Lauantai 21.10.2017

Ilmiö kiihtyy Suomessa: Irakilaiset peruvat hakemuksiaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.1.2016 13:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Irakilaiset turvapaikanhakijat osoittivat mieltään Suomen neuvottelemaa palautussopimusta vastaan syksyllä.
|

Irakilaiset peruuttavat turvapaikkahakemuksiaan vihamielisen ympäristön ja ilmaston takia, Maahanmuuttovirasto kertoo.

–Moni on myös pettynyt prosessin hitauteen. Peruutuksia loppusyksyllä, talvella on ollut todella paljon, Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Juha Similä kertoi tiedotustilaisuudessa hetki sitten.

Vuonna 2015 oleskelulupia myönnettiin hieman yli 20 000, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Eniten oleskelulupia myönnettiin venäläisille, kiinalaisille ja intialaisille. Seuraavaksi eniten oleskelulupia myönnettiin Suomesta turvapaikkaa hakeneille. 

Eniten oleskelulupia myönnettiin turvapaikanhakijoille, jotka saapuivat Irakista, Somaliasta ja Afganistanista.

Irakilaisille turvapaikanhakijoille myönnettiin 652, somaleille 486 ja afgaaneille 121 oleskelulupaa.

Lisäksi Suomi vastaanotti 1 034 kiintiöpakolaista Libanonista, Egyptistä, Malawista, Sambiasta ja Iranista.

Suomi antoi 41 prosentille eli 1307 turvapaikanhakijalle kielteisen päätöksen.

–41 prosenttia päätöksistä oli kielteisiä. Siitä on otettu pois ne jotka ovat itse peruuttaneet päätöksen ja ne päätökset, joissa asiaa ei ole tutkittu, esimerkiksi Dublin-päätökset, joissa päätöksenteko on siirretty Suomesta muualle, Similä kertoo.

Turvapaikanhakijoista, joiden hakemukset Suomi ratkaisi, 1 307 sai kielteisen päätöksen. 

1 094 hakemusta jätettiin Suomessa tutkimatta esimerkiksi Dublin-asetuksen vuoksi. Yhteensä turvapaikkapäätöksiä tehtiin 7 466.

Maahanmuuttoviraston mukaan vuonna 2015 Suomeen saapui turvapaikanhakijoita enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vuoden loppuun mennessä turvapaikkaa haki 32 476 henkilöä. Suurin osa oli irakilaisia, joita tuli 20 485. Seuraavaksi eniten hakijoita saapui Afganistanista (5 214), Somaliasta (1 981) ja Syyriasta (877).

Vuonna 2014 Suomeen tuli 3651 turvapaikanhakijaa.

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Jos palataan hieman ajassa taaksepäin.

2007 EU:n komissio muuttaa pakolaisten vastaanottoa. Taustalla päätetään että Eurooppaan otetaan tämän varjolla paljon maahan tulijoita, koska a) 2007 uskottiin talouskasvun jatkuvan b) Työvoimapulan uhkaavan koska Euroopassa alhainen syntyvyys ja väestön ikääntyminen. c) Haluttiin toistaa Saksan ajatus halpatyöluokan luomisesta Eurooppaan

2008 Katainen möläyttää televisiossa että "Suomeen tarvitaan 2020 mennessä 1,8 miljoonaa maahantulijaa.

2011 USA ja NATO käynnistävät Arabikevään. Muslimiveljeskunnan ja Al-Quaedan / Al Nusran kanssa järjestetään tekaistu kansannousu Libyassa, maa tuhotaan. Egyptissä vaihdetaan johto. Syyriassa aloitetaan Libyan tapaan sota, vastaavalla terroristien näytöskapinalla, myöhemmin lisätään palkka-armeija nimeltä ISIS kun Syyria ei suostu kaatumaan.

2013 Käynnistetään vallanvaihto Ukrainassa. Luvataan Ukrainalle viisumivapautta. Maan talous on luhistunut. Viisumivapaus viimeistään tarjoaa invaasion Ukrainalaisia halpatyöläisiä.

