Maanantai 17.6.2019

Uusi 50 €:n lääkemaksu – Paavo Arhinmäeltä täystyrmäys

Luotu: 
26.1.2016 17:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo, ettei hyvinvointivaltiossa terveyden pitäisi olla kiinni lompakon paksuudesta.
|

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tyrmää vuoden alussa astuneen lääkekorvausuudistuksen. Tammikuusta lähtien lääkkeistä on maksettava ensin 50 euron niin sanottu alkuomavastuu ennen kuin Kela korvaa sen ylittävät menot perus- tai erityiskorvausprosentin mukaan.

– Hyvinvointivaltiossa terveyden ei pitäisi riippua lompakon paksuudesta. Ei myöskään ole kenenkään etu jos rahan puutteen vuoksi sairauksia jää hoitamatta ajoissa, tai puutteellisesti hoidetuksi. Tästä kärsii kansanterveys, ja hoitamattomina sairaudet voivat johtaa suuriin kustannuksiin. Tällaisen ei pitäisi kuulua mihinkään kehittyneeseen yhteiskuntaan, Arhinmäki kirjoittaa blogissaan.

Hän huomauttaa, että keski- ja hyvätuloisen lompakossa 50 euroa ”voi tuntua pieneltä summalta”, mutta kaikkien kohdalla tilanne ei ole sama.

– Monet pienituloiset eläkeläiset, työttömät, yksinhuoltajat ja opiskelijat ovat pakotettuja lykkäämään tarpeellisten lääkkeiden hankintaa tai jättämään ne kokonaan ostamatta, ja toivoa paranevansa ilman lääkkeitä, Arhinmäki toteaa.

– Uuden 50 euron alkuomavastuun joutuvat maksamaan myös ne ihmiset, joille lääkkeet ovat elämän ja kuoleman kysymys. Esimerkiksi diabetesta, epilepsiaa, MS-tautia tai psykoosia sairastavilla Kela korvaa lääkkeet 100-prosenttisesti. Apteekin kassalla 50 euron laskun eteensä saavaa pienituloista asiakasta ei auta se, että alkuomavastuu lopulta kerryttää reilun 600 euron lääkekattoa.

Arhinmäki kertoo tehneensä kirjallisen kysymyksen hallitukselle lääkekorvausuudistuksesta.

Arhinmäki on ilmoittanut luopuvansa vasemmistoliiton puheenjohtajuudesta. Uusi puheenjohtaja valitaan ensi kesäkuun puoluekokouksessa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila

" Hyvinvointivaltiossa terveyden ei pitäisi riippua lompakon paksuudesta. "

Korjaus: Sivistysvaltiossa ...

Suomessa terveydenhoito ja lääkitys on riippunut ja riippuu lompakon paksuudesta vahvasti - erityisesti sen kaikkein yheiskunnallekin halvimman eli ennaltaehkäisyn osalta.
Hammaslääkäriinkin mennään vasta kun on aivan pakko - koska ei ole rahaa.
Määrätyt (resepti-)lääkkeetkin on pakko jättää ostamatta - koska ei ole rahaa.
Kunnollista, terveellistä, monipuolista ruokaa ei voi ostaa - koska ei ole rahaa.

Ainoat tulot - netto tuet 800-850 €/kk.
- Vuokra 600-650 €/kk - jää 200 €/kk kaikkeen muuhun, eli :
- ruoka, vesi, sähkö, hygienia, vakuutus, lääkkeet, lääkäri, vaatteet, ...
- ei voi ostaa eikä maksaa - - - koska rahat loppuivat jo kauan sitten.

" 50 euroa saattaa tuntua pieneltä summalta " - jos rahaa vielä on yli 50 euroa.

Rikoksillako päivittäinen leipä pitäisi hankkia? - Vai lopettaa koko syöminenkin?
Kuinka monelle suomalaiselle tuo on jokapäiväistä, jatkuvaa . . . loppumatonta.

Juhani Vinberg

Nuilla Paavon näpeillä ei anneta mitään tyrmäysiskua, taitaa itsellään olla lasileuka. Tuo viisikymppiä säästyy helposti oluesta ja tupakasta, kun viettää tipatonta tammikuuta tupakkalakon kera. Terveelllisempää elämää, niin ei tarvi lääkkeitäkään niin paljon

Jukka Heikkinen

Ei säästy, jos ei polta eikä käytä alkoholia. Mistäs sitten säästät? Sinulla tuntui olevan
vaihtoehtoja. Toisille lääkkeet ovat pakollisia, vaikka kuinka terveellistä elämää viettäisi,
ja huomattavasti terveellisempää kuin monet ….

Eljas Pölhö

Silloin kuin asuin pienellä Guernseyn saarella joitakin vuosia noin 10 vuotta sitten, niin siellä oli mielestäni hyvä käytäntö. Lääkärilläkäynti maksoi 37 puntaa (n. 48€). Jos lääkäri totesi sinun tarvitsevan lääkkeitä, niin kerralla kirjoitetun reseptin lääkkeet maksoivat viisi puntaa (n. 6,50€), riippumatta niiden (apteekin) hinnoista. Jos selvisit lääkärimaksusta, niin ainakin lääkkeet sait sopivaan hintaan eli lääkkeet sinänsä eivät olleet varakkaiden yksinoikeus.

Kaarlo Kunnari

Arhinmäki, miksi tuhosit valtakunnan talouden josta syystä sillä ei ole enää voimavaroja maksaa kertomaasi eli: "Tammikuusta lähtien lääkkeistä on maksettava ensin 50 euron niin sanottu alkuomavastuu ennen kuin Kela korvaa sen ylittävät menot perus- tai erityiskorvausprosentin mukaan."
– Hyvinvointivaltiossa terveyden ei pitäisi riippua lompakon paksuudesta. Ei myöskään ole kenenkään etu jos rahan puutteen vuoksi sairauksia jää hoitamatta ajoissa, tai puutteellisesti hoidetuksi. Tästä kärsii kansanterveys, ja hoitamattomina sairaudet voivat johtaa suuriin kustannuksiin. Tällaisen ei pitäisi kuulua mihinkään kehittyneeseen yhteiskuntaan, Arhinmäki kirjoittaa blogissaan. Näinhän asia on mutta kaikki johtuu edellisten kahden hallituksen tekemisistä ja Sipilän hallitus on vain saanut luun käteen eli pakon menojen supistamiseen joka taholla. Muuten maa on konkurssissa tai sitä vastaavassa tilassa. Tunnusta Arhimäki omat töppäyksesi noissa edellisissä hallituksissa ja ota luja ote valtakunnan asioiden kuntoon saattamiseen, niin olet muutakin kuin anarkisti ja häirikkö. Milloin politiikko alkaa vastata tekemisestään kysyn ja jo aika häijynä äänestäjänä. Toivottavasti ei tavata.