Lauantai 23.9.2017

Sauli Niinistön sanat herättivät – Potkut jäihin Suomessa?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.1.2016 13:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    - Saksassa monet yritykset ovat uskottavuutensa vuoksi sitoutuneet siihen, että ns. selviytymissopimuksen aikana ei ketään irtisanota. Reilu peli. Olisiko tällainen presidentin ajattelua tukeva konkreettinen idea osana paikallisen sopimisen käyttämistä mahdollista myös Suomessa? kysyy SDP:n Lauri Ihalainen. Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi.
|

Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen on nostanut Vantaalla pitämässään puheessa esiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön hintakilpailua koskevan ajatuksen.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus ajaa työelämäuudistuksia kilpailukyvyn parantamiseksi. Yksi uudistuksista on paikallisen sopimisen lisääminen. Hallitus on luvannut, että vastineeksi uudistuksista luvassa on suuri määrä uusia työpaikkoja.

 - Hintakilpailukyvyn parantaminen ei voikaan merkitä vain voitonjakokyvyn parantamista. Olisi hyvä löytää riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset siitä, että saatava hyöty tullaan käyttämään puhutun mukaisesti, siis työpaikkojen turvaamiseen, Sauli Niinistö sanoi uudenvuoden puheessaan.

Ihalaisen mielestä Niinistön ajatelma on ajankohtainen ja mielenkiintoinen.

- Rohkenen tätä tärkeätä pohdintaa jatkaa ja konkretisoida. Saksassa paikallisen sopimisen edellytyksiä ovat erityisesti luottamus, jota tukee henkilöstön edustaminen yritysten hallinnossa. Saksassa on tehty yrityskohtaisia ns. selviytymissopimuksia vaikeiden aikojen yli ja henkilöstö on saanut vaikeuksien jälkeen venymisistään palkitsemisia. Toki näin on tehty myös Suomessa. Meillä on hyviä kokemuksia ns. perälautamallista: toisin sopimisesta paikallisesti. Se mitä meillä ei ole laajemmin tehty, on se, että Saksassa monet yritykset ovat uskottavuutensa vuoksi sitoutuneet siihen, että ns. selviytymissopimuksen aikana ei ketään irtisanota. Reilu peli. Olisiko tällainen presidentin ajattelua tukeva konkreettinen idea osana paikallisen sopimisen käyttämistä mahdollista myös Suomessa? Ihalainen kysyy omassa puheessaan.

Lisäksi Ihalainen kehottaa työmarkkinaosapuolia vielä yrittämään työelämäuudistuksista sopimista. Pakkolaiksi kutsuttuja kilpailukykytoimia ei SDP Ihalaisen mukaan hyväksy.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle Karvinen

Älä Lauri elättele turhia toiveita.

Sen sijaan - joka ainoa puristettavissa oleva kaveri irtisanotaan ja kun lisäksi työehtosopimuksista poistetaan yleissitovuus ja ulkomaisen työvoiman maahantuloa koskeva säätely - päästään korvaamaan jäljellejääneetkin työntekijät pilipalityöehdoilla työtä tekevillä - ehdoilla joilla ei elä eikä eläkettä kerry.

Lisäksi valtio elikkäs veronmaksajat pannaan takaamaan sijoittajien ja yritysten voitot mitä mielikuvituksellisimmilla vero- ja subventointijärjestelmillä.

Kaikki jotta muutama optiohuijari, yritysjärjestelijä sekä perintönalle saavat kourittua täältä joka ainoan lantin ja omistamisen arvoisen omaisuuden omiin liiveihinsä.

Sitähän täällä on viimeiset 15 vuotta pyöritetty ja vauhti eikun kiihtyy. Uhreja perheineen makaa pitkin maita ja maan alla, kohta massatyöttömyys ja valtiontalous konkurssissa.

Vaan mitä väliä. Osinkoja.. osinkoja.. osinkoja.. optioita.. mulle..

Ilkka Korkalainen

Ihalainen on viimeinen tyyppi jonka puheissa on mitään uskottavuutta. Vapaa sopimusoikeus toteutuu vasta sitten kun yleissitovuudesta luovutaan. Sitä ennen ei ole olemassa mitään vapaata sopimista. Ei ole mitään järkeä, että jossakin ay- ja herraporukassa sovitaan kaikkiin yrityksiin kohdistuvista kustannuksista vaikka näillä sopijoilla ei ole mitään käsitysta yritysten palkanmaksukyvystä ja kustannusrakenteesta. Tämä kilpailukyvyttömyyden tila on seurausta tästä ay-vallan älyttömyydestä.

