Tiistai 26.9.2017

Karu arvio Venäjän tilanteesta: ”Vararikko uhkaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.1.2016 20:57
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Venäjän taloudella ei mene hyvin. Arkistokuva Moskovasta.
|

Venäjän asioita seuraava valtiotieteilijä Anton Nikolenko arvioi, että Venäjän vararahastot loppuvan vuoden aikana.

–Joulukuun alussa hyväksytty vuoden 2016 budjetti oli laskettu öljyn hinnalla 50 dollaria barrelilta, mutta hinta laski 35 dollariin. Jos nämä hinnat kestävät koko vuoden, Venäjän vararahastot loppuvat vuoden aikana ja vararikko uhkaa jo Venäjän valtiota tämän vuosikymmenen aikana, Nikolenko kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän korostaa, että kun öljyn hinta on alle 40 dollaria barrelilta ja budjetti on kovasti alijäämäinen, Venäjä joutuu ensimmäisen kerran pitkään aikaan valitsemaan mihin se rahansa käyttää. 

–Helpointa olisi tietenkin leikata sotilasmenoja. Ilman niitä teollisuustuotanto olisi toki laskenut vielä enemmän viime vuonna, mutta olisi aika pohtia onko todella tarpeen että yksi tehdas Venäjällä tuottaa tällä hetkellä 60 prosenttia maailman uusista panssarivaunuista. Panssarivaunut ovat huono investointi, jonka tappiot ovat pienimmillään kun niitä ei käytetä, Nikolenko kirjoittaa. 

Hän arvioi, että toisen Krimin liittämiseen Venäjällä ei olisi varaa, mutta sotilasmenoista leikkaaminen ei näytä olevan todennäköistä. 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Eikös sen pitänyt romahtaa tammikuussa 2015? Ja sitten helmikuussa ja huhtikuussa? Onko nyt uusi ennuste tammikuu 2016, kenties myös helmi ja maaliskuu?

Tämä alkaa olla kuin Neuvostoliiton aikaisen puheet kapitalismin romahtamisesta yhdistettynä Caton Karthagoon.

"lauantai 10. tammikuuta 2015

Viime kuukausina olemme saaneet kuulla median välityksellä runsaasti informaatiota siitä, kuinka Venäjä on romahtamassa, kaaos leviää, elintarvikehuolto romahtaa"

Jännittävää toki nähdä, mutta Venäläisillä on mielessä vielä 1990 -luvun taantuma, vielä ei olla lähelläkään sitä. Venäjän BKT on laskenut vähemmän kuin Suomen 2014, valuuttakurssi suosii kotimarkkinaa ja lisää kilpailuetua vientiin, yhteistyö Kiinan ja Intian kanssa on lisääntynyt.

Kaikkien näiden povausten ja projektioiden jälkeen, joissa konkka on aina juuri ovella, tyydyn siteeraamaan Mark Twainia:

"Tiedot kuolemastani ovat ennenaikaisia ja suuresti liioiteltuja."

Jouni Marjanen

En ole kenenkään kuullut puhuvan/nähnyt kirjoittavan, että venäjä romahtaisi 2015. Sen sijaan tuossa pari kuukautta sitten venäjän talousministeri Siluanov ennusteli, että rahat on loppu 2016. Siis venäjän talousministeri. Ei länsimaalaiset talousasiantuntijat. Kiinan kaasuputkikin haudattiin kiinalaisten toimesta, joten huonolta näyttää. Pahaan rakoon putler työnsi kansansa. Moni oli sitä mieltä, että ei olisi kannattanut lähtee rajoja piirtelemään uudestaan pyssyn piipulla.

Janne Pohjala

Sitten olisi kannattanut varmaankin seurata uutisia vuosi sitten?

Sitten mitä Siluanov itse asiassa sanoi:

According to Siluanov, demand and the price of oil will continue to decline over the next year and Russia needs to start preparing for the worst.

“We need to draw up back-up plans now; on what would happen if the prices will fall further,” said Siluanov, recalling that the 2016 budget is based on a price of $50 per barrel, while the macro-economic situation is currently showing no signs of changing for the better.

Price of oil below $40 a barrel is considered risky for the government’s macroeconomic development plan for 2016. In this case, the economy will lose another 2-3 percent, the investment slowdown will continue, and inflation will fall to 7 percent by the end of 2016.

