Lauantai 23.9.2017

Suomelta ja Ruotsilta harvinainen yhteisviesti: ”Turvallisuustilanne on heikentynyt”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.1.2016 10:52
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomen ja Ruotsin pääministerit sanovat sotilaallisen aktiivisuuden lisääntyneen Itämerellä. Arkistokuvassa miinanraivaaja etsimässä sukellusvenettä Tukholman saaristossa. Kuva: EPA / All Over Press.
|
Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ottavat harvinaisessa yhteisartikkelissa kantaa Itämeren ja koko Euroopan turvallisuustilanteeseen.
 
-Omalla lähialueellamme turvallisuustilanne on heikentynyt Venäjän aloitettua Ukrainaan vastaan toimet, joita ei voi hyväksyä ja liitti sittemmin Krimin laittomasta Venäjään. Sotilaallinen aktiivisuus Itämeren alueella on lisääntynyt.  Näemme, että kaiki nämä tapahtumat ovat vakavin turvallisuushaaste kylmän sodan päättymisen jälkeen, Sipilä ja Löfven kirjoittavat artikkelissa, joka on julkaistu Lännen Median lehdissä ja ruotsalaisessa Dagens Nyheterissä
 
Pääministerit korostavat, että Suomi ja Ruotsi tekevät turvallisuuspolitiikkaa pitkäjänteisesti, hyvässä yhteistyössä ja yhä läheisemmässä kontaktissa toistensa kanssa. He pitävät liittoutumattomuutta edelleen oikeana ratkaisuna molemmille maille.
 
-Emme ole kuitenkaan valinneet eristäytymistä. Olemme aktiivisia jäseniä Euroopan unionissa. Vaikka emmem ole Naton jäseniä, teemme läheistä yhteistyötä.
 
Lue täältä, miten historian tutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka kommentoi Itämeren turvallisuustilannetta viime viikolla

Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittinen hitsautuminen on edullista myös mahdollisen Nato-jäsenyyden kannalta. On vaikea kuvitella, että yhä tiivimpää keskinäistä ja Nato-yhteistyötä tekevästä parista toinen lähtisi Natoon toisen jäädessä ruikuttamaan. Siinä olisi kyllä peesaamisen paikka!

Keijo Lindgren

Ukraina on nuori valtio runsaat 20 vuotta ja hakee linjaansa.
Oranssivallankumouksessa länsimielinen Justsenko sai vallan ja haki Nato jäsenyyttä ja seuraavissa vaaleissa hävisi jossa Justsenkon puolue sai vain 5 prosenttia äänistä ja Ukraina perui Nato hakemuksensa ja sitten tuli vallankumous Maidan.
Nuori suuri valtio hakee linjaansa kuten Suomi aikanaan sisällissodan lisäksi haki Suomelle kuninkaan.
Europpa ei saisi sekaantua liialti suureen Ukrainaan ennenkuin se aikanaan on löytänyt politiikkansa.
Ukraina on suurvaltojen temmellyskenttä.
(Sevastopolin laivastoaseman vuokra-aika oli katkolla 2017.)

Jarmo Lius

Ryotsin pääministerin taustoja en tunne, mutta Sipilän arvio Venäjän aiheuttamasta uhasta perustunee tosiseikkojen sijaan ortodoksiuskontoa kohtaan tunnetusta kammosta. Uskonnon ei saisi vaikuttaa tällä tavalla pääministerin kykyyn harkita naapuria.

Markku Lehto

"Pääministerit korostavat, että Suomi ja Ruotsi tekevät turvallisuuspolitiikkaa pitkäjänteisesti, hyvässä yhteistyössä ja yhä läheisemmässä kontaktissa toistensa kanssa. He pitävät liittoutumattomuutta edelleen oikeana ratkaisuna molemmille maille."

Ongelma on tiedostettu, mutta mitkä ovat konkreettiset toimenpiteet tiukan paikan varalle ? Yhteiset julistuksetko ja rauhan ajan yhetiset harjoitukset ? Mikä on Ruotsin maavoimien rooli turvallisuuspoliittisessa "hyvässä yhteistyössä" ?

Samaan aikaan Ruotsi on suuntautumassa entistä enenmmän USA:n sotilaallisen suojan alle.

Rauno Kujala

Siinä kaksi täydellisesti epäonnistunutta pääministeriä etsivät toisistaan turvaa. Molempien maiden sisäinen turvallisuus on jätetty heitteille elintaso invaasion takia. Ja avoimet päivät senkun jatkuu. Käytännössä puhutaan valtiopetoksesta.
molempien maiden ulkoisen turvallisuuden lisäämisessä en hirveästi näe huonoja puolia. Ruotsi on suomalaisille kuitenkin tuttumaa. Yhteistyötä eri tasoilla ollaan tehty pitkään. Maiden Nato-kommentit näyttää olevan suht neutraaleja. Parhaiten pohjolan rauhaa edelleen palvelee molempien maiden liittoutumattomuus. Näin on ollut ja näin kannattaa jatkaakin. Putinin kommentti kysyttäessä mikä pn paras turvallisuustae Suomelle oli liittoutumattomuus. Uskon putinin myös tarkoittaneen tuota. Kaikesta huolimatta Venäjä on meidän naapurimme ja siihen pitää olla yhteyksissä neutraalisti.