Kalle Karvinen

"vapaa sopimusoikeus"

heh heh

Miten "vapaa" - sopimusoikeus yleissitovuus purkamalla mielestäsi toteutuu kun vastakkain sopimassa ovat siivoojarouva Rötväsen Raili ja kansainvälinen palvelujättikonserni ja työehdoista sovitaan ?

Sama asetelma koskee railin lisäksi lopulta aikalailla joka ainoaa palkansaajan roolissa suomessa työtätekevää henkilöä.

Vapaa sopimusoikeus todellisuudessa tarkoittaa meinaan sitä että työn hinta määräytyy puhtaasti markkinoilla, kysynnän ja tarjonnan ehdoilla. Eli siitä tulee melko nopeasti maailmanmarkkinahintaista.

Ja jokainen vähänkin asioista perilläoleva tietää millä hinnoilla työtä maailmalta saa. Kaikkea työtä. Sekä siivoojarailin että ekonomierkin.

Vapaa sopimusoikeus tarkoittaisi erittäin nopeasti sitä että tästä tehdään banaanivaltio jossa 99 % elää joko varastelemalla tai kerjäämällä ja valtion ainoa tehtävä on suojella 1 %:n omaisuutta ylläpitämällä poliisi- ja vankilatointa.

Marja-Liisa Kalkela

""vapaa" - sopimusoikeus yleissitovuus purkamalla"!

Oliko tuossa jotain uutta? Porvarienemmistö on ajanut tuota -91- (EU) lähtien . Pienin askelin siitä asti. Sosiaaliturva vastiikkeelliseksi,työttömien ehtoja kiristämällä.
Ahon "työreformi" on taas kepun ohjelmassa.
-91-19 porvarienemistöeduskunta. -15-19 80% edustajista yrittäjätaustaisia .(YLE/tutkimus)
EU-sopimuksessa jo "kahdet työmarkkinat". Osa minipalkalla ,osa sosiaaliturvaa vastaan . Se miten tuolla valtion velkaa lyhenetään kun verotulot palkoista jää pieneksi ? Jospa suunnitelmana on että yritykset alkaa maksaa enempi veroja kun palkkamenot pienenee ja tuotot kasvaa?

Matti Loikkanen

"Kun oikein toitotetaan mantraa että suomella menee huonosti,uppoaa se väkisinkin kansaan ." Koetellan sitten toisinperin, toitotetaan kaikki yhdessä miten hyvin Suomella menee (ja otetaan syömävelkaa ronskisti lisää). Nähdään sitten työllistyykö puolimiljoonaa työyöntä!

Timo-Pekka Mustakallio

Mielenkiintoinen avaus.

Mielestäni keskinäisen luottamuksen ja yhteispelin nimissä pitäisi nimenomaan etsiä tällaisia mielialaan, ilmapiiriin vaikuttavia ratkaisuja. Parhaimmillaan ne olisivat olleet mukana nykyhallituksen esittämässä "yhteiskuntasopimuksessa" - mikä sen sijaan käsitettiin laajalti lähinnä vain kurjistamissopimukseksi. Ilmapiirin parantaminen, siis yhteisön henkisen potentiaalin jälleen esiin kaivaminen, on eräänlainen "turboruuvi" millä yhteisö saadaan taas yhdessä ja tavoitteellisesti pyrkimään vaikkapa tuottavuuden kohentamiseen: typerästi, vaatimalla vaaditun 5% sijaan, porukan saaminen taas yhteen vetämään yhdestä köydestä nostaa tuottavuutta vaadittua enemmän, ja käänne tulee kaiken lisäksi nopeasti, varsin pienillä kuluilla - sen sijaan vaivaa joudutaan tietenkin näkemään, ja asenteita muuttamaan.

