Torstai 23.5.2019

Poliisin tutkijat: Maahanmuuton riskejä vähätelty Suomessa – varoittava esimerkki Ruotsista

Luotu: 
9.12.2015 12:08
Päivitetty: 
10.12.2015 08:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisiammattikorkeakoulun tutkijat muistuttavat, että lisääntyneen maahanmuuton turvallisuusvaikutukset ja lieveilmiöt ovat pitkäkestoisia. Arkistokuva.

Faktakulma

Kari Laitinen on Poliisiammattikorkeakoulun erikoistutkija ja kansainvälisen politiikan dosentti Tampereen yliopistossa. Pirjo Jukarainen toimii tutkijana Poliisiammattikorkeakoulussa ja on myös Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun dosentti.

Laitinen ja Jukarainen viimeistelevät parhaillaan selvitystä, jonka tavoitteena on lisätä poikkihallinnollista ja -tieteellistä osaamista ja tiedonvaihtoa maahanmuuttoa ja turvallisuutta koskevissa asioissa. Maahanmuutto, turvallisuus ja ennakointi -hankkeen raportti julkaistaan ensi vuoden alkupuolella. Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu

Maahanmuuton kasvuun liittyviä turvallisuuskysymyksiä on suomalaisessa julkisessa keskustelussa käsitelty pintapuolisesti ja jopa vähätellen, kirjoittavat Poliisiammattikorkeakoulun tutkijat Kari Laitinen ja Pirjo Jukarainen Polamk:n verkkosivuilla.

Kaksikon mielestä erikoisinta syksyn keskustelussa on ollut se, että suomalaista yhteiskuntaakin on ehditty ”syyllistämään” turvapaikanhakijoiden jo tekemistä tai tulevista rikoksista.

– Turvattomuuden tunteen taustatekijöistä ja maahanmuuton lieveilmiöistä tulisi kiireesti käydä kriittistä, toisia kunnioittavaan dialogiin pyrkivää ja tosiasiat tunnistavaa poliittista keskustelua. Maahanmuuttoa ja sisäistä turvallisuutta käsittelevän politiikan tarve ei nimittäin katoa pitkään aikaan, he kirjoittavat.

Laitinen ja Jukarainen huomioivat, että virallinen viestintä maahanmuutosta on muuttunut muutamassa kuukaudessa juhlallisesta retoriikasta asiapitoisemmaksi ja analyyttisemmäksi viestinnäksi. Sen sijaan keskustelu vaihtoehtoisista tulevaisuuksista ja niiden saavuttamisen keinoista ei ole alkanut.

– Politiikka on ollut lähinnä reaktiivista ja korjailevaa.

Kaksikko varoittaa maahanmuuttopolitiikan puutteen näkyvän jo nyt Suomessakin vaivihkaisina ilmiöinä kuten huono-osaisuuden keskittymisenä ja ulkomaalaistaustaisten keskittymisenä muutamiin kouluihin. He toteavat, että maahanmuuttajanuorten integraation vaikeuksien kaltaiset ”kielteiset kehät synnyttävät yhteiskunnan turvallisuutta vakavasti vaarantavia ilmiöitä”.

– Seurauksena on väkivaltaista vastakkainasettelua, etnisten ryhmien leimautumista, rikollisuutta ja harmaata taloutta, uhriutumista ja jopa terrorismia. Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Ruotsissa on 55 maantieteellistä aluetta, jossa paikallinen rikollisverkosto aiheuttaa merkittävää turvattomuutta ja tuottaa laajoja heijastevaikutuksia eri yhteiskunnan sektoreille. Pariisin terroristi-iskut paikantuivat Brysselin pahamaineiseen kaupunginosaan, kaksikko kirjoittaa.

– Ennalta estävä maahanmuuttopolitiikka maksaa itsensä monin verroin takaisin, he painottavat.

Heidän mukaansa ”nyt on tarvetta punnitulle realismille ja kansalliselle itsekkyydelle”, koska EU on kriisissä eikä yhteistä toimivaa maahanmuuttopolitiikkaa ole.

– Rikkinäisestä Suomesta ei ole iloa, apua eikä turvaa kenellekään, he toteavat.

– Maahanmuuttopolitiikan osalta tarvitsemme hallitun lähestymistavan, joka kunnioittaa niin emäntää ja isäntää kuin vierastakin.

Tutkijoiden kirjoitus julkaistiin Poliisiammattikorkeakoulun verkkosivujen Avauksia-osiossa.

