Torstai 17.1.2019

Katupartiot tulivat Suomeen – Nyt puhuu poliisien pomo

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.1.2016 11:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisiylijohtajan mukaan talkootyötyyppinen vapaaehtoistyö on kannatettavaa, mutta katupartiointi ei anna kuitenkaan minkäänlaisia ylimääräisiä oikeuksia tai toimivaltaa puuttua toisten ihmisten tekemisiin. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi.

Poliisin toimintaa johtava ja valvova Poliisihallitus ottaa kantaa katupartioihin, joita on viime aikoina perustettu Suomeen.

Poliisihallitus toteaa, että katupartiotoiminnalle ei ole lain mukaan estettä, sillä liikkumisen vapaus on taattu kansalaisille jo perustuslaissa.

- Katupartiointi ei anna kuitenkaan minkäänlaisia ylimääräisiä oikeuksia tai toimivaltaa puuttua toisten ihmisten tekemisiin, muistuttaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tiedotteessa.

- Talkootyötyyppinen vapaaehtoistyö on kannatettavaa. On erittäin hyvä, että kansalaiset ovat kiinnostuneita alueensa turvallisuuskysymyksistä ja haluavat edistää ympäristönsä turvallisuutta ja viihtyisyyttä, Kolehmainen toteaa.

Poliisihallituksen mukaan katupartion tärkein tehtävä on toimia havintojen tekijänä ja osaltaan tietyn alueen ennalta ehkäisevänä rauhoittajana.

Poliisihallitus muistuttaa, että turvallisuuden ylläpitoon osallistumisen pitää olla viranomaisjohtoista ja ainoastaan tukea viranomaistoimintaa.

Joensuuhun on perustettu "Soldiers of Odin" -niminen katupartio, joka kuvailee itseään "isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi". Katupartio on perustettu myös Asikkalaan, jonne avattiin vastaanottokeskus joulun alla. Asikkalan katupartio kertoo Ylelle pyrkivänsä varmistamaan alueen turvallisuuden.

Katupartiosta kerrottiin syksyn mittaan myös muualla Suomessa. Suomen Vastarintaliike on kertonut syksyn mittaan katupartiotoiminnastaan.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tanja Hagert

ettekö hel-i ymärrä mitä tää on tä on se uusi natsi -elikä saksa hitleri ymärtäkö mihin suomi mene jo taita olla parempi löydä pelit tasku tästä lähtien kun mene ees kaupan kassia hakeman hyvin nämä isot herrat on järjestänyt kunhan ite pässe pois alta ja onko suomi nin köyhä että pitää otta noin paljon ulkomalaisia mitää pyssty vastaman kan etä sillä tavala hyvin hän tä mene lisä natseia ja ulkomalisia kaikki hyvin siteen pitä itte mutta pois kotimallta vieläkun henkipihisse

Jyrki Savikuja

Poliisilla unohtuu kuitenkin kertoa nämä:

Pakkokeinolaki (806/2011)

1 luku

Yleiset säännökset

5 §

Itseapu

Rikoksen kautta menetetyn tai muuten kadotetun irtaimen omaisuuden takaisin hankkimiseksi on turvauduttava toimivaltaisen viranomaisen apuun. Toimet tällaisen omaisuuden takaisin ottamiseksi ovat kuitenkin itseapuna sallittuja, jos:

1) omaisuus on rikoksen kautta menetetty ja toimiin omaisuuden takaisin ottamiseksi on ryhdytty välittömästi rikoksen tapahduttua; tai

2) menetetty tai kadotettu omaisuus muissa tapauksissa otetaan takaisin siltä, joka pitää sitä oikeudettomasti hallussaan, eikä saatavilla ollut riittävää ja oikea-aikaista viranomaisapua.

Edellä tarkoitetuissa tilanteissa saa käyttää sellaisia omaisuuden takaisin hankkimiseksi tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää kokonaisuutena arvioiden puolustettavina, kun otetaan huomioon tapahtuneen oikeudenloukkauksen ilmeisyys sekä uhkaavan oikeudenmenetyksen suuruus ja todennäköisyys.

Rangaistavasta omankädenoikeudesta säädetään rikoslain (39/1889) 17 luvun 9 §:ssä.

2 luku

Kiinniottaminen, pidättäminen ja vangitseminen

2 §

Yleinen kiinniotto-oikeus

Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

Jokainen saa ottaa kiinni myös sen, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava.

Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisimiehelle.

Lähde: Finlex

Timo Harju

Juu, hienoa. Horst Wesseliä ja muuta natsipropagandaa saa tilata Kansallisen vastarinnan sivuilta. Nyt siis sitä lukevat - jos jotain ylipäätään lukevat - nuijamiehet kiertelemään Suomen kaupunkien kaduille. Jokainen järjissään oleva tietää, millaista jengiä sinne lähtee mustissa puseroissa "järjestystä valvomaan". Kun ensimmäinen "Soldiers of Odin" perustettiin Kemissä, puikoissa oli amispudokkaita, pitkäaikaistyöttömiä ja yhdellä pääpäsmärillä lapsensa elatusmaksut maksamatta. Pelottava kehityssuunta jos tällaisten ihmisraunioiden annetaan "partioida" tuolla itsekseen

Raili Sergejeff

On näillä vakavampiakin rikoksia, ainakin tämän Kemin joukkion johtajalla.

Lapin Kansa tänään: http://www.lapinkansa.fi/lappi/odinin-sotureiden-johtajan-rikostausta-va...

"Kemistä ympäri Suomea toimintaansa levittävän Odinin soturit -joukkion johtajalla Mika Rannalla on rikostuomio ulkomaalaisiin kohdistuneesta pahoinpitelystä.
Kemi-Tornion käräjäoikeuden papereiden mukaan Ranta on tuomittu samassa yhteydessä myös teräaseen ja kettingin hallussapidosta julkisella paikalla.

Vuonna 2005 tapahtuneessa rikoksessa Ranta hyökkäsi yhdessä ystävänsä kanssa kahden ulkomaalaisen kimppuun kemiläisessä ravintolassa. Kumppanukset löivät molempia uhreja ja toisen uhrin puolustautuessa tämän käsi murtui.

Käräjäoikeuden kertomuksesta selviää, että Ranta oli jo aiemmin illalla uhkaillut uhreja kaulankatkomismerkeillä ja vilautellut taskussaan ollut veistä. Poliisit löysivät Rannan hallusta rikosta selvittäessään heittoveitsen ja kettingin, jotka käräjäoikeus katsoi toisen vahingoittamiseen soveltuviksi esineiksi.

Ranta menetti molemmat tappeluvälineensä käräjillä valtiolle ja sai pahoinpitelystä rangaistukseksi 40 päiväsakkoa eli 240 euroa.

Kemi-Tornion käräjäoikeus katsoi lausunnossaan, että Rannan ja tämän kumppanin tekemä hyökkäys oli motiiviltaan rasistinen.

Ranta ja tämän kumppani joutuivat maksamaan uhreilleen korvauksia kivusta ja särystä sekä tilapäisestä haitasta. Korvattavaksi tuli myös hyökkäyksessä rikkoutuneet paita ja silmälasit sekä uhrien oikeusaputoimiston kautta saama lakiapu."

Kauko Aalto

Onhan se hienoa, että Ranta joutui maksamaan korvauksia. Mitä siihen rasismiin tulee, niin jokainen muslimin tekemä raiskaus ei-muslimiin on moniverroin rasistisempi teko, kun konsanaan Rannan naiviit pullistelut. Joten jotain rotia sentään tähän rasismi ilveilyyn.

Benny Tulirinta

"- Talkootyötyyppinen vapaaehtoistyö on kannatettavaa. On erittäin hyvä, että kansalaiset ovat kiinnostuneita alueensa turvallisuuskysymyksistä ja haluavat edistää ympäristönsä turvallisuutta ja viihtyisyyttä, Kolehmainen toteaa.

Poliisihallituksen mukaan katupartion tärkein tehtävä on toimia havintojen tekijänä ja osaltaan tietyn alueen ennalta ehkäisevänä rauhoittajana."

No niin. Poliisilla ei siis ole myöskään mitään sitä vastaan, että vastaavasti äärivasemmistolaiset lähtevät myös partioimaan kaduille turvallisuuden nimissä ja pitämään huolta, että nämä "valkoisen Suomen puolesta" taistelevat Soldiers of Odin:in sotilaat eivät syyllisty ylilyönteihin? Hieno homma, odotettavissa maailman turvallisimmat kadut.

Jo on touhua...