Maanantai 18.2.2019

Tutkija: Nyt loppui hyssyttely – joukkoahdistelu rantautui Suomeenkin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.1.2016 13:29
Päivitetty: 
20.1.2016 13:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaisessa järjestäytyneessä yhteiskunnassa joukkoahdistelun tapaisista rikoksista jää suuremmalla todennäköisyydellä kiinni kuin esimerkiksi Lähi-idän maissa, sanoo tutkija Susanne Dahlgren. Arkistokuva.
|

Poliisi, muut viranomaiset ja tiedotusvälineet eivät hyssyttele. Uhrit eivät pelkää ilmoittaa poliisille tapahtuneesta. Poliisi ottaa asian vakavasti, selvittää tapaukset ja tekijät joutuvat vastuuseen rikoksistaan. Siinä on Lähi-idän ja islamin tutkija Susanne Dahlgrenin ohje Suomeenkin rantautuneen joukkoahdisteluilmiön kitkemiseksi.

Helsingin poliisin tiistaina julkaisema selvitys uudenvuodenyön ahdistelutapauksista herättää kysymyksen, tapahtuiko ”Köln” myös Helsingissä. Poliisin selvityksen mukaan jopa 10–20-henkiset ulkomaalaisten miesten joukot ahdistelivat naisia piirittäen näitä kuten Kölnissä samana iltana. Poliisin tiedossa on tällä hetkellä 15 eri seksuaalirikostapausta uudenvuodenyöltä, ja ainakin tutkinnassa edenneissä rikoksissa epäillyt ovat turvapaikanhakijoita.

Tampereen yliopistossa työskentelevän Susanne Dahlgrenin mukaan ei toki voi sanoa, että Kölnin joukkoahdistelu olisi toistunut samassa mittakaavassa Suomessa. Selvältä näyttää kuitenkin, että rikosilmiöissä on yhtäläisyyttä.

– Se tuntuu olevan näiden poliisin uusimpien tietojen sanoma, että meillä on ollut tapauksia, joissa joukko miehiä piirittää naisia [ahdistellakseen], ja siinä mielessä yhtäläisyys Kölniin näyttää olevan fakta, Dahlgren sanoo Uudelle Suomelle.

Olennaista on Dahlgrenin mukaan ilmiön tunnistaminen ja saattaminen yleisön tietoon.

– Siitä pitää puhua, että tällainen uudenlainen ilmiö, ryhmäahdistelu, on rantautunut tänne. Se pitää tunnistaa, jotta se voidaan määritellä ja jotta myöskin yleisö osaa tunnistaa, kun tällaista tapahtuu, ja ilmoittaa heti poliisille, Dahlgren sanoo painottaen sanaa ”heti”.

– Uhrin pitää se ilmoittaa, että poliisi voi selvittää asian ja panna syylliset vastuuseen.

Dahlgren korostaa, että ”missään tapauksessa ei ole uhrin vika, että joutuu tällaisen käsittelyn kohteeksi, vaan tämä on alusta lähtien rikollista toimintaa”.

”Monissa näissä maissa riski jäädä kiinni on heikko. Silloin se ajatus, että ’okei, teen väärin, mutta en jää kiinni’, saattaa olla päällimmäinen, joka näillä Euroopassakin riehuneilla kavereilla on”

Entä tietävätkö esimerkiksi tähän syyllistyvät turvapaikanhakijat, että ovat tekemässä rikosta? Lähi-idän maissa, etenkin Egyptissä, ”taharrush gamae” -termillä tunnettu joukkoahdistelu on ollut ongelma ja keskustelunaihe vuosien ajan.

– Näissäkin maissa on kampanjoita seksuaalista ahdistelua vastaan. Kyllä se on tiedossa, että se on toimintaa, josta joutuu oikeudelliseen vastuuseen, jos jää kiinni, Dahlgren sanoo.

Suomen ja muiden eurooppalaisten yhteiskuntien ja esimerkiksi Intian tai monien Lähi-idän maiden välillä on kuitenkin yksi merkittävä ero: kiinnijäämisen riski.

– Pointti on se, että monissa näissä maissa, kuten esimerkiksi Irakissa, on sotatila, ja riski jäädä kiinni on heikko. Silloin se ajatus, että ”okei, teen väärin, mutta en jää kiinni”, saattaa olla päällimmäinen, joka näillä Euroopassakin riehuneilla kavereilla on, Dahlgren kertoo.

