Torstai 23.5.2019

Perussuomalainen: ”Miksi Suomi ei saisi ajaa etuaan, jos talous ei kestä sopimuksen noudattamista?”

Luotu: 
13.11.2015 08:15
Päivitetty: 
13.11.2015 08:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Usein kirjoituksillaan kuohuttanut perussuomalainen kansanedustaja Laura Huhtasaari (kuvassa) saa tukea oikeudellisesti koulutetulta puoluetoveriltaan.

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) puoluetoveri, varatuomari Leena Meri (ps.) puolustaa kansanedustajakollegansa esittämää näkemystä tarpeesta jättää tietyt lait ja sopimukset noudattamatta.

Huhtasaaren Facebook-kirjoitus herätti kuohuntaa verkossa ja sen on tuominnut vastuuttomaksi myös kansainvälisen oikeuden asiantuntija. Huhtasaari vaati turvapaikanhakijoiden käännyttämistä takaisin Ruotsiin keinolla millä hyvänsä ja kirjoitti, että ”jos lait ja sopimukset tuovat merkittävää haittaa ja kääntyvät meitä vastaan, pitää tarkastella myös niiden noudattamatta jättämistä.”

Leena Meri toteaa, että oikeusjärjestelmä ei voi olla irrallaan yhteiskunnan todellisesta tilanteesta. Tämän vuoksi hän pitää Huhtasaareen kohdistettua arvostelua kohtuuttomana.

– Jos sopimus osoittautuu kohtuuttomaksi tai jopa mahdottomaksi toiselle osapuolelle noudattaa, voidaan sitä yleisesti kohtuullistaa. Sopimus voidaan yleensä aina myös irtisanoa tai purkaa esimerkiksi toisen osapuolen merkittävien sopimusrikkomusten vuoksi, Meri kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Meri toteaa Huhtasaaren ihmettelevän ”pakolaiskriisin keskellä sitä, että miksi Suomi noudattaa EU-sopimuksia pilkulleen, jos sitä eivät muutkaan sopimusmaat tee”. Meri pitää ihmetystä ymmärrettävänä.

– Nythän turvapaikanhakijat vaeltavat sopimusmaiden läpi Suomeen saakka, vaikka turvapaikkakäsittely pitäisi hoitaa ensimmäisessä sopimusmaassa. Siinä on mielestäni aika monta sopimusrikkomusta matkalla. Miksi Suomi ei saisi ajaa omaa etuaan, jos sen talous ei kestä sopimuksen noudattamista. Näinhän muutkin maat toimivat päästäessään pakolaiset eteenpäin ja täysin tietoisena sopimusvelvoitteistaan, Meri puolustaa.

– Tilannehan on se, että EU-sopimuksia laadittaessa ei ole varauduttu tällaiseen pakolaisten vyöryyn. Sopimukset eivät siis ole tässä poikkeustilanteessa toimivia eikä tällaisen tilanteen varalle ole sovittu mitään. Silloin pitää jokaisen maan yksin tai yhdessä keksiä pikaisia ratkaisuja tilanteeseen. On itsestään selvä asia, että kukin itsenäinen maa ajattelee oman maansa kansalaisten etuja ja oikeuksia tilannetta ratkaistessaan, hän jatkaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Koskela

Lait on tehty rikottaviksi, ja niitä voidaan myös muokata tai yksinkertaisesta jättää noudattamatta kokonaan, sanoutua irti niistä. Kaikki on mahdollista kunhan uskaltaa olla välittämättä muiden mielipiteistä ja siitä, mitähän muut meistä ajattelee. Aivan sama mitä ajattelevat, Suomen edun pitää olla jokaisen poliitikon ensisijainen ajatus.

Jouko Repo

Näyttää olevan pakolaisten maakohtainen siirtely muotia. Suomi on tässä leikissä pussin perällä. Btw. Onneksi EU n päättäjät kokoustavat Maltalla. Kyllä varmaan saadaan pian ratkaisu tähän ongelmaan.

