Torstai 27.6.2019

Yökerhoyrittäjä: Tätä alkoholimuutosta puoltaa jopa EHYT ry – ”10 000 uutta työpaikkaa”

Luotu: 
29.12.2015 21:30
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yökerhoyrittäjä toivoo anniskelun arvonlisäveron alennusta. (Arkistokuva: All Over Press / EPA)
|

Alkoholipolitiikkaa blogissaan kommentoiva yökerhoyritys Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio vetoaa päättäjiin anniskelujuomien arvonlisäveron laskemiseksi ruoan alv:n tasolle. Raunion avoin kirje kansanedustajille löytyy hänen blogistaan Puheenvuoro-palvelusta.

Raunio viittaa kansanedustaja Jaana Pelkosen (kok.) lakialoitteeseen. Tämä on esittänyt ravintoloissa myytävien alkoholijuomien arvonlisäveron laskemista nykyisestä 24 prosentista 14 prosenttiin.

Pelkonen perusteli viime vuonna aloitettaan työpaikkojen lisäämisellä. Hän huomautti tuolloin, että alkoholin ravintolakulutuksen osuus kaikesta kulutuksesta oli laskenut ”viiden viime vuoden kuluessa 16 prosentista noin 9 prosenttiin”. THL:n tilastojen mukaan anniskelumyynnin osuus alkoholin kokonaismyynnistä oli 26 prosenttia vielä vuonna 1997.

– Edustaja Pelkosen aloitteen mennessä läpi ja uuden järkevän alkoholilain ansiosta meillä olisi mielestäni hyvät mahdollisuudet nostaa ravintoloissa kulutetun alkoholin osuus kokonaiskulutuksen nykyisestä 10 prosentista takaisin kaksikymmentä vuotta sitten olleeseen 20 prosenttiin. Tällöin loisimme myös yli 10 000 uutta työpaikkaa alallemme, Antti Raunio kirjoittaa blogissaan.

Raunion laskelman mukaan tämä anniskelukulutuksen palautus entiselle tasolle tarkoittaisi noin 1,5 miljardin euron lisäystä alan myyntiin mikä puolestaan ”alan keskitehoa käyttäen tarkoittaisi suoraan arviolta yli 10 000 työpaikan lisäystä pelkästään baaritehtäviin”.

Raunion mukaan Pelkosen esityksessä ”hienointa on, että jopa maamme johtava kansanterveysjärjestö Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on suhtautunut tällaiseen ehdotukseen myönteisesti”. EHYT ry totesikin tiedotteessaan marraskuun alussa, että anniskelun alv:n alentaminen voisi olla järkevä keino piristää ravintoloita ja alan työllisyyttä.

– Jos ravintoloiden toimintaedellytyksiä halutaan vahvistaa alkoholin hintaa alentamalla, alkoholivero [sen ehdotettu laskeminen] ei ole järkevä ratkaisu. Anniskelun arvolisäveron alennus sen sijaan voisi hyvinkin olla. Jos anniskelun alv laskettaisiin nykyisestä 24 prosentista ravintolaruokailun tasolle, 14 prosenttiin, vaikutus olisikin viiden euron tuopissa 50 sentin luokkaa. Ravintolahintojen suhteellinen halpeneminen voisi siirtää osan koteihin siirtyneestä juomisesta takaisin ravintoloihin, ilman että vaikutus kokonaiskulutukseen olisi välttämättä mitenkään tuhoisa – toisin kuin vastaavan alkoholiveron alennuksen, EHYT ry totesi toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturin allekirjoittamassa tiedotteessa.

Tuopin hinnan alentumisella EHYT ry viittasi siihen, että alkoholiveroa maksetaan ”täsmälleen yhtä monta senttiä samasta määrästä ravintolan ja kaupan olutta”. Tämän takia alkoholiveron alennus ei auttaisi ravintoloita, mutta alv:n alennus auttaisi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lasse Liemi

Muutos olisi oikeaan suuntaan, mutta silti Suomessa on järjettömän kallista ruuan lisukkeeksi olutta tai viiniä.
Tässä olisi mahdollista luoda tolkuttoman paljon palvelualan työpaikkoja Suomeen,
jos tavallisen Matti Meikäläisen olisi mahdollista ruokailla (juomineen) kohtuuhintaan ravintolassa.
Muualla Etelä- ja Keski-Euroopassa homma näyttää toimivan erittäin hyvin.

Lasse Liemi

Loppujen lopuksi on kait kyse siitä, että otetaanko Alkolta pois tuloja ja vastaavasti luodaan työpaikkoja (vähemmän ihmisiä kortistossa) vai säilytetään Alkon monopoli ja nämä työllistymättömät henkilöt lappaa kaksin käsin Alkon tuotteita kurkusta alas.