Faktakulma

Kari Laitinen on Poliisiammattikorkeakoulun erikoistutkija ja kansainvälisen politiikan dosentti Tampereen yliopistossa. Pirjo Jukarainen toimii tutkijana Poliisiammattikorkeakoulussa ja on myös Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun dosentti.

Laitinen ja Jukarainen viimeistelevät parhaillaan selvitystä, jonka tavoitteena on lisätä poikkihallinnollista ja -tieteellistä osaamista ja tiedonvaihtoa maahanmuuttoa ja turvallisuutta koskevissa asioissa. Maahanmuutto, turvallisuus ja ennakointi -hankkeen raportti julkaistaan ensi vuoden alkupuolella. Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Koskela

– Ennalta estävä maahanmuuttopolitiikka maksaa itsensä monin verroin takaisin, he painottavat. Tähän dosenttien lauseeseen kiteytyy se, miten maahanmuuton ongelmat vältetään. Tokihan dosentit tarkoittavat tällä termillä muuta kuin normikansa. Itselleni tuo lause sopii hyvin, lisäyksenä voisi laittaa muslmien maahan pääsyn estävä politiikka.

Ismo Gröndahl

Kyllä jokaisen ajattelevan ihmisen tulee ymmärtää, että suuri määrä tänne muuttajia täysin erilaisista, usein väkivaltaisista "kunnian kulttuureista" on turvallisuusriski. Suuri uhka on myös maamme olemuksen ja tutun ilmapiirin muuttuminen sellaiseksi jota emme halua. Jos tätä haluaa tarkoituksella vähätellä, ihmettelen kyseisen ihmisen vaikuttimia.

Anne Lindell

Tiedän ... sain oitis viime syksynä bannit ensimmäsiestä maahanmuuttoa käsittelevästä kirjoituksestani ja varoitus tuli äskettäin tästä kirjoituksesta otsikolla "”Elefanttilauma–ilmiö” tulossa Eurooppaan ja Suomeen"... eki meidän oudosta Ruotsin rajavalvonnastamme Tuo sensuroitu ja ”Usarin” sivuilta poistettu kirjoitukseni löytyy nyt kokonaisuudessaan täältä - - - > http://annelindell.blogspot.com

Jukka Laine

Vastaanottokeskusten polttaminen ja kiihotus kansanryhmää vastaan eivät ilmeisesti ole ongelma poliisin tutkijoiden mielestä. Valtakunnansyyttäjä sivullaan näyttää korostavan ongelmissa nimenomaan näitä epäkohtia. Ja lisäksi nettikeskusteluissa esiintyvää "isänmaalliset vs suvakit" -mölinää.

Okin Arirom

Oletko lukutaidoton? Tekstissä nimenomaan käsiteltiin uhkana vastakkainasettelun tuomaa vaaraa kansanryhmien kesken. Kirjoitus ei ollut millään muotoa rasistinen mutta ideologiarillit päässä et tietenkään kyennyt tekstiä loppuun lukemaan niinkuin siinä kirjoitettiin vaan tulkitsit sen vain puolueelliseksi rasismiksi koska se ei vastannut omaa maailmankuvaasi ja tunneajatteluasi. Suosittelen lukemaan sana-sanalta koko tekstin uudestaan eikä vain keskittymään kohtiin jotka koet 'rasistisiksi'

Juha Hietavuori

Nämä muslimit eivät tule sopeutumaan tänne ikinä , näkeehän sen jo nyt heidän käytöksestään . Kaikkea " vaaditaan " saatavaksi ruuasta ja asunnoista alkaen , jotka eivät tietenkään mitään viiden tähden luokkaa olekaan , mutta eihän heitä ole tänne kukaan kutsunutkaan ? Sipilä ehkä , minä en ainakaan .

Hannu Mononen

Kas kummaa kun jo Suomessakin on lupa puhua virallisen liturgian sijasta totta tulematta leimatuksi rasistiksi, vihapuheiden levittäjäksi, natsiksi ja ties miksi. Mistäs nyt tuulee, vai tuleeko jo piankin suvaitsevaistolta huolestuneita äänenpainoja ja likasankoja niskaan toden puhujille?

Ocku Kuusava

Minustakin suomalaisten väkivaltaisuutta on vähätelty huolestuttavasti. Nyt kun se nousee pintaan kuin likasangon vaahto, on jännä että sitä halutaan selittää pakolla. On vaan pakko puukottaa ulkolaista, koska ulkolaainen on riski.

