Tiistai 16.7.2019

Käännekohta Euroopassa: ”Järein” keino käyttöön

Luotu: 
17.11.2015 14:19
Päivitetty: 
17.11.2015 14:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) arkistokuvassa.
|

Lissabonin sopimuksen järeintä osaa aktivoidaan nyt ensimmäistä kertaa, totesi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) puhuessaan medialle Brysselissä EU:n ulkoasiainneuvoston puolustusministerikokouksen jälkeen.

Kokouksessa kuultiin Ranskan virallinen pyyntö sotilaallisesta avusta EU:n Lissabonin sopimuksen keskinäisen avunannon lausekkeen mukaisesti. Pyyntöä kuvataan historialliseksi käänteeksi, sillä Ranska on ensimmäinen EU-maa, joka vaatii turvatakuita käyttöön.

– Ranska totesi, että se on joutunut sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi ja siksi nämä sotilaalliset kyvyt tulisi ottaa vastatoimien tueksi, puolustusministeri Niinistö sanoi.

– Pyynnön yksityiskohdista ei kokouksessa puhuttu, mutta Ranska mainitsi toimet Syyriassa ja jäsenmaiden nykyisten kontribuutioiden vahvistamisen eri kriisinhallintaoperaatioissa, Niinistö kertoi kokouksessa kuulemaansa.

Mainittu Lissabonin sopimuksen artikla on sitova eikä edellytä muodollista päätöstä jäsenmailta. Jussi Niinistön mukaan jäsenmaat kuitenkin ilmaisivat kokouksessa yksimielisen poliittisen tukensa Ranskalle ja ”artiklan aktivoimiselle”.

– Kyllä tässä sellainen tunnelma on, että jonkunnäköinen käännekohta tässä pitkään paikallaan velloneessa EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tämä olisi, Niinistö pohti kysyttäessä vetoomuksen merkityksestä.

Niinistön mukaan kyseessä on ensisijaisesti poliittinen tahdonilmaus, ”mutta kyllä esimerkiksi Ison-Britannian puheenvuorosta saattoi ymmärtää, että heillä olisi sotilaallisia operaatioita, sotilaallista yhteistyötä suunnitteilla”.

Suomen osalta sotilaallisen avun antaminen ei ole yksinkertaista, sillä kansallinen lainsäädäntö estää sen. Niinistö kuitenkin kertoi, että jo aiemmin käynnissä ollut, juuri Lissabonin sopimuksen avunantolausekkeeseen liittyvä selvitys lakien muuttamisesta on edennyt. Lue lisää Suomen roolista tästä Uuden Suomen jutusta.

Niinistön mukaan Suomen avunanto tarkoittaa toistaiseksi viranomaistukea, poliisitason yhteistyötä ja mahdollisesti tiedustelutietojen vaihtoa.

– Olen sanonut että Suomi on solidaarinen ja Suomi tulee auttamaan Ranskaa Lissabonin sopimuksen mukaisesti, Niinistö kertoi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kostet

Ranskan turvatakuupyyntö sisältöineen/merkityksineen tulee mitä ilmeisemmin selvitysten kohteeksi. Käsittelyjen jälkeen tiedetään, onko EU:n turvatakuilla merkitystä ja minkälaisia. Mikäli sisältö osoittautuu kevyeksi, niin matka jatkuu entistä intensiivisemmin NATO:n suuntaan.