Keskiviikko 24.7.2019

Tutkijat: Nainen on liian usein ”pomo” parisuhteessa

Luotu: 
22.1.2016 08:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    – Ei riitä, että miehet ottavat osaa kotitöihin. Miesten tulisi ottaa vastuuta myös niiden organisoinnista, tutkijaryhmä toteaa.
|

Kolme Jyväskylän yliopiston tutkijaa ottaa kantaa hiljattain käynnistyneeseen keskusteluun parisuhteen tasa-arvosta.

Heidi Elmgren, Annukka Lahti ja Tiina Sihto kirjoittavat mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa, että ”naisvalitus ei ratkaise ongelmia, mutta ongelmat eivät myöskään ratkea vain vaatimalla naisia lopettamaan valitus”.

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoi aiemmin tässä kuussa olevansa huolissaan miesten väheksymisestä parisuhteissa. Miesasiamies Milko Aikio (ps.) kiitteli Vaarasen avausta ja koki, että miesviha myrkyttää suomalaista yhteiskuntaa.

Tutkijat Elmgren, Lahti ja Sihto toteavat, että parisuhteiden taustalla vaikuttavat sukupuolittuneet valtasuhteet.

– Tutkimukset osoittavat, että naiset kantavat edelleen miehiä suuremman vastuun kotitöistä ja sen koordinoinnista, eli niin kutsutusta metatyöstä sekä kodin piirissä annettavasta hoivasta. Naisten vastuulle jää usein myös tunnetyö, kuten parisuhteen hoitaminen, he huomauttavat.

Tutkijat ovat sitä mieltä, että naisella on liian usein pomon rooli parisuhteessa.

– Ei riitä, että miehet ottavat osaa kotitöihin. Miesten tulisi ottaa vastuuta myös niiden organisoinnista. Muuten tilanne synnyttää työnjohtaja–työntekijä-mallisen parisuhteen ja ajaa miehet Vaarasen mainitsemaan tilaan: apureiksi ja pahimmillaan sivullisiksi parisuhteissa ja perheissä. Tällainen parisuhde ei ole tasa-arvoinen eikä voi olla kummallekaan osapuolelle tyydyttävä, he kirjoittavat.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lumira Lumus

Ihmiset ovat vapaita yksilöitä, ei sen pitäisi muuttua miksikään parin osaksi, jos näin käy, niin ongelmia tulee.
Turha tehdä näistä yhteiskunnallisia rooleja ja pitää oikeutettuna vaatia toista muuttumaan. Onhan monia, jotka siirtävät omien vaatimusten ongelmat toisen ihmisen viaksi ja eivät kunnioita toisen oikeutta omaan itseensä.
Se ei johdu parisuhteesta vaan yksilöstä.
Turha on syyttää naisia pomo tai muista rooleista, nainen vain usein joutuu kantamaan vastuun, monen miehen arvo, ei edelleenkään suvaitse osallistua, vaan syyttävät naista joka tarjoaa mahdollisuuden olla mukana. Jopa työpaikallaan panettevat kumppaniaan, jopa pahoinpitevät kumppaniaan, vaikka pitäisi erota, kun ei toista suvaitse.
Tämän tyyppinen käsittely, jossa yllytetään hakemaan syytä kumppanistaan ja oikeutetaan toisen syyttelyä, ylläpitää pakotteita toiselle, on todistettavasti johtanut moniin väkivalta tapauksiin.
Ihmiset ovat yksilöitä, turha on lyödä leimoja ja arvioida ihmistä parisuhteen osana.

Turha on esittää näitä mielipiteitä tutkimustuloksina ja sillä luoda perusteita millekään toiseen yksilöön kohdistuville vaatimuksille.
Ei se ole mitään kaupankäyntiä, minä maksan tämän ja saan tätä vastineeksi, sellaiset suhteet kannattaa välittömästi lopettaa.
Kammottavia ja typeriä juttuja. Näitä tutkimuksia ei tarvita,

Lopettakaa