Sunnuntai 24.9.2017

Lama-Suomen ministerin kova ulostulo: ”Todellista hölmöläisten hommaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.1.2016 11:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Iiro Viinasen mukaan lakkoilu on Suomessa helppoa, koska lakkoavustus on verovapaata tuloa. Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi.
|
Suomen 1990-luvun lamavuosien kokoomuslainen valtiovarainministeri Iiro Viinanen näkee tylyjä yhtäläisyyksiä Suomen nykytilanteen ja 1990-luvun välillä.
 
-Jälleen kerran ammattiyhdistysliike uhkaa pysäyttää maamme viennin ja monet elinkeinotoiminnot, ellei hallitus suostu sen vaatimuksiin, Viinanen kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.
 
Viinasen mukaan ”lakkoilu sinänsä on todellista hölmöläisten hommaa”. Hän varoittaa tuhoamasta ”kaikkia talouskasvun alkuja”. lakkoilemalla. 
 
-Ne, jotka lakkoilevat, ne sen myös nahoissaan tuntevat, tavalla tai toisella. Elintason laskun voi toteuttaa niin monella tavalla, mutta sen voisi myös olla toteuttamatta. Valinta on vapaa, hän kommentoi.
 
Viinanen puuttuu myös lakkoavustuksiin. Hän sanoo, että lakkoilu on helppoa, koska lakkoavustus on verovapaata tuloa.
 
-Kuinkahan paljon kaikkea verovapaata tuloa ja niillä tehtyjä sijoituksia eri liitoilla onkaan? Siinä yhden vuoden jäsenmaksuista karttunut ylijäämä on pikkuraha verrattuna vuosien varrella säilöön pantuihin sijoituksiin. 
 
Lakoista varoitti viikko sitten myös Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Lue lisää täältä.
 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle Karvinen

2000 luvun merkittävin työmarkkinahäiriö oli 2005 työnantajien organisoima
metsäteollisuuden työsulku. Kesto oli 6 viikkoa ja se teki merkittävän loven
kansantalouteen.

Kun tämän yksittäisen toimenpiteen yhdistää siihen että samoihin aikoihin täällä
tehtiin yritysjohdon toimesta lähes typeryyden maailmanennätykseen oikeuttavia yrityskauppoja
niin tulos oli se että koko toimiala lähti suomessa luisuun josta se ei ole vieläkään
toiminut.

Työsululla haluttiin ulkoistaa teollisuuden tukitoimia halpatyövoiman tehtäväksi ja tavoite
lopulta saavutettiin.

Luonnollisesti tästäkin tunaroinnista yritysjohto palkitsi lopulta itsensä tähtitieteellisillä palkkiolla.

Mikään työntekijätahon organisoimista lakoista ei tuhoisuudessaan pääse lähellekään tätä toimenpidettä, ei vaikka ne kaikki laskettaisiin yhteen.

Vaan tätähän se viinanen ei muistele.

Timo Raunio

Kalle Karvinen on täsmälleen oikeassa!

Näille Iiro Viinasen muisteloille tuppaa olemaan tyypillistä se, että ne ovat hyvin valikoivia. Laajasta kokonaisuudesta Iiro poimii aina vain ne yksityiskohdat, jotka sattuvat sopimaan hänen ideologiaansa - ja loput hän tietoisesti sivuuttaa, olipa kyseessä sitten kokonaisuuden kannalta miten tärkeä asia hyvänsä.

Tällainen toiminta edustaa melkoista älyllistä epärehellisyyttä. Tieteen piirissä sitä kutsuttaisiin huijaamiseksi tai tietelliseksi vilpiksi.

Kannattaa muistaa, että osatotuuden kertominen on yksi valehtelun muoto.