Ilkka Korkalainen

Tilanne on muodostunut täysin älyttömäksi. EU alueelle ja myös Suomeen on päästetty ihmisiä jotka eivät ole minkään sortin pakolaisia vaan pelkkiä onnenonkijoita. Ilman minkäänlaisia papereita olevia tulijoita on päästetty maahan ja joukossa on mukana myös ääriaineksia. Vapaa liikkuvuus ei tarkoita että EU alueelle tullaan muualta täysin vapaasti. EU:n toiminta tässä asiassa on ollut ala-arvoista ja kaikkia yhteisesti sovittuja käytäntöjä on rikottu. Meillä ei ole mitään velvoitetta ottaa tänne elätettäväksi elintasopakolaisia joita tulijoista on suurin osa. Pikakäännytykset on otettava käyttöön rajoilla ja aloitettava elintasopakolaisten palauttaminen nopeasti. Suomen hallitus pääministerin johdolla on antanut vääränlaista viestiä Suomen myönteisestä pakolaispolitiikasta. Yltiöhumanistinen suhtautuminen johtaa katastrofaaliseen tilanteeseen jonka seuraukset ovat todella vaarallisia. Ääriaineksien toiminta tulee johtamaan ennenpitkää terroritekoihin. Suomessa on jo nyt satoja musulmaani ääriaineksia ja on vain ajan kysymys koska alkaa tapahtua jotakin ikävää. Kuka ottaa sitten vastuun harjoitetusta politiikasta ?

Ilkka Korkalainen

Ranskalaiset eivät päästä yhtään maahanmuutajaa ilman perusteita maahan. Italian ja Ranskan välisellä Bordigheran raja-asemalla käännytetään kaikki tulijat takaisin jos maahantulolle ei ole perustetta. Näin säästytään turhalta kuukausia kestävältä tutkintarumbalta ja elintasopakolaisten elättämiseltä. Olis Suomellekin opittavaa miten asiat hoidetaan ilman byrokratiaa ja lepsuilua.

Kaarle Akkanen

Tämähän ajatus sopii hyvin EU:n noudattamaan käytäntöön, sopimusrikkomuksiin jne...! Meidän pitäisi olla yhtä rohkeita ja itsekkäitä. Tästä kiltin tytön, pojan, imagosta olisi jo aika päässä eroon. Eihän meidän kansantalous kestä tätä kauaakaan ja vielä kun muut toimivat miten toimivat?

Sepetius Kangas

Minusta nämä omat änkyrät pitäisi poistaa Suomesta. Suurin huoli meillä on näitä kaiken vastustajista. Eikö niitä vois siirtää vaikka jonnekkin Ahvenanmaan tyhjille saarille. Saisivat sillä ulvoa kohti kuuta rymässä. Ja ei heidän tarvitsisi kärsiä erivärisistä eikä eri aatteisesta ympäristöstä. Noh ehkä ruotsinkieliset toisilla saarilla toisi lohtua koska aina olisi sellaisia joita voi vastustaa.

Carolus Linden

Ulkomaalaislaki sisältää säännöksiä turvapaikkahakemuksen määrittämiseen asiattomaksi. Laki ei kuitenkaan sisällä mahdollisuutta käännyttää rajalta turvapaikanhakijoita. Rajalta käännyttämisen mahdollisuus vaatisi Ulkomaalaislain säännösten muuttamista. Nähtäväksi jää jos ja koska asiasta saadaan lakiesitys eduskuntakäsittelyyn.

Tuomo Niemelä

Eli "tosiystävämme" Ruotsi, jota ei Moskovan pelossa saa arvostella haastaa meidät oikeuteen oman typeryytensä seurauksista? Aha.

Popcornia -->

(ei sillä, uskon Ruotsalaisten tekevän sen, jos tältä puolelta Niinistö, Haglund ja Stubb tarpeeksi yllyttävät. Heja!)