Tämän takia koko yhteiskunnassa on Dahlgrenin mielestä syytä käydä avoin keskustelu, jossa tuodaan esiin, että tällaista uudenlaista rikollista toimintaa on havaittu.

– Ja että sitä ei haluta tänne, että siihen tullaan puuttumaan, että uhrit tulevat ilmoittamaan poliisille ja että syylliset jäävät kiinni, koska Suomessa on paljon valvontakameroita ja muita. Ja että tämän [uudenvuoden] jälkeen tätä asiaa ei tulla hyssyttelemään enää ollenkaan. Silloin tästä voidaan päästä eroon, Dahlgren uskoo.

Dahlgren katsoo virkavallan tehneen uuden ilmiön edessä virheitä sekä Saksassa, jossa poliisi ensin vaikeni Kölnin tapahtumista, että Suomessa, jossa tiedottaminen oli alkuun ”epämääräistä”. 

– Kaikki [uhrit] eivät ehkä olleet tajunneet, että tästä pitää ilmoittaa poliisille, Dahlgren arvioi.

Saksassa liittokansleri Angela Merkel ilmoitti Kölnin tapahtumien jälkeen, että rikoksiin syyllistyneitä turvapaikanhakijoita voitaisiin jatkossa karkottaa nykyistä kolmea vuotta lyhyempien vankeustuomioiden perusteella. Olisiko Suomessa syytä ottaa vastaava harkintaan?

– Kyllä siitä varmaan voisivat viranomaiset keskustella, Dahlgren toteaa.

LUE MYÖS: Poliisi jyrähtää taharrush-ilmiöstä: ”Ehdottoman kiellettyä Suomessa – Lähtöpassit kouraan”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaapro Manner

Rangaistusten tuntuvuus on a ja o. Mikäli jää kiinni ja saa lievän tuomion, ei se hillitse mitään. Pitää olla todella ankarat rangaistukset koskien kaikkea rikollista toimintaa, niin oppivat erottamaan oikean ja väärän sekä toimimaan sen mukaan.

Pentti Motti

Yritin aiemmin sanoa, että Suomessa on yksin tai pienissä ryhmissä kulkevien naisten ollut aina hyvä pitää hälytintä tai turvasumutetta mukanaan. Tämä kuitenkin teilattiin lähes välittömästi keskusteluun osallistuvan naisen toimesta, sillä se on ilmeisesti väärin ja asiasta vastuun luovuttamista uhreille.

Sivustaseuraajana on vaikea havaita, jos yksittäinen nainen joutuu keskelle 10-20 hengen lääppimisseuraa. Kyllä se hälytin siinä auttaisi, samoin kaasukin. Paremmin kuin ei mitään.

En jaksa uskoa, että näille ahdistelijoille voidaan tehdä juuri mitään. Resurssit eivät siihen riitä, suomalaiset sanktiot ovat surkuhupaisan naurettavia ja ulkomaalaisia ei rangaista käytännössä yhtään mitenkään mistään tekosistaan. Sakot jäävät maksamatta, ehdollinen vankeus on käsitteenä jo käsittämätön, sehän ei ole vankeutta ikinä nähnytkään, karkotukset eivät onnistu..

Yhteiskunnan tulee tuomita jyrkästi tällaiset tapaukset, mutta siitäkin huolimatta uhreiksi todennäköisesti joutuvien (illalla tai yöllä yksin liikkuvien ym.) kannattaa varustautua samalla tavalla kuin ennen tätä sekoilua, sillä ennenkin on tapahtunut puskaraiskauksia ja muuta ällöttävää.

Paula Saarinen

Tässä voi olla eroa yksilötasolla ja yleisenä ajatuksena. Siis, minä yksittäisenä henkilönä kannan täällä USA:ssa laillista pippurisumutetta liikkuessani tietyilä alueilla yksin pimeän tuon jälkeen. Kpen sen olevan järkevää minun itseni taholta. Se että yleisesti neuvotaan että näin pitäisi valmistua tuntuu siltä, että vastuuta siirretään ahdistelijoilta uhreille ja ikään kuin annetaan periksi sen suhteen että ahdistelua tapahtuu.

