Sunnuntai 22.10.2017

Europarlamentaarikko itärajan tilanteesta: ”FSB:n painostuskeino Suomea kohtaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.1.2016 17:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa uskoo, että itärajan yli Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat ovat Venäjän ja turvallisuuspalvelu FSB:n ”painostuskeino Suomea kohtaan”.

– Vuosikymmenten ajan yhteistä rajaa on hoidettu hyvässä hengessä. Nyt Venäjän rajavalvojat eivät pelkästään ole puuttumatta viisumittomiin ylittäjiin, he ovat juonessa mukana, Sarvamaa kirjoittaa Iltalehden blogissaan.

Sarvamaa katsoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin on myös tiedettävä asiasta, koska FSB toimii presidentin alaisuudessa ja rajavartiolaitos FSB:n alaisuudessa.

– Jos rajalla tapahtuu organisoidusti, presidentti on hyväksynyt toimet tai antanut käskyn niiden toteuttamisesta. Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemille saapuvat turvapaikanhakijat ovat tässä yhtälössä ennen kaikkea FSB:n painostuskeino Suomea kohtaan, Sarvamaa toteaa.

Uusi Suomi kysyi keskiviikkona sisäministeri Petteri Orpolta (kok.) suoraan FSB:n väitetystä roolista itärajalla.

– Kun me käytiin koko tämä ketju läpi [Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin kanssa], meitä yhdisti se huoli tästä tilanteesta. Ratkaisevaa on se, että meillä on yhteinen halu toimia. Minä en halua lähteä arvailemaan, miten Venäjän sisällä nämä asiat ratkotaan, vaan tärkeää on, että ratkaisut löytyvät, Orpo vastasi.

Sarvamaa tekee sisäministeriä selvästi suorasukaisemman tulkinnan.

– Venäjä ja FSB pelaavat kovilla panoksilla, ja tässä kyydissä voi Suomi-neidolle tulla kylmä. Poliittinen ratkaisu on tietenkin löydettävissä. Oikeampi kysymys onkin, mikä sen hinta tulee olemaan, kun päätös tehdään FSB:n – ei demokraattisen valtion – kanssa. Suomen avulla voidaan hyvinkin pyrkiä lyömään kiilaa EU:n sisälle. Onko olemassa tilannetta, missä Suomen kannattaa sellainen hinta maksaa?

Lue myös: Venäjältä tulleita turvapaikanhakijoita kuulusteltiin: ”Rahaa on maksettu joka välissä”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Minustakin Sarvamaa lausuu nyt sellaisia väittämiä, että niille on parasta olla pitäviä todisteita. Jos europarlamentaarikko alkaa julkisuudessa puhua saman puolueen sisäministerin kanssa solmuun, täytynee eduskunnan selvittää, kumpi puhuu totta.

Kauko Kimari

JOS VENÄJÄN JOHTO ON PÄÄTTÄNYT PAINOSTAA PAKOLAISILLA SUOMEA ,NIIN MAAMME PÄÄMINISTERIN ON OLTAVA TARKKANA ETTIE SOVI MILÄÄN KÄDENPURISTUKSEL MITÄÄN VAAN MUSTAA VALKOISELLE JA VAHVISTUKSET NIMIKIRJITUKSILLA ETENKI PUTININ NIMIKIRJOIYUKSELLA SUOMEN TÄYTY ITSE PÄÄTTÄÄ MISTÄ OTETAAN SOTAPAKOLAISIA JA KUINKA PALJON VOIDAAN MAAHAMME SIOITAA.TÄHÄN ASIAAN ON SUOME SAATAVA SELKEÄ SOPIMUS ,MUUTEN VENÄJÄN KAUTTA TULEE SOLKENAAN PAKOLAISIA JOTKA TÄYTTÄVÄT SUOMEN LAPPIA MYÖTEN

Jaakko Savolainen

Sarvamaa kirjoitti asiaa. " Vuosikymmenten ajan yhteistä rajaa on hoidettu hyvässä hengessä." Näinhän on ollut.

