Sunnuntai 26.5.2019

Ay-liikkeen rahakone kuohuttaa – ”Paavolle” vastaus VVO:n hallituksesta

Luotu: 
19.11.2015 21:01
Päivitetty: 
19.11.2015 21:16
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    VVO:lla on sekä markkinaehtoisia että tuettuja vuokra-asuntoja.

Faktakulma

VVO-yhtymä Oyj on Suomen suurin markkinaehtoinen, yksityinen vuokranantaja. Konserniin kuuluu lähes 41 000 vuokra-asuntoa eri puolilla maata.

Toiminta sisältää vapaarahoitteista ja valtion tukemaa tuotantoa. Markkinaehtoisia Lumo-asuntoja on enemmistö, yhteensä lähes 27 000 asuntoa, ja omakustannusperusteisia VVO-asuntoja lähes 14 000.

Vuokra-asuntoyhtiö VVO:n hallituksessa istuva Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ei näe juuri mitään pohjaa arvostelussa, joka kohdistuu ay-liikkeen VVO:sta nostamiin osinkotuloihin ja voittojen sekä vuokratason nousuun.

– Me investoimme yli sata miljoonaa euroa vuosittain asuntoihin. Ja se, mikä vaikuttaa todella vuokratasoon, on se, että asuntotuotantoa lisätään, Harjuniemi sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Ammattiliitot omistavat yli 60 prosenttia VVO:sta. Ay-liikkeen vuokrabisnestä arvosteli keskiviikkona Yle artikkelissaan, ja arvosteluun ”kohtuuttomista vuokrankorotuksista” yhtyi Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

– Minusta omistajat eivät toimi oikein yrityksessä. Monet asukkaat lienevät liittojen jäseniä, Arhinmäki kirjoitti Twitterissä.

Sanotaan, että VVO:n korotetut vuokrat valuvat osinkoina ay-liikkeen taskuun. Miten kommentoitte arvostelua, Matti Harjuniemi?

– Niinpä tietenkin. Tendenssi on se, että kun ay-liike sattuu osaltaan omistamaan tätä yhtiötä niin se on sitten huonoa ja moraalitonta, vastaa Harjuniemi.

Ylen mukaan VVO:n omistajilleen jakamat osingot ovat viisinkertaistuneet vuodesta 2008 ja nousivat viime vuonna 22 miljoonaan euroon, mikä on noin kolmannes yhtiön voitosta. Paavo Arhinmäki huomautti, että monet vuokra-asukkaat lienevät liittojen jäseniä. Onko VVO:n toimintapolitiikka ay-liikkeen jäsenten edun mukaista?

– Paavon ja vasemmistoliiton täytyy hankkia osakkeita ja tulla sitten puhumaan, Harjuniemi toteaa.

Ette itse näe nousseissa vuokrissa ja osingoissa ongelmaa?

”Eikö yhtiöllä, joka toimii lähes täysin markkinaehtoisessa tuotannossa, saisi kapitalistisessa yhteiskunnassa olla minkäänlaista pyrkimystä tulokseen? Aiheuttaako se, että omistajina on ay-liike, sen, että yhtiön täytyisi ikään kuin subventoida muiden asumista?”

– Toimiiko VVO laittomasti? Missä kohtaa sen on todettu toimivan moraalittomasti? Harjuniemi vastaa.

Hän kehottaa ottamaan selvää siitä, millaisia tuloksia VVO saa asiakastutkimuksissaan ja -kyselyissään.

– Ihmettelen sitä, että omistajat joutuisivat häpeilemään yritystä, joka toimii erittäin hyvin, hän sanoo.

VVO:n arvostelu liittyy siihen, että kyseessä on alun perin yleishyödyllinen osuuskunta. Viime vuosina yhtiön voitot ovat nousseet, asuntojen vuokrien samalla noustessa ARA-asunnoissa lähelle markkinahintoja, Yle kertoo Kiinteistötiedon selvitykseen viitaten.

Harjuniemi ihmettelee tähän liittyvää keskustelua moraalista.

– Eikö yhtiöllä, joka toimii lähes täysin markkinaehtoisessa tuotannossa, saisi kapitalistisessa yhteiskunnassa olla minkäänlaista pyrkimystä tulokseen? Aiheuttaako se, että omistajina ovat eläkeyhtiöt ja ammattiliike, sen, että yhtiön täytyisi ikään kuin subventoida muiden asumista, Harjuniemi kysyy.