Mauno Strandén

Juuri näin kuin Pentti Motti kirjoitti! Ulvontahan on mahtavaa vihervasemmistodemarien joukossa, jos hyväksytään vaikka hälytin, heidän mielestää tulijoille pitää antautua??
Suomessa pitää laittaa laki, jossa naisen liikkumisella pitää olla 2 miestä suojelemassa, uudelta hienolta kulttuurilta ja palkat maksaa Eu sehän koko lystin on saanut aikaan!
Saksa sai alamaisikseen kaikki ilman sotimatta ja kerää rahatkin alamaisilta?

Anna Korte

Juuri niin. Turvapaikanhakijoiden omissa maissa voi jopa saada kuolemantuomion raiskauksesta, joten heidän näkökulmastaan katsottuna Suomen "rangaistukset" ovat mitättömiä. Suomen oikeuslaitos ja eduskunta ja hallitus on ilmeisesti täynnä nyhveröitä, jotka eivät naisten tasa-arvokäsitteestä huolimatta ole valmiita antamaan tuntuvia rangaistuksia naisten seksuaalisesta häirinnästä. Olisiko niin, että sitä kuitenkin pidetään rivien välissä lievemmissä muodoissa hyväksyttävänä? Ei tietystikään ääneen lausuttuna. Sehän olisi kauhistus. Eikös taannoin ollut uutista eduskunnan käytävilläkin tapahtuvasta taputtelusta ja lääppimisestä?

Kaksinaismoraali pois ja rangaistukset paljon kovemmiksi! Ryhtiliike!

Hannu Mononen

"Tämän takia koko yhteiskunnassa on Dahlgrenin mielestä syytä käydä avoin keskustelu, jossa tuodaan esiin, että tällaista uudenlaista rikollista toimintaa on havaittu."

Avoin keskustelu tästä aiheesta, Suomessa! Näenkö unta?

" Ja että tämän [uudenvuoden] jälkeen tätä asiaa ei tulla hyssyttelemään enää ollenkaan. Silloin tästä voidaan päästä eroon, Dahlgren uskoo."

Varjelkoon! Yllyttääkö tämä Dahlgren suorastaan vihapuheisiin, vai kiihottaako hän kansanryhmää vastaan? Eihän nyt suvaitsevaisessa Suomessa sentään saa puhua pahaa ressukoista, jotka ovat kaukaa tulleet tänne henkensä kaupalla -- kyllähän täällä PITÄÄ hyssytellä, kaikki muuhan on pyhäinhäväistystä sekä vähintään natsismia ja fasismia!

"Dahlgren katsoo virkavallan tehneen uuden ilmiön edessä virheitä sekä Saksassa, jossa poliisi ensin vaikeni Kölnin tapahtumista, että Suomessa, jossa tiedottaminen oli alkuun ”epämääräistä”. "

Eihän se mitään epämääräistä ollut: sehän on Suomen valtamedian virallinen linja, edelleenkin.

Ovatko Perussuomalaiset kenties lahjoneet turvapaikanhakijat nostamaan notkahtanutta kannatustaan? Varmaan ainakin Jussi Halla-aho on palkannut osan toteuttamaan hänen jo vuosia sitten kirjoittamiaan ennustuksia. Niistähän annettiin lainvoimaiset tuomiot, johon vastustajat yhtenään muistavat viitata, mutta sen pahempi tosiasioille.

Suomen valtamedian nyrkkisäännön mukaan: jos missä tahansa maahanmuuttoasiassa on jotakin kielteistä tapahtunut, sehän on ilman muuta aina kantaväestön syytä.

Mauno Strandén

Jussi Halla-aho ennusti oikein ja hänet tuomitiin, nyt viranomaiset ei uskalla puuttua asioihin, kun samalla tulisi tunnustettua, että Halla-aho oli oikeassa!
Yle = ylenanto:han on keskeisimmillä paikoilla, heidän keskustelut on sitä, he kutsuu vakio keskustelijat Ruotsista saakkakin jotka on oikein persuvihamielisiä, vakiohaastatteluporukka antaa ylen toimittajalle mieluiset vastaukset, kaikki johtuu persuista, ne on kaikki äänestäjiä myöten, puolustaa Suomea ja sehän on selvästi rasistista!

