Perjantai 24.11.2017

Hämmästys Suomen työelämästä: ”Firman piikkiin juotetaan enemmän viinaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.1.2016 20:57
  • Kuva: StockPhoto
    Kuva
    Firman piikkiin liikutaan vähemmän kuin juodaan alkoholia, pohtii STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.
|

– Enemmän Suomessa työelämässä juotetaan viinaa firman piikkiin kuin tehdään hyvää terveydelle.

Näin arvioi ay-keskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund Uudelle Suomelle.

Sund yhtyy oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustajan Li Anderssonin näkemykseen siitä, että julkisessa keskustelussa on keskitytty liiaksi lakkoihin ja vähemmän työhyvinvointiin. Andersson viittasi perjantaina Hufvudstadsbladetissa julkaistussa kolumnissaan Sundin aiemmin esittämiin lukuihin, joiden mukaan sairauspoissaolojen osuus kaikista työpäivistä on 4 prosenttia, kun taas lakkoihin hupenee 0,007 prosenttia kaikista työpäivistä.

Sund myöntää, että lukuja ei voi verrata täysin keskenään.

– Jos mainitsee joitakin työnantajan ihan relevantteja argumentteja, niin hehän korostavat ihan oikein sitä, että lakoissa vahingon määrää ei verrata yhteen sairauspoissaoloon. Siinä saadaan enemmän vahinkoa aikaan. Se on ihan totta, Sund sanoo, mutta pitää kiinni vahvasti argumentistaan.

– Kyllä ne isot kalat kansantalouden kannalta uivat tässä työhyvinvoinnissa, työterveyshuollossa ja kansalaisten terveydessä. Siellä on valtavasti mahdollisuuksia, Sund arvioi.

Andersson ehdotti kolumnissaan yhdeksi ratkaisuksi kuuden tunnin työpäivää. Hän viittaa göteborgilaisessa hoivakodissa saatuihin positiivisiin kokemuksiin. Kuuden tunnin työpäivä on Anderssonin mukaan vähentänyt sairauspoissaoloja ja niiden aiheuttamia kuluja.

Sund vastaa, ettei hän ekonomistina näe kuuden tunnin työpäivää minään ”ihmelääkkeenä”. Kaikkein olennaisimpana hän näkee työn sisällön.

– Haluaisin, että me jaksaisimme entistä enemmän punnertaa työn sisällön, hyvän johtamisen ja oikein kuormitettujen työtehtävien sekä jatkuvan oppimisen kaltaisissa asioissa. Jos ajatellaan viihtyvyyttä ja hyvinvointia, niin nämä ovat mielestäni paljon tärkeämpiä kuin työtuntien määrä, Sund toteaa.

– Kuuden tunnin päivä voi olla aivan hanurista, jos työn sisältö ei nappaa ollenkaan, eikä synny niin sanottua työn imua. Vastaavasti taas kymmenenkin tunnin päivä voi olla pelkkää riemua ja iloa.

Sund pitää selvänä, että työnantajien panostukset liikuntaan ja terveyteen tuottavat ”parasta voittoa, mitä sijoitukselle voi saada”. Esimerkiksi hän nostaa muun muassa henkilönostimia vuokraavan Pekkaniskan, joka on tullut tunnetuksi henkilöstölleen tarjoamista, terveisiin elämäntapoihin kannustavista bonuksistaan.

– Pekkaniska on oma esimerkkinsä, mutta minusta he ovat aika pätevästi pystyneet osoittamaan, että jos verrataan vastaavanlaisten yritysten sairauspoissaoloja tai työkyvyttömyyseläkkeitä, niin hehän ovat aivan omassa luokassaan ja se on poikinut ihan suoraan kahisevaa, STTK:n Sund sanoo.

– Ihan järkevänä pitäisin, että firmat tajuaisivat panna tunnin pari viikoittain palkalliseen liikuntaan. Sekin todennäköisesti kääntyisi positiiviseksi.

Lue myös: Li Andersson nosti ”huomiota herättävät luvut”: 0,007% vs. 4% – Miksi pienemmästä puhutaan?

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

US:n höperöstä otsikosta huolimatta Ralf Sund on aivan oikeassa. Hyviä työyhteisöjä, joissa henkilökuntaa ei polteta loppuun (ja dumpata yhteiskunnan harteille) on osattu rakentaa ennenkin, osataan yhä, ja rikkinäiset yhteisöt saadaan korjattua - vaadittu tuottavuusloikka olisi melko helposti saavutettavissa, jopa ylitettävissä. Mutta nyt ei taidakaan olla kyse asioiden tekemisestä oikein...

... vaan haitta-agendasta mikä yrittää tunkeutua väkivalloin meidän pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaamme, ei piittaa vähääkään vaikka valtiontalous menee kuralle tai tuhansien ihmisten, usein nuorten ihmisten tulevaisuus särkyy, eikä aio jäädä siivoamaan jälkeensä jättämiään sirpaleita. Tuo on tietenkin palkkajohtajan agenda, missä ei enää huolehdita jatkuvuudesta, tulevaisuudesta - vaan hotkitaan yhteiskunnan parhaat palat ja jätetään jäljelle tyhjä kuori.

Uskon, että vanhanajan yrittäjä-porvarin ja edistyksellisesti ajattelevan työntekijän intressi on yhteinen: jatkuvuus ja jaettu hyvinvointi Pohjoismaiden malliin siis. Se nyt vaan on vakain ja hyvinvointimittareilla ylivoimaisin malli järjestää ihmisen asiat.

Osmo Marttila

"Edustuskuluista" - firman omalle henkilöstölle tarjoamista "koulutus-", "virkistys-" ja "sympoosiumtilaisuuksia" vaikkapa lapin lumilla yritys saa muhkeat verovähennykset - eli verojamme ohjataan edelleen suuret määrät todella likomärkien rälläys-ryyppyreissujen maksamiseen.

Tätähän yritettiin vähentää - niin heti nousi hirveä haloo ko busineksistä että nyt menee kaikki omat ja varastetut just konkurssiin kun ei enää saadakaan noita valtavia valtion tukiaisia.