However, according to a review by Bank of America-Merrill Lynch, if oil prices were to fall to $35 a barrel, then for Russia to fulfil its 2016 budget with a maximum deficit of 3 percent

Tämä tarkoittaisi sitä että venäjä koksi vastaavan talouden romahduksen kuin Suomi 2009. Eli?

Tomi Eklund

Valtiolta, jolla on oma keskuspankki, ei käytännössä voi loppua raha kesken. Valtiotieteilijän analyysi on siksi mielenvikainen. Venäjä voi velkaantua itselleen, kunnes inflaatio on sen mielestä liian korkea. Toista se on täällä euroalueella.

Anton Nikolenko

Teknisesti ottaen olet oikeassa. Mutta jos jatkuvasti käytät setelipainoa alijäämän rahoittamiseen, odotukset inflaatiosta siirtyvät valuuttakursseihin. Venäjä tuo noin 50 % elintarvikkeista ja 95 % lääkkeistä ulkomailta. Jos tiedetään että uusia ruplia tulee jatkuvalla syötöllä markkinoille, kukaan ei halua myydä tuotteitaan hyväksyttävään hintaan. Eli vaikka valtion kassassa olisi rahaa, se ei pysty maksamaan niillä yhteiskunnan kannalta olellista tuontia.

Janne Pohjala

Venäjä on lisännyt vaihtokauppaa BRICS -maiden välisessä kaupassa, juuri pienentääkseen ruplan kurssin vaikutusta. Samoin oma maataloustuotanto todennäköisimmin kasvaa edelleen, koska nyt se on kilpailukykyistä.

Venäjän maataloushan oli taantumassa juuri siksi että EU dumppasi verovaroin tuettua elintarviketta Venäjän markkinoille, hinnoilla joilla Venäjän oma maatalous ei pystynyt niitä ilman tukea tuottamaan. Nyt sekä kurssiero että vastapakotteet mahdollistavat Venäjän oman maatalouden kasvun, taloudellisesti kannattavalla tavalla.

Timothy Kestrel

Kremlin mafian pyramidihuijaus tulee tiensä päähän vaikka putinistit yrittävät pysyä vallassa hinnalla millä hyvänsä. Putin voi elvistellä minkä vielä ehtii mutta nuija mikä nuija. Kansantalouden realiteetteja hän ei pysty huijaamaan.

Rainer Haga

Valitettavasti en ole koskaan ymmärtänyt, miksi itänaapuri on vieläkin suurimmalle osalle Suomen sosialisteja se onnela ja maailman rikkain maa. Jos keskipalkat ovat alle 500 Eur/kk ja eläkkeet ehkä sitten 150 eur/kk mistä se onnela? Taloutta ei ole uudistettu vaikka öljyrahaakin joskus oli. Ei ole kohta enää. Ei minua Venäjän taloustilanne huoleta vaan suomalaisten sosialistien aivopestyt päät.

Janne Pohjala

Koko Venäjän keskipalkka oli 2013 noin 800 taalaa kuukaudessa. Tämä on vähän, mutta ostovoimakorjaus (PPP) on se mikä merkitsee asiaan paljon, eli mitä rahalla saa. 800 dollaria Venäjällä vastaa noin 2000 euroa Suomen hintatasossa.

Eli ei se rahan määrä absoluuttisissa kerro paljoakaan, vaan siksi aina tulisi verrata mitä sillä saa. Keskimääräiset elinkustannukset Venäjällä ovat alhaiset. Toki keskimääräinen asunto ei ole kovin hulppea ja luksus maksaa Venäjälläkin. Ei kuitenkaan pidä verrata rahan määrää vaan mitä sillä saa.

Eero Laine

Näitähän Nikolenkkoja riittää. Venäjän romahtamista odottelevat edelleen mm. Napoleon, Hitler, Suur-Suomen rakentelijat ja muut hurmahenkiset. Parasta on ymmärtää, että Venäjä on Suomen naapuri ja suurvalta. Parasta on pysyä asialinjalla.

Veikko Saksi

Eero Laine 5.1.2016 09:52. Kun asialinjalla pysytään, niin miten kävi Neuvostoliiton? Entä tsaarien kuolemattoman dynastian? Entä III valtakunnan tai Ottomaanien valtakunnan tai Itävalta-Unkarin? Tai miten kävi Espanjan, Englannin tai Belgian siirtomaiden? Entä kolonialismin yleensäkin?

