Perjantai 20.4.2018

Raju ryöpytys Juha Sipilälle: ”Veronmaksajien rahaa on jälleen hävitetty”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.1.2016 12:36
  • Kuva: Talvivaara
    Kuva
    Osakestrategin mukaan Outokumpu ja Talvivaara ovat "karmivimmat esimerkit" valtion sijoitustoiminnasta. Kuva: Talvivaara.
|
Nordnetin osakestrategi, sijoituskirjailija Jukka Oksaharju arvostelee kovin sanoin pääministeri Juha Sipilän (kesk.)  hallituksen politiikkaa valtionyhtiöissä. Valtionyhtiöiden omistajaohjaus on Sipilän vastuulla nykyisessä hallituksessa.
 
-Syvän kriisin keskellä valtionomaisuuden myynti on perusteltua, jos sillä rahoitetaan järkevästi tulevaa kasvua. Nyt valtion sijoitustoiminta on kuitenkin vailla päätä ja häntää. Yhteisillä varoilla pelastetaan – yleensä lyhytnäköisesti työllisyyden nimissä – omaa hölmöyttään kriisiytyneitä yhtiöitä. Syrjäseutujen Outokumpu ja Talvivaara ovat karmivimmat esimerkit, Oksaharju ryöpyttää blogissaan
 
-Tuottavalla ja turvaavalla salkunhoidolla olisi kerätty hunajaa kylmäksi kaudeksi. Tosielämässä (valtion omistusyhtiön) Solidiumin ”tuotot” tuovat tänäkin vuonna kyyneleet silmiin. Veronmaksajien rahaa on jälleen hävitetty osakkeisiin toistakymmentä prosenttia, miljardiluokassa. Samaan aikaan pörssi-indeksi on noussut 11 prosenttia, hän jatkaa.
 
Oksaharju puuttuu myös hallituksen aikeisiin leikata opetuksesta, tieteestä ja koulutuksesta.
 
-Tässä paljastuu konkreettisimmin, että nykyhallitus syö jo niitä viimeisiä siemenperunoita. Kaikkiaan kirveellä isketään reilut puoli miljardia euroa. Hallitus näkee nämä vain kuluerinä, vaikka ne ovat juuri niitä investointeja, jotka toisivat tuloja nostamalla tuottavuutta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila

” Veronmaksajien rahaa on jälleen hävitetty ”

Niinhän se on tarkoituskin, keskittää kaikki omistus mahdollisimman harvojen yksityisten käsiin eikä sillä ole väliä ovatko he suomalaisia vai eivät. Yhteinen vakaa omistus on hajotettava markkinoille keinotteluun - tietysti veronmaksajien riskittömäksi takaamana.

Teppo Vanamo

Tässä tulee mainiosti esiin se, kuinka kokoomus aina onnistuu väistämään vastuunsa. Vaikka kokoomus on hallituksessa päättämässä asioista, virheet ovat aina muiden tekemiä. Oksaharju tekee Sipilästä yksinvaltiaan, kun se sattuu sopivasti sopimaan tähän rakoon. Se kuitenkin unohdetaan autuaasti, että kokoomus siellä on näissä asioissa ylimpänä kukkona tunkiolla heilunut, Stubb keulakuvanaan.

Ai että kun joskus pistää näiden kokkareiden kaksinaamaisuus vihaksi, muisti on kuin oravalla ja ajantaju kuin koiralla.

Peter Pyykkönen

Osoittaa vain taas kerran sen, että toisten rahalla pelaaminen, toisten rahoista päättäminen ilman vastuuta ei toimi. Mitkään kannustimet eivät ole tuottavuuden puolesta.
Oksaharju voisi miettiä asian loppuun asti. Valtion ei kuulu veronmaksajien rahoilla sijoittaa ylipäätään eikä pyörittää valtionyhtiöitä.
Edelleen Oksaharju voisi päätellä tai edes kysyä, että miksi valtiojohtoinen opetus/yliopisto-opetus olisi sen tehokkaampaa kuin valtionyhtiöt tai solidiumin toiminta.