Ihmissuhdekoulukunnan kultaisina vuosina ilmapiiriltään hyviä ja terveitä yhteisöjä osattiin vielä rakentaa. Nykyään taas konttori lentää "mittarilentoa" tunnusluvuillaan, vaikka ne kertovat heikosti yhteisön toimivan ytimen tilanteesta - mikä pitäisi käydä tarkistamassa paikan päältä, "konehuoneen puolella" kuulostelemalla. 1980-luvulla, ja nyttemmin 2009 lähtien uudelleen kauppatieteilleenä olen tyrmistynyt miten vanhat ja toimivat tavat ovat päässeet unohtumaan. Ihmiset nyt vaan kerta kaikkiaan eivät ole koneita, jota ohjattaisiin mittareilla ja etäältä eri heepeleitä manipuloimalla. Monissa pienissä yhteisöissä, mihin akateemisuus ei vielä ole päässyt tunkeutumaan ja siellä yksinkertaisia asioita sotkemaan, tämä "old school"-johtaminen vielä osataan... ja se toimii. Mihin ihmeeseen unohtui "henkilöstö on suurin voimavaramme"-totuus?

Sydämellä, tosissaan tehtynä Suomen käänne voi onnistua nopeastikin.

Marja-Liisa Kalkela

Viisaasti kirjoitettu.
esim.IL pienyrittäjä joka on tahkonnut 24,2milj. tuloksen ,pienestä nyrkkipajasta. Sitä ei tehty työporukkaa kyykyytämällä vaan hyvällä henkilöstöpolitiikalla.
Malliesimerkkinä esim.Kone ja Pekka Niska.
Metka kun pienyrittäjät ei huomaa jujua mikä on palkkojen alasajossa. Pyhä ym.lisissä. Verotulot pienenee valtiolta. Ne kerätään AINA muuta kautta takaisin verokirstuun .Joko ALV korottamalla tai veroja nostamalla. Nythän on Kok/PS jo väläyttänyt ALV 26%. SE koskee kaikkea kulutusta ,myös pienyrittäjillä. Toinen mistä ne otetaan on kansan sosiaaliturva. Kelan etuudet/tuet/vähennykset. Joita nyt korotetaan (lääke/terv.kesk.maksut) lapsilisistä ym.
Energia nousee 14%. Silläkin katetaan verovajetta joka jää palkoista saamatta.
Entä sitten 350 000 työttömän korvaukset ? Pakolaisten 500e/kk työllistäminen?
Ilmaistyötä tekeviä on n.420 000 -11. (kaikki verovaroista,sosiaaliturvasta)
Paljonko palkoista jää saamatta jos nuo olisi työssä?
Koko 2000 luku on ajettu vain pörssiyhtiöiden etuja.
YLE-11
"Suomeen on syntynyt yrittäjien köyhälistö"! Yhä useampi pienyrittäjä joutuu turvautumaan toimeentulotukeen ,sosiaalitoimiston tukiluukulla. Kun nyt viedään leikkauksilla ostovoima ,tulee tuo joukko lisääntymään hurjasti.

Timo-Pekka Mustakallio

Tässähän Suomen nykytilan traagisuus piileekin.

Todellisuudessa useimmat työyhteisössä toimivat työntekijät - he jotka tosiasiassa pyörittävät "rahakonetta" eli valmistavat sen tuotteita tai toteuttavat sen palveluita - ovat erittäin kiinnostuneita työstään ja sen kehittämisestä, jos heille annetaan siihen mahdollisuus (kunnioitus ja kuunteleminen: "nerokkaat" innovaatiothan syntyvät usein hyvinkin yksinkertaisista oivalluksista työn äärellä - eikä suinkaan konttorilla), työnsä tuloksista (useimpia ihmisiä kiinnostaa saada palautetta miten menee), työyhteisön ja työkaveripiirin säilymisestä. Monessa yhteisössä tätä piilevää voimavaraa ei osata enää valjastaa - kenties pelon vallassa, että alainen tosiasiassa tietäisi enemmän ja olisi fiksumpi ihminen kuin esimiehensä?

Ajattelisin (toki aika rohkeana yleistyksenä), että suomalainen yhdessä tekemisen pitkä perinne on hukattu menneiden parin vuosikymmenen aikana yhteiskunnan jakautuessa yhä pahemmin: korkeakoulutetuin, hyvätuloisin osa on alkanut elää erinomaisuutensa harhassa (eikä tämä ole moite, vaan luonnollinen seuraus kun menee hyvin, eli kun on voinut ympäröidä itsensä menestyksen ulkokultaisilla mukavilla tunnusmerkeillä), ja irtaantua todellisuudesta (muodikasta kupla-sanaa välttääkseni). Vaikkapa koulutustaso ei enää ole voimavara yhteisön hyödyksi, vaan keino erottautua siitä - jos sen ymmärtää väärin, eli antaa asian nousta päähän. Todellisuudessa akateemiset perustaidot eivät kuitenkaan itsessään tee ihmisestä yhtään sen parempaa kuin toisesta, joka on kartuttanut taitonsa työnsä parissa ("tietää, miten juttu tehdään käytännön elämässä") - pikemminkin toisinpäin yksinkertaisia asioita monimutkaistetaan täysin tarpeettomasti, omanarvon tunteen pönkittämiseksi, ja kokonaisteho heikkenee. Jos halutaan saada käyrät taas nousuun olisi tarpeeton hevostelu saatava loppumaan: asian ydin on todellakin näin yksinkertainen.