Reijo Helli

Olen sitä mieltä että tämä ei lopu muulla tavalla kuin siten että heti kun tälläinen "TODISTETUSTI" tapahtunut ahdistelu on tapahtunut ja syylliset tiedetään ja saadaan kiinni niin heidät pitää karkottaa Suomesta viivyttelemättä ensimmäisellä mahdollisella kyydillä... vaikka jalkaisin.... sitenhän he ovat tänne päässeetkin... jaksanevat tallustella myös takaisin... lopuksi... en ole rasisti, mutta mikään muu keino näihin "Herroihin" ei näköjään tepsi !

Heikki Leivo

Toimittajalle kysymys - jos hyssyttely on loppunut, miksi Suomen medioissa puhutaan edelleen vain Kölnistä, vaikka tapahtumia oli vähintään kymmenessä eri kaupungissa samaan aikaan? Mielestäni on edellwen hyssyttelyä antaa ymmärtää, että kysymys olisi vain Kölnistä.

Lars Fridman

Tässä maassa hyssyttely jatkuu, koska monikulttuurisuusutopiaa pidetään hengissä kaikin keinoin. Kaikki järkevä, faktoihinkin perustuva perusteltu haittamaahanmuuton kritiikki leimataan rasismiksi, fasismiksi, ulkomaalaisvihaksi jne. Jos tarvitsemme ulkomaalaisia töihin, varmasti löytyy myös heitä joilla on kyky ja halu sopeutua tänne.
Ne joiden kulttuuri, tavat ja uskonnon ohjeet ovat vastoin lakejamme, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja sivistystä ovat vain haitaksi ja vaaraksi toimivalle yhteiskunnalle ja yhteiskuntarauhalle. Tämän vaaran ja haitan eliminointi ei ole rasismia vaan jokaisen sivistyneen ihmisen ja valtion oikeus ellei jopa velvollisuus.

Osmo Marttila

No nyt vihdoinkin viranomaisemme - vasta tosin puhuvat - kuten on aiheellistakin.
Nyt odotamme vihdoinkin sitten niitä käytännön, mieluimmin välittömiä ennen kun tilanne pahenee entisestään, toimenpiteitä, jotka sitten vasta ratkaiset kaiken.

Matti Hytölä

Moniko raiskaus olisi voitu välttää jos kansalaisia olisi valistettu realistisesti näiden maahanmuuttajien tavoista? Turha väittää ettei tietoa ollut.
Eräskin rehtori ohjeisti tyttöjä pukeutumaan peittävämmin mahhanmuuttajien seurassa ja sai siitä syystä media pilkan ja rasismisyytökset niskaansa.
Päättäjät ja valtamedia vähättelivät ongelmaa ja sen takia monen nuoren elämä on pilalla.
Eliitti laidalasta laitaan on omaksunut vihervasemmistolaisen ideologian perusteellisesti. Eikä vain tässä asiassa. Ihmetyttää miksi?

Paula Saarinen

Luulisi että siitä olisi kuultu, jos noita raiskauksia olisi mahdottoman monta ollut. Jokainen on tietysti ehdottomasti liikaa. Ja muistaakseni niistä tyttöjen pukeutumisohjiesta tuli kritiikkiä sen vuoksi - ansaitusti - että kantaväestön ei pidä alkaa sopeutua tulijoihin. Kyllä se menee toisin päin. Se myös syyllistää taas vaihteeksi naisia, ja siirtää vastuuta heille sen asemasta, että vastuu on aina rikoksen tekijällä.

Ja edelleen. Raiskauksia ja ahdistelua tapahtuu Suomessa myös suomalaisten taholta, ja on aina tapahtunut. Se on eri asia kuin tämä joukkoahdistelu, mutta ei nyt ryhdytä taas puhtaiksi pulmusiksi. Oma käytännön esimerkkini: Olin käymässä Suomessa joulukuussa. Pe-iltana klo 21 aikaan yhdessä Helsingin pintapaikoista minun piti hakea ovimies paikalle, kun pari täysin suomalaista miestä eivät ottaneet "ei":tä vastaukseksi millään. Seurueessa oli melkein 10 ihmistä, joista kaikki näkivät ja kuulivat mitä heidän olettaisin työkaverinsa tekivät. Kenelläkään ei ollut selkärankaa sanoa kavereilleen että antakaa olla. Osa osallistui, loput yrittivät olla kuin eivät kuulisi eivätkä näkisi mitään. Tämä on taas kuuluisa "yksittäistapaus", mutta näin se on mennyt joka kerta kun olen Suomessa joutunut ahdistelluksi. Ja ikinä en muuten ole joutunut hakemaan henkilökuntaa paikalle missään muualla, en USA:ssa, Euroopan maissa, Intiassa, Meksikossa, Kiinassa jne. Joten kun tästä asiasta nyt puhutaan, niin pestään se oma pesä samalla.

