Torstai 23.5.2019

Kelan pääjohtaja jakoi kuvan – palkka 2500 €/kk, työ ei kannata

Luotu: 
4.12.2015 13:42
  • Kuva: VATT
    Kuva
    VATT:n vanhemman tutkijan Heikki Viitamäen laatimassa muistiossa käydään läpi kannustinloukkuja. Oheisesta, Kelan pääjohtajan jakamasta kuvasta ilmenee, että esimerkkitapauksessa 2500 euroa on se raja, jonka jälkeen käteen jäävä tulo alkaa nousta. Kuva: VATT:n muistio: Työnteon kannustimet - mitä jää käteen?
|

Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän mielestä Suomen sosiaaliturvajärjestelmässä on liikaa byrokratiaa ja kannustinloukkuja.

Hyssälä jakoi Turun yliopiston sosiaalipolitiikan oppiaineen 50-vuotisjuhlaseminaarissa grafiikan, joka on peräisi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tänä syksynä julkistamasta muistiosta.

VATT:n vanhemman tutkijan Heikki Viitamäen laatimassa muistiossa käydään läpi kannustinloukkuja. Siinä todetaan, että tietyissä tapauksissa ansiotöihin ei taloudellisista syistä kannata hakeutua, ellei kuukausipalkka ylitä 2600 euroa.

LUE LISÄÄ: Palkka 2500 €/kk, työ ei kannata: ”Tällaista järjestelmää ei saisi olla olemassa”

Oheisesta, Hyssälän jakamasta kuvasta ilmenee, että esimerkkitapauksessa 2500 euroa on se raja, jonka jälkeen käteen jäävä tulo alkaa nousta.

- Lähden siitä, että sosiaaliturvan on sen ohella, että se turvaa ihmisten toimeentuloa hädän hetkellä toimittava myös niin, että työnteko on kannattavaa ja ahkeruudesta palkitaan. Kaikin osin nykyinen sosiaaliturva ei sitä tee.  Miellä on liikaa päällekkäisiä ja rinnakkaisia järjestelmiä, meillä on liikaa järjestelmiin liittyvää byrokratiaa ja meillä on liikaan erilaisia tulo- ja kannustinloukkuja, Hyssälä sanoi puheessaan.

Hän totesi haluavansa korostaa sitä, että nykyjärjestelmä ei kaikin osin toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on päättänyt toteuttaa perustulokokeilun, jonka Kela suunnittelee.

- 2000-luvun perustulo ei voi perustua pelkästään passiiviseen rahan jakamiseen. Mukana on oltava näkemys sosiaaliturvan yksinkertaistamisesta, tukien yhdistämisestä ja turvan kannustavasta vaikutuksesta, Hyssälä sanoi.

Heikki Viitamäen raporttiin voit tutustua tarkemmin täällä.

LUE MYÖS: EK löi pöytään 1500 €/kk-esimerkin – ”Miten tämä voi olla mahdollista Suomessa?”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Auramäki

Sanoisin, että Suomessa on tarjolla liian vähän työpaikkoja ja isot yritykset jakaa mieluummin osinkoja kuin luovat niitä. Myös yritystuet tuntuvat kelpaavan. Tukien vaikutukset työllisyyteen olemattomat. Nythän on vielä meneillään maailman laajuinen investointilama ja "laiska raha" makaa ties missä. Keskuspankit ovat sitä kyllä luoneet vähintäänkin riittävästi.

Johannes Castaya

Eli pitäisi ottaa halpaa lainaa, investoida ja työllistää, mutta osinkoa ei saisi jakaa jos kaiken sen riskinoton jälkeen viivan alle sattuisi jäämään jotain. Kirsikkana kakun päällä ay-liike joka pitää huolen siitä että homma ei taatusti toimi.

Jussi Koskinen

Yritykset investoivat niin Suomessa kuin ulkomailla, jos kannattavia investointikohteita löytyy.

