Maanantai 20.5.2019

Poliisi julkisti luvut: Seksuaalirikokset lisääntyivät 2015

Luotu: 
29.1.2016 10:11
Päivitetty: 
29.1.2016 11:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Faktakulma

Rikosten määrä vuonna 2015

Vuonna 2015 poliisille ilmoitettiin yhteensä 803 846 rikosta. Määrä laski edelliseen vuoteen verrattuna runsaan prosentin eli lähes 10 000 rikoksen verran.

Väkivaltarikosten määrä nousi hieman yli kahdella prosentilla vuoteen 2014 verrattuna. Sen sijaan henkirikosten määrä on laskenut edellisestä vuodesta lähes 15 prosenttia. Lähde: Poliisihallitus

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on kertonut tiedotustilaisuudessa, että seksuaalirikosten määrä lisääntyi hieman vuonna 2015.

Seksuaalirikosten määrä nousi kaikkiaan 2,6 prosenttia ja eriteltynä raiskausten määrä kasvoi 3,7 prosenttia edellisvuodesta. Raiskausrikoksia ilmoitettiin poliisille viime vuonna siis 38 kappaletta enemmän kuin vuonna 2014. Hyvänä uutisena Kolehmainen kertoi, että ilmoitukset lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä laskivat 12,7 prosenttia vuonna 2015.

Turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäillyistä seksuaalirikoksista kerrottiin, että turvapaikanhakijoita on epäiltyinä 12 törkeässä raiskauksessa, 13 raiskauksessa sekä 22 seksuaalisen ahdistelun tapauksessa. Luvut koskevat siis vuotta 2015 kokonaisuudessaan.

- Turvapaikanhakijoita on epäiltyinä kokonaisuudessaan noin 20 raiskaustapauksessa. Raiskausten kokonaismäärä [vuonna 2015] oli hieman yli 1000, eli siihen nähden se osuus on kohtalaisen pieni, vastasi poliisitarkastaja Tommi Reen kysymykseen tiedotustilaisuudessa.

Poliisitarkastaja Reen sanoi tilaisuudessa, että turvapaikanhakijoiden roolia seksuaalirikoksissa selittää osaltaan keskimääräinen hakijaprofiili eli se, että turvapaikanhakijoista suuri osa on nuoria miehiä.

Ulkomaalaisten tekemistä rikoksista

Lisäksi poliisi tiedotti erikseen ulkomaiden kansalaisten Suomessa tekemistä rikoksista. Ulkomaan kansalaisten osuus kaikista rikoslakirikoksista epäillyistä kasvoi kaikkiaan 2,7 prosenttia vuonna 2015 verrattuna edellisvuoteen.

Kuitenkin tiedotteen mukaan "eräissä rikoslajeissa ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus on noussut huomattavasti verrattuna edelliseen vuoteen". Esimerkiksi pahoinpitelyrikoksissa osuus on noussut runsaat 24 prosenttia ja raiskausrikoksissa lähes 20 prosenttia. Vuonna 2015 ulkomaan kansalaiset olivat epäiltyinä lähes 4000 pahoinpitelyrikokseen ja 217 raiskausrikokseen, kun määrät vuonna 2014 oli olivat noin 3200 ja runsas 180.

Poliisin mukaan yli puolet ulkomaan kansalaisiin kohdistuvista rikosepäilyistä kohdistuu sellaisiin ulkomaan kansalaisiin, jotka eivät asu Suomessa vaan oleskelevat täällä tilapäisesti.

Poliisiylijohtaja Kolehmainen korosti, ettei poliisi halua syyllistää turvapaikanhakijoita ryhmänä heidän keskuudessaan olevien rikollisten vuoksi. Kolehmainen kertoi lisäksi, että esimerkiksi Helsingin epäillyissä uudenvuoden ahdistelutapauksissa epäiltyinä on myös muita ulkomaalaistaustaisia henkilöitä kuin turvapaikanhakijoita.

Kolehmainen totesi olevansa huolissaan poliisin toimintaympäristön muutoksesta, mutta korosti toisaalta turvallisuustilanteen olevan nyt hallinnassa ja poliisin suoriutuneen tehtävistään hänen nähdäkseen olosuhteisiin nähden hyvin. Poliisien määrän vähentämisen täytyy Kolehmaisen mukaan kuitenkin loppua. Pääsyyksi turvallisuustilanteen muutokseen mainittiin noin 32 000 turvapaikanhakijan saapuminen Suomeen viime vuonna.

Faktakulma

Rikosten määrä vuonna 2015

Vuonna 2015 poliisille ilmoitettiin yhteensä 803 846 rikosta. Määrä laski edelliseen vuoteen verrattuna runsaan prosentin eli lähes 10 000 rikoksen verran.

Väkivaltarikosten määrä nousi hieman yli kahdella prosentilla vuoteen 2014 verrattuna. Sen sijaan henkirikosten määrä on laskenut edellisestä vuodesta lähes 15 prosenttia. Lähde: Poliisihallitus

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tomi Solakivi

"Luvut koskevat siis vuotta 2015 kokonaisuudessaan."