Se on kaiketi ay-liikkeen ja muiden omistajien määriteltävissä. Te ette koe tarvetta pitää VVO:ssa kiinni mistään kohtuullisen hintaisen vuokra-asumisen periaatteesta?

– Kyllä siellä on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, mutta se on määrittelykysymys. Jos mietitään esimerkiksi sitä, miten vuokriin todellisuudessa vaikutetaan, miten vaikuttavat kaupungit ja asuntotuotannon alimittaisuus – mihin VVO koittaa omalta osaltaan vaikuttamaan rakennuttamalla toista tuhatta asuntoa vuosittain – niin kummallista on, että yksi toimija vuodesta toiseen vedetään maalitauluksi, Harjuniemi sanoo.

Hän huomauttaa, että VVO:n omakustannusvuokrat ovat viranomaisen valvonnassa eikä huomautuksia ole tullut. Valtion Arava- ja korkotukirahoituksella rakennetuissa kohteissa tulee noudattaa niin sanottua omakustannevuokraa, eli kohteilla ei saa tehdä voittoa.

– Niillä [vuokrankorotuksilla] pyritään varautumaan korjauksiin ja lainojen maksuun. Sitä paitsi tuetusta tuotannosta ei juuri oteta voittoa ulos. Jakokelpoinen tulos, josta otetaan osinkoina osa ulos, syntyy vapailta vuokramarkkinoilta.

Harjuniemen mielestä arvostelijat ovat päättäneet, että ay-liike ja VVO ovat ”konnia”.

Mutta eiköhän arvostelun takana ole nimenomaan ajatus siitä, että ay-liike ei olisi ”konna”, ja tämä näkyisi myös VVO:n toiminnassa ja vuokrissa?

– Eikä varmasti olekaan [konna]. Me investoimme yli sata miljoonaa euroa vuosittain asuntoihin. Ja se, mikä vaikuttaa todella vuokratasoon, on se, että asuntotuotantoa lisätään, Harjuniemi toteaa.

Faktakulma

VVO-yhtymä Oyj on Suomen suurin markkinaehtoinen, yksityinen vuokranantaja. Konserniin kuuluu lähes 41 000 vuokra-asuntoa eri puolilla maata.

Toiminta sisältää vapaarahoitteista ja valtion tukemaa tuotantoa. Markkinaehtoisia Lumo-asuntoja on enemmistö, yhteensä lähes 27 000 asuntoa, ja omakustannusperusteisia VVO-asuntoja lähes 14 000.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eerikki Perälähde

Uskomatonta selittelyä.
Ihan yksinkertaisesti, jos tyytyisivät pienempiin osinkoihin, kaikkia vuokria voitaisiin laskea. Tai vielä parempi, investoisivat ne voitot uusiin asuntoihin, eli rakentaisivat vielä enemmän uusia asuntoja, niin vuokrataso laskisi koko Suomen vuokramarkkinoilla.

Mutta ei näköjään käy, osikoja pitää vaan saada nostaa että ay-johtajien sikapalkat saadaan maksettua.

Jyri Leino

"lähes täysin markkinaehtoisessa tuotannossa" - upea huumorinkukkanen.
Olisiko se sitten enemmän markkinaehtoista, jos omistava taho (ay-liikkeet) myös osallistuisivat verojen maksuun? Tiedä häntä.

Ay-liikkeet eivät ole juurikaan kunnostautuneet veronmaksussa, vaikka sitä muilta kovasti edellyttävät. Se kummastuttaa, että tämä verovapaus taitaa perustua "yleishyödyllisen yhteisön" statukseen - siitäkin huolimatta, että porukkahan on selvästi yleis- ja kokonaishaitallista.

Mika Peltokorpi

Ei, ei, ei - olet ymmärtänyt aivan väärin. Sellainen etuhan koskee vain ay-eliittiä (mm. verotuksessa murto-osaansa alihinnoitellun työsuhdeasunto-edun muodossa). Kuten vaikkapa liittojen johtajia ja sihteereitä. Minkä mm. tapaus AKT osoitti.