Ei "työntekijää" pidä pelätä (ja pelkojensa vuoksi sorsia), vaan "työnantaja" tekee viisaasti yhdistäessään joukkueensa työn opettamia pragmaattisia kykyjä koulutuksen tuomaan kykyihinsä systematisoida yhteisön toimintaa - viitoittaa suuntaa. Kuulostaa kovin yksinkertaiselta (käytännössä toki onkin vaikeampaa), ehkä paradoksaaliseltakin, mutta onnistuneesti viritetty joukkue pystyy paitsi ällistyttäviin suorituksiin (vaikkapa nuorten lätkä-MM) myös on sisäisesti terve (vähemmän ihmisiä puhki kuluttava) ja kestävä - itseohjautuva. On tosi hieno tunne, kaikilla mukana oleville, kun yhteisö on onnistuttu sytyttämään liekkeihin. Mielestäni nykyhallitus toimii juuri päinvastoin kuin pitäisi, ja konkaripoliitikko Lauri Ihalainen (myös SAK:n Lauri Lyly jokunen päivä sitten) yrittää osoittaa mistä naruista kannattaisi alkaa vetää jotta positiivinen kierre pääsisi käynnistymään. Ja ei, aatteilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa - päinvastoin.

Marja-Liisa Kalkela

Missä maailmassa meidän päättäjät ja eteläranta 10? USA:ko?
EI näin pieni maa voi roikottaa työväkeä kortistossa . Vaan jokaisen työpanosta tarvitaan yhteiskunnan pyörittämiseen .
-Jos panostukset tehdään suuryritysten ,pörssiyhtiöiden ehdoilla on maa tuhoon tuomittu. Ulkolaisten pörssiyhiöiden osakkeenomistajat käärirahat omiin taskuihin ja jättää kuin rotat laivan kun hyöty on kerätty veronkiertosaarille . Niillä ei ole yhteiskuntavastuuta ,eikä mitään väliä miten maan käy.
Pienyrityksillä tämän maan rattaat pidetään pyörimässä.NE työllistää jos niille annetaan mahdollisuuksia. Työllistämällä kulutus kasvaa ja verovaroja tulee sen kautta yhteiskunnan hyödyksi. Johan sen sanoo talonpoikaisjärkikin .
Tietysti jos päättäjillä itsellä on osakkeita pörssiyhtiöissä ,hyötyhän yritetään silloin saada päätöksillä sitä kautta myös itselle.

Sauli Harju

Eikä työntekijä opi mitään jos se potkitaan jatkuvasti 3 kuukauden välein uudesta työpaikasta pihalle ja joutuvat vaihtamaan alaa. Nuin tehdään turhautuneita ja huonoja työntekijöitä ympäri maata. Lopulta ne jää varhaiseläkkeelle ja se syö valtion rahat. Ei tämmöstä voi enään jatkaa hetkeäkään.

Ilkka Korkalainen

Ihalaisen kaltaisilla ay-politrukeilla ei ole mitään käsitystä pk-yritysten taloudesta ja liiketoiminnasta. On naurettavaa esittää että yritysten pitäisi luvata olla irtisanomatta työvoimaa silloin kun menee huonosti. Silloin ei auta mitkään työntekijöitten vastaantulot tai työehtojen muutokset eli työvoimaa on pakko vähentää kun rahaa ei ole. On täysin typerän puhetta edes esittää sellaista mikä ei todellisuudessa ole koskaan mahdollista. Suomen surkea tilanne on juuri näitten Ihalaisten ja vastaavien aikaansaannosta. SAK:n ja SDP:n läheinen yhteistyö on tehonsa näyttänyt ja Suomi on todella pahasti kusessa tämän yhteistyön seurauksena.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
SAK:n ja SDP:n läheinen yhteistyö on tehonsa näyttänyt ja Suomi on todella pahasti kusessa tämän yhteistyön seurauksena.