Olavi Myllymäki

Onko pääministerillä lisää majoituskapasiteettia esimerkiksi Kesärannassa? Olisi poliisi melko lähellä, kun pukkaa tappelua. Vuoden kuluttua voi olla aikalailla kinkkinen tilanne rahat loppu ja talous kuralla. Minnekäs sitten paettaisiin tätä kurjuutta. Venäjä voi kohta olla auvoisa vaihtoehto.

Ilkka Korkalainen

Mamujen tuloa estottomasti edistäneet kukkahatut ovat olleet viime aikoina aika hiljaa kun on käynyt ilmi millaisia rikollisia tulijoiden joukossa on. Suurin ammattiryhmä tulleista nuorista miehistä on sotilaskarkureita ja poliiseja. Näissä piilee suuri riski koko suomalaiselle yhteiskunnalle koska heillä on ammattitaitoa tehda mitä tahansa väkivaltaista. Paras tapa vähentää riekejä on nopea palautus sinne mistä ovat tulleetkin.

Tuomo Niemelä

Olikohan Päivi Nerg, joka viimeksi selitti (vastoin parempaa tietoaan) turvapaikanhakijoiden käytöstä näiden syrjäytymisellä parin viikon jälkeen. Vaikka olikin kai kyse kansliapäällikön omasta huonosta itsetunnosta, sen voi lukea muiden suomalaisten syyllistämiseksi.

Kuitenkin nimenomaan suomalaisilla itsellään on vastuu , mitä ikinä tälle maalle tapahtuukin.

Sibil Yanev

Hyvä poliisi! Olen miettinyt juuri poliisien henkisestä jaksamisestä. Pienissä kunnissa poliisit tuntevat suurimman osan asukkaista. Kun he joutuvat esimerkiksi selvittelemään raiskaustapauksia tai törkeitä raiskauksia, kun uhrit ovat tuttuja, kenttäpoliiseille tämä voisi olla erittäin raskasta. Sen päälle vielä hallitukset tiedonnannoohjeistus poliisille lisää ahdinkoa entisestään. Poliisipsyokologeilla taitaa olla paljon tekemistä.

Itsekin kirjoitin jo noista ongelmista ja ratkaisuehdotuksissa blogissani jo ajat sitten. Tossa linkki:

https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/12/02/minka-ihmeen-maahanmuutt...

Tuomo Niemelä

Nyt on päässyt Ovaskainen uutisoimaan ohi Huuskon sensuurin. Paljon asiaa noiden kahden kirjoituksessa.

Maahanmuuttoon liittyviin kysymyksiin suhtaudutaankin ensimmäistä kertaa järkiperäisesti ja siitä on kiittäminen Perussuomalaisia hallituksessa.

"...vaihtoehtoisista tulevaisuuksista ja niiden saavuttamisen keinoista... Politiikka on ollut lähinnä reaktiivista ja korjailevaa."

Nyt enää puuttuu, että muut puolueet kertoisivat, mitkä niiden tavoitteet maahanmuuton suhteen nykypäivänä ovat. Paljonko huoltosuhdetta haluttaisiin paikata ja millaisella materiaalilla? Mikä maahanmuuttajien rooli olisi kilpailukyvyn korjaamisessa (palkkataso)? Ja - haaveillaanko edelleen nopeasta liittovaltiosta ja maahanmuutosta sen katalyyttinä ja kansallisidentiteettien hävittäjänä?

Ali-Ossi Takala

Tämänhetkiseen Islamistien sekasotkuun joka Euroopassa ja Suomessakin vallitsee on todellakin ainoa oikea tie kieltää Islam koko Euroopasta, ja poistaa alueilta ko lahkon edustajat joko sovulla tai kovilla otteilla, ei nämä aivopestyt yksilöt usko mitään muuta kuin voimaa, puheet sopeutumisesta on pystyttävä unohtamaan, eihän nämä ole sopeutuneet koskaan edes synnyinseutujensa oloihin niin kuinka voidaan olettaa että tänne missä kulttuuri, tavat, kaikki on täysin erilaista....nyt kukkahatut komeron pohjille piiloon ja pelastamaan Eurooppa lopulliselta tuholta

Ilkka Korkalainen

Totuus on valitettavasti tämä . Islam ja musulmaanit ovat todellinen uhka Euroopalle ja myös Suomelle. Monikulttuurisuuden puolesta höpöttävät eivät halua tunnustaa tosiasioita. Kaikki muu työperäinen maahanmuutto on ihan ok, mutta se että tänne annetaan virrata musulmaani-elintasopakolaisia elelemään sosiaaliturvan varassa ja edistämään islamin maailmanvalloitusta on todella pelkkää riskin tietoista lisäämistä.