Matti Rissanen

Missään en ole nähnyt tietoa, kuinka paljon ay-liike on oikeasti investoinut omaa rahaansa VVO:hon. Taitaa olla niin, että ay:n pääomasijoitukset ovat lähinnä nimellisiä, mutta niille saadaan ruhtinaalliset verovapaat tuotot, kiitos valtion ja muiden tukien.

Reijo Nurminen

Ohoh millaista kaksinaamaisuutta. Ay-liikkeet ovat aina olleet hyvin demarivetoisia ja olleet myös kärkkäitä arvostelemaan ja tuomitsemaan muiden yhtiöiden osingon jakoa.
Ihmettelen kovasti jos joku vielä äänestää demareita, en minä ainakaan. OLEN PÖYRISTYNYT!!

Matti Motti

Markkinaehtoisesti kerätään alkupääoma ilman veroja ja vielä verovöhennysoikeudella.
Markkinaehtoisesti ollaan päättämässä kunnissa tonteista ja kaavoituksesta.
Markkinaehtoisesti sosiaaliseen asuntotuotantoon saadaan tukia (pitäisi tarkistaa).
Markkinaehtoisesti asiakkaat maksavat vuokran asumistuella tai jopa sossu maksaa vuokrat.
Markkinaehtoisesti osingot saadaan verotta ja haukutaan veroparatiiseja.
Markkinaehtoisesti Nuorisosäätiö on samalla asialla ja on saanut Ray avustuksia.
Markkinaehtoisesti ay on myös matkailubusineksessa saaden kunnilta tukea sekä usein perustaen toiminnan edustuskuluvähennyksiin sekä vähävaraisten lomatukiin.

Korporatismia? No, muiden puolueiden säätiöt ovat samalla linjalla. Kokoomuksen onistajaäänestäjät hyötyvät myös.

Ilkka Salo

Nimenomaan näin Matti. Eläkeläisten ja muidenkin asuntotuet valuvat ahneiden ay-korporaatioiden vallan- ja voitontavoitteluun.

Häpeäisivät edes SDP:ssä kun ovat tämänkin takana vaikka muuta kansalle ja medialle puhuvat. Hyökkäys hallitusta vastaan lienee paras puolustus itse harjoittamansa vuokra-asukkaiden ja asunnottomienkin riiston paljastumista vastaan.

Matti Rissanen

"– Me investoimme yli sata miljoonaa euroa vuosittain asuntoihin. Ja se, mikä vaikuttaa todella vuokratasoon, on se, että asuntotuotantoa lisätään, Harjuniemi sanoo Uuden Suomen haastattelussa."

Kuka on tämä "Me"?

Se lienee VVO eikä suinkaan AY-liike? Onko silloin perustetta AY:n ja muiden omistajien ottamille huippuosingoille - ja verovapaasti.

Jp Lehto

Vvo tietenkin investoi 100 miljoonaa asumiseen. Mutta eivät liitot investoi saamiaan voittoja asumiseen.

Mihin ay-liike aikoo käytää omistamansa miljardit. Se pitäisi kysyä? Jos maksaa lakkoavustusta 50e päivä 200 00 ihmisellä. Se on 1000 000/per päivä. 365 mil/vuosi. Montako miljardia tähän tarvitaan. Omaisuutta ei kukaan tiedä, mutta se on miljardeja. Pelkästään vvo:ssa 2,5 miljardia.

Ilkka Korkalainen

Tätä minäkin olen ihmetellyt. Hallitus näpertelee muutaman miljoonan menoerien kanssa ja antaa ay-liikkeen pelossa verovähennysoikeuden olla rauhassa. Ei tunnu uskottavalta kun samaan aikaan vakuutellaan että kaikki kivet käännetään jotta valtiontalouden tilanne saataisiin lähemmäs tasapainoa.

Olavi A Honka

Kyllä on uskomatonta kommenttia Harjuniemeltä!

Eikö tässä tärkeämpää olisi kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentaminen eikä vuokrien korotusten kautta rahojen vieminen omaan taskuun?

Eikö tähän todellakaan voida puuttua? Veronkiertoa massiivisella skaalalla ja tällaisia selityksiä......

AY pamput istuu VVO:n hallituksessa, kerää mahtava palkkioita itselleen ja ovat päättämässä vuokrien korotuksista ja sitten ohjaavat voitot verottomasti omille liitoilleen. Samalla kirkuvat kurkku suorina veronkierrrosta ja ovat itse sitä tekemässä. Aikamoista kusetusta....