2014 Sisäministeriö ohjeistaa kuntia tekemään suunnitelmat ja varautumaan ottamaan vastaan 80 000 maahan tulijaa.

2015 alkaa "pakolaisien" tulva Eurooppaan. Soros vaatii jokaista maata käyttämään jokaista tulijaa kohden 15 000 euroa vuodessa -> triljoonaliiketoiminta.

2015 käykin niin että tulijoiden virta suuntautuukin sinne missä parhaat edut. Pohjoismaat, Saksa, Ranska. Ruotsi menee tukkoon ja huutaa apua. Tanska sulkee rajat, Norja käynnistää lainsäädännön tulpatakseen tulijavirran. Saksa natisee liitoksistaan. Kun tulijat eivät jakaudu kuten suunniteltiin, osa maista ylikuormittuu, kun entinen Itäblokki, nykyinen Itä-EU toteaa että tänne ei tulla.

Schengen kriisiytyy ja alkaa hajota. EU kriisiytyy kun Saksalaisen halpatyöluokan luominen koko EU:hun uhkaa epäonnistua.

Tavoite oli kansanvaelluksella väestöä sekoittamalla myös hävittää kansallisvaltioita samaan tapaan kuin Neuvostoliitossa väestöä pakkosiirtämällä pyrittiin hävittämään osavaltioiden kansallistunteet ja rakentaa Homo Sovjeticus, eli Neuvostokansalainen.

Euvostoliittomme halusi tehdä saman, koska se olisi edelleen kasvattanut keskusjohdon merkitystä ja tukenut liittovaltiokehitystä.

Siksi EU on ollut täysin kyvytön sulkamaan maahantuloa. EU -maiden armeijoissa on 1,6 miljoonaa sotilasta, 220 miljardia euroa vuodessa nämä armeijat maksavat. Tästä olisi rajan sulkemiseen sotilaista 16 000 kilometrille (1/100m). Kyse ei ole kyvystä vaan 2007 EU:n tekemästä suunnitelmasta muokata Eurooppaa.

Nyt tämä suunnitelma on hajottamassa EU:n. Ei mennyt niin kuin kuviteltiin.

Taisto Laine

Napoleon meni puihin. Adolf meni puihin. Muttei €uro. Näennäinen valta/demokratia Brysselissä mutta päätökset tehdään Frankfurtissa ja Berliinissä.
Saksan valtion budjetissa yljäämää eka kerran sitten 60-luvun.
Muita Euroopan valtioita joilla ei lainatarvetta tänä vunna?
Eläköön €uro ja EU!
Amen...

Hannu Mononen

Kuka menikään antamaan tulijoille väärää tietoa Suomesta alun alkaen?

Kannattaisi julkaista maksettu harhatiedot oikaiseva ilmoitus Bagdadin laajalevikkisimmässä sanomalehdessä, se tulisi paljon halvemmaksi kuin hukkaan heitetty aika ja raha kaikilta osapuolilta.

Mikko Nykänen

Eiköhän pääministeri Juha Sipilän rooli ole aika suuri? Hänhän lupasi taltioidulla ja satoja tuhansia katselukertoja pakolaisten suosimilla nettisivuilla keränneellä viestillä että Suomi ottaa ilolla vastaan pakolaiset ja lisäksi majoitusta on tarjolla mm. hänen luksusasunnossaan Kempeleellä.

Ihmetyttää että poliittiset vastustajat tai media ei ole pitänyt suurempaa meteliä hänen valheistaan. Edelleenkään hän ei ole luovuttanut asuntooan hätää tarvitseville ja Kempeleen raiskaustapauksen jälkeen se tuskin on omaan kotipitäjäänsä enää mahdollistakaan.

Jos unohdetaan kokonaisvaikutus Suomen taloudelle ja rikosten uhreille, niin yksilötasolla kyllä harmittaa niiden turvapaikanhakjoiden puolesta jotka ovat joutuneet salakuljettajien ja Juha Sipilän vedätyksen uhreiksi ja luulivat että Suomessa on hyvät mahdollisuudet työllistymiseen ja hvyvään elämänlaatuun. Eihän elämä vastaanottokeskuksessa tai myöhemmin työttömyyskortistossa ole tasoltaan lähelläkään sitä mitä keskiluokkaisen ihmisen elämä oli esim. Syyriassa ennen sotaa.