Eihän niistä minkään pitänyt sortua, kun ajateltiin asialinjalla, realistisesti. Niin ne vain yksi toisensa jälkeen sortuivat, kuten Rooman imperiumkin. Niin sortuvat aikanaan kaikki suuret valtakunnat, jotka kuvittelevat - kuvitellaan - olevan sortumattomia.

Venäjä on suurvalta vain atomiaseella ja aseteknisesti mitattuna. Taloudellisesti se se on heikko valtio, vaikka onkin omavarainen ja vaikka sen kansa on aina tottunut tulemaan vähällä toimeen.

Venäjän sortumista ovat monet asiantuntijat povanneet, mutta sortuminen (Venäjän federaation) on arvioitu noin 2 vuoden päähän, ei juuri tähän päivään. Stratfor ennustaa federaation luhistuvan 10 vuoden päästä. Tuskin Putinin valtakausi kestää niin kauan.

Mitä useampi ihminen käyttäytyy kuin Venäjä todella olisi suurvalta, sitä nopeampaa sortuminen on. Venäjän johdossa on vakooja, ei valtiomies. Ei Suomeakaan tai EU:ta johda valtiomies, mutta ei sentään vakooja. Kannattaa miettiä tätä eroa.

Millä perusteella, muuten, voimme kuvitella, että Venäjällä vararahastot olisivat kokonaisia? Se olisikin ainoa asia, joka Venäjällä ei olisi joutunut korruption tai kansallisvarallisuuden ryöstämisen kohteeksi. Epäilen, että rahastot ovat aika pieniä, mitä kuvaa niiden käyttäminenkin. Putin on Venäjän pahin vihollinen.

Timo-Pekka Mustakallio

#11: Olet - tietenkin - oikeassa valtakuntien sortumisen suhteen. Jokaisen ajattelevan ihmisen pitäisi kavahtaa, kun eurokraatit naama vakavana väittävät EU:ta "ikuiseksi" ja sen yhteisvaluuttaa "peruuttamattomaksi": huomaamme, että nämä eurokraatit ovat siirtyneet todellisuudesta harhojen maailmaan, egojen taistoon... paha merkki.

Venäjä , no jaa. Vastustajat ovat aliarvioneet Putinin (mikä oli karkea virhe, ja mistä virhearvoista on jo nyt kertynyt hirvittävä vahinko), jonka de facto johtajuuskaudella 1999 lähtien maa on pystynyt nousemaan NL:n purkautumisen jälkeisestä sekasorrosta itse asiassa niin vahvaksi, että Yhdysvallat näkevät sen taas haastajakseen. Tuuletkin ovat ehkä osaltaan olleet Venäjälle myönteiset (ainakin silloin, kun öljyn hinta oli korkealla), mutta Sinun "vakoojaksi" vähättelemäsi mies on onnistunut varsin hyvin työssään - ja hyvällä miehellä on ollut hyviä apulaisiakin. En nyt tarkoita tätä ihailuna, vaan yritän katsoa asioita realistisesti. Mies, joka huhujen mukaan pänttää historiankirjoja (eikä suinkaan väitä kirjoittaneensa niitä, ei siis ole "Karpaattien nero"-syndroomaa), on mielestäni vakavasti otettavaa sorttia. "Tykkäyksiä" hän ei Lännessä totta vie ole kerännyt, mutta entäs sitten? Jos haluaisin tehdä bisnestä (en halua), tekisin sitä Putinin kaltaisen, ilmeisen teräväpäisen tahon kanssa... sen sijaan pysyisin visusti loitolla tunareista, joiden tekosia ei pysty selittämään millään tunnetulla logiikalla, mutta joista on tunnistettavissa lukuisia pahaenteisiä luonteenheikkouksia.

Mitä taas tulee talouteen, on Venäjä pystynyt puolustamaan ja kasvattamaan osuuttaan öljymarkkinoilla - vieläpä kannattavasti, jos alle 10$/barrel tuotantokustannustieto on oikea - ja valtiontalous on tiettävästi velaton. Toisinhan on länsimaiden laita, jotka ovat pyörittäneet setelipainoa - Yhdysvallat nyttemmin virallisesti ylivelkainen valtio. Olisiko siis toisen (Venäjän) ahdingolla herkuttelun todellinen tarkoitus kääntää kansalaisten katse pois oman joukkueen murheellisesta ellei sekasortoisesta tilasta? Luulemmeko me itsestämme hieman liikoja, elämmekö harhojen vallassa, "Matrix":issa kuten osuvasti on aavisteltu? Kysyy pieni kulkija...