1.EK/SAK/hallitukset yhdesssä on sopinut työelämän sopimukset.
2.SAK/AY-EI ole ollut hallituksessa koskaan .
MTK sen sijaan on koko aika.Samoin EK edustajat/porvarienemmistö eduskunta.-70 luvun jälkeen VASEMMISTO oli viimeeksi enemmistönä eduskunnassa.

MTK= -50 luvulta lähtien= Kepu,kok,MTK-virkamiehet . MMM-ministerinä.
S-L Anttila,J.Koskinen,K.Tiilikainen MTK jäseniä/ministereitä. (paljos verovaroja pumpataan maatilayrittäjille? Entä lomitukseen? Luopumistukiin ? Onko pienyrittäjillä samat edut?
Mikä on tilojen BKT? Entä pienyritysten ?

Sdp/SAK EI ole tehnyt veroratkaisuja -93 lähtien jotka suosivat pörssiyhtiöitä,rikkaita ja osakkeiden omistajia.
SDp/SAK EI ole ollut päättämässä enemmistönä kupata ne verot takaisin kirstuun pienyrittäjiltä ja palkansaajilta.

AY/sdp fobiaas faktaa
sdp 42-158muut (-87-19) EI millään ole YKSIN päättänyt mitään ellei Kepu,kok+rkp ole ollut mukana ,jotta olisi enemmistö päätösten takana.
esim.-03 kepu- ja-11kok-hallituksessa.
Lipposen hallitus -95-03 SDP 34-156 muut.(porvarienemmistö )
Työvoimaa pakko vähentää= Ja pakko joillekkin Veroja KIRISTÄÄ . esim.pienyrittäjille. Suo siellä,vetelä täällä.

Ilkka Korkalainen

"SAK/AY-EI ole ollut hallituksessa koskaan" Ohohoh-hoo. SAK ja ay on ollut hallituksessa joka kerta kun SDP on ollut hallituksessa. Juuri tämän kiinteän yhteistyön seurauksena Suomeen on rakennettu maailman jäykimmät työlait ja työehtosopimukset. On se kumma kun nämä vasemmiston ja ay-liikkeen seireenit eivät näe mitään ongelmia tämän maan työelämän pelisäännöissä. Kysykää pk-yrittäjiltä mikä estää työntekijöitten palkkaamista. Ihalaisen ja Rinteen kaltaiset ay-politrukit pilaavat koko ajan lisää Suomen mahdollisuuksia nousta ylös taantumasta. Kuka hullu uskoo siihen että vasemmisto ja vasemmistojohtoinen ay-liike ovat ne tahot joiden ideologialla saadaan tähän maahan lisää työtä, ei kukaan järkevästi ajatteleva.

Kalle Karvinen

Yrityksen tehtävä on tuottaa arvoa.

Palkkatyön tarkoitus taas on tarjota sitä tekevälle mahdollisuus elättää itsensä ja myös perheensä omalla työnteolla.

Jos yritys ei kykene tuota määritelmää vastaavaa palkkaa maksamaan niin toiminta jota se harjoittaa ei yksinkertaisesti tuota riittävästi arvoa palkan maksamiseen tai yrittäjä itse ei osaa hommaansa eli ei kykene organisoimaan työtä tuottavaksi.

Silloin ei pidä ketään palkatakaan.

Meillä suomessa on edelleen runsaasti yrityksiä jotka ovat hoitaneet hommansa niin hyvin että kykenevät väkensä pitämään ja osa jopa palkkaamaan lisää.

Ne yrittäjät jotka eivät kykene sovituilla ehdoilla toimimaan niin eikun lappu luukulle ja kortistoon - nauttimaan sitä kuuluisaa "ylimitoitettua sosiaaliturvaa".

Sitä on turha kuvitella että täällä aletaan laajamittaisesti verovaroista rahoittamaan kannattamatonta yritystoimintaa - vain siksi että ne joista ei yrittäjiksi ole - voisivat leikkiä suurta johtajaa loputtomiin muiden maksaessa laskun.

Sitä tapahtuu jo nyt aivan tarpeeksi - nykyisetkin yritystuet ja lukemattomat yrityksille myönnettävät helpotukset ja kevennykset on raakasti leikattava nollaan.

Jokainen pärjätköön ihan reilusti vaan omaan piikkiin.

