Torstai 19.7.2018

”Tämä on pöyristyttävää” – AKT teki yllätysliikkeen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.11.2015 17:35
Päivitetty: 
23.11.2015 17:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    - Tämä on pöyristyttävää, että tukilakko kohdistetaan täysin ulkopuoliseen yritykseen, sanoo EK:n Ilkka Oksala.
|

Johtaja Ilkka Oksala Elinkeinoelämän keskusliitto EK:sta kertoo Uudelle Suomelle, että autoalan AKT:n Postin työkiistaan liittyvän tukilakon kohdistuminen DHL:ään tuli EK:lle negatiivisena yllätyksenä.

- Tämä on pöyristyttävää, että tukilakko kohdistetaan täysin ulkopuoliseen yritykseen. Sitä, miksi AKT menettelee näin ja miksi se kohdistaa toimet juuri DHL:ään – sitä pitää kysyä AKT:ltä. Meille kaikille tuli tämä yllätyksenä, että tukilakko kohdistetaan juuri DHL:ään, Oksala sanoo.

AKT:n peliliike on toistaiseksi vailla selitystä: Uusi Suomi ei ole toistaiseksi tavoittanut ketään AKT:stä kertomaan, miksi toimet kohdistuvat juuri DHL:ään, eikä AKT avaa asiaa tiedotteessaan.

Uuden Suomen tavoittama AKT:n toinen varapuheenjohtaja Harri Pasanen ei osaa kertoa, miksi AKT toimii näin. Uusi Suomi ei ole toistaiseksi tavoittanut AKT:n puheenjohtajaa Marko Piiraista.

Oksala arvioi, että AKT:n tukilakolla on ”huomattava vaikutus”, sillä se koskee myös DHL:n kaikkia asiakkaita. Oksalan mukaan EK:ssa tehdään parhaillaan arvioita tukilakon vaikutuksista.

LUE MYÖS: Kova vastaus ay-liikkeelle: ”Järkyttävän epäkorrektia”

LUE MYÖS: SAK:lla selitys AKT:n yllätyspommille

AKT ilmoitti tänään, että liitto ryhtyy tukitoimiin Postin työkiistassa maanantaina, jolloin  Hamina-Kotkan, Helsingin, Hangon, Turun, Naantalin ja Rauman satamissa AKT:n jäsenet eivät käsittele DHL:n  yksiköitä, eikä niissä tulevia tai lähteviä lasteja.

- Jos kyseiset yksiköt tai lastit siirtyvät muihin Suomen satamiin, laajenevat tukitoimet koskemaan ko.satamia, AKT kertoi.

DHL on tiedottanut omilla sivuillaan Postin työkiistasta jo ennen tukitoimien paljastumista näin:

- DHL tekee Postin kanssa yhteistyötä rahtikuljetuksissa kappaletavaran noudoissa ja jakeluissa sekä maantiepikakuljetusten jakeluissa. Mikäli sopuun ei päästä ja työnseisaukset toteutuvat, se voi aiheuttaa häiriöitä myös näille kuljetuksillemme.

Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi tänään, että postialan PAU:n ja ja työnantajaosapuoli Paltan neuvotteluissa ei maanantain edistytty merkittävästi.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Emil von Retee

joo,pöyristyttävää!

piru vie kun ei työläiset suostu telkemään töitä 3 kertaa enemmän mitä ne onj otehnyt ja vielä pitäisi tehdä kauemmin ja pvielä pienemmällä palkalla.

EK ahneus on universaalista luokkaa.

kyllä SAK:n pitää nyt saada pirunmoinen vetäjä,lyly näyttää olevan saamaton kokoukävijä jolle jäsenten ja työläisten vaateet on vain kahvihetkiä.

nyt on paikka laittaa EK:lle ja vaikka suomen yrittäjille ja sanon kyllä riistäjille luu kurrkkuun yleislakolla, ja kk putkeen ilman neuvotteluja.

yhdistykää työläiset.

Lasse Hakala

Yllä oleva taitaa olla vitsi. Mielenkiintoinen dilemma on:"Mistä näitä AKT:n puheenjohtajia oikein löytyy ?" Kuisman ajoilta aina on ollut jokin hörhö, eikä retoriikka ole 30 vuoteen mihinkään muuttunut. Tämä DHL:n boikotti on kyllä tuhoisaa, meitä seurataan maailmalla mm. vakauden, ennustettavuuden yms. osalta ja kun häviämme myös tuottavuudessa, työajoissa ja osin jopa asenteessa, niin ei tämä Perä-Pohjola ketään kiinnosta. Etäisyys on globaalitaloudessa käytänössä jo kuollut, joten surkastuminen jatkuu. Erityisen irvokasta on kuittailla PK-yrittäjille (1-10 työntekijää), jotka ovat pääsääntöisesti potentiaalisia uusia palkanmaksajia. Muistaako kukaan, mitä pöhöttynyt ay-korporaatio sanoi aikoinaan ns. Loimaan kassasta ? Höpö-höpö -touhua oli kommentti, nyt kassassa on yli 300 000 jäsentä.

