryhtyisi perustamaan useita paperittomien oleskelukeskuksia?

Toni Hiltunen

Niin, kaikki sopimukset ja ytimet sitovat meidän kätemme. Kai mahdollisessa sodassa saamme vielä puolustaa itseämme, vai sitooko joku sopimus jo sitäkin, ettei miehittäjiä saa estellä? :)

Kotoaan saa ei toivotun vieraan häädettyä mutta valtio ei saa.

Jarkko Pesonen

Eiköhän ne aika nopeasti poistu maasta kuin lakataan maksamasta rahaa ja tarjoilemasta ruokaa haukuttavaksi. Paleltumiskuolemilta voidaan pelastaa laittamalla yöksi putkamajoitukseen. Jos oli kerran varaa tänne asti matkustella, niin varmaan löytyy keinot päästä takaisinkin.

Osmo Marttila

" Mitä tekevät tuhannet Suomelta hylsyn saaneet? – Ministeriö väläyttää paperittomien keskuksia "

Onko tämä olevinaan joku vitsi?
Millaisia heikkolahjaisia kyvyttömyyksiä meidän palkkalistoillamme ministeriöissä oikein on - suojatyöpaikoissa ''pohtimassa'' täysiä idioottimaisuuksia.

Kielteisen päätöksen saaneet tarvittaessa poistetaan maastamme pakkokeinoin.

Juhani Lempiäinen

Ehdotan kaikille uusille turvapaikkaa hakeville ison tyhjän metsäalueen rajaamista valtion maille Pohjois-Suomeen. Riittävän suuri alue, ettei olisi maailmansodan aikainen ghetto. Jos kerran majoituspaikat ovat jo täysiä niin eikö ole sama minne teltat tai kontit pystytetään? Jos ei olot siellä miellytä niin sitten vapaasti saisi maasta lähteä. Muilutus rajalle pitää järjestää turvallisesti valtion puolesta.

Kaarle Akkanen

Puhutaan "pehmeästi" paperittomista, mutta oikea termi on laittomasti maassa olijat. Lainrikkojia kohdeltava myös sen mukaisesti. Paluukuljetukset poliisisaatossa, jos muu ei auta. Minkään kolmannen portaan tilapäistä himmeliä ei pidä edes harkita. Se tulee kalliiksi ja tilapäisyys pukkaa muuttumaan vakinaiseksi.

Kimmo Koskela

Perustetaan keskuksia joissa kehoitetaan hylsyn saaneita lähtemään??? Vähän samanlaista kuin lastenkasvatus nykyisin, maanitellaan ja uhkaillaan eikä kummastakaan ole mitään hyötyä. Miksei raahta sille rajalle mistä ovat tulleetkin ja potkaista läpilaskumaan huoleksi, eli siis Ruotsiin? Yksinkertaista ja tasavertaista koska ruotsin kauttahan suurin osa tänne tulikin.