Näinä vuosikymmeninä esitettiin muutenkin ystävyyttä. Venäjän, aiemmin Neuvostoliiton edut huomioitiin kaikessa. Ystävyyttä hoidettiin parhaan mukaan.

Se oli ennen. Nyt on toisin. Suomen nykyinen hallitus kutsui Venäjältä edustajat juhlimaan suuren kansainvälisen sopimuksen vuosipäivää. Tarkoitus oli juhlistaa tätä Kekkosen aikoinaan aikaansaamaa sopimusta korkealla poliittisella tasolla.

Venäjä valitsi arvovaltaisen valtuuskunnan edustamaan Venäjää näissä juhlissa. Valtuuskuntaa johti jo sopimuksen teossa mukana ollut Venäjän parlamentin nykyinen puhemies.

Mitä teki "ystävällismielinen" Suomen hallitus. Se ei myöntänyt tälle Venäjän parlamentin puhemiehelle viisumia Suomeen. Venäjän parlamentin puhemieheltä kiellettiin siis pääsy Suomeen.

Onko Suomen hallituksen viime kesäisen toiminnan jälkeen oikein muistella entisten vuosikymmenten hyviästä yhteistyöstä?

Timothy Kestrel

Kysymyksessä on osa Venäjän hybridisodankäyntiä, jonka kohteena EU on.

Etelässä eli Syyriassa ajetaan pakolaiset liikkeelle pommittamalla siviilikohteita, sairaaloita, kouluja jne. Pohjoisessa Norjan ja Suomen suunnalla tunnustellaan reaktioita ja lisätään poliittista painetta lähettämällä rajan yli jonkin verran pakolaisia. Kyse on valmistautumisesta siltä varalta, että Kreml päättää lähettää liikkeelle pakolaismassat myös pohjoisessa.

Kolmanteen vaiheeseen FSB:llä on myös valmiina erikoisjoukot, jotka ovat varustautuneet erehdyttävästi suomalaisten M05-maastopukua muistuttaviin uniformuihin. Niiden kohteina ovat viestimastot ja keskukset, laivaväylät, puolustusvoimien varikot jms. Niiden tehtävä on aiheuttaa sekasortoa ja estää kaikin mahdollisin tavoin puolustusvoimien liikekannallepano, joka on Suomen puolustuksen akilleen kantapää.

Olavi Nieminen

Jos Suomi ei saa rajojen vuotoa kuriin, olemme laittomassa tilassa.
Tällöin olemme Kreikan tiellä.
Venäjän kanssa ei voi neuvotella, koska se ei tunnusta kv. lakeja.
Nyt Suomi on tuuliajolla ja uusi hyökkäys maahan on alkanut.

Jaakko Savolainen

Uskon siihen, että Sarvamaa puhuu oikein vanhoista ajoista. Liittymällä Venäjän vastaisiin pakotteisiin Suomi lopetti nämä entiset ajat. Eikö Sarvamaan mielestä ole kohtuutonta vaatia Venäjän pysyvän "entisessä" , kun Suomi on selkeästi ja julkisesti liittynyt Venäjän vastaisiin voimiin?

Timo-Pekka Mustakallio

Melkoinen herjakirjoitus MEP Sarvamaalta...

... mutta ehkä "seura tekee kaltaisekseen"? Brysselin kuplan posahtaminen näyttää hetki hetkeltä todennäköisemmältä, ja EU-pilvilinnan reaktiot muuttuvat samaan tahtiin yhä totalitäärisemmiksi, yhä hävyttömämmiksi. Mikään ei enää ole pyhää: ei demokratia, ei diplomatia, eivät näemmä edes enää arvokkaat käytöstavat.

Näihin - ja pahempaan - täytynee tottua EU:n "end game":n kulkiessa kohti murheellista loppuaan. Pitäkää hatustanne ja perusoikeuksistanne kiinni: nykyinen turbulenssi voi vielä äityä melkoiseksi kieputukseksi!