Jukka Sarjanen

Saksan Posti osti muutama vuosi sitten DHL:n, eli DHL on käytännössä sama kuin SaksanPosti...

Kuuttajapuolella DHL:n jakelijana toimii Suomen Posti... En tiedä mitä Posti voittaa tästä tukilakosta... Onko Postilla esim. sopimus jakaa DHL-posti lakosta huolimatta?...

Jan Stenvall

Helpoin tapa on ilmeisesti lakkauttaa posti kokonaan ja antaa hommat kilpailutuksen jälkeen muiden hoidettavaksi.
Postilaisten kannattaa tutstua Paul Lillrankin kirjoitukseen Suomen kilpailukyvystä. Tällaisille 12 kuukauden irtisanomissuojille ei ole enää varaa.

Gaius Säteri

DHL:n valinta tukilakon kohteeksi ennustaa, että AKT tulee vaatimaan postilaisten sopimuksille yleissitovaa asemaa, jonka mukaan kyseessä on posti- ja pakettiliikenteen normisopimus, jota kaikkien Posti Oyj:n kilpailijoiden on noudatettava.

Tosin se ei sido yrittäjäkuljettajia, jotka tekevät hommia suoraan jollekin kansainväliselle ketjulle.

Olisihan se tietysti mukavampaa, jos Suomessa postinkäsittely olisi suomalaisilla, mutta AKT on päättänyt estää sen.

Timo Virtanen

Hyvä vaan, että postin väki tekee lakkoilemalla tilaa ykstyisille yrityksille. Kohta postissa ovat jäljellä enää sivutoimiset maalaiskirjeenkantajat, jotka kerran viikossa vievät laskut syrjäkulmille maalaismummoille. Sähköiset välineet hoitavat muille entisen paperipostin.

Minna Koski

Siksi DHL että se on pahin kilpailija asiakkaiden tilaamien verkko-ostosten toimittajana. Lakko siis suoraan asiakkaiden maksettavaksi. Posti on yksityistettävä asap niin asiakaspalvelun palaa kokonaan uusille urille myös kuluttajan vinkkelistä

Timothy Kestrel

Kuten hyvin tiedetään, Suomi on logistisesti katsottuna saari ja juuri AKT on yksi suuri syy miksi Suomeen ei tule tuotannollisia sijoituksia. Nykyaikainen kansainvälisesti toimiva yritys ei voi asettaa toimitusketjuaan alttiiksi pienen porukan mielivaltaiselle kiristykselle.

lars rantanen

On "pöyristyttävää" joo.
Tukilakon kohdistuminen "yhteistyökumppaniin": niinpä, kukapa olisi osannut aavistaakaan?
Pöyrityttävää miten Posti ja EK häikäilemättömällä "kyykytyksellä" ja työehtojen rajuilla heikennysvaatimuksilla vaarantavat Suomen orastavan talouskasvun

Seppo Ilvessalo

AKT ja koko ay - liike edustavat mennyttä maailmaa. Koko joukko elää kuin maailma ei olisi muuttunut kymmeniin vuosiin ja niin kuin ajan ja sen mukana kehityksen voisi pakolla ja uhkailemalla saada pysähtymään. Työlainsäädäntöämme pitää muuttaa niin, että tämän mafian puuhat saadaan kuriin. Siinä auttaa lisäksi työmarkkinajärjestöjen nauttimien veroetuuksien poistaminen.Yhteiskuntaa terrorisoivien ja vahingoittavien järjestöjen tukeminen verovaroin on käsittämätöntä.

Erkki Krogerus

EK saa mitä tilaa on pöyristyttävää lukea mitä postin johtajat tienaavat kun heidän palkkojaan kohtuullistettaisiin ei tarvitse työntekijoiden selkänahasta kaikkea repiä. Suomessa on vallalla EK mafia EK + nykyinen hallitus aikovat saada AY liikkeen nurin. Ei EK aja pienyrittäjän eikä Ay liike. Suomessa on ihmeellinen mantra että EK olisi oikeassa ja vielä pelotellaan Suomen tilaanteen huonontuvan lakoista. Ei pidä paikkaansa. Suomen tilanteen on pahentanut johtajien ahneus, jolla ei ole enää nykyään mitään rajaa.

Raimo Ilaskivi

Näin kovien otteiden edessä olen jäänyt odottamaan - ottamatta kantaa puoleen jos toisenkaan kun kaikkia detaljeja en tunne - että koska EK alkaa puuhata työsulkua. Siinä sitten nopeutettaisiin ratkaisua, koska kansa alkaisi tulla kärsimättömäksi ja painosaa.

