Perjantai 25.5.2018

”Vain Suomessa” – Panimoliitto nosti esiin ”poikkeuksellisen” veroluvun

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.12.2015 17:56
Päivitetty: 
8.12.2015 20:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomi kerää alkoholiveroa selvästi enemmän oluesta kuin väkevistä juomista. Saksassa tilanne on päinvastainen.
|

Suomalainen alkoholiverotus suosii väkeviä alkoholijuomia, katsoo Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Ussa vertaa blogissaan suomalaista alkoholikulttuuria saksalaiseen ja katsoo, että näissä on yhteneväisyyksiä. Matkustajatuonti mukaan lukien suomalaisten alkoholinkäyttö vastaa Ussan mukaan saksalaista tasoa. Lisäksi kulutus on painottunut olueen. Suomessa noin 47 prosenttia kokonaiskulutuksesta on olutta, kun Saksassa vastaava luku on 54 prosenttia.

– Suomessa eletään lisäksi varsin vahvaa olutbuumia.  Olemme tukevasti samassa seurassa Saksan kanssa: olutmaa, Ussa kirjoittaa.

Siksi Ussa oudoksuukin, miksi oluen verotus on Suomessa kireämpää suhteessa väkeviin alkoholijuomiin kuin Saksassa. Väkeviä verotetaan Saksassa Ussan mukaan 6,6 kertaa enemmän kuin olutta, kun taas Suomessa väkeviä verotetaan 1,4 kertaa enemmän kuin olutta.

Ero näkyy selvästi myös valmisteveron tuotossa. Euroopan komission raportin mukaan olutvero tuotti 80 miljoonan asukkaan Saksassa noin 679 miljoonan euron verotulot, kun 5 miljoonan asukkaan Suomessa kerättiin 609 miljoonan euron verotulot oluesta.

Huomattavaa on, että väkevien verotuksesta Saksassa kertyi runsaan kahden miljardin euron tulot, kun taas Suomessa väkevien viinojen verolla kerättiin vähemmän euroja, 430 miljoonaa, kuin oluesta.

Suomessa väkevien verotus on vain 1,4-kertainen mietoihin nähden, mutta esimerkiksi Saksassa 6,6-kertainen ja Belgiassa 4,6-kertainen. Vain Suomessa oluen osuuden kasvua pyritään päinvastoin verotuksellisesti rajoittamaan. Viimeisimmät veronkorotukset kohdennettiin nimenomaan mietoihin juomiin.

– Se, että Suomessa alkoholivero painottuu lähes yhtä paljon oluisiin ja väkeviin alkoholijuomiin, on eurooppalaisessa vertailussa poikkeuksellista. Alkoholijuomien reaalihinnat ovat viiden veronkorotuksen myötä nousseet reilusti kaikissa muissa tuoteryhmissä lukuun ottamatta väkeviä alkoholijuomia.

– Ovatko siis valtion viinamonopoli Alko ja valtion omistama viinayhtiö Altia syynä väkevien suosimiseen suomalaisessa alkoholiveropolitiikassa? Ussa kysyy.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Miksi sen pitää aina olla olutta? Käymisteitse voidaan valmistaa paljon muitakin "virvoitusjuomia". Tuodaan kaikki alla 10 prosenttiset käymisteitse valmistetut janojuomat kauppoihin ja kiskoihin, ja rukataan verot yhdenvertaisiksi, siinä se.

Markku Likitalo

Olutta saa lähikaupasta, olisiko siinä syy. Suomalaisia pitää rajoittaa, rajoittamattomina olemme hallitsemattomia, mikä johtaa holtittomuuteen, siitä pääsemme sitten vaikkapa kalliisiin työläisten sairaslomiin. Sujuvasti ja selkeästi.