Perjantai 17.11.2017

Tiukka linjaus Suomelle: ”Seksuaaliselle häirinnälle nollalinja”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.1.2016 15:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa pitää olla täysin selvää, että minkäänlainen seksuaalinen häirintä ei ole hyväksyttävää, sanovat ministerit Juha Rehula ja Petteri Orpo. Kuva: EPA / All Over Press.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok.) haluavat Suomeen nollalinjan seksuaalisen häirinnän suhteen.
 
-Usein yhteiskunnallinen keskustelu keskittyy suuriin ylätason asioihin. Paremman Suomen ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan rakentaminen on kuitenkin pitkälti ihan arkista hyvää käytöstä ja rohkeutta puhua ja toimia. Tehdään Suomesta maa, jossa seksuaaliselle häirinnälle on nollalinja, he kirjoittavat yhteiskolumnissaan Kalevassa.
 
Rehula ja Orpo sanovat, että naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on Suomessa edelleen aivan liian suuri ongelma. 
 
-Valitettavasti se on myös liian usein vaiettu aihe. 
 
Ministerit pitävät erityisen huolestuttavina vuonna 2013 tehdyn kouluterveyskyselyn tuloksia, joiden mukaan 8.–9.-luokkalaisista tytöistä yli 60 prosenttia ja pojista liki puolet on kokenut seksuaalista häirintää joskus tai toistuvasti.
 
-Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa pitää olla täysin selvää, että minkäänlainen seksuaalinen häirintä ei ole hyväksyttävää – ei työpaikalla, ei koulussa, ei verkossa, ei yökerhossa, ei kadulla. Sille pitää sekä viranomaisten, sivullisten että uhrien sanoa päättäväisesti ei. Samalla pitää sanoa kyllä tasa-arvolle, koskemattomuudelle ja turvallisuudelle, Rehula ja Orpo toteavat.
 
He sanovat, että Suomen tulee parantaa tilannetta määrätietoisin toimin. Ministerien mukaan on myös tärkeää varmistaa ja viestiä, että seksuaalisella häirinnällä on aina seurauksensa. He huomauttavat, että Suomessa ilmoitetaan vuosittain hieman alle tuhat raiskausta poliisille, vaikka naisuhritutkimusten mukaan seksuaaliseen kanssakäymiseen pakotettujen naisten määrä vuoden aikana saattaa olla jopa 15 000.
 
Rehula ja Orpo haluavat lisätä tasa-arvokasvatusta myös vastaanottokeskuksissa ja turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa.
 
-Kaikille Suomeen tuleville tulee tehdä selväksi, että Suomessa sekä miehillä että naisilla on täysi ruumiillinen koskemattomuus kaikissa tilanteissa – ja että lakien rikkomisesta rangaistaan. Uusiin joukkoahdistelutapauksiin tullaan puuttumaan kaikin mahdollisin keinoin, he lupaavat.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Nikander

Suomi on Orpon johdolla nimenomaan muuttumassa rikollisten ja sopeutumattomien turvapaikka maaksi, koska kaikille taataan oikeudenkäynti korkeimpaan asteisiin ja luksus olot vankilassa. "Halpa" tapa olisi poistaa maasta. Mutta mikään järkiperäinen toiminta ei näille orpoille sovi.

Susku London

Rehula ja Orpo voisivat määritellä mitä he tarkalleen tarkoittavat seksuaalisella häirinnällä? On subjektiivista mitä kukakin pitää häirintänä, taikka toivottuna lähestymisenä. Yökerhoissa otetaan rohkaisupaukut, sössötetään ja lääpitään. Jokainen on joutunut siihen tilanteeseen. Nollatoleranssi-puheilla voi kärpäsestä tehdä härkäsen.

Timo Knuutila

Sepä se, Susku. Rehula ja Orpo "johtavat" nyt niinkuin Suomi-bussia ratti irti kädessä.

Lisäksi noista seksuaalisista ahdisteluista pitäisi karsia pois tapaukset jotka eivät ole mitenkään mahdollisia, että on kaikenlaisia Michelin-ukon näköisiä naisia, joita aivan varmasti ei kukaan koskaan lähestynyt mitenkään. Korkeintaan ovat tukkineet jonkun kulkuväylän ja ihmiset yrittäneet jotenkin mahtua ohi.

Rumilla ihmisillä vaikuttaa olevan hirveä tarve saada sanoa kokeneensa jotakin mikä koskettaa vain kauniita ihmisiä. Se vääristää tuloksia ja lukemia aika tavalla.

