Perjantai 24.5.2019

Paljastus loppumetreiltä – ”Sekään ei kelvannut EK:lle”

Luotu: 
3.12.2015 08:53
  • Kuva: sak.fi
    Kuva
    Työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiaisen mielestä EK teki kolme virhettä, jotka johtivat yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen.
|

Työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen arvioi Puheenvuoro-blogissaan, että työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK teki yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kuluessa ”kolme virhettä – tai tietoista ratkaisua – jotka johtivat sopimuksen kariutumiseen”.

- Ensiksi EK ei tarttunut heti SAK:n syyskuiseen tarjoukseen, joka olisi merkinnyt palkkojen nollaratkaisua vuodelle 2017 ja viennin asemaan pohjautuvan sopimusmallin siitä eteenpäin, Tukiainen kirjoittaa.

Toiseksi virheeksi Tukiainen mainitsee EK:n sääntömuutoksen, jonka myötä keskitetyt palkkaratkaisut rajattiin pois tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa. Tukiaisen tulkinnan mukaan tämä neuvotteluiden viime metreillä tehty ratkaisu antoi kuljetusalan liitto AKT:lle mahdollisuuden vetäytyä pois sopimuksesta.

- Kolmanneksi EK katkaisi neuvottelut AKT:n ilmoituksen takia, Tukiainen kirjoittaa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sekä toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kuitenkin kertoivat eilen Uudelle Suomelle, että EK:n ohella myös Kuntatyönantajat ja Akava totesivat, ettei edellytyksiä jatkaa neuvotteluita ole ilman AKT:tä.

Tukiainen myös paljastaa blogissaan, että SAK esitti uudenlaista lomarahamallia aivan yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kalkkiviivoilla.

- SAK tarjosi vielä neuvotteluiden loppuvaiheessa joustavaa lomarahamallia, joka ottaisi huomioon työllisyystilanteen ja helpottaisi yritysten taloutta matalasuhdanteessa. Työttömyyden lisääntyessä lomaraha laskisi ja hyvän työllisyyden aikana puolestaan nousisi. Normaalissa työttömyystilanteessa lomaraha pysyisi nykyisellä tasolla. Sekään ei kelvannut EK:lle, Tukiainen kirjoittaa.

Tukiainen ilmoittaa, että SAK pyrkii nyt estämään niin sanottujen pakkolakien toteutumisen vaikuttamalla eduskuntaan päin.

LUE MYÖS: Suorat sanat neuvottelupöydästä: ”Olimme AKT:n ja EK:n panttivankeja”

LUE MYÖS: SAK:n Lyly: Nämä tahot lopettivat neuvottelut

Kaikki Uuden Suomen uutiset yhteiskuntasopimuksesta täällä!

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

"Päällystakki" SAK haluaa säilyttää lainsäädäntävaltansa, joka heille ei kuulu. Ns. kolmikanta olisi jo korkea aika haudata. Järjestöt saisivat sopia asiansa ilman sitä, että hallituksen käsiä sidottaisiin. Parlamentarismi kiittää!

Ilkka Korkalainen

On näillä ay-politrukeilla kova tuska kun heidän korporaatiovaltansa murenee. On jo korkea aika lopettaa ay-liikkeen asemaa pönkittävä kolmikanta ja keskitetyt ratkaisut. Miten keskitetyllä sopimisella voidaan ylipäätään sopia asioista jotka eivät kuulu pätkän vertaa ay-liikkeelle. Tähän pakkolakipakettiin kuuluisi ehdottomasti yleissitovuuden lopettaminen ja ihan säästösyistä ay-liikkeen jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta luopuminen. Ne ovat muistoja menneiltä demarivallan ajoilta ja nyt on täysin eri aika.

Kaarlo Erjala

Anoisivat työmarkkinaosapuolet nyt vielä järkimies Raimo Sailasta vetämään neuvotteluja, kun edes kokeneen entisen valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla ei päästy yhteiskuntaamme tervehdyttävään sopimukseen. Pakkolakien säätäminen olisi paha isku sopimisen kulttuurille, vaikka kipeät ratkaisut ovatkin välttämättömiä.

Timo Virtanen

Nolo juttu ay-johtajille, AKT-Piirainen rupesi tapansa mukaan isottelemaan. EK näköjään päätti panna koko ay-remmin jäähylle. Nyt sitten itketään kun pahaiset pikkupojat. Lait vaan voimaan. Enää ei kannata ihmetellä SAK:n metkuja .