Seppo Ilvessalo

Ei Suomessa onneksi olekaan yleisenä tapana rahoittaa kannattamatonta yritystoimintaa, vaan sanoisinko kannattamatonta työvoimaa. Kannattamattoman yritystoiminnan rahoittamisesta on turha huolehtia paitsi silloin, kun on kysymys valtionyhtiöistä sekä ay-liikkeen ja sekä vasemmiston vaatimuksista pitää niitä pulaan jouduttuaan pystyssä hinnalla millä hyvänsä eli veronmaksajien varoilla. Sama taho näkee myös mielellään, että yksityiset yritykset velvoitettaisiin omistajien kustannuksella pitämään työntekijät töissä ay- liikkeen asettamilla ehdoilla, vaikkei se kannattaisikaan ja siinä sivussa se sysää syyn kannattamattomuudesta yrityksille. Epäilemättä on olemassa huonoja yrittäjiä, kuten on olemassa huonoja työntekijöitäkin, mutta viime kädessä sen, kuka on hyvä ja kuka huono, päättää tuotteen tai palvelun ostava asiakas. Liian kallis tai huonolaatuinen tuote jää hyllyyn. Se, että tuote on huonosti tehty tai sen hinta muodostuu liian korkeaksi, ei varmuudella ole aina ja joka tapauksessa yrittäjän vika. Hyvä yrittäjä osaa joka tapauksessa hommansa ja on laskutaitoinen. Sellainen yrittäjä ei palkkaa liian kallista ja osaamatonta työntekijää. Kun tilanne on tämä, työntekijä ei ole ns. markkinahintainen ja jää kortistoon veronmaksajien kustannuksella elätettäväksi. Se on sitä edellä mainitsemaani kannattamattoman työvoiman tukemista verovaroin. Siinä ei ole mitään järkeä sen paremmin kuin kannattamattoman yritystoiminnankaan tukemisessa. Sen hinnan veronmaksajat joutumat maksamaan tukeakseen lakkokenraaleja ja heidän imperiuminsa vaikutusvaltaa. Elleivät suostu, lakkokenraalit pistävät pyörät seisomaan. Näin pakkovalta pelaa "demokraattisessa" Suomessa.

Ilkka Korkalainen

Vielä tuohon edelliseen lisäyksenä että Ihalainen on se henkilö jonka aiemmin johtama organisaatio on eniten tuhonnut Suomen työpaikkoja ja yrityksiä. Kuinka tuollaisen taustan omaavan henkilön ay-valtaisuutta edustavilla ehdotuksilla luodaan edellytyksiä kasvuun, ei minkäänlaisia mahdollisuuksia.

Timo-Pekka Mustakallio

Mielestäni Lauri Ihalaisen ajatuksen ydin (niin kuin sen tulkitsen), eli työyhteisön säilyttäminen, voisi olla toimiva idea - tavallaan sama, mitä monissa pienyrityksissä on tehty vaikeina aikoina asioista pienessä porukassa sopimalla.

Jatkuvuus - vaikkakin työtunteja/-päiviä ja siten myös palkkaa vähentämällä - voisi olla vaihtoehto ihmisten kylmälle pois potkimiselle (tyrkkääminen yhteiskunnan vastuulle, työttömäksi leimautuminen, syrjäytyminen, nolojen "aktivointien" uhriksi joutuminen), kunhan mietittäisiin selvät pelisäännöt. Eräs esimerkki voisi olla vajaalla työajalla/palkalla elävän työntekijän toimeentulon täydentäminen "sossun" tavoin julkisin varoin- ajatuksella, että täydennys jäisi kuitenkin työttömyyskorvausta vähemmäksi, eli tulisi yhteiskunnalle kerrannaishyötyineen halvemmaksi.

Työntekijän ammattitaito säilyisi, työyhteisö ja elämän jatkuvuus säilyisi, vaikkakin töitä olisi toistaiseksi liian niukalti täyspäiväiseen työsuhteeseen (erityisesti yli 50v työntekijät, joiden on työpaikkansa menetettyään vaikea enää työllistyä). Väärinkäytön pelon ei saisi antaa estää rakentamasta yksinkertaista ja inhimillistä ratkaisua, ja väärinkäyttöä vastaan olisi monia mahdollisia keinoja (aina velkasaneerauksen tai "chapter 11":n kaltaisen erityistilan luominen, missä yrityksen jatkuvuus yritettäisiin turvata).