Matti Loikkanen

"Totuus on valitettavasti tämä . Islam ja musulmaanit ovat todellinen uhka Euroopalle ja myös Suomelle. " .. ja suuri kustannuserä. Allekirjoitan tämän.

Ja sitten pari toivomusta -
1) päättäjien on käytävä katsomassa miten (islamilaisten) maahanmuutto toimii muissa Eoroopan maissa, joissa sitä on harjoittu vuosikymmeniä, esim. Raska, Saksa, Ruotsi, Hollanti, Belgia. Suomen ei tarvitse toistaa samoja virheitä.
2) maahanmuuttokriittisiä ei saa leimätä rasisteiksi. Enkä tarkoita tässä polttopullojen heittelijöitä, vaan tavallisa kansalaisia.

Keijo Lindgren

Nämä kaksi epäiltyä Isis miestä Suomessa herättää kysymyksen paljonko Isis miehiä on jo europassa.
Tuskin Suomi niin Isiä kiinnostava on paitsi jos Suomi joutuu USAn pyynnöstä korvaamaan omilla miehillään tänne tulleet Irakilaiset.

Martti Immonen

Ylen kanavilla maahanmuuttoja myötäilevä toiminta on jo päivittäistä ja jopa törkeästi läpinäkyvää.
Tuntuu kuin koko Suomi menee joka asiassa maahanmuutto edellä ja rahaa löytyy satoja miljoonia HETI, kun on jokin tarve. kantasuomalaisille ei anneta asuntoa , ei edes asunnottomille , vaan mamut ensin. Aikoinaan ei löytynyt 2 miljoonaa Reumasairaalalle, eikä pystytty rakentamaan uutta Lastensairaalaa , mutta näyttää sitä rahaa löytyvän, kun on oikea tarkoitus ja tarpeeksi hyvä syy !
Samoin hallituksen päätökset, otetaan rahaa suomalaisilta sekä lisää velkaa, jotta maahanmuutto voidaan kustantaa. Poikittaisia sanontoja sensuroidaan , pitää vain myötäillä maahanmuuton ihanuutta ! Stubb myös totesi, että maahanmuutto on rikkaus ! Totta kai se on niille, jotka pyörittävät maahanmuuton majoitusta ym. toimintaa, jossa varmana maksajana on Suomen Valtio eli ME !

Arto Kalevi

Ei pakolaisista saa puhua pahaa, se on erittäin, erittäin rasistista ... Heitä ei pidä mennä kieltämään vaan kannustamaan, sillä pakolaisethan ovat tulleet pelastamaan Suomen ja kuten päättäjämmekin ovat useasti sanoneet: Se on vain "Rikkautta", ottakaa se siis vastaan , tutustukaa heihin, kutsukaa heitä koteihinne , kouluihinne sekä päiväkoteihinne, viekää heitä uimaan ja kirjastoihin sekä alkakaa heille ensisijaisesti kummeiksi ... Leipokaa pullaa, halatkaa ja neulokaa pakolaisille lämpimiä villasukkia ... Vain näin toimien Suomi pelastuu ...

Pekka Paananen

Ei yhteiskuntaa syyllistetä vaan päättäjiä ja virmanomaisia jotka nuolevat päättäjiä. Vastuuhan on heidän. Se pitäisi kärsiä sanoa ettei kaikkia kulttuureja voi sotkea ilman että ilmapiiri napsahtaa. Omista voi pitää huolen ennen muita, koska jokaisella maalla on rajalliset resurssit. Invaasiolaiset voi käännyttää rajalla. Pakolaisille pitää antaa selkeä viesti että vain pakolaisleiriltä voi sijoittua pakolaisstatuksella. Tuo viesti lopettaisi suurimman osan hukkumisista ja jos rajalle tullaan niin matkustusasiakirjat ja paperit pitää olla kunnossa ja jos näin ei ole niin käännytys omalla kustannuksella. Rahaa tänne tulijoilla on. Kansalaisuuden ehtona kielitaito suomi tai ruotsi.