Lauantai 25.5.2019

”Nyt sanottiin ääneen se, mikä pakolaiskriisissä on vialla”

Luotu: 
9.12.2015 14:20
 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Afganistanista tulee EU-Eurooppaan keskiluokkaa, jotka etsivät parempaa elintasoa, sanoo suurlähettiläs. Kuva lokakuulta Afganistanista. Kuva: EPA / All Over Press.
|

Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Anne Meskanen arvioi tänään Ylen Ykkösaamussa, että Afganistanista tulee EU-Eurooppaan ”nimenomaan” elintasopakolaisia.

- Sieltä eivät suinkaan tule ne köyhät ja heikoimmat, vaan pikemmin osa hyvin koulutettua keskiluokkaa. Tämä on vakava ongelma Afganistanille, koska hehän kärsivät aivovuodosta, Meskanen sanoi.

Toimittajan tähdentäessä, että kyse on siis elintasopakolaisista, totesi suurlähettiläs vain:

- Nimenomaan.

Afganistan on Irakin ohella se maa, josta Suomeen tulee tällä hetkellä eniten turvapaikanhakijoita.

Entinen poliitikko, tutkija Eija-Riitta Korhola kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että Meskanen ”tuli sanoneeksi ääneen sen, mikä Eurooppaan syntyneessä pakolaiskriisissä on vialla”.

- Kenenkään oikeutta tavoitella parempaa ja turvallisempaa elämää ei voi paheksua, se piirre on geeneissämme. Mutta on kokonaan eri asia, pitäisikö tämä kustantaa veronmaksajien rahalla ja pitääkö siihen liittää asyylioikeus, Korhola kirjoittaa.

Korhola harmittelee suomalaisen keskustelun mustavalkoisuutta.

- Yritän kerta toisensa jälkeen sanoa, että haluan suomalaisten säilyvän myötätuntoisena ja vieraanvaraisena kansana, joka ottaa sydämellisesti vastaan hädänalaisen. Samalla käytän kansalaisen oikeuttani sanoa, että olen pettynyt päättäjiin pakolaiskriisin heikosta hoidosta ja huonosta kohdennuksesta, ja kannustan pikaisiin korjaustoimiin, Korhola kirjoittaa.

Korholan mielestä ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ennusti tulevan ongelman jo aikoja sitten, ja Räsästä olisi pitänyt kuunnella.

Korholan mukaan Räsänen varoitti jo toukokuussa EU:n aikeista siirtyä ”turvapaikanhakijoiden pakkojakamisen suuntaan”.

Uusi Suomi uutisoi kevään ja kesän mittaan Räsäsen ihmetyksestä siitä, että Suomen linja äkisti muuttui. Räsänen piti Uuden Suomen haastattelussa kesäkuussa EU:n sisäisiä siirtoja suurena virheenä ja paniikkiratkaisuna.

- Pelkään dramaattisia seurauksia Schengen-järjestelmälle. Nyt siellä jo markkinoidaan laivamatkoja Viking Linen ja Silja Linen kuvilla, jatkossa esitteisiin voidaan laittaa lentokoneen kuva ja kertoa, että [EU:n] lentoliput ovat luvassa. Suuri riski liittyy nimenomaan näihin ihmissalakuljettajiin. Tämä [sisäiset siirrot] lietsoo ja lisää sitä, Räsänen sanoi tuolloin ja totesi, että Suomen pitäisi kasvattaa nimenomaan kiintiöpakolaisten määrää.

LUE LISÄÄ: ”Paniikkiratkaisu EU:ssa, katastrofaaliset seuraukset” – Suomen reaktio ihmetyttää

- Kaikkein hallituin tapa auttaa olisi ottaa pakolaiset maailman pakolaisleireiltä. Siinä valinta voi kohdistua eniten avun tarpeessa oleviin, Supo olisi prosessissa mukana tekemässä turvallisuuskartoituksia, kotoutuskoulutus tapahtuisi jo pakolaisleireillä ja pakolaiset sijoitettaisiin vastaanottokeskusten sijasta suoraan kuntiin, kirjoittaa Eija-Riitta Korhola.

