Maanantai 23.10.2017

Perussuomalaiset: ”Emme ole hallituksessa, jos yleissitovuutta murretaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.1.2016 10:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sanoi suoraan perussuomalaisten puoluetoimistolla, että perussuomalaiset eivät ole mukana, jos hallitus murtaa työehtosopimuksen yleissitovuutta.
|

Faktakulma

Yleissitovien työehtosopimusten tarkoituksena on järjestäytymättömien työnantajien palveluksessa työskentelevien työntekijöiden vähimmäistyöehtojen turvaaminen. 
 
Mikäli työnantaja tai työntekijä onkin järjestäytymätön, on työsuhteessa noudatettava kyseisellä alalla tai vastaavassa työssä voimassaolevan työehtosopimuksen vähimmäismääräyksiä. 
 
Yleissitova työehtosopimus sitoo siten myös niin sanottuja villejä työnantajia. Tätä tarkoitetaan, kun puhutaan työehtosopimuksen yleissitovuudesta.
 
Lähde: Minilex

Perussuomalaiset eivät ole mukana hallituksessa, jos se on muuttamassa työehtosopimuksen yleissitovuutta, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ja viestintävastaava Matti Putkonen (ps.) kertoivat puoluetoimistollaan järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

–Me emme ole mukana siinä, että yleissitovuutta ollaan murtamassa. Jos yleissitovuuteen puututaan, ruvetaan puhumaan minimipalkoista. Me emme halua lähteä siihen suuntaan. Voin taata sen, että perussuomalaiset ovat tätä mieltä, Lindström saoi.

–Olimme Smolnassa Jarin [Lindströmin] kanssa samassa työryhmässä muutaman päivän ja yön. Yleissitovuuskysymys oli paljon esillä, ja tuli selväksi, että perussuomalaiset eivät ole mukana sellaisessa hallituksessa, joka on muuttamassa työehtosopimuksen yleissitovuutta, Putkonen kertoi.

Perussuomalaiset eivät hyväksy yleissitovuuden purkamista tai luottamusmiesten aseman heikentämistä, Lindström korosti myös medialle jaetussa tiedotteessa.

Hän puhui tilaisuudessa myös paikallisesta sopimisesta.

–Julkisuudessa on menty sillä kulmalla, että paikallinen sopiminen olisi jotenkin huono asia palkansaajalle, että duunari ajetaan ahtaalle. Siitä siinä ei ole kyse, vaan joustoa vaaditaan kaikilta osapuolilta, Lindström kertoi.

Hänen mielestään paikallisesta sopimisesta sovittaessa myös henkilöstön asemaa pitää parantaa esimerkiksi luottamusmiesten aseman vahvistamisella, ja ilman tätä paikallinen sopiminen ei ole mahdollista.

 

 

Faktakulma

Yleissitovien työehtosopimusten tarkoituksena on järjestäytymättömien työnantajien palveluksessa työskentelevien työntekijöiden vähimmäistyöehtojen turvaaminen. 
 
Mikäli työnantaja tai työntekijä onkin järjestäytymätön, on työsuhteessa noudatettava kyseisellä alalla tai vastaavassa työssä voimassaolevan työehtosopimuksen vähimmäismääräyksiä. 
 
Yleissitova työehtosopimus sitoo siten myös niin sanottuja villejä työnantajia. Tätä tarkoitetaan, kun puhutaan työehtosopimuksen yleissitovuudesta.
 
Lähde: Minilex
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Missään muualla ei ole käytössä samanlaista työvoimakustannuksien korotusautomaattia kuin Suomessa. Tämä yleissitovuus on yksi suuri syy Suomen kilpailukyvyttömyyteen. Jos sitä ei poisteta ei todellista kilpailukyvyn korjaantumista tulla näkemään.

Petri Väänänen

Toi on jo ilmeisesti sovittu Sipilän kanssa, muutenhan tätä oman hännän nostamista ei tuotaisi esille, ettei vaan ministerin paikat vaarantuisi. Mediatemppu hallituskumppaneiden kanssa sovitusta asiasta, taitaa olla kuntavaaleihin valmistautuminen jo hyvässä käynnissä kun rupeaa niitä työmiestäkin positiivisesti koskevia uutisia tulla persuilta.

Kyuu Eturautti

Mietin pitkään mikä on persujen asenne yrittäjiä ja pienyrityksiä kohtaan.

Noh, nyt se selvisi: äärimmäisen vihamielinen.

Joten eduskunnassa on jälleen nolla (0) kappaletta pienyrityksien asiaa ajavaa puoluetta. Demarit ja persut vihaa, vassarit vihaa rankasti, Kokoomus ja RKP suosivat jättiyrityksiä, vihreät eivät tiedä mitä termi tarkoittaa, kepulle ainoa yrittäjä on maatilallinen...

Ano Turtiainen

"perussuomalaiset eivät ole mukana sellaisessa hallituksessa, joka on muuttamassa työehtosopimuksen yleissitovuutta"

Olisiko aika sanoa jo myös että perussuomalaiset eivät ole mukana sellaisessa hallituksessa, joka ei kykene yhdessä pysäyttämään turvapaikanhakijoiden maahan tulemista.

Seppo Leppänen

Joka tapauksessa mamut ovat pienpalkkaisina yhteiskunnan elätettävinä, koska palkka ei riittäisi elämiseen Suomessa.Ja jokainen alipalkkainen veisi paikan suomalaiselta, joka on sitten vähän kalliimmalla yhteiskunnan elätettävänä.Kumpi parempi? paitsi työnantajien silmissä.

Carolus Linden

Ruotsissa yleissitovuus loppui siihen, että työnantajien keskusjärjestö lakkautti työmarkkinaneuvottelujärjestönsä ja ilmoitti, ettei enää ole neuvotteluosapuoli työehtosopimuksia tehtäessä.
Tietääkseni EK on jo ilmoittanut, ettei enää neuvottele työehtosopimuksista tämän vuoden jälkeen. Täälläkin näyttää siis yleissitovuus loppuvan vastaavalla tavalla kuin Ruotsissa. Yleissitovuuden loppumiseen ei siis tarvita hallituksen toimia ja siinä mielessä oikeus- ja työministerin ilmoitus on melko merkityksetön.

Sauli Harju

Oon ollu työtön lähelle koko elämäni, mitään mahdollisuuksia oikeisiin töihin ei ole annettu. Työkkäri käyttää jatkuvasti ihmisiä hyväksi ja tarkotuksella pitää meitä kortistossa. Tässä syy miksi suurin osa työtä hakevista sijoitetaan paikkoihin mitä ne ei halua. Olis aika jo antaa koulutuksien vastuu yrityksille koska kiertävät verotki. Tämä maa maksaa joka vuosi helvetisti siitä että porukka jää työttömäksi, palkinnoksi saadaan se että yritykset kiertää kaikki verot ja yrittää viedä palkatkin. Nyt koko hallitus on ajamassa pelkkää ilmaistyövoimaa yrityksiin. Poliitikot on tuhoamassa tämän maan.