Jos kannattavia investointikohteita ei löydy on yhteiskunnan etu, että yrityksen voitosta jaetaan tarpeeton osuus omistajille, jotka puolestaan sijoittavat sellaisiin kohteisiin, joista tuottoa löytyy.

Olisi vaikeaa löytää rahaa kiinni laittavia perustajia tai omistajia sellaiselle yritykselle, jonka tarkoitus ei olisi tuottaa voittoa.

Markku Nieminen

No nytkö se Hyssälä heräsi? kansalaiset ovat tämän tienneet jo aikapäiviä ja yrittäneet herätellä päättäjiä kirjoittelemalla, muuta huonoin tuloksin. Nyt vihdoin, 10 vuoden viiveellä, kun tutkija on päätynyt samaan tulokseen alkaa tapahtua, jos alkaa!

Hyvä Hyssälä että vihdoinkin heräsit.

Saara Hietanen

Raato vieköön kyllä on tehty monimutkainen tukiviidakko.Miksi kukaan asioista vastaava ei ole aikaisemmin halunnut tai hoksannut pläjäyttää tuota kauheaa totuutta seinälle.
Tukikäärmeviiva nousee arvaattoman korkealle,koska autettavien määrä lisääntyy pakolaisvirran soluessa maahamme autettavaksi.
Töitä ei vain kaikille riitä,joten on ymmärrettävä tukea saavia kansalaisia.
Nyt on suurituloisten lähdettävä luopumaan eduistaan.Huono-osaisten syyllistäminen on lopetettava.
Tämä kaaos on syntynyt pikkuhiljaa ja nyt se on lähes hallitsematon.Myös edellisten hallitusten ministereiden olisi syytä miettiä mitä oli pitänyt tehdä ajallaan ja mitkä ratkaisut olisivat saaneet jäädä tekemättä.
Sen voin todeta etten ole koskaan päässyt nauttimaan minkäänlaisia yhteiskunnan etuja.En edes orvoneläkettä jäädessäni 13 vuotiaana täysorvoksi.
Vetoan maamme päättäjiin että jättäkää köyhien kurittaminen sikseen ja keskittykää estämään suurituloisten rahavarojen liikuttelua turvasatamiin pois verottajan ulottuvilta.

Päivi Tyni

Tässäkin esimerkissä työllistyvä henkilö saa ansioturvaa. Kannattaa pitää mielessä, että se loppuu aikanaan ja tulevaisuudessa vielä nopeammin. Eiköhän työmarkkinatuelta kannata töihin lähteä pienemmälläkin palkalla.

Marja-Liisa Kalkela

Kannattaa. Vaikka 500e/kk. Onhan se aina tuottavampaa valtiolle, kun maksaa erotuksen yrittäjien puolesta toimeentulotukena,verovaroista. Eikö niin ?
Paljon valtio saa 500e/kk palkasta veroa? Paljon kirstusta on pois sosiaaliturvana?
430 000 teki ilmaistyötä -13 AL/MOT.
Nuo+350 000 työtöntä ,paljon tulisi veroja palkoista? Paljon säästyisi sosiaaliturvassa rahaa?
Orjatyö/Taksvärkki työ ei ole tätä aikaa enää 2 000 luvua. Työmies on palkkansa ansainnut.sanoi Kok kunniajäsen Riitta Uosukainen ,kun palkkiot nousi 130%.

Tekisitkö itse 680e/kk-20% veroa Työtä? Hakiset loput "palkkatyön" päälle vielä sossunluukulta?