Ehkä Suomeen pitäisi tehdä joku lex Sipilä, jossa valtio tunnustaisi erehdyttäneensä turvapaikanhakijoita vääriin odotuksiin tulevaisuudesta ja siitä hyvityksenä maksaisi vapaaehtoisesti koteihinsa palaajille matkan ja esim. 4000 euron korvauksen. Luulen että pitkässä juoksussa se olisi paras ratkaisu sekä Suomelle että monille hakijoista.

Pentti Motti

Olen pohtinut samaa. Mielestäni Sipilän tulisi olla henkilökohtaisesti vastuussa aiheuttamastaan vahingosta. Hetken aivopieru tuli aivan käsittämättömän kalliiksi Suomelle. Tyhjän talon luovuttaminen toisten käyttöön on hyvä teko, mutta tässä näemme miten ääliömäinen teko se oli - pääministeriltä.

Leo Löppönen

Siinä saataisiin korkea hyötysuhde kokosivun ilmoitukselle. Kannattaa muistaa mistä alkoi hallitsematon maahantunkeutuminen Tornion kautta jo Schengen alueelle tunkeutuneitten Irakilaisten, etupäässä nuorten taisteluikäisten miesten toimesta 5. Syyskuuta pääministerimme höveliään tarjouksen luovuttaa/vuokrata ylimääräinen kolmas kotinsa turvapaikanhakijoille ( kunnon korvausta vastaan veronmaksajien piikkiin tietenkin!) SEN jälkeen tilanne räjähti käsiin jo pelkkien numeroitten/tilas- tojenkin valossa (katsottavissa yle.fi/uutiset sivuilta esimerkiksi. Ilmoituksen voisi Sipilä itse maksaa kuitenkin kansalaisten puolesta, oikaistakseen höveliäisyytensä aiheuttamia miljoonatappioita omillekin äänestäjilleen jos on selkärankaa myöntää totuus... :(

Janne Pohjala

Ja sillähän ei suinkaan ole mitään tekemistä asian kanssa että oletettiin että täältä saa asunnon, olemisen ja käyttörahaa yhteiskunnan puolesta ja puolessa vuodessa voi perheenyhdistää sukunsa tänne sanoille eduille?

Sille me suomalaiset emme voi mitään että täällä on kylmää eikä kasva palmuja. Sen älypuhelimella olisi saanut selville jo etukäteen.

Kun väittämän mukaan nämä nälkään nääntymäisillään olevat repaleiset sotalapset juuri pääsivät turvaan kranaattisateesta tänne meille, niin sitten katto, lämmintä, patja ja ruokaa onkin surkeutta ja kamaluutta ja halutaan mieluummin takaisin näkemään nälkää kranaattisateeseen kuin olla täällä?

Ja että kaiken tämän jälkeen ollaan vielä happamia kun paikalliset jostain syystä eivät usko että nämä olisivat täällä vain elintason perässä, vaikka Sisäministeri sanoo että 2/3 ei täytä turvapaikan vaatimuksia ja Afganistanin suurlähettiläs Uudessa Suomessa kertoo että Afganistanista (2. suurin tulijaryhmä) tulleet ovat "Nimenomaan elintasopakolaisia".

Ja sitä ei saa siis paheksua että kun pakolaiselle on määritykset ja kansainvälinen käytäntö jolla heitä autetaan, että suomalaiset eivät dikkaa siitä että tänne lupaa kysymättä tunkee rajan yli porukkaa tänne vaatimaan kaikkea ilmaiseksi meidän piikkimme ja vielä valittaa miten kylmä ja paska maa Suomi on. Onneksi tästä kamaluudesta sentään pääsee Suomen kansalaisien maksamalla paluukyydillä pois.

"Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Anne Meskanen arvioi tänään Ylen Ykkösaamussa, että Afganistanista tulee EU-Eurooppaan ”nimenomaan” elintasopakolaisia.

- Sieltä eivät suinkaan tule ne köyhät ja heikoimmat, vaan pikemmin osa hyvin koulutettua keskiluokkaa. Tämä on vakava ongelma Afganistanille, koska hehän kärsivät aivovuodosta, Meskanen sanoi.

