Sunnuntai 22.10.2017

Suora syytös Timo Soinille – ”Kissa nostettiin pöydälle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.1.2016 10:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini. Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi.
|

Valtio-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin käsittelee perussuomalaisten puheenjohtajaa, ulkoministeri Timo Soinia Perustuslakiblogin kirjoituksessaan.

”Soiniko ei rasisti?” kysyy Scheinin ja kirjoittaa, että jos Soini haluaisi rasismiepäilyistä vapaan julkisuuskuvan, hän kehuisi vähemmän puolueensa europarlamentaarikkoa Jussi Halla-ahoa.

Scheinin myös arvioi, että Soinin edeltäjä ulkoministerinä, nykyisin oppositiossa olevan SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja on kirjoittanut rohkeasti Soinin roolista nykyisessä asenneilmapiirissä.

Tuomioja kirjoitti hiljattain blogissaan, että Suomen mielipideilmastoa on koko ajan muokattu siihen suuntaan, että vihapuheesta ”on nyt tullut salonkikelpoista”.

- Väitän että suurin syy tähän on hallituspuolue Perussuomalaisten johto, joka ei ole heikkouttaan ja/tai opportunistisuuttaan uskaltanut ja/tai halunnut puuttua siihen, miten sen riveissä avoimesti osallistutaan erilaisen vihapuheen levittämiseen, samoin kuin se että muut hallituspuolueet eivät siihen ole myöskään halunneet puuttua niin kauan kun perussuomalaiset seisovat hallituksen linjausten takana, Tuomioja kirjoittaa blogissaan.

- Siinä on kissa pantu pöydälle, kommentoi Scheinin Tuomiojan lausuntoa.

- Soinille on tärkeää, että hänen puolueensa kannattaja voi valita kahden keskenään ristiriidassa olevan linjan välillä ja silti uskoa, että Soini olisi juuri hänen kanssaan samaa mieltä, Scheinin kirjoittaa.

-  Jos puhe asiayhteydessään ymmärrettynä muodostuu kehottamiseksi väkivaltaan tai syrjintään, siitä tulee seurata rikosoikeudellinen vastuu, myös silloin kun viestintä on ollut luonteeltaan symbolista ja on tapahtunut sosiaalisessa mediassa, Scheinin jatkaa.

Hänen mielestään Suomeen pitäisi kehittää ”tieteellisesti perusteltu rasististen asenteiden kyselylomake ja lähettää se kaikille kansanedustajille”.

-  On oikeastaan aika häkellyttävää, etteivät nopeasti yleistyneet vaalikoneet ole jo sisältäneet tällaista osiota. Nyt vaalien välillä olisi hyvä rakentaa sellainen, Scheinin ehdottaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilari Kiema

”Suomen oloihin sopiva tieteellisesti perusteltu rasististen asenteiden kyselylomake” ei ehkä ole ensimmäinen asia, jota Suomessa ja eduskunnassa kaivataan. ”Tieteellisesti perusteltu” tarkoittaa valkoisten kantasuomalaisten normatiivisten tutkijoiden valtaa määrittää rasismin käsitettä ja omia se omiin poliittisiin tarkoituksiinsa. ”Suomen oloihin sopiva” tarkoittanee rasismin käsitteen laajentamista koskemaan kaikkea muuta mahdollista kuin ihonväriin perustuvaa eriarvoistavuutta ja sortoa. Mustat rasismin oikean vastustajat eivät aina erityisesti tykkää siitä, että valkoiset omii heidän projektinsa ja laajentaa rasismin käsittämään myös esimerkiksi uskonto/islamkritiikin.

Raimo Laine

Mutta eihän Halla-Aho ole rasisti, vaan maahanmuuttokriittinen. Nyt on koko Eurooppa sekaisin kun kriitikoita ei ole kuunneltu vaan rasisteiksi haukuttu. Joidenkin olisi jo syytä hävetä, mutta ei, ei. Haukku vaan jatkuu.

Rainer Haga

Kyllä menee hurjaksi tämä suomenmielisten sosialistivapaiden perussuomalaisten mollaaminen. Laitetaan sitten huumoriksi. Miten olisi kansanedustajille ja erityisesti stalinistitaustaisille sellainen 'itään päin kallellaan olemisen tason kyselylomake'?

Ilkka Korkalainen

Rasisti ja mamu-kriittinen ovat eri asioita. Kriittisyyttä ei ole ollut tarpeeksi ja maahan on päästetty vastoin kaikkia sopimuksia kymmeniä tuhansia mamuja tietämättä keitä he ovat. Tästä leväperäisestä politiikasta on alettu kärsiä koko euroopan alueella. On aika omituista kieltää tämän o ngelman olemassaolo ja siitä eiheutuneet murheet. Tämä ongelma on rakennettu tietoisesti noudattaen yltiöhumanistisia periaatteita. Monikulttuurisuuden kivat puolet alkavat näkyä pikkuhiljaa kaikille.

Vesa-Pekka Sainio

”Soiniko ei rasisti?” kysyy Scheinin - vastaus lienee tietääkseni ei, sillä en ole saanut sellaista tietoa että Timo Soini olisi oikeusasteissa todettu rasistiseen rikokseen syyllistyneeksi. Voihan sitä kuka tahansa epäillä ketä tahansa mistä tahansa, mutta virallinen epäily jostain rikoksesta tapahtuu aina viranomaismenettelyssä (poliisi epäilee sitä ja tätä).

Henri Kuosmanen

Miksei jutussa mainita Martin Scheinin kommunistitaustasta. "Scheinin kuului myös Suomen kommunistiseen puolueeseen, jonka keskuskomiteaan hänet valittiin edustajakokouksessa 1981." Kyllähän sen tyhmäkin tajuaa millasta tavaraa nämä kaikenmaailman kommunistiprofessorit suoltaa.

Päivi Pihlajakangas

Minä haluan ponnistella sellaisen Suomen puolesta, missä on sananvapaus. Ei voi julkisesti sanoa sitä, mitä ajattelee oikeasti. Turvapaikanhakijakysymys räjähti käsiin.Ei ole Soinin vika ei ties kenenkään. Aika on paha ainut viisaus on pitää hallitus kasassa.Samanhenkisten ihmisten on puolustettava Suomea ilman poukkoilevaa vihervasemmisto-oppositiota.Perussuomalaiset pystyy yhteistyöhön, vaikka media syö perussuomalaisia joka ikinen päivä.Meidän puolueella on linja ja arvot, jonka kannattajina ovat ne uskolliset ihmiset, joille on tärkeää Suomen pitämisenä suomalaisena. Suomen tulevaisuuden valttikortti on ainutlaatuinen maamme, sen oma kulttuuri, uskonto ja luonto.Ruotsalaisia emme ole venäläisiksi emme tule.Olkaamme siis suomalaisia.