Sunnuntai 22.10.2017

Juha Sipilän hallituksen kohtalon hetket käsillä? ”Niin paha tilanne on”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.1.2016 11:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Tohtori Jukka Tarkka ennakoi, että alkanut vuosi ”testaa hallituspuolueiden kenttäkestävyyden julmimmalla mahdollisella tavalla”. Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi.
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksella on edessään ehkä jopa koko hallituskauden tärkein vuosi. Näin arvioivat niin Milton Networksin johtava asiantuntija, ekonomisti Ville Kopra kuin historian tutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkkakin.

Vuosina 2011-2014 silloisen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) talouspoliittisena erityisavustajana työskennellyt Kopra sanoo, että vuosi 2016 on hallituksen tärkein vuosi toteuttaa päätöksiään ja laittaa ”Suomea kuntoon”. 

-Keväällä 2017 huomion ja ajan vievät kuntavaalit, sen jälkeen itsehallintoalueiden vaalit. Vuosina 2018 onkin vuorossa presidentinvaalit ja EU-vaalit jotka toimivat jo askelmerkkeinä 2019 eduskuntavaaleille, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Tarkka puolestaan sanoo, että alkanut vuosi ”testaa hallituspuolueiden kenttäkestävyyden julmimmalla mahdollisella tavalla”. 

-Vaikka hallitus on toheloinut raskaasti, se on kuitenkin saanut alulle melkoisen joukon hallitusohjelmassa luvattuja välttämättömiä ja vastenmielisiä uusia asioita. Ja lisää on tulossa sitä mukaa kun eduskunnan mylly jauhaa. Kaikkein tärkeintä on, että edes jotakin on alkanut tapahtua. On melkein samantekevää, mitä, kunhan jotakin. Niin paha tilanne on, hän kirjoittaa kolumnissaan.

”Ministerit sietävät melkein mitä vain”

Jukka Tarkan mukaan ”kaikille osapuolille” on parasta, että nykyinen hallitus saa jatkaa työtään. 

-Jos hallitus äkkiä kaatuisikin kesken kaiken, oppositio joutuisi konkurssipesän valvojaksi, eikä voisi tehdä muuta kuin jatkaa niistä askelmerkeistä, joihin hallitus kompastuu. Se on kuitenkin vain teoriaa. Ministerit sietävät melkein mitä vain, sillä valta huumaa pään. Kaikkein heikoimmista asemista ponnistavia kansanedustajia painaa vaalivelkojen taakka.

Tarkka sanoo myös, että tuoreet gallupit, joiden mukaan perussuomalaisten kannatus laskee ja SDP:n nousee, eivät muuta mitään. 

-Hallituksella on valta niin kauan kun sillä on eduskuntavaalissa valtakirjansa saaneiden kansanedustajien enemmistön luottamus. Sen on pakko sietää päättämisen tuskaa kunnes menettää parlamentaarisen tukensa tai kärsii vaalitappion eduskuntavaaleissa.

Ville Kopra arvioi, että perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini reagoi gallupeihin lauantaina, jolloin hän lupasi blogissaan perussuomalaisille voittoa kuntavaaleissa.

-Tulee siis pitkä kampanja, mikä onkin ymmärrettävää puoluepoliittisesti kun kannatus on pudotuksessa. Suomen kannalta kampanjoinnin aloittaminen nyt ei ehkä olisi se mitä lääkäri määräisi. Sen sijaan perussuomalaiset voisivat yrittää ottaa paikkansa hallituksen palkansaajapuolueena, joka ajaisi työmarkkinaratkaisua aktiivisesti satamaan, Kopra kommentoi.

”Kun Soini väistyy, kuka tulee tilalle?”

Sekä Kopra että Tarkka varoittavat maahanmuuttokriittisen siiven noususta perussuomalaisen puolueen sisällä. Kopran mukaan Suomesta puuttuu todellinen  maahanmuuttovastainen oikeistopopulistipuolue, jotka muissa EU-maissa ovat viimevuosina keränneet kasvavaa kannatusta. 