Osmo Marttila

Ongelma on monitahoinen ja täysin itse aiheutettu.
- tukijärjestelmien hallitsematon monimutkaisuus ja jäykkyys
- elinkustannusten tarpeettomasti tehty erittäin korkea taso
- palkkatason alhaisuus ja samalla korkea työnverotus

Helposti tehtävissä.
- kaiken työn vastaanottamisesta kannattavaa laskemalla tukia vain puolella kasvaneista ansioista
- mm. asumisen kustannuksia alennettava vaikka sitten massiivisella valtion asuntotuotannolla, koska markkinat ovat tähän(kin) täysin kyvyttömät
- nettopalkkatason nostamiseksi merkittävästi on verotuksen painopistettä siirrettävä voimakkaasti pois työntekemisen verottamisesta SUURIIN mm. pääomatuloihin, osinkoihin, varallisuuteen, omaisuuteen, perintöihin jms. ''ansiottomiin'' osuuksiin reaalitalouden tuottavan työn tekeisen tuottamista tuotoista
- veropohja on saatava täysin tiiviiksi, nyt erittäin suuria tulolähteitä ei veroteta lainkaan
- korkea verot eivät tietenkään ole itsetarkoitus vaan töiden tekemisen kannattavuus suhteessa sen siivellä sijoittamiseen
- talousrikollisuus on niin valtavaa etten tiedä kuinka sen pukea sanoiksi

www.transparency.org/news/pressrelease/report_launch_transparency_intern...

- kaikki omistukset on saatava täysin läpinäkyviksi rahanpesun jms. estämiseksi

Nykyrakentein, säännöksin ja menettelyin menemme kovaa vauhtia kohti räikeää luokkayhteiskuntaa. Selitykseksi ei kelpaa se että niin tehdään muuallakin.

www.feedingamerica.org/hunger-in-america/our-research/hunger-in-america/
www.naturalchoice.net/blogs/menu_0212_FoodWaste.html

Marja-Liisa Kalkela

"Joululahja" kamppanja perustuloa varten ,joka ei suosi kaikkia.
Hyssälän pitäisi tietää mikä se kannustinloukku on ja ketkä sen teki.
E.AHO/Viinanen-+Kd,Rkp-94.
Laki sosiaaliturvan leikkauksista. Otetaan Tulona huomioon ja vähennetään tuesta pois.
"kannustinloukko"purettiin työttömiltä sosiaaliturvan tekemisestä tehtiin vastiikkeellinen. 9e/pv matkoihin .0 euron palkalla yrityksissä "työharjoittelua"
480e/kk+Hurstin -30% vastaan leipäjonossa.
Sdp/vas. Yrittänyt purkaa tuota lakia.Ei ole käynyt porvareille.
Vain toimeentulotuki,asumistuki,lapsilisät takaisin tueksi ,niin kannustinloukku on pois.
7v 56v luopumistukea 100% verovaroista ,omaisuus eikä pääomatulot (ei vaikuta luopumistukeen vähentävästi) ole "kannustusloukoksi "osattautunut.

Marja-Liisa Kalkela

Kun kepu,kok on vuoronperää ollut hallitusvastuussa tämänkin ajan .Niin eiköhän sossunluukulla tule jatkossa olemaan muitakin kuin eläkeläisiä ja työttömiä. Kun leikkaukset alkaa käytännössä. Ostovoima on jo nyt hävinyt .On edessä sama kuin -93.Laudat oviin ja konkurssit pienyrityksillä.

http://yle.fi/uutiset/suomeen_syntynyt_yrittajien_koyhalisto/5310744

Kepu/kok/Rkp ajaa vain pörssiyhtiöiden etuja.

Mauri Hirvonen

Mikä on todellisuus. Kuka maksaa kulut?
Pientoimijat, pienyrittäjät ovat olleet se tykinruoka, keiltä kerätään. He ovat maksaneet omistaan suuret summat kuvitteellisia, historian taakkoina määriteltyjä yrittäjäeläkemaksuja ja veroluoteisia maksuja. Piste.
Tästä pitää olla hiljaa. Kukaan ei ole asiasta saanut puhua eduskunnasta. He ovat maksaneet. Ei ole kuultu!

