Keskiviikko 16.1.2019

Poliisi: Tällainen on painease FN303 – ”Se kyllä sattuu”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.12.2015 11:54
Päivitetty: 
7.12.2015 13:18

Helsingin poliisin toiminta itsenäisyyspäivänä ja päätös käyttää paineasetta mielenosoittajien rauhoittamiseen on herättänyt sekä kritiikkiä että kiitosta.

Selityksenä saamiinsa kyselyihin Helsingin poliisilaitos jakoi maanantaina medialle vanhan videonsa FN303-nimeä kantavasta ”paineilmatoimisesta projektiililaukaisimesta”.

Poliisitarkastaja Jussi Huhtela kertoo videolla paineilma-aseesta. Videon julkaisun aikaan uusi voimankäyttöväline oli koekäytössä.

–Nimensä mukaisesti tällä pystytään laukaisemaan tai ampumaan kevyitä, osumasta hajoavia projektiileja, Huhtela sanoo.

Hänen mukaansa laitteen rauhoittava vaikuttavuus on samaa luokkaa kuin etälamauttimella, mutta kohteeseen ”päästään vaikuttamaan huomattavasti pitemmältä välimatkalta”. Kumiprojektiili voidaan ampua jopa 70 metrin päähän.

Kuinka paljon kumisen ”projektiilin” osuma sattuu, kysytään videolla.

– Se kyllä sattuu, mutta sanotaan näin, että vaikuttavuus ja kipuvaikutus on noin samaa luokkaa mitä poliisin teleskooppipatukalla olisi, Huhtela kuvaa.

Laukaisuvoima on esimerkiksi värikuula-asetta tehokkaampi. Laitteelle on ennen koekäyttöön hyväksymistä tehty lääketieteellinen arviointi kipu- ja vammavaikutuksista.

Poliisista kerrottiin maanantaina Helsingin Sanomille, että projektiililaukaukset olivat suunnattuja laukauksia jalkoihin. FN303-välinettä käytettiin ainakin anarkistiryhmään, joka pyrki häiritsemään kansallismielistä 612-soihtukulkuetta. Poliisin mukaan projektiileja käytettiin vastauksena poliisin kohdistettuun väkivaltaan. Silminnäkijöiden mukaan poliisia kohti ainakin heitettiin jotain.

Yksi mielenosoittaja on kertonut projektiilin osuneen häntä silmään. Poliisista kerrotaan HS:lle, että tämä ei ole mahdotonta, jos kyseessä on ollut kimmoke. Poliisi tulee selvittämään sisäisesti voimankäytön onnistumista.

Lisäksi poliisista kerrotaan Ylelle, että paineaseeseen liittyvät riskit, kuten yksittäinen kuolintapaus Yhdysvalloissa, ovat virkavallan tiedossa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
            Niklas Herlin
Niklas Herlin
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit