Torstai 22.3.2018

Suomalaisille uusi maksu? – Maksettaisiin valtion verotuksen yhteydessä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.1.2016 10:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) ei halua uusia verotuksen tasoja Suomeen, vaan kerätä sote-maksun valtion verotuksen yhteydessä.
|

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajat, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Sari Sarkomaa, Sari Raassina ja Sanna Lauslahti ehdottavat, että sote-palvelut rahoitetaan valtion verotuksen yhteydessä kerätyllä sote-maksulla.

– Itsehallintoalueiden rahoituksen keräämiseen ei tule luoda uusia verotuksen tasoja. Sanomme ehdottoman ein maakuntaverolle, he kirjoittavat medialle lähettämässään tiedotteessa.

Heidän mielestään maakuntavero lisäisi riski menojen ja veroasteen nousuun.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on puhunut maakuntaveron mahdollisuudesta jo Vero2015-messuilla. Sipilä kuitenkin tyrmäsi viime vuonna kannattavansa maakuntaveroa.

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Korhonen

Onhan siinä ajatusta - mutta miksi rahoitusta ei hoidettaisi sairausvakuutusmaksulla, kun sellainen järjestelmä jo on meillä olemassa?

Ja olen varma, että ihmiset mieluimmin maksaisivat sairausvakuutusta (jos sillä saisi palvelua) kuin veroa.

Reijo Jokela

Eikö tuota voitaisi vielä kehittää niin, että tuo maksu olisi vapaaehtoinen, eli ihminen saisi valita kuuluuko hän julkisen sairaanhoidon piiriin. Eli ihmisellä olisi vapaus valita miten hän sairaanhoitonsa järjestää. Saataisiin AIDOSTI yksityinen sairaanhoito kilpailemaan julkisen kanssa. Huom. tämä tarkoittaisi siis aitoa kilpailua, eli yksityinen puoli sitten järjestäisi päivystyksen, syöpähoidot jne. asiakkailtaan keräämillään maksuilla. Nythän meillä on tilanne, että "yksityinen" puoli tekee esim. kauneusleikkauksen tavallaan ilman vakuutusta, koska esim. komplikaatiot hoidetaan julkisella puolella verovaroin. Samoin lienee asia, jos potilas saa esim. kohtauksen leikkauksen aikana. Julkisin varoin ambulanssi paikalle ja julkiseen sairaalaan hoitoa saamaan. Meillähän ei ole mitää aidosti yksityistä sairaanhoitoa, vaan siellä on yrityksiä jotka ovat pitäneet rahastuksen omana toimintanaa ja ulkoistaneet riskin yhteiskunnalle.

Lumira Lumus

Maksua ei voi laittaa kaikille. koska kaikki eivät saa julkiselta hoitoa ja kaikki eivät halua olla julkisen asiakkaina .
Kansalaisella on oikeus päättää käyttääkö julkista hoitoa tai ostaako itse ilman valtion ja Kelan tukea. Julkinen ei pysty tarjoamaan kaikille sopivaa hoitoa. Kaikille ei julkisen lääketieteellisesti perusteltu hoito sovi, se on joillekin hengenvaarallista.
SOTE.een kuuluminen tulee säätää lailla vapaaehtoiseksi. Tähän asti ihmisiä on pakotettu julkisen asiakkaiksi lupaa kysymättä väestörekisteristä otettu tiedot ja moni vammautuu ja kuolee näihin lääketieteellisiin hoitoihin ja on rehellisiä lääkäreitä, jotka sanovat, että yhteiskunnan tarjoama lääketieteellinen hoito on joillekin tappavaa.
Julkisella sektorilla kaikki hoito on vain lääketieteellisesti perusteltua hoitoa ja siellä ei kukaan välitä, ihminen voidaan tappaa hoidolla.
Joillekin ihmisille sopii paremmin vaihtoehtoishoidot eli luonnonmukaiset hoitotavat ja vain puhtaat luonnon tuotteet ja sairastuvat kemikaaleista ja ovat heille, jopa hengen vaarallisia.
Moni ihminen hakee hoitonsa Suomen rajojen ulkopuolelta, kun ei saa sopivaa hoitoa Suomessa, eikä edes maksata sitä Kelalla ja Kela ei korvaakaan vaihtoehtoishoitoja.
Kaikkialla muualla julkisin varoin kustannettu hoito on vapaavalintaista. Julkisin varoin kustannetaan hoito vain pienelle osalle kansalaisia. esim vammaiset ovat julkisen hoidon piirissä.
Minusta on törkeätä pakolla maksattaa ihmisellä SOTE ja muita hoitoveroja, kun julkisen hoidot eivät hänelle sovi.
Vai onko tarkoitus tahallisesti vammauttaa niitä ihmisiä, joille julkisen tarjonta ei sovi ja laskuttaa ihmisiltä sitä, että julkinen hoito vammauttaa ja jopa tappaa hänet?
Tästä täytyy tehdä aloite, että julkinen hoito valinnaiseksi vapaasti valittavaksi ja oikeus valita onko SOTE.n tai jonkun muun asiakkaana, jolloin ei joudu maksamaan veroa julkisesta hoidosta.
Kun kaikille pitää turvata oikeus hoitoon, niin se turvataan parhaitn kun säädetään se oikeus lakiin, että he joille julkisen tarjonta on myrkkyä, saavat oikeuden itselleen sopivaan hoitoon.
Suomihan ei ole edelleenkään kaikilta osin oikeusvaltio, koska oikeus valita hoitonsa on kansainvälinen oikeus ja muualla voimassa , mutta Suomi on takapajula.
Valtio säästäisi valtavasti. Se on väärin, että valtio ilman ihmisen lupaa antaa luvan millekään hoitaa ketään normaalia ihmistä. Suomi voisi tässäkin olla muiden sivistysvaltioiden kaltainen.

Markku Lehto

Erillinen SOTE -vero erillisen YLE -veron ja sen "tilapäisen" ajoneuvoveron lisäksi. Seuraavaksi varmaan tulee erillinen puolustusvero, erillinen koulutusvero, erillinen ympäristövero... jne.

Tarvitaanko jatkossa enää valtionvarainministeriötä kokoamaan budjettia, kun kaikkien yhteiskunnallisten toimintojen rahoitus tulee automaattisesti erillisveroilla ?

Lumira Lumus

Sairausvakuutusmaksu ei käy, koska kaikki eivät edes voi käyttää julkista hoitoa, koska heidän terveydelle on tuhoisaa se julkisen tarjoama hoito ja siksi joutuvat itse maksamaan kaiken ja heiltä ei pidä kunnan laskuttaa mitään. Minullakin on jatkuvasti maksatettu kunnille tuo vero, vaikka en koskaan saa ja voi käyttää heidän hoitojaan.
Se on hirveä menoerä sille, jonka pitää itse kaikki kustantaa, se on liikaa. Se raha kuuluu tässä tapauksessa maksajalle, eikä kunnalle, joka ei hoitoa anna. Ei se mitä minulta on kunta veroina vienyt ole tuonut mitään mahdollisuutta saada kunnan kautta mitään hoitoa.

Marjatta Halkilahti

Esitin 25.1.2016 Salon kaupunginvaltuuston kokouksessa esityslistan kohtaan 3 ja liitteenä olevan lausunnon kohtaan 13, että rahoituksesta lisättäisiin: Ensisijaisesti valtion rahoitusvastuu. Esitystä kannatti Pertti Vallittu ja kun äänestettiin, niin hävisimme 2-49.
Sote- vero tai sote -maksu minulla lähinnä mielessä oli. Ja se mitä ylipäätään mielessä oli, se perustui tämän linkin takaa löytyviin tietoihin: http://valtioneuvosto.fi/documents/10616/1266558/Sote-rahoitusmuistio-20...

Jos valtiolla on rahoitusvastuu, niin siihen löytyy vaihtoehtoja. Muitakin kuin tuo sote- vero tai maksu, mutta jollain konstillahan se rahoitus järjestää täytyy!

Juha Seppänen

eikös sitä makseta jo ns. veroa tuloistaan valtiolle, jonka pitäis asiat hoitaa? Vai olisko helpompaa siirtyä 100% täysin kommunismiin, koko tulo valtiolle, joka sitten antaa jos antaa ruokaa ja palveluja.. tämän maan kokonaisveroaste jo alkaakin oleee aika liki yli 50%.. mennään niin että heilahtaa sinne 100%, niin eipä tarvi näitä kansanedustajiakaan enää.. kun ei ole mitä edustaa.. poliisivaltio ja markettien tilalle ruokajakopisteet...harasoo.. ;) ;)

Lumira Lumus

Se maksakoon SOTEmaksua, joka käyttää kyättää SOTEpalvelua ja se ei, joka ei sitä käytä. Pyrittäänö samaan kuin YLE-vero. että kaikki maksaa vaikka ei edes ole telkkua ja ei koskaan ole katsellut eikä katsele Ylen juttuja.
SOTE-maksu voi olla jäsenmaksu heille, jotka käyttävät SOTE:n julkista hoitoa ja muuta palvelua, sitä ei voi periä kaikilta verotuksen yhteydessä.
Tässä vaiheessa pitäisi tehdä se erottelu, että he joille julkisen tarjonta ei sovi, voivat ilmoittaa erovansa julkisen hoidon piiristä, kun nyt kaikki ovat asuinkuntansa mukaan merkitty julkisen asiakkaiksi, vaikka eivät julkista käytä.
Sillä tavalla tämä olisi kohtuullista kaikille. Heitä, jotka yksityisesti itse hoitavat itsensä. Ovat nytkin joutuneet maksamaan veroa, vaikka eivät saa ja koskaan käytä julkisen palvelua.
ei ole oikein rasittaa heille turhalla maksulla.

Lumira Lumus

Ihmisten tulee ilmoittaa asia, esim verotuksessa tai esin SOTE:n jäsenmaksuna, jollin on esim jäsenkortti ja vain sen omistaja saa julkisen palvelun.
Kun suuri joukko ihmisiä ei käytä mitään julkista hyvinvointipalvelua, niin on väärin maksattaa heillä, jotka maksavat hoitonsa ja joista suuri osa ei edes käytä Kelakorttia.
Nämä ihmsiset, jotka eivät saa julkista palvelua, tulee lailla vahvistaa heidän oikeutensa, koska he maksavat täyden hinnan. Monen heidän on ollut pakko luopua hoidosta, kun maksavat näiden julkisten käyttäjien hoitoja.
Tämä täytyy lailla korjata, että kaikkien mahdollisuus saada hoito turvataan.