- Turvapaikkapolitiikassamme on vikana nyt se, että suurimmassa hädässä olevat eivät saa turvaa, Korhola jatkaa.

- Eurooppaan syntyi kallis ralli. Kuusikymmentäviisi prosenttia turvapaikanhakijoista palautetaan. Mutta siitä seuraa turhaa matkailua, kallis ylläpito, kallis kuljetus, ja paljon pettyneitä ihmisiä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Eija-Riitta Korhola
Eija-Riitta Korhola
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jan Kobe Kuparinen

Asia on: Kyllä Suomessa lääniä on ja esim;Saksassakin on yli 10kertaa enempi ihmisiä..,,miksei sitten antaisi ,,pakolaisille "omaa"lääniä ja talon rakennustarpeet,kun siellä on siivoojina arkkitehtejä ym.. ,,sinne järjestyisi suomen kielen opetusta ja kulttuurin opetusta ym,,ei ,,niin ..että turvapaikasta kielteisen päätöksen omaavat ,,laitetetaan ainakin2vuodeksi pihalle kaupungin vuokra-asuntoon toimeentulotuella ,,kun ,,ja,,jopåa ,,kun TYÖTÄ EI SAA TEHDÄ tänä aikana ,kun kestää ,noin 2v,,valitus turvapaikan kielteisestä päätöksestä ja kaikki ketkä ,,venaa mitä tahansa ,,ei saa tehdä töitä!!?? ,,NI ,,joku järkevämpi asia tohon..kai nyt ,,täällä oppii kikkailemaan parissa vuodessa kalliissa "hyvinVointi Valtiossa",,niin oli tulos mikä hyvänsä,niin on sieltä vaikeeta alottaa!!vaikeempaa!!sitten se ,että ,,propaganda media yleensäkin,,"kyselee?? ,et miks sieltä ,,ei tule,kun nuoria miehiä?? kyllä korpisoturi jäi taistelemaan..!! HeH..Pikkasen eri sodat ,,ku ei ole selvästi 2puolta vastakkain ..toiset puolisotilaalliset ryhmittymät ntekee mitä ,vaan!! ja tapana on ollu vviime sodissa,et KAIKKIyli12vee..yli miehet tapetaan!! se on kuule sama onks sulla fyffee siinä vaiheessa..ja ,,jos siel on keski verto perheessä poikia 4 ja 19 lasta ,,ni kyl sielt tulee miehiä paljon,,jos ootte ottanu selvää ,ni siellähän on muutenki ollu jo vuosia ongelma ,ku tyttölapsia "vauvat heivataan!! ja miehiä on enemmän ,ku naisia...että sellanen..

Markku Likitalo

Ahaa nytkö sieltä tulee koulutettua porukkaa. Pari päivää sitten uutisoitiin, miten koulutetut lähtevät suomesta ja tilalle tulee kouluttamatonta porukkaa. Jos maahanmuuttajat ovatkin koulutettuja, voisi kuvitella heistä olevan meille hyötyä siis.

Ilari Kiema

”Äänen sanominen” on ilmeisesti kiinni muodollisesta virka-asemasta. Kaikilla kansalaisilla on kyllä äänioikeus valtakunnallisissa ym. vaaleissa, mutta tämä on nähtävästi eri kategoria kuin ääneen sanomisen mahdollisuus.

Niilo Mäkelä

Ihan maallikkokin osaa päätellä saman ja hallitusten tasolla olisi pitänyt toimia sen mukaisesti ja viestiä lähtömaihin, mutta taustalla taisi olla järjestää työnantajille halpatyövoimaa ja samalla polkea kantaväestön ansiotasot. Nyt ollaan suurtyöttömyyden kynnyksellä ja kustannuksia tulee mennen tullen ja olemme vaarantaneet jopa elintasopakolaisten turvallisuuden.

Tom Frank

- Sieltä eivät suinkaan tule ne köyhät ja heikoimmat, vaan pikemmin osa hyvin koulutettua keskiluokkaa. Tämä on vakava ongelma Afganistanille, koska hehän kärsivät aivovuodosta, Meskanen sanoi.