Toimittajan tähdentäessä, että kyse on siis elintasopakolaisista, totesi suurlähettiläs vain:

- Nimenomaan."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/149341-nyt-sanottiin-aaneen-se-mika-pako...

Vesa-Pekka Sainio

Todella mielenkiintoista uutisointia. Minä olin tulkinnut aiemmin uutisoidut irakilaisten omaehtoiset palaamiset kotimaahansa nimenomaan perustelluksi sillä, että maan turvallisuustilanne on huomattavasti kohentunut lyhyessä ajassa.

Ei tullut mielenkään että sotaa, tuhoa ja yhteiskunnallisia mullistuksia henkensä uhalla paenneet turvapaikanhakijat peruisivat hakemuksiaan vihamielisen ympäristön tai ilmaston takia - voiko näin todellakin olla?

Heikki Paananen

Iran on muuttanut radikaalisti ulkomaanpolitiikkaansa, tähdäten todennäköisesti lähi-idän valtiaaksi. Irakilaiset kadunmiehet luultavasti vaistoavat tulevan konfliktin ja isänmaan kutsun paremmin, kuin Suomen "laatumedia".

Toki joukossa voi olla myös niitä, jotka ovat pettyneitä kohteluun Suomessa, eli suvakkien ja matujen unelmat eivät ns. "natsanneet".

Keijo Lindgren

Ruotsissa afgaanipakolainen syytti Ruotsia kohtalostaan.
Suomikin on osallistunut sotilaiden voimin Afganistanin valtaukseen noin vain ojennusmielessä mutta arvovaltaisessa sotilaspuvussa.
Sekä Irakin että Afganistanin valtaaminen demokratian nimissä tulee nyt maksuun.
Suurvallat Venäjä ja USA käyvät mielellään kehitysmaiden kimppuun ja nyt tulevat tänne katsomaan demokratian ihmettä.

Taisto Laine

Hyvä Janne Pohjola!
Jaan suurilta osin ajatuksesi Ilo todeta että joku vielä Suomessa ajattelee ja yrittää ja uskaltaa tuoda esiin ajatuksensa.
Siis YLE:sta ja johtavien päivälehtien pääkirjoituksista eroavat ajatukset!
Hyvä Janne :-)))

Carolus Linden

"Suomi antoi 41 prosentille eli 1307 turvapaikanhakijalle kielteisen päätöksen. Vuoden loppuun mennessä turvapaikkaa haki 32 476 henkilöä". Tarkoittaako tämä, että turvapaikkahakemuksia käsiteltiin vain 3188 mistä 41 prosenttia olisi tuo 1307, vai mistä tuo 41 prosenttia on laksettu. "Yhteensä turvapaikkapäätöksiä tehtiin 7 466", 41 prosenttia tästä on 3061. 32476-7466=25010. Tarkoittaakohan tämä sitä, että viime vuonna jäi 25010 turvapaikkahakemusta ilman päätöstä.
Olisi asiallista, että niinkin merkityksellinen viranomainen kuin Maahanmuuttovirasto lukuja julkaistessaan tiedottaisi sen verran selkeästi, että luvuissa ei ole epäselvyyksiä

Seppo Tossavainen

Maahanmuuttovirasto tiedotti asiasta hyvin kuivasti. Kyse on kuitenkin Suomen historian yhdestä suurimmasta käännekohdasta ja tapahtumasta, valtavasta maahanmuutosta. Edellisen kerran tällainen väkimäärä tuli rajan yli Raatteen tietä loppuvuonna 1939 ja sitten jatkosodan lopussa Karjalan kannakselta. Viraston tiedotus on todella todella kuivakaa ja virkamiesmäistä.

