Perjantai 24.5.2019

Kansanedustaja jyrähtää sähköyhtiön jättikorotuksesta: ”Ylittää kaiken mistä on puhuttu”

Luotu: 
29.1.2016 20:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen aikoo tehdä hallitukselle kysymyksen sähkönsiirtoyhtiö Carunan hinnankorotuksista.

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan ilmoittamat hinnankorotukset ovat kohtuuttomia, katsoo kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen. Hän kertoo tekevänsä hinnankorotuksista kysymyksen hallitukselle.

Caruna Oy ilmoitti asiakkailleen äskettäin rajuista sähkönsiirron hinnankorotuksista alueellaan. Siirtolaskun loppusumma nousee yhtiön jakelualueella keskimäärin 27 prosenttia ja Caruna Espoo Oy:n alueella keskimäärin 22 prosenttia. Kansanedustaja arvioi, että sähkölämmitteisen omakotitalon asukkaalle korotus voi tietää liki 300 euron lisälaskua vuosittaiseen sähkölaskuun.

– Korotus on kova ja ylittää kaiken mistä aiemmin on puhuttu, Heinonen kirjoittaa blogissaan.

Caruna perustelee hintojen korotusta sähköverkon kunnostuksilla ja investoinneilla. Heinonen korostaa kannattavansa sähköverkon luotettavuuden parantamista esimerkiksi maakaapeloinnilla. Samalla kansanedustaja kuitenkin huomauttaa, että kohtuullisen tuoton sähkönsiirtoyhtiöille määrittävä Energiavirasto on arvioinut, että verkkoinvestointien vuoksi siirtohinnat nousevat 20 prosenttia seuraavan 15 vuoden aikana.

– Nyt Caruna tekee reilusti suuremman korotuksen ja vieläpä kertarysäyksellä. [Työ- ja elinkeinoministeriö] TEM:n ja energiaministeri Olli Rehnin (kesk.) tuleekin nyt selvittää Carunan rajut sähkön siirtohinnan korotukset. Mihin ne perustuvat? Heinonen kysyy.

– Tulen jättämään asiasta kysymyksen hallitukselle ensi viikolla. Kohtuutonta joka tapauksessa, hän päivittelee.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salo

ilmoitettu korotus pitää sisällään sähköveron ja alv:n ne eivät nouse.
kun ne poistaa ja laskee ulos niin Carunan korotus on yli kaksinkertainen vanhaan pelkkään siirtohintaan eli carunan tuloihin verrattuna.

Ensio Jauhiainen

tässä on kohtuus kaukana varmasti rahastetaan kuluttajilta kaikkia niitä mitä jaettiin Liliuksen aikana ja niitä tappioita kun Lilius meni Venäjälle tekemään monen miljardin kauppoja mistä ainoastaan tuli monen miljardin tappiot sitten on tuuli sähkön tuet kyllä näissä pitää ruveta syyllisiltä rahoja ottamaan tässä tuuli tuessa on keskisuomen Pekkarinen sukulaisineen suurin syyllinen

Raimo Ilaskivi

Eikö hallitus ole pitänyt päämääränään kustannusten a l e n t a m i s t a kansainvälisen kilpailukykymme parantamista silmälläpitäen? Sähkön hinnalla on keskeinen vaiktus kustannuksiin. Eli nyt kovat otteet peliin - jos niitä on. Hintavalvontahan tapahtuu vain joka neljäs vuosi jälkikäteen! Ja käytännössä yhtiöillä on monopoli alallaan eli kilpailusta ei edes voida puhua. Sen sijaan voidaan puhua kartelleista - kaikki korottavat samaan aikaan ja likipitäen samansuuruisesti. Ellei tämäkään anna aihetta mihinkään, niin johan on ihme!

Arto Luukkainen

Hyvä kirjoitus! Mainittujen luonnollisten monopolien myynti on ollut täysin kaistapäistä. En kertakaikkiaan voinut ymmärtää, että Kokoomuskin oli ajamassa Fortumin verkkojen myyntiä ulkomaalaisille sijoittajille. Pitäisi perustaa sivusto, johon kerätään näitä typeryyksiä ja niistä päättäneiden ihmisten nimiä.

