Lauantai 25.5.2019

Virasto: Tämän takia edes törkeä rikos ei estä turvapaikan saamista tai aiheuta palautusta

Luotu: 
1.12.2015 18:50
Päivitetty: 
1.12.2015 20:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Rikostuomio ei aina estä turvapaikan saamista. Arkistokuvassa Helsingin käräjäoikeus.
|

Faktakulma

"Jos henkilö syyllistyy Suomessa törkeään rikokseen, hänelle lain mukaan jätetään myöntämättä oleskelulupa toissijaisen tai humanitaarisen suojelun perusteella. Jos kyseessä on pakolaissopimuksen mukainen pakolainen, poissulkeminen törkeän rikoksen perusteella tapahtuu vain siinä tapauksessa, että rikos on tehty ulkomailla ennen Suomeen tuloa.

Vakavaan rikokseen syyllistynyttä ei kuitenkaan voida poistaa maasta, jos häntä uhkaisi kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Tällaisessa tapauksessa henkilö saisi oleskeluluvan ulkomaalaislain 89 § perusteella, mutta ei kansainvälistä suojelua." Lähde: Muuttoliikkeessa.fi

Tuomio törkeästä rikoksesta vaikuttaa Suomesta oleskeluluvan saaneen turvapaikanhakijan statukseen, mutta ei suoranaisesti estä turvapaikan saamista ja tarkoita maasta poistamista, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Uudelle Suomelle.

Jos turvapaikkakriteerit muuten täyttyvät henkilön kohdalla, niin Suomessa tehty rikos – kun kyse ei ole sotarikoksesta tai rikoksesta ihmisyyttä vastaan – ei poissulje turvapaikan saamista. Kuten Ilta-Sanomat kertoi maanantaina, poikkeusta eivät tee myöskään törkeät rikokset kuten murha tai raiskaus.

Ulkomaalaislain pykälän mukaan turvapaikka jätettäisiin antamatta vain ennen Suomeen tuloa, ulkomailla tehtyjen vakavien rikosten vuoksi.

Edellä mainittu tilanne koskee sellaisia rikokseen syyllistyneitä turvapaikanhakijoita, jotka saavat oleskeluluvan turvapaikan perusteella eli niin sanotusti pakolaisasemassa. Kuluvan vuoden myönteisistä turvapaikkapäätöksistä – kaikkiaan 1393 kappaletta lokakuun loppuun mennessä – noin 59 prosentissa oleskeluluvan peruste oli turvapaikka. Myönteisen päätöksen saa tällä hetkellä alle 30 prosenttia turvapaikanhakijoista.

Jos törkeään rikokseen syyllistynyt sen sijaan on saamassa oleskeluluvan Suomeen toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella, suojeluasema voidaan rikosten vuoksi poissulkea, mutta henkilöä ei silti voida poistaa maasta.

– Näissä muissakin tapauksissa, jos [rikokseen syyllistynyt] henkilö olisi vainottu palatessaan, turvapaikka poissuljettaisiin, mutta hän jäisi Suomeen tilapäisellä luvalla, Repo kertoo.

– Kun hän on suojelun tarpeessa eli täyttää ne kriteerit, niin hän voisi palautettuna joutua epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

Tällöin palautuksen estää palautuskielto, joka löytyy Suomen ulkomaalaislaista, perustuslaista ja Euroopan ihmisoikeussopimuksesta.

– Eli tällöin [hakijan] asema heikkenee, ja sitä arvioidaan uudelleen vuosi kerrallaan, mutta hän jää tilapäisesti tänne, koska palauttaminen olisi palautuskiellon vastaista, Repo sanoo.

Ja palautus voidaan tällöin tehdä vain, jos lähtömaan tilanne muuttuu turvallisemmaksi?

– Kyllä. Joko se muuttuu tai löytyy muu valtio, joka suostuu ottamaan vastaan, Repo sanoo.

Toisin sanoen myöskään silloin, jos oleskelulupa on saatu toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella, törkeä rikos ei suoraan päätä oleskelulupaa tai tarkoita palauttamista?