Pertti Vaulasvirta

Miksi työsulku? Kun lakkautetaan EK, niin ei neuvottelukumppania. On vain yrityksiä jotka työllistävät sen mukaan kun joku töihin haluaa tulla, keskinäisin sopimuksin.
Tällainen järjestelmä, joku kutsuu kolmikannaksi, toimi niin kauan kun meillä oli devalvaatio joka piilotti ongelmat, antoi virheet anteeksi. Nyt sitä ei ole, mutta eipä ole ymmärrystä siitä tosiasiasta. Vanhat tavat jatkuvat uudessa maailmassa. Vanhoilla vaatimuksilla kilpailuyhteiskunnassa ei voi oikein onnistuneesti toimia.

Arvo Tammela

Erkki Krogerus, kun vaahtoatte postin johtajien palkoista niin muistatte varmasti sen, minkälaista palkkaa nauttii esim. valtakunnallisen VVO:n toimitusjohtaja. Taitaa hänen palkkansa olla vielä suurempi kuin postin johtajan. Kun vielä tähän lisätään ay-pamppujen ahneuksissaan nauttimat palkat, kaiken maailman muut palkkiot ja edut niin eikö teidän kannattaisi vaahdota erityisesti niistä. Voihan olla, että ajatusmaailmaanne ei käy omien johtajien mammuttipalkkojen arvosteleminen. Niitä pienentämällä saattaisivat alentua vuokrat ja verottomat jäsenmaksut pienituloisilta kansalaisilta ja työntekijöiltä.

Ismo Tuomaala

Tässä on vähän syytä sekä sysillä että sepillä. En ole pitkään aikaan pitänyt EK:sta enkä AKT:stä, sorry Raimo. EK puolustaa ankarasti firmoja, AKT taas työntekijöitä. Intressit ovat pahasti vastakkain. En ole ikinä ollut poliitikassa mukana enkä aktiivinen. Pitää kuitenkin kertoa, olinhan minä 18-vuotiaana kokoomuksen ehdokkaana pienellä kylällä ehdokkaana, sain 7 ääntä ja meidän perheeseen kuului ainoastaan 6 henkeä... Mistähän se yksi tuli.

Osmo Marttila

Postin toiminta on ollut ja on edelleen pöyristyttävää - kuten yrittää ulkopuolisella rikkurityövoimalla korvata lakkoon ajetut omat palkansaajat.

Nyt on estetty EK:n (& co) mahdollisuus korvata koko Postin toiminta ulkopuolisen (ulkomaisen) yrityksen käyttämisellä.

Poikkeuksellisesti ymmärrän AKT:n toimet.

Kaarle Akkanen

Mitähän jos nämä tukilakkolaiset maksaisivat aiheuttamansa kulut ns. omasta pussistaan? Ehkä lakia voisi viilata tähän suuntaan? Yhteiskunnan ei pidä sietää kaikkea. Joku balanssi pitää löytyä tällekin sektorille. Moni ei näköjään ole hoksannut sitä, että olemme tulleet 2000-luvulle!

Erkki Krogerus

EK saa mitä tilaa on pöyristyttävää lukea mitä postin johtajat tienaavat kun heidän palkkojaan kohtuullistettaisiin ei tarvitse työntekijoiden selkänahasta kaikkea repiä. Suomessa on vallalla EK mafia EK + nykyinen hallitus aikovat saada AY liikkeen nurin. Ei EK aja pienyrittäjän eikä Ay liike. Suomessa on ihmeellinen mantra että EK olisi oikeassa ja vielä pelotellaan Suomen tilaanteen huonontuvan lakoista. Ei pidä paikkaansa. Suomen tilanteen on pahentanut johtajien ahneus, jolla ei ole enää nykyään mitään rajaa.

Eerikki Perälähde

Jos johtajien palkkoja kohtuullistettaisiin, niin miten se vaikuttaisi siihen, että postilta on hävinnyt kirjeenkantoa ja muuta työtä tuhansia miestyövuosia nykyteknologian vuoksi? Kannattaisiko johtajilta säästyneitä rahoja käyttää turhan työn teettämiseen ja peukaloiden pyörittämiseen?
Postissa on tällä hetkellä erinomaisen hyvät palkat ja muut edut tehtävien vaatimaan koulutustasoon nähden, eikä siellä kyllä revitä mitään kenenkään muun selkänahasta kuin veronmaksajien, eli siis valtio-omistajan. Esimerkiksi v 2011 lähtien Posti on maksanut ylimääräisinä, lainmukaisen tason ylittävinä irtisanomiskorvauksina yli 40 miljoonaa euroa ihan tavallisille työntekijöilleen. Nämäkin rahat olisi ollut parempi tulouttaa omistajalle ja saada sillä tavoin valtion budjetin kautta jaettua köyhille, sairaille ja vanhuksille. Mutta ei, Postissa on totuttu liian hyvälle, samat ehdot eivät kelpaa kuin yksityisellä sektorilla, kun yhteisistä rahoista on totuttu kuppaamaan.