Perjantai 24.5.2019

Kansanedustajat vaativat radiossa: Suomelle kyky kyberhyökkäyksiin

Luotu: 
14.1.2016 11:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Jos ei osaa hyökätä, ei osaa myöskään puolustautua, toteaa kansanedustaja Carl Haglund (r.).
|

Suomella pitää olla kyky tehdä omia kyberhyökkäyksiä, linjaavat kansanedustajat Carl Haglund (r.) ja Pertti Salolainen (kok.) Ylen radion Ykkösaamussa. Molemmat kansanedustajat kuuluvat tiedustelulain uudistamista varten perustettuun parlamentaariseen seurantaryhmään.

– En peräänkuuluta aktiivista kyberotetta siinä mielessä, että puolustusvoimat alkaisi aktiivisesti harjoittamaan kybervakoilua. Sen sijaan se kyky puolustautua pitää olla. Jos halutaan puolustautua kyberhyökkäykseltä, niin siihen ei pystytä, jos ei ymmärretä hyökkäyksen logiikkaa. Jos ei osaa hyökätä, ei osaa myöskään puolustautua, Haglund toteaa.

– Pahimmillaan tämä on sotaa – siis verkoissa käytävää sotaa. Yhdyn tässä Haglundin näkemykseen siitä, että kyllä meillä pitää olla takataskussa myöskin mahdollisuus vastahyökkäyksiin, kyberhyökkäyksiin. Emme voi olla pelkästään vastaanottavana puolena, Salolainen arvioi.

Keskustelu Suomen kybervaikuttamisesta ja sen osaamisesta nousi esille jälleen tällä viikolla, kun Yle Uutiset sai tietää, että vuonna 2013 paljastunut Suomen ulkoministeriön laajamittainen verkkovakoilu oli venäläisen Turla-ryhmän toteuttamaa. Asia alkoi paljastua, kun Suomi sai tiedon vakoilusta ulkomailta – ilmeisesti Ruotsilta.

Entinen puolustusministeri Haglund katsoo, ettei asiasta ole varmoja tietoja. Sen sijaan hän pitää selvänä, että jos iskun on toteuttanut venäjänkielinen Turla, se ei ole voinut toimia ”ilman Venäjän valtion siunausta ja hyvin todennäköisesti myös rahoitusta”. Salolainen vaatii, että Suomen viranomaiset astuisivat asian kanssa lopulta julkisuuteen.

– Mutta se mikä tässä olisi ihan paikallaan, että meillä viranomaistahokin sanoisi tästä asiasta jotain. Tässä on nyt mennyt monta vuotta, ja odottaisi, että saisi edes jonkunlaista tietoa viranomaistaholta. […]Meidän täytyy saada myöskin Suomessa omat järjestelmät, joilla pystymme paljastamaan vakoilun. Siitä tässä lähiaikoina onkin kysymys, Salolainen toteaa viitaten tiedustelulain uudistamiseen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Lius

Jos tuollainen hyökkäyskyky kehitetään, ensimmäinen isku on syytä tehdä NSAn verkkoon. Se on syytä tuhota viimeistä piirilevyä myöten. Suomi on uhrin asemassa. NSAn organisoiman verkkohyökkäyksen seurauksena Apple valtasi markkinat Nokialta NSAn imuroimilla tiedoilla. USAn käsi on yhä meidän taskussa. Se on parasta katkaista heti.