Sunnuntai 26.5.2019

MV-boikotti yllätti tutkijan – ”Voi kääntyä luomaansa hirvitystä vastaan”

Luotu: 
20.1.2016 14:48
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuva. Viimeaikaiset sosiaalisen median ilmiöt osoittavat tutkijatohtorin mielestä, että sosiaalinen media toimii sittenkin.
|

Tutkijatohtorina Itä-Suomen yliopistossa toimiva Henrik Rydenfelt kirjoittaa Etiikka.fi-blogissa sosiaalisen median ilmiöistä.

Viimeaikaiset sosiaalisen median ilmiöt ovat yllättäneet etiikkaa ja viestintää tutkivan Rydenfeltin positiivisesti.

– Viime vuonna some täyttyi niin äärimmilleen vihapuheesta, että sitä roiskui myös netin ulkopuolelle uhkailuina, herjauksina ja jopa väkivallantekoina. --- Viimeisimmät ilmiöt kuitenkin osoittavat, että sosiaalisessa mediassa on mahdollista edistää yhteiskunnallista keskustelua sekä jakaa tietoa ja kokemuksia vastuullisesti, hän kirjoittaa.

Rydenfelt viittaa äärinäkemyksiä levittävää MV-sivustoa vastaan puhjenneeseen kampanjaan sekä seksuaalisen ahdistelun uhrien kertomuksiin lääppijät-tunnisteen alla.

– Kampanjan tarkoitus on informoida mainostajia ja yhteistyökumppaneita MV-lehden sisällöstä. Monet mainostajat ovat vetäytyneet. Tämä osoittaa, kuinka voimakkaasti some voi kääntyä luomaansa hirvitystä vastaan, Rydenfelt kirjoittaa törkypalautettakin poikineesta MV-boikotista.

Rydenfeltin mukaan Suomeenkin on syntynyt ”epämedioita”, jotka ”ottavat sosiaalisesta mediasta tunteita herättävän tai yleisönsä näkemyksiä tukevan tarinan ja julkaisevat sen täytenä totena”.

Rydenfelt kuvailee ”epämedioiden” toimintaa:

– Some sekä luo että tuhoaa MV-lehden kaltaiset epämediat: ne vaativat toimiakseen kohua, joka tuo näkyvyyttä, kävijöitä ja lopulta mainostuloja. Epämedialle ei ole merkitystä, avaavatko ja jakavatko sen sisältöjä samanmieliset vai valehtelun ällistämät käyttäjät, Rydenfelt kirjoittaa.

MV-sivuston vastaisessa kampanjassa mukana olleet ovat saaneet osakseen törkypalautetta. Rydenfelt kysyy, mistä tämä ”miehinen törky pursuaa”.

– Törkypalautteen kirjoittaja ehkä ajattelee, että vastapuoli ei usko, ennen kuin kokee asian omalla kohdallaan.  Ja kun nuoret naiset eivät suostu taipumaan suojeltavan uhrin asemaan, palaute muuttuu uhkailuksi ja toiveiksi väkivallasta – juuri siksi, miltä kirjoittaja väittää suojelevansa muita ja yhteiskuntaamme. Viimeistään silloin on selvää, että törkypalautteen antaja on kiinnostunut vain ja ainoastaan yhdestä asiasta: oman kallisarvoisen mielipiteensä puolustamisesta, hän arvioi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Pakarinen

Tuo Henrik Rydenfeltin kirjoitus paistaa niin selvästi läpi asioita ettei voi olla nauramatta. Henrik Rydenfelt voi nyt hyvin näyttää asiat toteen todisteilla mitkä asiat on MV:n sivulla valetta. Kun laitetaan asiat vierekkäin, tyhmempikin tajuaa kumpi on fakta ja kumpi on fiktio.

MV-julkaisee ja kertoo faktat faktoina josta muu valtamedia vaikenee tai vääristelee niitä. Disinformaatio on arkipäivää valtamedialle josta harva peruskansalainen on autuaan tietämätön.