Mielestäni koejärjestelmän voisi rakentaa rajatusti koskemaan teollista valmistavaa toimintaa (vaikkapa alihankintatyö suuremmille yrityksille) harjoittavia pieniä (alle 10 työntekijää) yrityksiä. Miksi? Koska näissä on palvelutyötä paremmat kerrannaiset vaikutukset, ja koska kertaalleen kaadettua pienyritystä on hyvin vaikeaa ja kallista käynnistää tai perustaa uudelleen - menetetty on menetetty, ja alihankintatyö saattaa siirtyä ulkomailta ostettavaksi. Nythän näyttäisi, että me joudumme tottumaan EU-permakriisiin, eli hyvän teollisen laatutyön pysyvään niukkuuteen - myös kenties EU-kriisin uuteen syvenemiseen. Tarvittaisiin ennakkoluulottomia uusia ideoita.

Seppo Ilvessalo

Ihalainen poimi vain rusinat Niinistön puheesta. Olisi ollut paikallaan mainita Niinistön kysyneen mm. myös, voiko sellaisista saavutetuista eduista pitää kiinni, joita ei ole koskaan ansaittukaan. Näin sanomalla hän viittasi siihen menneisyyden lukuihin perustettuun ennusteeseen tulevaisuuden laskennallisesta "jakovarasta" jota Vanhasen ja Kataisen hallitukset jakoivat etukäteen mm. julkisen sektorin palkankorotuksina ja joka ei koskaan toteutunutkaan. Sitä jakovaraa maksetaan nyt joka vuosi ottamalla lisää velkaa. Pahinta on se, että näin on tehty jo monta vuotta.
Ihalaisen puhe on käytännössä pelkkää omille joukoille suunnattua propagandaa, jossa yksi itselle sopiva yksityiskohta on irroitettu presidentin puheen kokonaisuudesta. Se tekee puheesta sinänsä arvottoman, koska se kertoo, ettei hänen edustamallaan puolella ole edelleenkään halua muuhun kuin työpaikkojen "varmistamiseen" luomalla uusia jäykkyyksiä työelämään. Jos Ihalainen olisi ollut fiksu, hän olisi todennut, että nyt on aika tunnustaa tosiasiat ja todeta, että aikana, jolloin yritykset kilpailevat kansainvälisillä markkinoilla, emme enää voi ylläpitää rakenteita, jotka ovat syntyneet suljetun talouden aikakaudella. Emme myöskään voi pitää kiinni eduista, jotka olemme saaneet sellaisiin olettamiin perustuen, jotka ovat osoittauutuneet vääriksi ja joita nyt rahoitetetaan velkaa ottamalla ja veroja korottamalla. Molemmilla tavoilla ripustetaan lisää kiviä hukkuvan nilkkaan. Niin tehtäisiin myös, jos luotaisiin lisää esteitä irtisanomisille purkamatta ensin vanhoja jäykkiä rakenteita ja suorittamatta sisäistä devalvaatiota. Suomi ei nouse ilman perusteellista remonttia, johon Ihalaisella ja aatetovereilla ei tunnu olevan pienintäkään halua. Vain verojen nostaminen, elvytys, tempputyöllistäminen ja lisäjäykkyyksien rakentaminen kelpaavat. Presidentti Niinistö tuskin on iloinen havaitessaan, että hänen kansakunnan kokokonaisedun ajattelemiseen oman navan tuijottamisen asemesta kannustavaa puhetaan käytetään nimenomaan päinvastaiseen tarkoitukseen.

Ilkka Korkalainen

Täyttä asiaa. Tässä ei voi kuin hämmästellä sitä muutosvastaisuutta joka vallitsee ay-liikkeessä ja myös SDP:ssä. Mitään ei saa muuttaa muutoin kuin lisäämällä jäykkyyksiä ja lisärasitteita yrityksille. Kovin on olemattomat eväät Ihalaisella ja SDP:llä saada Suomi nousuun.

Jari Andersson

On hienoa, että Ihalainen herää asiaan nyt. Minua osin järkyttää tämä jälkijättöisyys. Ministerinä ollessaan Ihalainen ehdottomasti kuului paikallisen sopimisen suurimpiin vastustajiin. Luonnollisesti hänen aikanaan asiat eivät edenneet. Nyt asia uutisoidaan hienona esityksenä. O tempora o mores!