Lumira Lumus

Tasa-arvo lain sisältöä, ei kunnioiteta ja se ymmärretään väärin ja sitä käytetään väärin.
Tasa-arvolain sisällön tulee taata sekä naisen, että miehen olemassa olo omana sukupuolenaan. Sen ei pitäisi oikein tulkittuna oikeuttaa vaatimaan samaa sekä naiselta. että mieheltä, vaan yhdenvertaisuutta ihmisarvossa ja ihmisoikeudessa.
Ylempi tasokaan, joka lakeja säätää ei näytä käsittävän sen merkitystä.

Seksille pitää säätää 2000€ perusmaksu, joka automaattiseti peritään siltä, joka hyökkää tai raiskaa toisen omien seksitarpeiden tähden, kuin sakkomaksu, liikennerikkomus.
Seksitarpeita varten on olemassa lelukaupat, ihminen ei ole kenenkään toisen sektitarpeita varten olemassa. Kysymys on vakavasta liikenne rikkomuksesta ja vaaran ja vamman aiheuttamisesta.
On varmasti helppo säätää ja lisätä tämä käytösrikkomussakko sukupuolisuutta koskevaan lain säädäntään.
Kun se on kuten sakko, niin liikennesääntöjen rikkoja ei voi välttyä seurauksilta.
Tällä päästään lähes nollatoleranssiin.

Juha Kajander

Tehokas keino vähentää seksuaalista häirintää on kuohita kaikki siihen syyllistyneet. Mitä ilmeisimmin heillä erittyy liikaa testosteronia, ja kastraatio on tehokas apu siihen vaivaan. Poistetaanhan viisaudenhampaitakin, ja umpisuolenlisäkkeitä, jos niistä on haittaa. Ja uroskoirista kuohitaan varmaan joka toinen.

Jarmo Lius

Seksuaalisen häirinnän yksioikoinen käsittäminen tuottaa omituisia väitteitä.

Koska naistutkimuksen, nykyisin sukupuolitutkimuksen ansiosta tiedämme sukupuolia olevan monta, niin silti julkisuudessa, politiikassa ja oikeudessa oletetaan naista häiritsevän olevan mies. Ei välttämättä ole. Raiskaaja voi olla miehen ruumiin sisällä oleva nainen, häiriköivä voi olla moniseksuaalinen, häiritty ei välttämättä ole ruumiin rakenteen perusteella jotain itsestään selvää.

Vaikka tunnemme lukuisia variaatioita seksuaalisesta identiteetistä, silti häirintä, ahdistelu ja raiskaustilanteissa kaikki tieto ja valistus pyyhkiytyy pois.

Keijo Lindgren

Suomeen saakka tulevat pakolaiset ovat energisimmät ei saamattomat joka on tavallaan hyvä Suomelle jos itsekkäästi ajatellaan.
Nuoret pakolaismiehet parhaassa iässä eristyksissä kielitaidon puutteessa ovat kädet ainoat ilmaista.
Valista siinä!

Lumira Lumus

Ihmettelen , ettei seksipalveluita, bordelleja sallita . Kun seksilelujakin myydään. Mutta raiskausasioita vetvotaan jatkuvasti. Kun kaikki muukin mikä liittyy ihmisen perus tarpeisiin on ostettavissa. Eikä näitä yksinkertaisia asioita tarvitsisi ministerien vetvoa.

Arto Luukkainen

Miksi Juha Rehula ja Petteri Orpo eivät halua nollatoleranssia murhien, tappojen ja pahoinpitelyiden suhteen? Sillähän näistä rikoksista päästäisiin eroon eikä vankiloita enää tarvittaisi näihin rikoksiin syyllistyneitä varten. "Nollatoleranssi" hoitaa tarvittaessa kaikki ikävät asiat. Entä nollatoleranssi syöpää kohtaan?

Hannu Korpilampi

Ja nollatoleranssi on erityisen hullu ajatus ottaen huomioon että tietty määrä seksuaalista häirintää on toivottavaa, oikeassa tilanteessa, oikeiden ihmisten toimesta.

Harva sinkkunainen ulvoisi kauhusta ja häpeästä jos Johnny Depp tai Brad Pitt yhtäkkiä kouraisi heitä pyllystä ja ehdottelisi yhteistä hotelli-iltaa.

Hannu Korpilampi
Vastaus kommenttiin #16

Missä menee raja? Missä vaiheessa seksuaalista häirintää ei koeta toivottuna? Kun häirintää toteuttaa:

1) nuori, kuuluisa, komea ja rikas mies?
2) kuuluisa, komea ja rikas mies?
3) komea ja rikas mies?
4) rikas mies?
5) mies?

Kuvitellaan että olen nuori, komea ja jokseenkin varakas mies. Näen baarissa itseäni ehkä hieman nuoremman naisen, joka kaikesta päätellen saattaa olla itseäni hieman vähemmän varakas, mutta ehkä absoluuttisesti mitattuna jonkin verran enemmän silmää miellyttävä.