– Ei, oleskelulupa joudutaan tällaisessa tilanteessa myöntämään tilapäisesti, Repo kertoo.

– Mutta kaikissa asemissa, sekä pakolaisasemassa että toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun asemassa olevan, asemaa voidaan tarkastella uudelleen ja se voidaan lakkauttaa, jos henkilö syyllistyy rikoksiin. Ja jos se lakkautetaan ja olosuhteet [lähtömaassa] muuttuvat, niin henkilö voidaan myös karkottaa, Repo jatkaa.

Suojeluaseman lakkauttavia ja karkoitusta tarkoittavia päätöksiä on tehty Suomessa vuosittain, Repo lisää. Esimerkiksi raiskaus on törkeä rikos, jollaisen perusteella näitä päätöksiä on tehty.

Faktakulma

"Jos henkilö syyllistyy Suomessa törkeään rikokseen, hänelle lain mukaan jätetään myöntämättä oleskelulupa toissijaisen tai humanitaarisen suojelun perusteella. Jos kyseessä on pakolaissopimuksen mukainen pakolainen, poissulkeminen törkeän rikoksen perusteella tapahtuu vain siinä tapauksessa, että rikos on tehty ulkomailla ennen Suomeen tuloa.

Vakavaan rikokseen syyllistynyttä ei kuitenkaan voida poistaa maasta, jos häntä uhkaisi kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Tällaisessa tapauksessa henkilö saisi oleskeluluvan ulkomaalaislain 89 § perusteella, mutta ei kansainvälistä suojelua." Lähde: Muuttoliikkeessa.fi

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Mattila

Suomalaiset virkamiehet ovat luoneet suojasataman koko maailman rikollisille. Hienoa!
- Onhan selvää, että henkilöt jotka ovat matkan varrella tehneet rikoksia eivät varmaan kerro siitä suomalaiselle virkamiehelle. Varmaan kertovat jonkun muun tarinan.
- Mikä laki pakottaa maksamaan palkkaa tällaisille virkamiehille, joista on yksinomaan haittaa sekä kansanterveydelle että kansantaloudelle?

Lumira Lumus

Viranomaisilla on olut tiedossa, että nämä kotimaassaankin pahoinpitelevät raiskaavat ja tappavat oman maan kansalaisia a perheensä jäseniä. Saksassa 28 v asunut pariskunta tappoi oman tyttärensä, kun tytär meni väärän miehen kanssa.
Nehän eivät koskaan hyväksy länsimaista sivistystä ja lakia, vaan oman käden oikeus toimii siellä missä he ovat.

Lakia voi kyllä muuttaa, jos ei haluta väkivallan kasvavan Suomessa. Monet suomalaiset ovat jo muuttaneet pysyvästi pois Suomesta suojatakseen lapsensa ja itsensä väkivallalta. Väkivalta ja raiskaus on rikos ihmisyyttä vastaan ja sen perusteella, jokainen raiskaaja paluumatkalle.

Olli-Pauli Sarvaranta

Olisiko niin, ettei mikään kielimuuri ole estänyt tämän kertomista pakolaisille välittömästi heidän saavuttuaan ja osalle jo ennen sitä? Haluan, että pakolaiset saavat hyvän kohtelun, mutta kyllä oman maan kansalaisten turvallisuus on myös taattava. Muuten käy helposti niin, että nämä tulkinnat kääntyvät tarkoitustaan vastaan.

Lumira Lumus

Minä en olen elämässäni kerran äänestänyt ja en ole syyllinen ketä eduskunnassa onkin.
Suuren osan voisi korvata sieltä puheropoteilla ja robotti on ehdokkaana äänestän sitä.
En ole sinne kenellekään antanut valtakijaa asioihini. Siellä on ollut aikaisemmin ties mitä ja eniten tähän tilanteeseen antoivat vauhtia viime hallituksessa ja erikoisesti Urpilainen ja Katainen. Niiden sopimuksilla tuli kauskantoisia järkyttäviä seurauksia.
Se on palkka äänestämisestä. että naisenne ja lapsenne raiskaamisen varmistamiseksi tilataan vieraskulttuuri sitä tekemään.
Malttia kansalaiset, että ehkä vielä tiedä mitä hirveyksiä voi tulla, odottakaa, niin kyllä niitä tulee.
Edellinen halltus on tämän kaiken kammottavuutensa kaatanut jäljessä tulevan niskaan.

