Torstai 27.10.2016

Paavo Väyryseltä jymyuutinen: ”Jätän keskustan puolue-elimet”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.1.2016 08:34
Päivitetty: 
25.1.2016 09:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustakonkari Paavo Väyrynen on myös puolueen kunniapuheenjohtaja.

Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoittaa Puheenvuoron blogissaan jättäytyvänsä sivuun keskustan puolue-elimistä.

Hän kertoo tulleensa siihen tulokseen, että puolueen ”olemassa olevien rakenteiden kautta minun on mahdotonta vaikuttaa Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen”. Väyrynen on ollut keskustan puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsen.

– Olen päättänyt jättäytyä sivuun Keskustan puolue-elinten toiminnasta. Tästedes pyrin vaikuttamaan Suomen linjaan hakemalla yhteyttä samanmielisiin suomalaisiin, sekä sitoutumattomiin että eri puolueissa toimiviin, Väyrynen kirjoittaa.

- Keskustan kautta en voi enää Suomen linjaan vaikuttaa.

Väyrynen kertoo pohtineensa vaihtoehtojaan viime kesästä lähtien. Jo kevään hallitusratkaisu kokoomuksineen sai hänet toteamaan, että hän ei enää pysty vaikuttamaan keskustan politiikkaan, mutta hän päätti vielä yrittää. Väyrynen törmäsi kuitenkin ristiriitaan Suomen euroeroa vaativan kansalaisaloitteensa – ja sen saaman kannatuksen – sekä keskustan puoluejohdon linjausten välillä.

”Puolueeseen on syntynyt epäpyhä valtapoliittinen liittoutuma. Linjan määräävät nyt liberaalit tukenaan joukko lestadiolaispoliitikkoja”

– Viime kuukausien kokemukset ovat vahvistaneet sen, että Keskustan kautta vaikutusmahdollisuuksia ei ole. Toisaalta kansalaisaloite ja ajatus Suomen eroamiseksi euroalueesta on saanut osakseen hyvin laajaa kannatusta. Mukana on runsaasti myös Keskustan jäseniä ja kannattajia, vaikka puolueen johdon piirissä suhtautuminen on ollut hyvin nihkeää, Väyrynen kirjoittaa.

Hallituskokoonpanossa ratkaisevaa oli Väyrysen mukaan hänen kannaltaan se, että "Keskustan ministeriryhmään ja sen keskeiseen avustajakuntaan tuli vain Kokoomusta lähellä olevia liberaaleja".

Puolueeseen on syntynyt epäpyhä valtapoliittinen liittoutuma. Linjan määräävät nyt liberaalit tukenaan joukko lestadiolaispoliitikkoja. Alkiolaiset, perinteisen keskustapolitiikan kannattajat, on pantu sivuun, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen kokee, että jos hän yrittää muuttaa keskustan poliittista linjaa, ”sanotaan, että hajotan puoluetta”.

– On parasta tunnustaa reilusti tappio ja vetäytyä.

Euroopan parlamentissa Väyrynen jatkaa keskustan valtuuskunnan jäsenenä.

Väyrynen julkaisee maanantaina myös uuden kirjansa, joten päivän ilmoituksen voi tulkita markkinointitempuksikin.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Väyrystä seuraa tuhansia uskollisia äänestäjiä. Persujen EU-politiikka vastaa paremmin Väyrysen pyrkimyksiä eikä uudet kannattajatkaan olisi pahitteeksi.

Matias Ahtopelto

No ehkä asia onkin niin, että keskusta jättänyt Paavon. Vihdoin Paavo huomasi, että Kekkosen aika ja kekkosenkonstit ovat mennyttä aikaa. Ikävä juttu tuo Paavon johtopäätöksen teko. Hän on kuitenkin rikastuttanut poliittista debattia ja myös suomalaista yhteiskuntaa varsin omaperäisillä tempauksilla.

Sauli Harju

Kekkosen konstit oli parhaat, siks Suomi menesty. Nyt vaan nuoleskellaan muiden maiden poliitikkoja, eikä olla yhtään kiinnostuttu oman maan asioista.

Jorma Mäkelä

Tämä aiheuttaa lisää rakoilua kepussa ja myös persuissa. SAK huomaa myös, että hallitus saattaa sittenkin hajota ja demarit saadaan taas valtaan... ei ihan merkityksetön tapaus... äkkiä uusi puolueiden kannatusmittaus...

Jaakko Savolainen

Lötyyn Nyky-Suomesta edes yksi vanhakantainen poliitikko. Hienoa, että Paavolla on selkärankaa toimia omien näkemystensä puolesta myös käytännössä. Ilahduttava poikkeus verrattuna nykyisten johtajiemme "puheissa lujiin" toimijoihin.

Harry Jussila

Väyrynen kuuluu aikaan, jolloin Suomen kuvalehti otsikoi hänen ensimmäistä Neuvostoliiton vierailuaan otsikolla: Kenen hymy oli mairein? Nyttemmin ovat hymyt hyytyneet puolin ja toisin.

Aarto Määttä

Harkitseeko Väyrysen Paavo liittymistä Perussuomalaisiin kun on todennäköistä että perussuomalaiset tulee nousemaan suomen suurinmaksi puolueeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa. Onhan se niin lähellä Paavon ajamia poliitisia näkemyksiä perusuomalaisten isänmaallisuus, vaikkakin vähävaraisten ja työmiehen osalta on vielä linjauksissa korjattavaa.

Pekka Kaihoniemi

Hyvä Paavo! Säilytä oma linjasi! Olet oikeilla jäljillä, puolueesi sisällä vain näyttää kateus ja vallanhimo olevan järjenkäytön esteenä! Alat muistuttaa enemmän perussuomalaista ajattelutapaa! En pahastuisi, vaikka liittyisit puolueeseen, missä monet arvostavat valtiomiestaitojasi korkeammalle kuin keskustassa!

Outi Naukkarinen

Paavo on täysin oikeassa, eikä jouda vielä eläkkeelle, puolue on täynnä suvakkeja. Siksi meillä on paljon sossun elättiä, ja kaikki muutakin. tullut ulkomailta.

Asko Korpela

Pavon perässä mennään. Se on selvä, vaikka hyvät on miehet hallituksessakin.
Vaikka mitään niin sekopäistä talouspoliittista ideaa en ole ikinä nähnyt kuin henkilökohtaisen työajan pidentäminen keinona kiopailukyvyn parantamiseen. Täsmälleen päin vastoin pitäisi tehdä, 6 tunnin työpäivää kuten Ruotsissa. Ja Pohjoismaiden liittovaltio rakentaa.

Ulla-Kristiina Salmi

Paavo on kerrankin oikeassa. Ei hallituksessa oleva Keskusta ole se, mikä Keskusta on ollut. Nyt se on kokoomuksen apupuolue. Ennen sillä oli alkiolainen identiteetti, ja se ymmärsi myös ihmistä.

Sauli Harju

Ehdotan myös muille maahanmuuttokriittisille, että vaihtavat välittömästi puoluetta. Hallituspuolueet ei ole tekemässä mitään tämän maan hyväksi.