Tähän asti on saanut rasistin leiman otsaan kun on sanonut noin ja bonoksena vielä olet ollut natsi.
Miksi eliitti ei ole puhunut asioista oikeilla nimillä jos asia on ollut tiedossa, miksi on hyssytelty? Miksi eliitti on niin hidas päätöksissään..........iso osa kansasta on nähnyt minne ollaan matkalla nykyisellä rahanjaolla? Miksi eliitti jakaa vieläkin Pohjoismaiden suurimmat tukiaiset elintasosurffareille?

Teemu Seppälä

KRÖHÖM.

Päivi Räsänen yksiselitteisesti sanoi 16.04.2015
"Yksikään EU-maa ei ole esittänyt sitä. Ei ole esittänyt neuvostossa, että nää turvapaikanhakijat jaettaisiin EU:n sisällä. Eikä me olla sellasta kannatettu. Ei sellaista järjestelmää ole tulossa!"
( https://www.youtube.com/watch?v=EroX8dTO1cQ )

Tällä ei parane leveillä, että oltiin muita edellä.

Jos joku on asiassa ollut ajan tasalla ja muita edellä niin se on ollut Jussi Halla-aho.

Tapani Tuominen

Pikkuhiljaa alkaa tulla ulos se totuus mediassakin, minkä tavallinen kansa on sanonut ääneen jo ajat sitten, mutta on vaietettu. Median kommenttipalstat kriittisiltä kommenteilta suljettu, YLE jatkaa vielä tänään samalla valitsemalla linjallaan aamutvssä. Hädässä olevia lapsia .....ei vain näy Suomessa.

Herätkää nyt jo viimein Suomenkin mediassa. Muualla ei enää puhuta pakolaisista ollenkaan vaan siirtolaisista "migrants". Kun erottelemme nämä kaksi ryhmää, tekemiseenkin alkaa tulla järkeä. Aikaa ei ole tuhlattavaksi.

Anttiolavi Salonen

Ja minä kun olen aina uskonut, että humanitäärinen kriisi ei katso yhteiskunnallista asemaa. Kai se _oikea_ humanitäärinen_kriisi on sellainen, jossa tullaan pelkkänä torsona, ilman rahaa, ilman yhtään mitään.

No, mitäs nyt sitten? Lähdemmekö me hakemaan myös nämä köyhimmistä oloista olevat turvapaikanhakijat turvaan? Vai oliko tällä lausumalla jokin muu arvolataus?

Juha Mattila

Kuinka paha kriisi sielä kotimaassa mahtaa silloin olla, kun tämä hädänalainen lähtee suomesta pois parin viikon jälkeen ja syynä on huono ruoka (kouluruoka jota me syötämme lapsillemme päivittäin) ja tylsistyminen?

Herätys.

Tarya Korhonen

Sekopäisyyttä pahimmillaan, vai sanoisinko hallitsemattomuutta. Lapsia viedään kodeista ilman päteviä syitä muka vanhempien voimaannuttamiseen.. kääk mikä sana! Erään sosiaaliviranomaisen sanomana tuo sana kuulosti yhtä irvokkaalle kuin sen sanojakin. Miten ihminen voi väitellä yliopistotasoisesti kuitenkaan ymmärtämättä miten tärkeää lapselle on oma koti ja omat vanhemmat? Virkamiehemme toimivat siis hallitsemattomasti eri aloilla, ymmärtämättä mitä tekevät!

Arto Kalevi

Kyllä tässä ei tiedä itkeä vai nauraa ... Nämä "tiedot" ovat vähänkään normaali aivotoiminnalla olevalle kansalaiselle olleet tiedossa jo kuukausi kaupalla ja ne on lähinnä valtamediassa koetettu vain lakaista naton alle, ja jopa syyllistää näistä Suonen kansalaisia. Nyt kun ongelma ja kansalaisten pakokauhu ja pelko ovat päällä, pitäisi alkaa etsiä syyttävälle sormelle kohteita, virheitä on tehty ja joku niistä pitää vetää vastuuseen, joka ei ole kansa.
Joku, jotkut tahot ovat vedättäneet kansaa, ja pimittää tosi asioita. Onko pakolais bisnes todella niin kannattava bisnes, että siitä ilosta myydään oma kotimaakin ... ? Berner, Sipilä, Stubb, kysymys on suunnattu teille ...