Christel Vaenerberg

Tämä on kyllä uskomatonta ettei kannata. Tiedän tapauksen joka on pyörittänyt pienen toiminimen ja työt loppuivat kuin seinään tänä vuonna. Käteen jäänyt 1000 e / kuukausi ja vaimo pienellä palkalla elättänyt kunnes yrittäjälle seinä tuli vastaan. Päätti lähteä uudelleen kouluttautumaan koska työtä ei löydy , otoimeksianotja ei saa. Pääsi opiskelemaan Ei saa aikuiskolutusrahaa koska piti olla työtön, ja TE toimisto ei hyvksynyt työttämäksi koska on aina pyrittänyt oman pien firman ( 10 vuotta). Silloin ei voi olla työtön kun ei ole ollut toisen töissä. Eli ei saanut mitään. Mikä hiivatin järki tässä on?

Lumira Lumus

Siinä on se järki, ettei pidä koskaan mennä asioimaan Kelan tai TE-toimiston kanssa.
Tietenkin ihminen, jolla ei ole työtä on työtön, monet tutkinnon tehneet ovat työttömiä riippumatta siitä onko ennen ollut töissä tai ei, ei se entinen yrittäjyys voi olla este etteikö ilman työtä olisi työtön.
Näiden firmojen toimenkuva on muuttunut, niiden tarkoitus on tietenkin luoda joku perustelu tukien saannin estämiseksi, ennen oli perustelu tuen saamiselle.
Työnhaku TE-toimiston kautta on täysin hyödytöntä, koska työpaikkoja ei ole olemassa, niillähän on vain kysymys oman viran säilymisestä ja pelkkien tukien estämiseen ei kahta(Kela; TE-toimisto) näin suurta organisaatiota tarvita. Mitä virkaa virallisella työvälityksellä on kun työpaikkojakaan ei ole olemassa. Sieltä saa vain passin ilmaistyövoimaksi ja vapaaehtoistyöhön voi mennä ilmankin TE-toimistoa.
Kun se työ, mitä varten TE-toimisto on olemassa on loppu, niin TE-toimisto luultavasti tullaan lopettamaan kokonaan. Yksityiset rekryt ja vuokratyön välittäjät toimivat erittäin hyvin, se palvelu riittää.
Julkisin varoin ei pidä ylläpitää palvelua, jolle ei ole työtä, TE-toimisto on menneyttä aikaa ja Kela, joka on muitakin tukia varten, voi hyvin hoitaa loppusotkut.
Julkisella pitää toimia se sama periaate, kun alan työ loppuu, niin putiikki lopettaa.
Tämän julkisen viraston ylläpitämiselle ei enää ole perusteita olemassa, ovat sahanneet oman oksansa poikki. Työllistämistä ei edistä tukien leikkaaminen tai tukien myöntäminen. TE-viroista ei ole muuta kuin valtavan suuret kulut ja hyödytöntä paperisilppua ja jätepalveluala toimii tuottavalla tavalla.

Lumira Lumus

Hyssälähän kertoo, että siellä viratossa istuu turhaa byrokraattiporukkaa, joiden virkojen olemassaololle ei ole enää mitään perusteita. Siellä on tuen myöntäjiä ja tuen evääjiä ja valtavat määrät tulee paperisilppua, eikä enää kukaan jaksa näitä juorukirjeitä lueskella tai vastailla niihin.
Toimenkuva virkailijoilla näyttää samalta kuin entisillä "kyläjuorulla", joka kulki juttuja levittämässä paikasta toiseen. Eikä siinä lähetelty näitä juorupapereita, roskaa tuli vähemmän. Kyläjuorut hoitivat tehtävänsä ihan ilmaiseksi, vaikka olisivat kirjoittaneet paperille, ei siitä maksettu tai perustettu virkaa valtion tai kunnan laskuun. Nyt näillä juoruilla kuormitataan oikeusasiamiehen muutenkin suurta työmäärää.
Ei ole Kelassakaan perusteluita pitää nykyisen suuruista virkabyrokraattiporukkaa ja sehän tuo säästöä valtiolle, kun turhat virat karsitaan.