Matti Hytölä

Jep, samaa mieltä. Oma pesä puhtaaksi samalla. Ja samaa mieltä siitkäkin että maassa maan tavalla. Pitäisikö tulijat sitten pitää lukkojen takana kunnes ovat oppineet maan tavat?
Pystynet myöntämään sen että näiden tulijoiden aktiivisuus seksuaalisessa häirinnässä on suurempaa kuin kantaväestön?
Se johtunee kulttuurista (tämän tosin vihervasemmisto jyrkästi kiisti vielä jokin aika seitten) jossa ilman miesseuraa liikkuva vääräuskoinen nainen on pelkkä objekti, pala halal lihaa, jolle saa tehdä mitä tahansa. A-studiossa oli jokin aika sitten arabimaissa asunut nainen joka antoi ohjeeksi olla hymyilemättä ja luomaan katseensa alas keskustelutilanteissa. Katse tai hymy tulkitaan niissä maissa muuksi kuin kohteliaisuudeksi. Meinaatko että tällaisia ohjeita ei saisi kertoa nuorisollemme? Pitäisikö heidän vain mennä tekemään tuttavuutta sinisilmäisesti kaikkien ihmisten hyvyyteen ja pohjoismaiseen naisten tasa-arvoon uskoen? Uskoen siihen että tulijat jakavat samat arvot?

Paula Saarinen
Vastaus kommenttiin #31

Tulijoitahan ei voi laittaa lukkojen taakse internointileirien tyyliin... Mutta kulttuurin opettaminen heti tulopäivästä eteenpäin on tärkeää. Sitä en tiedä onko heidän aktiivisuutensa häirinnässä kantaväestöä suurempaa. Siitä varmasti puhutaan enemmän. Jälleen kerran, ei minua itseäni yksikään ulkomaalaisen näköinen häirinnyt Suomessa käydessä joulukuussa, vaikka tilaisuuksia oli metrossa ja muualla. Se ei ole koskaan hyvä että on isoja ryhmiä nuoria miehiä, joilla ei ole tekemistä. Energia kanavoituu aina johonkin. (Sama mietityttää esim. Kiinan osalta, hypäten toiseen aiheeseen hetkeksi. Siellä ja muutamassa muussa maassa on iso epätasapaino miesten ja naisten lukumäärien välillä. Siitä ei seuraa mitään hyvää.)

Mitä tulee ohjeistukseen, tieto on valtaa. On aina hyvä ymmärtää muiden ihmisten tapoja. Itse esim. tiesin hävettävän vähän juutalaisista tavoista Suomen koululaitoken jäljiltä. Jos itse lähtisin nyt vaikka Saudi-Arabiaan, ottaisin selvää miten siellä tulee toimia ettei joudu vaikeuksiin. En myöskään ole täällä USA:ssa ollut vaatimassa että juhannuksen pitää olla juhlapyhä kun se on Suomessakin... Mutta omalla kohdallani ei tule kuuloonkaan että alkaisin sopeuttaa omia tapojani tulijoiden tapoihin. Ja en suosittele minkään ikäisten yksittäisten naisten alkaa tehdä tuttavuutta miesporukoiden kanssa, oli miehet sitten ihan minkä taustaisia ja värisiä tahansa. vaikka sinisiä ja Marsista. Joukossa tyhmyys tiivistyy, ja nuoremmilla miehillä se tuppaa tiivistymään vielä pahemmin kuin vähän vanhemmilla. Tutustuminen olisi varmaan parasta esim. SPR:n järjestämissä tilaisuuksissa. Ja mikä estää suomalaisia nuoria miehiä aloittamasta tutustumista, ja samalla ohjeistamaan tavoista?