Kimmo Koskela

Tätähän on tässä yksi sun toinen "rasisti" yrittänyt kertoa jo pakolaisvyörystä lähtien. Kysymys vaan kuuluu, minkä tahon intresseissä on ollut saada aikaan tällainen pakolaisvyöry ja miksi? Väitän, että osa syyllisistä löytyy EU:.n omista kabineteista.

Jaakko Paasonen

Jep. Naulan kantaan.
Sinne €Un kabinetteihin kuitenkin näyttää ainakin osa hallituksen ministereistä tähtäilevän, kansanedustajista puhumattakaan. Varsinkin tåmä kepuli Olli, joka kirjaimelliseti tuli suoraan, sieltä €U/Brysselin valtakeskittymän ytimestä, nykyiseen hallitukseen ?ministeriksi...ja sanoisinko jotta korkkiruuviksi vahtimaan J Sippilää.
Siis sisäpiiritietoa ko aiheesta löytyy kyllä..
Mielenkiinnolla odottelemme myös vaikkapa ex pääministerimme Jyrki Kataisen haastattelua /kommentteja em/ko aiheista.
Vai onko Bryssel nielaissut miehen ?
Hauskaa joulua ja uutta vuotta jälleen kaikille ,puolue ym. kantaan katsomatta.

Markku Lehto

Onko afganistanilaisilla omaa isänmaata, kuten meillä suomalaisilla on ? Vai onko heillä vain vuoristokylien heimoja ja sukuja ? Onko olemassa yhtenäistä Afganistania ja hallitusta, jonka puolesta kansa on valmis tappelemaan ja jota he ovat valmiit kehittämään itsenäisenä valtiona ? Niin kuin suomalaiset, niin herrat , porvarit, maanviljelijät kuin duunaritkin, tappelivat yhtenäisenä talvi- ja jatkosodassa ja nostivat maan pystyyn sotien jälkeen.

Veikko Tarvainen

Toivottavasti tähän ei sekoiteta poliittista näykkimistä, nokkimista ja toivottavasti kaikkein hädänalaisimmat saisivat avun. En ole Eija-Riitta Korhola fani, mutta eihän tässä siitä olekaan kysymys, vaan isosta vakavasta asiasta. Kaikkien on vaikea myöntää erehdyksiä ja pelkäämpä, että tässä ainakin osin niin käy.

Toisen puolueen politiikon tai saman puolueen kilpailevan politiikon on vaikea tukea toisen kilpailijan aloitetta. Toivottavasti tämä pystyttäisiin ylittämään.

Toinen juttu on, että esimerkiksi Irakissa myös varakkailla on hädänalainen asema usein: henki on herkässä.

Kolmas juttu on, että tarvittaisiin suuria rakenteellisia muutoksia maailman talouteen ja politiikkaan. Jos emme usko, että se on on mahdollista, se ei ole mahdollista.

Matti Aalto

Onhan se selvää että ne lähtevät jotka pystyvät lähtemään, eikä ne jotka eivät pysty lähtemään. Tuosta Anne Meskasen mesomisesta ei kuitenkaan käy ilmi millä tavalla hän sitten aikoo kääntää asian niin että nimenomaan köyhimmät, haavoittuvimmat ja vähiten koulutetut saisivat etusijan turvapaikanhakijoina.

Sami Heinonen

Kaikki ovat tunteneet kuvion, eikä tarvitse olla Einstein sen ymmärtämiseksi. Mutta nostan hattua tälle suurlähettiläälle että maan etu on lähempänä hänen sydäntään kuin hämäräbisnes tuttujen jotka tästä hyödyn keräävät. Tyhmimpiin ihmisiin uppoaa kaikemoinen unelmahöttö (kun ei itse tarvitse maksaa) kaikista tosiasioista välittämättä.