Kyllä, Poliisi esitteli vuoden 2015 rikostilastoja. On pakko kuitenkin kysyä, onko tilastoissa jonkinlainen vääristymä, koska vielä marraskuun 2015 alussa Poliisi vielä selvitteli sitä, onko turvapaikanhakijastatuksen tilastointi edes mahdollista.

Siis, esitteleekö Poliisi käytännössä lukuja turvapaikanhakijoiden osalta vain marras-joulukuun ajalta?

Jari Martikainen

Kyllä, käytännössä turvisten luvut ovat loka/marras-joulukuulta, koska sitä ennen ei turvisstatusta kirjattu poliisin rekistereihin. Lisäksi "turvistulva" alkoi vasta syksyllä, joten suurin osa turviksista ei ole ollut maassa kuin loka-marraskuusta lähtien.

20 raiskausta muutamaan kuukauteen...ja nämä siis vain ne raiskaukset, joista ovat jääneet kiinni. Iso osa ns.puskaraiskauksistahan on selvittämättä. Osa niistä on suurella todennäköisyydellä turvisten tekemiä, sillä puskaraiskaukset lisääntyivät samalla kun turvisten maahantulo kiihtyi.

Tänä vuonna odotettavissa 150-200 turvisten tekemää raiskausta...

Reijo Jokela

"turvapaikanhakijoita on epäiltyinä 12 törkeässä raiskauksessa, 13 raiskauksessa".
"Turvapaikanhakijoita on epäiltyinä kokonaisuudessaan noin 20 raiskaustapauksessa".
Pitäisiköhän poliisipartion vahvuutta nostaa kolmeen, jotta lukutaitoisen ja kirjoitustaitoisen lisäksi joukkoon saataisiin myös laskutaitoinen?
Onneksi poliisi ei ole vielä ulkoistanut poliisivitsien keksimistä, vaan ainoastaan siirtänyt sen ylimmän johdon tehtäväksi.

Reijo Jokela

Tuli mieleen.
"turvapaikanhakijoita on epäiltyinä 12 törkeässä raiskauksessa, 13 raiskauksessa".
Kun puhutaan epäillyistä, niin kyllä silloin on mielestäni kysymyksessä 12 törkeää raiskausta ja 13 raiskausta. Laki ei nimittäin tunne käsitettä joukkoraiskaus. Jokainen tekijä siis tuomitaan erikseen raiskauksesta. Noiden lukujen valossa on siis tapahtunut 25 raiskausta. Se, että aletaankin puhua perättäisistä raiskauksista yhtenä tekona on vain yksi näistä lukemattomista "valkopesukeinoista".
Jos koululaisporukka näpistää joukolla kaupasta karkkia, niin kyllä kysymyksessä on yhtä monta näpistystä, kuin on tekijää. Ei ole kysymyksessä mikään joukkonäpistys.

Mike Helsinki

Juuri kuten edellä todettiin. Miten tämä tilastointi nyt oikein menikään?
Olisikohan esittelijänä pitänyt olla Koskimäki kun tältä Reinikaisesta karanneelta sedältä ei laskutoimitusten objektiivinen analyysi oikein onnistunut.
Kannattaa verrata pidemmän aikavälin dataa esim. ruotsin valtiollisesta BRÅ:sta. Tilastot ovat niin karuja että ne eivät naurattaisi edes kukkaiskansalaisia.
Kyseinen tiedotustilaisuus näytti taas kuinka neuvostoliittolaisella ajattelulla ja menettelyillä maan ylin virkamiesjohto toimii.
Keneltäkään ei löydy selkärankaa eikä näköjään yhdeltäkään joitain muita ominaisuuksia.
Tällä tarinoinnilla poliisilaitos menetti vain uskottavuuttaan ja voi unohtaa tavoitteet vihapuheiden yms. kitkemisestä. Näin niitä ainoastaan ruokitaan.

Veikko Savolainen

Siis 2015 aikana yhteensä 47 tapauksessa turvapaikanhakija on ollut epäiltynä raiskauksesta+häirinnästä ja lisäksi kerrottiin 2 tapauksesta 'pakottaminen seksuaaliseen tekoon'. Tilastotiedot aina vääristyvät mielessä monella mahdollisella tavalla, ja suhteuttaminen on tosiaan tarpeen. Olisi ehkä hyvä suhteuttaa myös sen suhteen että 32 tuhannesta tupahakijasta oli maassamme ollut 90 % varmaan vasta vuoden viimeisinä parina kolmena kuukautena. Eli on ehditty tehdä enemmän rikoksia loppuvuonna, ja luvut olisivat kai erilaiset jos koko määrä olisi ollut maassa 12 kk.

Toisaalta Suomessa on ollut turvapaikanhakijoiden lisäksi koko ajan paljon muitakin ulkomaalaisia, jotka osaltaan myös vastaavat raiskausrikosten 27 %:n osuudesta kaikista tietoon tulleista. Siihen ei ole tietenkään laskettu ulkomaalaistaustaisten osuutta, eli Suomen kansalaisuuden saaneita maahanmuuttajia, joista moni on myös entisiä turvapaikanhakijoita. Miltähän luvut sitten näyttäisivät, ja erottuisiko joltain maantieteelliseltä tai kulttuuriselta suunnalta tulleiden suhteellinen osuus joiltain toisilta tulleista ja kantasuomalaisista rikollisisista? Eräät kulttuurivinoumapiirteethän ovat joidenkin tilastotietojen mukaan tiettävästi vaikuttaneet yliedustukseen myös läheisväkivallan tilastoluvuissa eikä vain ns. puskaraiskauksissa.