-Valitettavasti kaikki merkit kertovat, että täälläkin tuollaiselle tilaa olisi. Kun Soini väistyy, kuka tulee tilalle? Jos perussuomalaiset hajoavat, oikean maahanmuuttovastaisen puolueen synty halla-aholaisten varaan on selviö, hän arvioi.

Tarkka puolestaan kuvailee maahanmuuttokriittisen siiven suosion kasvua opposition ”pahimmaksi painajaiseksi”.

-Opposition pahin painajainen taitaa olla se, että primitiivireaktio pääsee sittenkin valloilleen perussuomalaisten aktivistien keskuudessa ja he vetävät maton puheenjohtajansa alta. Silloin vihervasemmisto joutuu vastuuseen kaikesta, eikä saa suorituspisteitä edes hallituksen kaatamisesta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomo Niemelä

Kopra tietää hyvin, että verrattuna Ruotsin tai Ranskan maahanmuuttajaväestöön Suomi tulee kaukana perässä yli kymmenen kertaa pienemmällä osuudella.

Ja tietää "pelkäämiensä" poliittisten tahojen suosion riippuvan vain tuosta.

Muuten vihervasemmisto voisi todellakin ottaa asiankuuluvan vastuun Suomen saattamisesta nykyiseen jamaan.

Olli-Pauli Sarvaranta

Suomen on syytä kavahtaa persujen maahanmuuttokriittisen siiven ajatuksia, sillä vaarana on, että ajatukset muuttuvat puheeksi ja puheet toimeksi. Katupartioiden osalta persut ovat jo tällä tiellä. Tulevaisuus on siis jo nyt!

Vihapudeiden vakavin puoli on kuitenkin, että niillä nakerretaan demokraattisen yhteiskuntamme perusteita. Samaan pyritään Schengen-alueen merkityksen vähättelyllä ja kiertokautta euron ja koko EU:n arvostelulla. Minulle ei ole valjennut, miten omaan erinomaisuutensa kietoutunut, rajansa sulkeva, markalla pyörivä, EU:sta eronnut ja sotilaallisesti liittoutumaton Suomi pärjäisi. Eihän nämä persut suostu edes marjoja poimimaan metsistä. Siihenkin tarvitaan vierastyöläisiä!

Tuomo Niemelä

Ensimmäistä kertaa minun vaatimattomaan muistiini kirjoittelet Sarvaranta vainoharhaisia.

Jos pitää selventää, tuo ylläolevani ei ollut tarkoitettu minkäänlaiseksi uhkaukseksi. Olipahan vain toteamus. Kun Suomi nyt ei ole mitenkään erikoislaatuinen tapaus verrattuna muihin Länsi-Euroopan maihin, vaikka millaisia Nokiafantasioita haluaisi elätellä. Sama pätee kotouttamistaitoihimme.

Jos kansalaiskritiikki ei kuulu demokratiaan ja vapaaseen yhteiskuntaan, niin mikä? Se, että joku voi käyttää mahdollisuutta hyväkseen on juurikin Suomen kaltaisen valtion heikkous. Mutta koetetaan todistaa, että se on myös sen vahvuus. Muuten kannattaa muuttaa Pohjois-Koreaan. Tervemenoa.

Sofia Roth

Kun joku on eri mieltä punavihreiden kanssa, se ei voi olla keskustelua, vaan automaattisesti "vihapuhetta"? Kysynkin, mitä puhetta se on kun tämä kiihkomielinen "meillä on unelma" porukka nimittelee isänmaallisia kantasuomalaisia kokonaisudessaan rasisteiksi , fasisteiksi, sekä yhtäkkiä olemme kaikki nationalisteja ja äärioikeistolaisia, onko tämä jotakin keskustelua tai mielipiteen vaihtoa?