Ilkka Salo

Maassa on asuntopula ja asuntotuet (mm. perheiden ja eläkeläisten asuntotuki) valuvat ay-liikkeen yhtiön voittoihin (suurempi liikevoitto-% kuin esim. peliyhtiö SuperCellillä). Ja tässä ay-edustaja ei näe mitään moraalitonta, siis eikö todellakaan näe?

Pentti Westerholm

Ahneudella on lyhyt muisti.Aikoinaan VVO perustettiin -60 luvun lopulla rakentamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja lähinnä maalta kaupunkiin muuttaville ihmisille,valtion rahoituksella.HAKA,ay-liike ja osuuskauppaliike olivat sitä perustamassa.
Näyttää siltä,että aatteet ja vaatteet ovat vaihtuneet pelkän bisneksen tekoon.Näin sitä riistetään vähävaraisia ,pienituloisa,eläkeläisiä ja lapsiperheitä.

Jan Stenvall

Arhinmäki asuu itse kansanedustajan palkallaan KÖYHILLE tarkoitetussa vuokra-asunnossa.
Vasemmisto viisastelee veroparatiiseistä ja oma AY- liike on verosuunnittelun ammattilainen. Ei maksa senttiäkään veroja! Tätä ei MOT tutki....

Anne Savola

Kiitokse Arhinmäelle VVO-yhtymän "rahantekokoneen" avaamisesta. Ikäviä viestejä näkyy somessa näistä VVO:n vuokra-asunnoista. Vuokralaisten tulisi asua omakustannusperiaatteella asunnoissa, mutta heiltä peritään aivan normaalia vuokraa. "Köyhä" ei osaa eikä jaksa valittaa asumisesta, useampi muuttaa pois, kun huomaa rahastamisen.

VVO ei ole ainut rahastaja, vaikka suuri sellainen. Säätiöitä perustetaan nykysin yksityisten henkilöiden toimesta. Rakennetaan nopeasti, kevyesti eli halvalla ja näissä omakustannusperiaatteella asuvat maksavat - useimmiten asumistuki apuna. Ne jotka osaavt ja kehtaavat laittavat rahansa poikimaan sen lähimmäisen kustantamana.

Vanhukset ovat joukko, joita voi kyykyttää. Asunnoissa ei ole lämpöä, ei ilmanvaihtoa, eikä varustusta turvallisesta asumisesta vaikka niin luvataan. Eräs vanhus viestitti kesällä "tänne tukehstuu, pitää mennä ulos jotta hähänkiän saiais hengitysilmaa". Yön ajaksi viedään asunnon ilmanvaihto ja tämä verottaa aivotoimintaa. Jotta voisit vastustaa dementoitumista tulee saada puhdasta raitista ilmaa makuutilaan yöksi. Naapurini soitti erään kerran aamulla 5:30 "anteeksi nyt, mutta en ole saanut nukuttua koko yönä kun ei ollut ilmanvaihtoa ja haju on kamala, aikooko ne tappaa minut". Keskustelulla selvittiin tuon soittajan kanssa sekin päivän alkuun ja vanhushan voi nukkua päivällä - niin päivällä, jotta elämänrytmi on välillä sekaisin.

Jotain tarttis tehrä ja nopeasti !

Altti Hirvenoja

VVO on mätäpaise...erityisesti siksi että se ei maksa veroja vaan jakaa nekin osinkoina..Niin,, VVO rakentaa kalliita asuntoja ja on erittäin jäykkä firma kuten AY liikekin,johtajia johtajan päällä.Pitää muistaa että iso osa rakennuskannasta on rakennettu valtion/veronmaksajien tuilla.Miksi tälle ei ole tehty mitään siitä on muutama vuosi kun muistaakseni MOT käsitteli tätä samaa asiaa....

Altti Hirvenoja

Toveri Antti Rinnettä haastateltiin jossain yhteydessä ko asiasta hän kyllä myönsi jos en väärin muista että "kallista on" asua VVOlla.Kotikaupungissani muuttoliike käy niin että muutetaan muihin yhtiöihin ja pakolaisia tulee tilalle VVO.n asuntoihin.Talo jossa ystäväni asuu on kuin pakolaisleiri...pakolaisten myötä VVOlle avautuu aivan uusia mahdollisuuksia valtion/kelan rahojen omaan taskuun siirtämiseen..