Taisto Pihlajamaa

//..jatkossa karkottaa nykyistä kolmea vuotta lyhyempien vankeustuomioiden perusteella. Olisiko Suomessa syytä ottaa vastaava harkintaan?

– Kyllä siitä varmaan voisivat viranomaiset keskustella, Dahlgren toteaa.//

Jess! Diskutera, sillähän se ratkeaa.

Risto Nikander

HYVIÄ KOMMENTTEJA OVAT MONET:
1. Ahdistelu ei lopu, puheilla vaan karkottamalla rikolliset maasta heti. Suomen oikeuskäytäntö tekee Suomesta nimenomaan rikollisten turvapaikan.
2. Ahdistelu ei lopu, koska hallituksen ohje on ollut (ja tullee olemaan), että näistä ei edes tiedoteta.
3. Ahdistelu ei lopu, koska nallituksen ohje on, että etninen tunnistaminen on sallittua vain kun kyse on suomalaisista. Se haittaaa rikollisten kiinni saamista ja olisi "rasistista".
4. Ahdistelu ei lopu, koska kaikki kutka uskaltavat asettua lain puolelle saavat rasistisen leiman ja joutuvat kuulusteluihin tai syytetyiksi. Mukaan lukien poliisi.
5. Ahdistelu ei lopu, kun Suomessa on sellaisia neroja kuin Ville Niinistö. Uudenvuoden tapahtumien jälkeen herra ei irtisanoutunut näistäkään tapahtumista, vaan keksi että Suomessa keskustelu ahdistelu- ja raiskaustapauksista on vuosia ollut alle arvostelun.
6. Ahdistelu ei lopu, koska Suomessa on valtion palkkalistoilla "tasa-arvovaltuutettuja yms. ja valtion tukea saavia "naisasiajärjestöjä", matu- ja somalijärjestöjä, yms. jotka selittävät aisat päinvastoin kuin ne ovat.
7. Ahdistelu ei lopu, koska Suomessa on poliitikkoja jotka hokevat "nollatoleranssia" mutta eivöt tee mitään konkreettista.
8. Ahdistelu ei lopu, koska EU:n määräsyten mukaan Suomeen tulee lisää ahdisteluun suuuntautuvaa porukkaa.
Ei tässä varmaan kaikki, mutta ainakin joitakin syitä.

Mauno Strandén

Hyvä kirjoitus Ristolta! Ylelläkin on oikein valitut henkilöt ja aina samat, joilta he saa oikeita vastauksia? Toimittajatkin ylellä on vaalitappion jälkeen kieroutuneen äärivihervasureiksi, joilla normaalien ihmisten vastaukset ei kelpaa ja he jäkättää niin kauan vastaajalle, että hän lopulta pyöritetään ja saa toimittajan haluaman vastauksen.

Jouni Marjanen

"Entä tietävätkö esimerkiksi tähän syyllistyvät turvapaikanhakijat, että ovat tekemässä rikosta?"
Tietämättömyys ei kuitenkaan vapauta rikosoikeudellisesta vastuusta.
Parasta kuitenkin lähettää heti takaisin kotimaahansa.

Jari Rahkonen

"Saksassa liittokansleri Angela Merkel ilmoitti Kölnin tapahtumien jälkeen, että rikoksiin syyllistyneitä turvapaikanhakijoita voitaisiin jatkossa karkottaa nykyistä kolmea vuotta lyhyempien vankeustuomioiden perusteella. Olisiko Suomessa syytä ottaa vastaava harkintaan?

– Kyllä siitä varmaan voisivat viranomaiset keskustella, Dahlgren toteaa."

Kyllä varmaan, ehkä, jos....Tätä höpinää ja jaarittelua kyllä riittää. Mistähän meille löytyisi ne jotka tarttuisivat toimeen? Tuskin mistään. Alkaa olla muki täynnä näitä jatkuvia päättäjien paskan jauhamisia siitä kuinka kaikki on niin kauhean tuomittavaa ja oksettavaa ja kuvottavaa. Silti ei laiteta tikkua ristiin.

Kaija-Liisa Nissinen

"Mamu-invaasio" on hyvä ilmaisu näille miehille, jotka tuskin muuta uskaltavatkaan kuin käydä heikompiensa kimppuun - siis naisten - ja vielä ryhmässä. Olkoon ,taharrush-game' suoranainen syy maasta karkoittamiseen, ja heti.