Sauli Harju

Eihän tässä maassa uskonnollinen murhakaan ole iso rikos. Jos ne ei itse ilmoita että se oli terrorismia, niin ei ne saa ku muutaman vuoden vankilaa. Tämän maan lait on sairaat. Jokainen ulkomaalainen rikollinen pitää karkoittaa maasta pienenkin rikoksen takia, se varmistaa että tämä maa pysyy turvallisena. Nyt ihan selvästi yritetään kaivaa itselle kuoppaa, kun pistetään jatkuvasti vastaan pakolaisten karkoittamisessa.

Markku Nieminen

Venäjältä tulee jo porukkaa. Venäjä ottaa maassa jo vuosia tai vuosikymmeniä asuneilta epäilemiltään muslimeilta oleskeluluvan pois ja passittaa Norjan ja Suomen rajalle. Helppoa, halpaa ja siistiä päästä terroristeista eroon.

R. Paul Vuolle

Kansa valinnut kyvyttömättä poliitikot jotka eivät osaa laittaa virkamiehiä kuriin ja tekemään oikeita hommia. Sitten kun on leikkauksista kyse niin valitetaan, että ei saa leikata. Tottakai pitää leikata: kaikki tarpeettomat, osaamattomat, aivottomat virkamiehet tekemään oikeita hommia. Niin säästyy verorahoja sekä veroja voidaan alentaa. Sitten syntyy lisää työpaikkoja koska on enemmän varaa kuluttaa. Ne e.m. virkamiehet voidaan laittaa poimimaan metsästä marjat niin ei tarvitse hakea Thaimaasta poimijoita! Sen lisäksi metsästä risut pois niin saadaan kotimaistapolttoainetta.
Kansan kannattaa jo herätä! Näin ovat äänestäneet, ei lopputulosta tarvitse ihmetellä. Näinhän se on ollut aina.

Susku London

Maailmanhistorian suurin kusetus on käynnissä. Hallitsematon maahanmuutto on ennalta suunniteltu keino saada Euroopassa aikaan täysi kaaos ennen kolmannen maailmansodan puhkeamista. Sen jälkeen demokratiamme ja kansalaisoikeutemme ovat mennyttä ja tilalle astuu "one world government" (hyvästi kansallisvaltiot, johon myös Stubb politiikallaan pyrkii) ja "cashless society". Tätä pusketaan läpi kovalla vauhdilla, sillä Amerikka on periaatteessa vararikossa ja länsimaiden velkakupla on puhkeamassa. Sota on ainoa keino pimittää velat ja aloittaa "puhtaalta pöydältä".

Kaarle Akkanen

Tämä menettely johtunee edellisten hallitusten lainsäädännöstä? Nykyhallitus varmasti on puuttunut, puuttumassa ko. lain uudistamiseen, päivittämiseen. Voimassa olevien lakien mukaan vieläkin joudutaan toimimaan. Muutokset vievät oman aikansa.

Lumira Lumus

Raiaskaus on aina rikos ihmisyyttä vastaan ja välittömästi paluumatkalle kaikki siihen syyllistyneet ja raiskaukseen syyllistyvien määrä kohoaa koko ajan, eikä kaikki tule koskaan poliisin tietoon. Tilanne on paha, koska kaikki raiskaus yritylksen ja raiskauksen kokeneet tule koskaan niitä ilmoittamaan, koska monesti joutuvat ilmoituksen vuoksi, myöhemmein raiskauksesta tuomitun väkivallan kohteeksi.

Osmo Marttila

Noin vähäjärkisillä säännöksillä yritettänee saada tietyt tahot nostamaan omatoimiset kyyditykset toimepidelistoilleen. Kukaan tuskin on niin harhainen etteikö tiedä että tällainen meno johtaa omavaltaiseen reagointiin - omankädenoikeuteen.