Lukuja pitää käännellä ja väännellä, että saisi jotakin tietoa irti. Virasto ei nähtävästi halua avata faktoja. Viraston sivulla on kuitenkin hyvin tarkat tiedot. Tässä tarkkoja lukuja:

Turvapaikanhakijat eri maista vuonna 2015
Afganistan 5214
Albania 762
Irak 20485
Iran 619
Somalia 1981
Syyria 877
Muualta 2538
Yhteensä 32476

Tästä nähdään, että Syyrian sota ei ole syynä hakemuksiin. Lisäksi edes Syyrian lähtömaaksi ilmoittautuneista ei voida tästä tilastosta tietää, ovatko he vainon kohteina siellä, josta ovat lähteneet liikkeelle viime vuonna. Eli ilmeisesti esimerkiksi osa Turkista lähteneistä on jopa jättänyt työpaikkansa hakeakseen "turvaa" Euroopasta, Saksasta, Ruotsista ja Suomesta.

Toisaalta edellä olevaa tilastoa voidaan pitää täysin virheellisenä siltä osin, että noin 30000 turvapaikanhakijaa tuli Ruotsista. Jos Suomi tekisi järkeviä päätöksiä turvapaikkahakemuksiin, niin melkein kaikille tulisi seuraava päätös: "Turvapaikkahakemus hylätty, koska Ruotsi on turvallinen maa."

Päätökset vuonna 2015
Myönteiset 1879
Kielteiset 1307
Tutkimatta jättämiset 1094

Näistä tilastoista voidaan tehdä laskelma päätösaikataulusta:
Hakemuksia käsiteltiin vuoden aikana 4280, joten samalla käsittelytahdilla kaikkiin vuoden 2015 hakemuksiin saadaan päätös joskus vuosien 2021 -2023 paikkeilla.

Juhani Lempiäinen

Mitä lyhyempi visiitti tänne pohjolan perukoille, sitä parempi. Kun teillä siellä hiekka-aavikolla pöly hieman laskeutuu niin tulen vastavierailulle. Varatkaapa siis ajoissa majapaikka, sapuskat ja käyttörahat. Jos on joulun aika niin kinkkua pöytään tai lähden heti kotiin!

Sibil Yanev

Kyllä tämä on aivan törkeätä simerkiksi minua siirtoalisena kohtaan. Olen nähnyt valtavasti vaivaa kielen, kulttuurin , kouluksen ja työnsaanin suhteen , ja nyt turvapaikanhakijajärjestelmää käytetään väärin ja rinnastetaan työnperäiseksi maahanmuutoksi. Iroonisesti kyllä hyvällä maahanmuuttopolitiikalla oltaisi saatu sekä työvoimaa että säästetty heijastevaikutuksista. Mielestäni pakkotyö kunnes on saanut päätöksen olisi oikeudenmukainen päätös ja myös palautuksesta on tehtävä työtä. Sillä saa kotoutumisrahan ja ylimenevä osuus. Sitä ylimemevän osuuden summaa voidaan käyttää sitten kototutumistoimintoihin, kuten vuokra-asunnon ja työnhakuun, mutta ei ilmaiseksi toiseen kuntaan, kun mihin on vastaanotettuna laitettu.

Jaakko Aalto

Tuossa olet aivan oikeassa. Jos (ja kun) turvapaikkasysteemiä pyritään käyttämään siirtolaisuuden oikotienä, viranomaisten tehtävänä on tämän tien tukkiminen ja yrittämisen tekeminen kannattamattomaksi. On nimittäin suorastaan typerää tehdä sellainen systeemi, jossa Suomi on hyville maahanmuuttajille huonon maa ja huonoille hyvä. Nyt valitettavasti näyttää siltä, että juuri tällainen systeemi meillä kuitenkin on.

Janne Pohjala

Sitten tiedätkin että Suomessa on puoli miljoonaa ihmistä työttömänä, tempputyöllistettynä tai tekee vasten tahtoaan osapäivåtyötä.

Suomesta pakenee osaavinta työvoimaa enemmän kuin 1970 -luvulla, eli 15 000 vuodessa, koska osaajat eivät jää tänne työttöminä.

Jokaista lähtenyttä kohden tulee kaksi kielitaidotonta usein heikosti koulutettua, joilla useilla on heikko motivaatio kototua ja korkea motivaatio saada kaikki tulonsiirtoina.

Meillä ei ole tulijoille sitä työtä tarjota. Halpatyömarkkina ei Suomea pelasta vaan tuhoaa. Mitä enemmän toinen työssä käyvä joutuu elättämään toisia työssä käyviä, tästä hyötyy vain työnantaja.