Jaakko Aalto

Kyllähän tuo pitää monin osin paikkansa. Valitettavasti on niin, että yksi typeryys ei kumoa toista, vaan tuloksena on kaksi typeryyttä. Viinasen ammaattiyhdistysliikkeen toimintaan kohdistama kritiikki on nykyisessä tilanteessa hyvinkin perusteltu. Mikään ei tietysti takaa, etteikö myös EK:n puoli tyrisi. Ainoa varma asia on, että tällä juupas-eipäs kenen-joukossa-seisot änkyröinnillä varmistetaan talouden jatkuva alamäki. Ja Suomi on jo nyt se Euroopan sairas mies.

Timo Raunio

Niin, Viinanen tarkastelee asioita pelkästään yritysjohtajan ja yritysten omistajien näkökulmasta, tavoitteenaan järjestää näille ryhmille enemmän rahaa.

Hän ei edes yritäkään tarkastella tilannetta koko Suomen kansantalouden kannalta.

Sauli Harju

Tämä jatkuva talouskasvu yksityisten pankkien rahottamiseksi on aivan hullun touhua. Kuten ollaan huomattu, niin jatkuva talouskasvun tarve vaan kiihtyy ja kiihtyy. Yksikään maa ei pysy perässä ja Suomi joutuu pian myymään koko maan pois. Ainoa mahdollisuus on hävittää yksityiset pankit ja irrottautua kaikesta paskasta millä menetetään rahaa.

Eero Laine

Erkki Tuomioja kuvaa kirjassaan "Siinä syntyy vielä rumihia" tämän lama-ajan Viinasen talousosaamista hallituksen taloutta koskevissa kokouksissa. Viinanen istui hiljaa poissaolevan oloisena, kun Raimo Sailas ja Erkki Virtanen kertoivat mitä pitäisi tehdä. Ministeriuransa jälkeen Viinanen yritti Pohjolan johtajana, sai lähteä, kun koko yhtiö oli kaatua, minkä se sitten myöhemmin tekikin joutuessaan OP:n haltuun.

Raimo Korhonen

'Viinasen mukaan ”lakkoilu sinänsä on todellista hölmöläisten hommaa”. Hän varoittaa tuhoamasta ”kaikkia talouskasvun alkuja”. lakkoilemalla.'

Niinhän sitä sanotaan, että lakko on nykyaikana vanhentunut keino - mutta kun muutakaan ei ole keksitty. Ei kai työntekijäpuolen pelkästään kiitoksilla pidä ottaa vastaan tätä 5% palkanalennusta, jota yhteiskuntasopimukseksi (harhaanjohtavasti) nimitetään.

Timo Raunio

Mielenkiintoista onkin huomata, että tuo 1990-luvun lamavuosien konkurssiaalto tapahtui aikaan, jolloin maassa oli porvarihallitus. Valtaa pitivät kokoomus, keskusta ja rkp - eli juuri ne puolueet, jotka puheiden tasolla kaikkein eniten vannovat yrittäjyyden nimeen!

Käytäntö oli kuitenkin jotain ihan muuta. Epäonnistuneella pankkitukipäätöksellä hallitus loi tilanteen, jossa tuhansia ihan terveitäkin yrityksiä ajettiin konkurssiin aivan tietoisesti. Pankkien kannatti toimia näin, koska jokainen konkurssi merkitsi pankille varmaa ja nopeaa rahantuloa - kiitos tuon hallituksen älyttömän tukipäätöksen.

Valitettavasti sama tyyli näyttää jatkuvan yhä vieläkin. Tuorein esimerkki on tämä nykyisen hallituksen toteuttama, erityisesti kokoomuksen ajama hanke kauppojen aukioloaikojen täydellisestä "vapauttamisesta". Sehän on suoranaista myrkkyä pienyrittäjille, ja vaikeuttaa niiden mahdollisuuksia pärjätä kilpailussa isoja (ylikansallisia) ketjuja vastaan.

Mutta eihän kokoomus koskaan olekaan ollut pienyrittäjän asialla - siis oikeasti.