Janne Keinänen

Hyssälä tarkensi, että järjestelmää pitää muuttaa jos perustulo tulee voimaan. Se on perusteltua, koska jos luodaan uutta vanhojen himmeleiden päälle, sosiaaliturvajärjestelmä on entistä jäykempi ja monimutkaisempi.
Onhan sitä passiivista rahan jakamista nykyäänkin. 2000-luvun työmarkkinoilla puolentoista vuoden joutenolon mahdollisuus ei pitäisi olla todellisuutta. Työsuhteet ovat lyhyempiä ja "dynaamisempia" kuin parikymmentä vuotta sitten, uudelleenkouluttautuminen on arkipäivää.
Tasaveromallilla on peloiteltu, mutta parempi avoin tasaverojärjestelmä kuin eri himmeleiden taakse piilotettu tasaverojärjestelmä. Vain läpinäkyvyydellä kansalaiset voivat arvioida mallien toimivuutta ja sitten vaikuttaa poliittisesti äänestämällä. Nykysysteemi tuntuu olevan niin käsittämätön, ettei äänestäminen oikein kiinnosta. Ei ilmeisesti tunnu siltä, että sillä voisi mihinkään vaikuttaa. Järjestelmän pitäisi kuinkin palvella kansalaisia eikä toisinpäin, oli se mikä järjestelmä tahansa.

Teemu Terava

Poliittinen liturgia on voimissaan vaikka onkin menettänyt viimeisenkin realisminsa.
Työnantajat ovat työntekijöiden raskaalla työllä ja pienellä palkalla rikastuvia riistäjiä. Työntekijöillä on oikeus saada enemmän palkkaa kuin heidän tekemänsä työn tuottavuus ja jalostusarvo edellyttäisi. Työntekijöitä ei saa irtisanoa vaikka yritys menisi konkurssiin. Tukia ja etuuksia on nostettava niin, että työpaikan menetys ei alenna ihmisten elintasoa, näin estettäisiin töihin paluu.
Kaikki yritysten ja talouden ongelmat ja maan kilpailukyvyn puute ovat yritysten suuripalkkaisen ja ahneen mutta saamattoman johdon aikaansaannosta.
Eletään kai uskossa, että proletariaatin vallankumous ratkaisee taas ongelmat, mutta ei muisteta, että naapurissa kokeiltiin tällaista talous- ja yhteiskuntajärjestelmää viime vuosisadalla. Se toimi "loistavasti" siihen asti kunnes maa meni konkurssiin ja yhteiskunta romahti. Ihan kuten Suomen kolmikantaiset työmarkkinat nyt?

Kalervo Niementaus

Olin työmarkkinatuella, jota tuli hieman reilut 500€/kk tumppuun. Nyt olen jakamassa 4t/pv mummoille/papoille sapuskaa ja saan siitä käteen 770€. Tämän lisäksi saan ymmärtääkseni soviteltua tm-tukea, jonka suuruus laskurin mukaan lienee noin 17€/pv. Tosta kun näppäsee verot pois, niin ymmärtääkseni "tienaan" kuussa noin tuhannen tätä nykyä ja jos sitä vertaa entiseen mikä oli suunnilleen puolet vähemmän, niin mielestäni minun kannattaa olla töissä tuolla(kin) palkalla.
Jos jollekin Hyssälälle/vastaavalle todellisuudesta erkaantuneelle ei 500€ ole mikään syy liikkua, niin meille köyhemmille sillä kyllä on kovastikin vaikutusta.

PS ilmankos olen jäänyt näihin apuhommiin, kun en tuosta kuvastakaan mitään käsitä. Viivoja ja värejä menee moneen suuntaan, lukuja ja erilaisia lyhennyksiä. Liekö todellisuuden kanssa mitään tekoa ja koskeeko ihan jokaista maamme kansalaista, vai onko etsimällä etsitty jokin erityistapaus.

Anneli Westermark

Verotus on liian korkea.Alv ja palkan verotusta pitäisi laskea se nostaisi kotitalouksien kulutusta.Mitään ei kannata tehdä jos veroa joutuu maksamaan liikaa. Kun kulutus on kasvanut euron rinnalle pitäisi ottaa markka tai kruunu Eli oma valuutta Suomelle.