Juha Mattila

Ja ne jotka eivät ole puhtaita elintasopakolaisia, ovat lähinnä sotilaskarkureita. Nuoria hyväkuntoisia miehiä, joiden pitäisi puolustaa kotimaataan. Naiset ja lapset jätettiin sinne kuolemaan, niilläkun ei tuossa kulttuurissa ole mitään arvoa.

Matti Loikkanen

"Sieltä (Afganistanista) eivät suinkaan tule ne köyhät ja heikoimmat, vaan pikemmin osa hyvin koulutettua keskiluokkaa".

Olen pyörällä päästäni. USn toimittaja Markku Huusko sai Anne Meskasen lausunnoista aivan toisenlaisen käsityksen: Afgaistanista tulevat ovat hädänalasia, vainottuja, sorrettuja ja työttömiä.

Sibil Yanev

Palautussopimusten ongelmiin kirjoitin jo aikoja sitten. Tässä ote yhteen tukikommenttiin, jonka kirjoitin:

Hallitus hei, näistä ongelmista asiantuntijaryhmät ovat jauhaneet jo kuukausia. Ei sopimusta voidaan tehdä, jos maat hyötyvät migraatioliikkeestä. Ruotsilla on ongelmia palautusten kanssa , vaikka sillä on jo palautussopimukset Irakin ja Afganistanin kanssa. Kyse on rikollisliigojen toiminnasta. Kirjoitin ongelmista jo aikoja sitten tässä: (ulkopolitiikkaa, kohta 3)

http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208940-naetteko-naita-ongelmi...
https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/12/02/minka-ihmeen-maahanmuutt...
Juuri näin käy, kun maahanmuutto- ja turvallisuusasiantuntijoista koostuva työryhmää ei luotu hallituksen johdosta. Sitä pitäisi mahdollisimman pian luoda, koska meillä ei ole edelleenkään maahanmuuttoministeriä. Kirjoitin tästäkin tässä:
http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208981-avoin-kirje-hallitukse...
https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/12/26/hallitus-hei-korjatkaa-a...
Direktiivejä ei ole pakko noudattaa, jos ne vaarantavat maan turvallisuuden. (Maatalous)tukia tuskin leikattaisiin Euroopan komission toimesta EU- tuomioistumien kautta rikesakon muodossa. Syy lienee siinä, että kyseinen migraatioaalto ei vastaa tavallista migraatiota vaan määränsä takia kyseessä on kriisitilanne. Pelkästään toeteamalla niin selvitettäisiin virallisen rikkomusmenettelykäsittelyn ensimmäisestä vaiheesta eikä kanne koskaan edes menisi tuomioistuimelle saakka. Unkarin, Itävallan ja Kroatian tilanteessa on käymässä juuri niin. Komission ”reagointi” kertonee ainoastaan PR-suhteiden hoidosta julkisesti. Maan turvallisuus on aina etusijalla direktiivien yli niin kauan, kunnes direktiiviin on korjatut ne kohdat, jotka mahdollistavat lainsäädännön väärinkäytön massamigraation yhteydessä. Kirjoitin aiheesta lisää tässä:
https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/12/26/kuka-pelkaa-morkoa-nimel...
http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208983-kuka-pelkaa-morkoa-nim...

Sibil
https://sibilpolitical.wordpress.com/
http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Rauno Ruusunen

Katselin aikanaan TV uutisia,tuli juna Venäjältä.Kyydissä hyvin pukeutuneita pakolaisia.Siisti vaatteet,salkku jokaisella kädessä,mutta jaloissa uudet lenkkeily kengät.Ei sopinut muuhun asuun.Ajattelin silloin,nyt tuli Somalian kokoomuslaiset.

Pietari Vanharanta

Elintasopakolaisia tämän sanoi Teuvo Hakkarainen jo vuosi sitten. Hakkarainen on otettu meedian yhteiseksi haukku kohteeksi. Eli ei haluttu kuunella vaikka jokainen tämän tiesi.
Syyrian sodan uhreja tv:ssä oli vain lapsi ja naisia ja pelastusviran omaisia. Riskit ukot oli poistuneet maasta.