J Ranta

Persut on koko hallituskauden ratsastellu kaksilla rattailla. Halla-aho kävi puhumassa maahanmuuton ja hallituksen vastaisessa miekkarissa. Huhtasaari kävi puhumassa äärioikeiston itsenäisyyspäivän juhlissa. Soini puheillaan koittaa rauhoitella mutta sokea Reettakin näkee että maahanmuutto kritiikki ja rasismi ovat sama asia.
Eli käytännössä puolueessa on jo kaksi kuppikuntaa mutta rasistisella siivellä ei ole ķeulakuvaa. Halla-aho on ideologi, ei kansan joukkojen esikuvaa. Hakkaraiset, Tossavaiset, Pacaklenit ja muut ovat vain kuriositeettejä. Jos puolueen kannatus jää tuohon n.10% on mielenkiintoista ketkä puolet tuosta joukosta häviää?
Rasismi on kyllä kasvamassa, ei katoamassa. Syynä ei minusta ole edes maahanmuutto pelkästään. Vaan myös talouden kurjimus mihin haetaan syyllisiä ja helppoja vastauksia. Mamu on hyvä syyllinen siihen.
Myös työpaikkojen katoaminen maaseudulta ja yhä suurempi keskittyminen kaupunkeihin lisää juurettomuutta ja agressioita.
Ja ehkäpä Suomen rooli eu:ssa , saa uskomaan ettei ihminen enään voi vaikuttaa elämäänsä.Päätösten katoaminen Brysseliin tai kabinetteihin.

Risto Nikander

Rannan kirjoitus pitää paikkansa. Pakolaiset ovat nyt suurin EU:n ongelma ja EU ei tee mitään muuta kuin on muuttanut FRONTEX'in "pelastusorganisaatioksi". Italian rannikkovartiosto on noutanut pakolaisia suunnilleen Libyan aluevesiltä jo vuosia.
EU:lla on budjetti, jota pitäisi käyttää suurimman yhteisen pulman hoitoon, pakolaisasiaan.
Kansa kokee EU:n vastenmieliseksi, koska EU on vienyt vallan eikä osaa sitä käyttää kansalaistensa hyväksi. "Vastuunkantaja" Kataisen tapainen esimerkki tekee koko EU:n vielä erityisen törkeäksi kansalaisten silmissä kun johtuen vaadittavista leikkauksista jotka koskevat suomalaisia. Kaikki isot katastrofit ovat EU:n aiheuttamia kuten myös yleinen taantuma. Rahan kierrätys nähdyllä tavalla rankaisee eniten Suomen kaltaisia pieniä maita. Varsinkin kun poliitikkomme ovat niin naiiveja kuin ovat. .

Mauno Strandén

Ompa täällä mamukiimaisia koko palsta täynnä! Muutama päivä sitten Salolainenkin tokaisi tv:ssä, että ainakin 100 miljoonaa Afrikkalaista olisi tulossa ja täällä vaan pelätään jos joku sanoo, että rajansa kaikella? Persuilla pelottelussa on herrat mustavalkoisia, että olisi kuin kupilla joko se on täysi tai tyhjä? Eihän persut vastusta esimerkiksi omillaan toimeentulevia, jotka maksaa kaiken itse ja vielä tuloistaan veroja! Mitä ne eu:n rajat oli, nehän vuotaa kuin seula, suomeenkin voi tulla millaista roistoa vaan ja täällä ihastellaan ja hyysätään, ilman papereita tulleitakin. Silloin kun Suomi oli Suomi, olihan jotain kontrollia, eu aikaan meitä kupataan kuin pyramidihuijaksessa ja hyysärit sanoo kaikkeen harasoo!

Esko Kotilainen

Tilanne on sellainen että ,ei ole väliä mikä hallitus Suomessa on ,tai kaatuuko,vai ei.Eihän Suomen hallituksella ole mitään tosiasiallista päätäntävaltaa,pyörii vain niin kuin puolukka peessä.Käskyt tulee Brysselistä,komisaareilta.Siirtolaistulva ja kreikkalainen palkkapolitiikka on näköpiirissä,ja sille ei Suomi parka voi mitään.