Onko kyseistä naista kohtaan osoittamani kiinnostus (johon saattaa liittyä intensiivistä katsetta, nokkelia kaksimielisiä huomautuksia, ehkä jopa jonkinlaista koskettelua) seksuaalista ahdistelua vai toivottua kontaktia?

Entä jos olen nuori, joskaan en-niin-hirveän-komea-kun-tuo-nenäkin-on-suhteettoman-suuri, ja rahaakaan ei ole juuri kertynyt?

Entä jos olin nuori 15-vuotta sitten, ja komea-joskin-isoneinäinen ulkomuotoni on muuttunut elämää nähneeksi, lievästi pöhöttyneeksi kaksoisleukaiseksi ruhoksi?

Mistä tiedän missä vaiheessa kontaktinottoni muuttuu ikävästä seksuaalisesta ahdistelusta toivotuksi kiinnostukseksi? Pitääkö minun katsoa itseäni kriittisesti peilistä ja jos totean ettei kukaan tällaisen persaukisen, ruman ja ihraisen valaan kanssa haluaisi näyttäytyä, ymmärrän pysytellä kaukana naisista ja viettää iltani alkoholisoitumalla ja syömällä ylenmäärin nopeaa hiilaria?

Kun puhutaan nollatoleranssista, määrittelyiden täytyy olla hyvin täsmällisiä. "No riippuu fiiliksestä" ei riitä enää.

Hannu Korpilampi

"-Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa pitää olla täysin selvää, että minkäänlainen seksuaalinen häirintä ei ole hyväksyttävää – ... ei yökerhossa,"

Miten isken naisen yökerhossa syyllistymättä minkäänlaiseen seksuaaliseen häirintään?

"Anteeksi, hyvä neiti. Sallinetteko jos pyydän teitä ystävällisesti mukaani ensi lauantain oopperaan, jonka jälkeen voisimme siirtyä puhumaan filosofiasta viinilasillisen äärelle läheiseen ravintolaan? Täysin ilman taka-ajatuksia, tietenkin."

Ei, liian vihjailevaa. Ehkä tämä toimisi:

"Anteeksi, hyvä ihminen. Sallinetteko joskus ehkä mahdollisesti tulla kirjastoon tai johonkin julkiseen tilaan keskustelemaan ohjelmointiteknisistä ongelmista?"

Vai onko tarkoitus ettei naisia enää iskettäisi yökerhoissa? Miten ihmeessä täässä maassa olisi tarkoitus sitten löytää itselleen puoliso? Osto- ja myyntipalstan kautta?

Ilkka Lassila

Huomaatteko Orpon ja Rehulan ilmiselvän hämäysyrityksen? Aletaan puhua seksuaalisesta häirinnästä yleisellä tasolla ottaen siihen mukaan kaiken siihen perinteisesti liittyvän, jotta saataisiin hämärrettyä ja vähäteltyä turvapaikan hakijoiden harjoittama länsimaiseen yhteiskuntaan täysin kuulumaton pöyristyttävä joukkoahdistelu ja -raiskaukset. Todella läpinäkuvää!!

Risto Nikander

Ilkka on ihan oikeassa. Kiinnostuksen osoitus vastakkaiseen sukupuoleen, "iskeminen" on välttämätöntä jo elämän jatkumisen kannalta länsimaissa. Arabimaissa, Intiassa jne. asiaa hoidetaan toisin, lapsivaimot jne. Ja naisetkin asema on ihan toinen.

Risto Nikander

Orpon ja Rehuja hoitavat kalliilla verovaroilla seurauksia kun pitäisi poistaa syy. Jokainen on jo nähnyt, että "kotouttaminen" ja kiellot yms. eI toimi isoon osaan eräisiin kulttuureihin ja uskontoihin kuuluviin henkilöihin. Ja varsinkaan sellaisiin nuoriin miehiin, jotka jättävät perheensä ja läheisensä, niin, mihin?? Eivätkä osaa tai halua tai uskalla valita mihin joukkoon kuuluvat, hallituksen, ISISin. Tai ehkä ovat karanneet niistä. Suomen KRP näyttää erikoistuneen siihen, että etsii näitä. Turvapaikka Suomessa on taattu.

Taisto Pihlajamaa

//Rehula ja Orpo haluavat lisätä tasa-arvokasvatusta myös vastaanottokeskuksissa ja turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa.//
Utopistit huokailemassa. Eikä ne ole tutustuneet edes perusasioihin. Muslimi ei kotoudu, eikä luovu luokka/kastijaostaan. Tasa-arvo muka..