Tuomo Niemelä

Sipilä on pääministerinä vastuussa kaikesta, mitä maassa tapahtuu, mutta vastaus kaikkiin kyselyihin alkaa tulla liiankin tutuksi: luotan alaiseeni - hän tekee ja kysykää häneltä. Alainen taas vetoaa Sipilän mandaattiin ja kehä on valmis.

Stubb sentään vetoaa inhimillisyyteensä ja suoraaan kertoo keksivänsä tosiasiat ihan omasta päästään. Ja Kokoomuksen äänestäjiin uppoaa kuin sari sairaanhoitajien palkankorotukset.

Markku Pulska

Nyt ei kyllä yritystä puutu, jos ei jotakin tulosta tule niin kummempi juttu. Tuollaisen tuottavuusloikan on jo Stalin setä ja isä Mao jo tehneet, sehän meni ihan hyvin. Olisko semmosta ihan pientä sisällisotaa tai rikollisten markkinoita tilauksessa?? Mutta pääasia että jotakin tehdään, muutenhan nuo työttömät tuhoavat maan , eikä valmista rahaa ehdi laivata lämpimille saarille.

anita frisk

Aivan riippumatta siitä, millä yhdistelmällä hallituksessa istutaan niin pahaa jälkeä kansalle näyttää tulleen ja tulevan. Pitäisiköhän päivittää tämä vanha "politiikka on yhteisten asioiden hoitoa"-hokema uusiksi koska siihen ei usko enää kukaan, politiikot itse tuskin koskaan ovat uskoneetkaan. Ja ne harvat jotka uskovat, ovat niitä takapenkin ahkeria taaveja joiden nimeä ei tunne muut kuin omat äänestäjät. Eivät he tässä poliittisessa ja mediapelissä pärjää vaikka olisi hyviäkin ideoita.

Oksaharjulta taas tämä muodikas valitus siitä, että leikataan tieteestä, opetuksesta ja koulutuksesta, vaikka juuri nimenomaisesti nämä toisivat niitä kuuluisia innovaatioita ja sitä rakastettua tuottavuutta. Suomessa on tähän mennessä satsattu melkomoinen summa ylläoleviin, tohtoreita ja maistereita on niin että päät yhteen kolisee, mutta missä on se käytännön tuottavuus? Ruotsi vetää reippaasti tuottoa miljardeja mm. halparäteillä ja -mööpeleillä, millä innovaatioilla superkoulutettumme ovat nostaneet Suomen tuottavuutta? Kannattaisi muistaa tässäkin se laatu eikä määrä. Ei se lisäraha aivokapasiteettia lisää, eikä vähempi raha sitä kavenna.

Paljonko muuten YLEn ohjelmat fiksuuntuivat lisärahoituksella?

M Juhani Tuovinen

Koulutusinvestoinneista on järkevää leikata kun koulutukseen on aikojen kuluessa
sijoitettu massiivisesti liikaa. Koulutus ei ole mikään itseisarvo vaan sijoitus niin
kuin mikä muu tahansa sijoitus. Maksajana toimii pääsin yhteiskunta eli veronmaksajat.
Turha on kouluttaa maistereita tai tohtoreita kortistoon.

Jan-Gösta Grönholm

Kokonaistalouden hahmottaminen on tavattoman vaikea jopa ihan ammattilaisille.Kuitenkin olisi reilua pyrkiä näkemään metsää puilta ja erillisten asioitten arvostelua täysin Suomen kokonaistalouden ulkopuolella johtaa hyvinkin siihen että kaikki on täysin sopimatonta kun ollaan tilanteessa jossa jo pitkään on eletty yli varojemme.Sopeutuminen nykytilanteeseen on vaativa kaikille.