Sunnuntai 20.1.2019

Poliisiylijohtaja ihmeissään: ”Yllätyin, minkä käänteen tämä sai”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.1.2016 16:50
  • Kuva: Poliisi
    Kuva
    - Aiemmin olen leimaantunut turvapaikanhakijoiden ymmärtäjäksi, nyt tämä sai käänteen toiseen suuntaan, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Kuva: Poliisi.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo Uudelle Suomelle yllättyneensä siitä, miten hänen tämänpäiväisiä kommenttejaan katupartiotoiminnasta on tulkittu.

Kolehmainen sanoi, että talkootyyppinen vapaaehtoistyö on kannatettavaa, mutta totesi myös, ettei katupartiointi anna minkäänlaisia ylimääräisiä oikeuksia puuttua toisten ihmisten tekemisiin.

- Kyllä minua hiukan yllätti, minkä käänteen tämä hyvää tarkoittava tiedote [sai aikaan], Kolehmainen sanoo.

Hän kertoo leimaantuneensa sosiaalisessa mediassa natsipartioiden hyväksyjäksi.

- Aiemmin olen leimaantunut turvapaikanhakijoiden ymmärtäjäksi, nyt tämä sai käänteen toiseen suuntaan, hän sanoo.

Kolehmainen korostaa, että rasistisessa tarkoituksessa toimivat katupartiot ovat ”kokonaan toinen juttu” kuin esimerkiksi nuorten toimintaa valvovat ja yleisestä turvallisuudesta huolehtivat, vapaaehtoisista koostuvat katupartiot.

Kolehmaisen mukaan poliisi ei hyväksy minkäänlaista rikollisessa tai häirintätarkoituksessa tehtävää katupartiointia.

- Jos toiminta suunnataan vain turvapaikanhakijoihin, niin se ei ole hyväksyttävää, Kolehmainen sanoo.

Kolehmainen ei halua erikseen kommentoida Joensuussa toimivaa ”Soldiers of Odin” -katupartiota, koska ei ole sen toimintaan tarkemmin perehtynyt. Myös Suomen Vastarintaliike on järjestänyt syksyn mittaan katupartiointia. Kolehmainen muistuttaa, että poliisi on puuttunutkin väkivaltaisiksi äityneisiin mielenosoituksiin.

Kolehmaisen mukaan poliisin on vaikea puuttua siihen, jos joukko esimerkiksi mustiin pukeutuneita henkilöitä liikkuu kadulla.

- Mutta jos kansalainen kokee turvattomuutta tällaisen takia, voi aina soittaa poliisille, joka tulee selvittämään asiaa, hän toteaa.

Kolehmaisen mukaan katupartiointi muuttuu ongelmaksi, jos kansalaiset kokevat sen takia olonsa turvattomaksi.

- Katupartiointi ei saa aiheuttaa enempää ongelmia kuin hyötyä, hän korostaa.

Kolehmainen myöntää, että aihe on herkkä, minkä sosiaalisen median reaktiokin osoittaa. Hän toteaa myös, että tätäkin tapausta on hyvä tarkastella ja pohtia, miksi viesti kääntyi väärään asentoon.

- Osahan siitä on sitä, että halutaan ymmärtää väärin, halutaan käyttää lausuntoja väärin. Mutta toki aina pitää pohtia, voisiko asiat tehdä paremmin, hän sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomo Niemelä

Alaisten eli tässä kansalaisten syyttäminen ei ole hyvää johtamista. En tiedä, miten Sarvaranta aikanaan tottui hoitamaan vastuukysymykset, mutta ei hyvältä kuulosta.

Eli lauseen piti mennä: "Maan johdossa on jotain vialla jos kansalaiset lähtevät joukolla kaduille partioimaan omissa "univormuissaan" tai kokardein."

Ehkei palkkaansa vastaan halua moista vastuuta, mutta kyllä se vaan pitäisi ottaa.

Jaakko Aalto

Oikeastaan poliisijohtajan ei olisi syytä olla ihmeissään. Tämä on niitä asioita, joissa ihmisten kyky ymmärtää lausumat haluamallaan tavalla väärin ja sitten pöyristyä omista tulkinnoistaan, on rajaton. Kun takana ovat vielä nämä Saksan tapaukset, joista pöyristyjät haluavat mieluiten vaieta tai ainakin kääntää niistä huomion muualle, ei ole mitään syytä ihmetellä, miksi tästä lausumasta on nostettu tällainen kohu.

Matias Ahtopelto

No ei ole virkamiehillä helppoa. Sano/teet mitä tahansa joku tarttuu asiaa. Poliisimiehillä näinä aikoina on erikoisen vaikeaa. Koko ajan vahditaan, mitä sanoo/tekee. Onneksi eduskunnassa poliisimiehiä puoluekannasta riippumatta, jotktka uskaltavat ottaa kantaa. Vai oiliko se niin, että lasten ja imeväisten suusta se totuus tulee. Eli pitää antaa hajuton ja mauton lausunto. Entisenä virkamiehenä on kokemusta asiasta. Sitten on tietysti nämä nergiläiset virkamiehet, jotka ovat kiitollisia nimityksistään ja myötäilevät nimittäjänsä näkemyksiä. Kovasti paheksuttu tavallisten kansalaisten "järjestyspartioista". Poliisi tietysti virkansa puolesta toteaa, että järjestyksen/turvallisuuden valvonta kuuluu heille. Näinhän pitäisi ollakin, mutta virallisia viranomaisia ei riitä joka paikkaa. Tavallisisten kansalaisten huolta on joko viran puolesta tai muutosista syistä paheksutaan. On selvää, että näihin porukoihin sattuu henkilöitä, jotka käyttävät tulehtunutta tilannetta hyväkseen riehumiseen. Valtaosa, jotka ovat mukana porukoissa, on kuitenkin oikeasti huolestunut tilanteesta. Mitä enemmän hyssytellään, sitä hankalammaksi tilannme kehittyy näitten "yksittäistapausten" kohdalla!

Pentti Westerholm

Suurten massatapahtumien yhteydessä ovat päivystäneet monet vapaaehtoiset vuosikymmeniä ja huolehtineet kansalaisten turvallisuudesta.
Ei siinä mitään dramaatista ole.Nyt kun Suomeen on tullut ennätysmäärä pakolaisia on paikallaan järjestää myös vapaaehtoistoimintaa millä taataan kaikkien turvallisuus,niin pakolaisten kuin kantaväestönkin.Poliisin voimavarat eivät tähän yksin riitä!

Erkki Saarela

"Kolehmainen ei halua erikseen kommentoida Joensuussa toimivaa ”Soldiers of Odin” -katupartiota, koska ei ole sen toimintaan tarkemmin perehtynyt."
Olisiko poliisikomentaja Kolehmaisen aika perehtyä niin Soldiers of O kuin muihinkin rasistisiin ja väkivallalla uhkaileviin katupartioihin?