Veikko Savolainen

Jos koko 32 000 rikosmäärä suhteutettaisiin loppuvuoden kuukaisilta koko vuodelle, olisi otettava huomioon, että tällöin osa olisi jo jäänyt kiinnikin eikä ehkä toistanut rikostaan. Kuinka moni, olisi riippunut siitä, missä vaiheessa poliisi olisi vapauttanut informaatiotansa ja ryhtynyt sellaisiin ennaltaestämistoimiiin kuin teki loppuvuonna ja varsinkin uudenvuoden aikoihin. Vuodesta 2016 voi tulla hyvinkin käänteentekevä myönteiseen suuntaan, jos aiempaan hyssyttelyyn ja ennaltapuuttumattomuuteen ei palata, vaan siitä suunnataan mielellään edelleen poispäin.

Matti Lappalainen

Yllättävän vähänhän niitä tapauksia kuitenkin on, median ryöpytyksestä on saanut toisenlaisen käsityksen. Muutama promille turvapaikanhakijoista on niihin syyllistynyt. 99 prosenttia on kunnollisia. Laitetaan vaan nämä muutamat kymmenet laivaan ja jäniksenpassi kouraan.

Jari Rahkonen

Mutta Matti sepä ei ratkaise ongelmaa. Näitä tehtyjä ei saa tekemättömiksi ja lisää on tulossa roppa kaupalla. Maahamme saapuu edelleen kiihtyvällä tahdilla uusia tulijoita. Nuoria miehiä jotka etsivät helppoa elämää.

En usko että sanoisit tuon "yllättävän vähänhän niitä tapauksia.." jonkun raiskatun lapsen vanhemmalle.

Reijo Jokela

"Poliisitarkastaja Reen sanoi tilaisuudessa, että turvapaikanhakijoiden roolia seksuaalirikoksissa selittää osaltaan keskimääräinen hakijaprofiili eli se, että turvapaikanhakijoista suuri osa on nuoria miehiä".

Ja Reen on perillä tilastojen vakioinnista, joten hän tietoisesti jätti kertomatta, että tuohon rooliin vaikuttaa myös se, että 32 000 turvista on maksimi mitä näitä on 2015 ollut. jos vuodenalussa määrä on nolla ja lopussa 30 000, niin silloin pitää suhteuttaa rikokset 15 000 määrään, jotta voidaan esittää vertailukelpoisia lukuja suomalaisten kanssa. Reen on kyllä oikeassa, että tilastoja tarkastellessa tulee kiinnittää huomiota siihen, että luvut tosiaan ovat vertailukelpoisia, mutta sitä ei saa tehdä kuten nyt tehdään, että vakioidaan vain omaa agendaa tukevilla tekijöillä. Toisaalta taas tekijöiksi ei tule ottaa sellaisia tekijöitä joilla ei ole todistettua vaikutusta asiaan.

Jari Rahkonen

Onhan tämä jo rajua kun poliisinkin pitää ihan tietoisesti muokata sanomaansa niin, että tietyt poliittiset vähemmistöpiirit saisivat rauhassa toteuttaa unelmaansa. Vielä nurinkurisempaa on se, että suurin osa kansasta kuitenkin tietää totuuden. Vaikea kuvitella miltä tuntuu nousta lavalle höpöttämään kaikkien katselijoiden tietäessä että nyt tulee vääristeltyä totuutta.

Esa Heikkinen

Noo, ei kannata huolestua noista muutamasta yksittäistapauksesta. Sitäpaitsi suomalaiset tottuu raiskauksiin eikä niitä kohta pidetä muuna kuin normaaliin elämänmenoon kuuluvina juttuina. Kyllä ihmisten täytyy saada toteuttaa itseään. Tottuuhan sammakkokin kuumaan veteen. Kun sammakko laitetaan kattilaan jossa on kylmää vettä ja virta käännetään liedessä päälle, niin sammakko istuu koko ajan tyytyväisenä kun vesi kuumenee vähitellen kiehuvaksi.

Reijo Jokela

Kun noita raiskausilmoituksia on yhteensä noin tuhat ja turvapaikanhakijoita on epäiltynä raiskauksesta mainittu 25 kpl, niin miten on tuon lopun kanssa. Onko noissa tekijä tiedossa? Jos ei ole niin tässähän nyt sitten tehdään tämä perinteinen, että kaikki raiskausilmoitukset, joissa tekijää ei ole saatu kiinni oletetaan suomalaisten tekemiksi.
Suhteutetaanko tässä nyt turvapaikanhakijoiden (tiedossa olevat) tekemiä raiskauksia poliisin tietoon tulleisiin raiskauksiin (tekijä ei välttämättä tiedossa)?