Älykkäitä nuo suomalaiset miehet, kun ymmärtävät.

Pena Valkama

Hei kaikille! Minua ihmetyttää tämä tämmönen Polisien puolelta hyssyttely, mihin oikein virkavalta pyrkii!
Ja kaiken kukkuraksi he käskee ottamaan heihin yhteyttä kun tapahtuu mamujen puolelta pahoinpitelu/raiskaus, ei he tee mitään asian hoitamiseksi! Ja jos he vahingossa saa jonkun kiinni, he antavat nuhtelun ei muuta!
Minun mielestä heitä ei pidä ottaa olenkaan tanne ja jos rikos tapahuu sumen rajojen sisäpuolella niin heille pitää laittaa karkotus heti eikä viidestoista päivä!!
Ja nämä kansalaiset jotka liikkuvat turvaamassa meidän liikkumisia ja liikumista niin nostan hattua heille jatkakaa samaan malliin!!

Kalervo Kutvonen

Oli se kyllä sairasta hyssyttelyä myös täällä Uudessa Suomessa vielä jokin aika sitten, vaikka tosiasiat Kölnin tapahtumista oli saatavilla kaikista eurooppalaisista (joissa siis vapaa lehdistö) lähteistä, paitsi Ruotsista ja tietysti Suomesta. Mitään anteeksipyyntöä Saksan tapaan kai turha odottaa.

Mika Hautoniemi

Jotenkin ei vain pysty ymmärtämään miten, ihminen joka hakee hädässään turvapaikkaa ryhtyy sikailemaan maassa jonne pyrkii turvaan ja hakee hyväksyntää. Tosin kyseiset tarharyhmät ei taida olla turvaa vailla vaan heiltä pitäisi päästä turvaan.

Harry Jussila

Poliisien määrää vähennetään vuosi vuodelta säästösyistä. Miten sellainen lisää kansalaisten luottamusta? Ainakin pippurisumute, jopa pienikaliiberinen taskuase olisi hyvä pitää mukana. Ai niin, eihän laki salli oman henkensä turvaamista, sitä varten on poliisi, joita ei vain ole tarpeeksi. Ainakin edellinen hallitus, demarien johdolla, pienensi poliisien määrää.

Maisa Moijanen

Hyvä kirjoitus Susanne,
Jos ihminen pakenee väkivaltaa ja hakee turvapaikkaa on käsittämätöntä, että hän käyttää itse väkivaltaa maassa, josta hakee turvaa. Olen samaa mieltä, että ilmiö on kitkettävä tavalla tai toisella. Kynnys turvapaikan myöntämiseen tällaiselle henkilölle pitäisi olla varsin korkea. Tämä pitäisi tehdä selväksi myös lähtömaissa.
Samaan aikaan pitää kuitenkin itsestään selvyytenä muistaa, että vain pieni osa turvapaikanhakijoista toimii rikollisesti, mutta rikolliset saattavat käyttää koko syntynyttä tilannetta hyväkseen. Uudessa Suomessa julkaistu Sipilän erityisavustajan Antti Pentikäisen näkemys Euroopan vakauden horjuttamisesta on kuitenkin todella huolestuttava.

Vesa Wallenius

Vihervassarit ei sallisi omien eikä turvapaikanhakijoiden tekemien rikosten ja väkivallan julkistamista ollenkaan kun vihervassarit hakkaavat hevosia kepeillä ja rikkovat työtätekevien pienyrittäjien näyteikkunoita ja autoja katumellakoissa sekä nämä pakolaisten aiheuttamat seksuaaliset joukkoahdistelut ja raiskaukset kans pitäisi äärivasemmiston mukaan salailla mikä kuulostaa hyvin epäilyttävältä heidän motiiviensa tarkoitusperä. Ihmeellistä anargiaa ja hajottamista.

Mauno Strandén

Juuri näin kuin sanoit Vesa!
Nämä anargistit lienee stalinistinen ryhmä joka imee oppeja Pohjoiskoreasta, jotajana tämä "Paavali" oli puheen johtajana entinen anargistien keulahahmo?
Katupartiot on kevyttä kauraa äärivihervasurien tempauksille nehän astalot kourassa hakkaa kaikkea eteen sattuvaa!