Fortumin verkkojen myynnissä oli kamalinta, että saadut rahat hävitettiin tai hävitetään Siperian romukasoihin. Joka tapauksessa rahat tulevat aina olemaan Putlerin peukalon alla. Suomen yhteiskuntaa rahat eivät koskaan taida hyödyttää muuta kuin Fortumin johdolle jaettavien optioiden verran.

Sirpa Abdallah

Miten mahtaa käydä Fortumin asiakkailtaan vuosien aikana perimille SÄHKÖN SIIRTO-maksuille? Eikös maksu ole peritty verkon korjuksia ja kunnostuksia varten? Varsin kohtuuton on tuo Sähkönsiirtoyhtiö Corunan korotus.

Käykö tässä Fortumin kaupassa samalla tavalla kuin VVO:n myydessä 8631 asuntoa yleishyödylliselle yhtiölle Y-Säätiölle? VVO:han peri vuokrissa etukäteen korjauskustannuksia, joita sitten jälkikäteen yleisen haloon noustessa maksoi kaupanteon jälkeen ostajayhtiölle 5 milj.euroa. Taitaa olla vielä avoinna tuokin selvittely.

http://yle.fi/uutiset/vvo_luopuu_lahes_kaikista_ara-vuokra-asunnoistaan_...

Lumira Lumus

Monopoliasema pois näiltä kaikilta. Siirtomonopoli on historiallainen jäänne ja kenenkään kuluttajan ei pidä hyväksyä mielivalataisia korotuksia.
Siirrolle voidaaan määrätä yksi virallinen hintatariffi ja yhtiön on tyydyttävä siihen tai sanouduttava irti sähkönsiirron toimittaminen.
Sähkönsiirtoyhtiöille ei mitään oikeuksia vaikuttaa hintaan, tietenkin lypsävät mielivalataisesti kuluttajia, kun siitä ei ole virallisia määräyksiä.
Kun tälläista törkeyttä ehdottaa, niintoimivalta pois Carunalta.

Kotitaloudet voivat hankkia omat generaattorit ja vaikka sanoa irti sähkönsiirtäjät. Monessa maassa kotitalouksia tuottaa jatkuvasti oman käyttösähkönsä.
Generaattoreita on myytävänä.

Heikki Sormunen

Saahan siitä hallituspuolueen kansanedustajakin esittää kysymyksen hallitukselle. Vastaus on tässä: Caruna on liikeyritys, joka voi hinnoitella palvelunsa itsenäisesti. Ei hallitus Carunan taksoja päätä.
Sähköverkkokin on yksityistetty, joten se taloudellisesti ja tehokkaasti, asiakkaaittensa hyväksi ja kaikkien edun mukaan. Kyllähän kokoomuksen kansanedustajan se pitäisi ymmärtää.

Lauri Kiiski

Silti Carunan uudet siirtohinnat ovat varsin edullisia useimpiin muihin maan verkkoyhtiöihin verraten. Useissa verkkoyhtiöissä julkiset tahot piiloverottavat kuluttajaa siirtomaksujen hinnoittelussa - tässä tapauksessa piiloverottajana on muistaaksesi australialainen sijoitusyhtiö, kuten myös Digitan kohdalla on.

Tässä maassa on tehty useita omituisia yrityskauppoja, joissa kaupankohteena on ollut valtio-omisteisten yhtiöiden pomminvarmaa tuottavaa liiketoimintaa edulliseen hintaan.

Osmo Marttila

Alueelliset monopolit laskuttavat - eli riistävät - aivan mitä haluavat.

Suomiko muka markkinatalousmaa - kun tällaisten kommunistien rkolliset kartellit saavat terrorisoida kansalaisia elämälle välttämättömällä palvelutuotteella. Sikamaista.

Tapio Mäkeläinen

Tämä on hyvä esimerkki hallituksen moraalista. Jauhetaan arkipyhistä ja nollasopimuksista ja sitten tulee tällaisia. Mulla on mökki Pirkanmaalla ja yhden kerran 18 v aikana ollut sähkö pois yli kaksi tuntia. Täytyy vaan karsia käyttöä. Espoossa ollaan Fortumin vankeja kaukolämmössä. Tuulivoimanjohon uskon vähemmän kuin tonttuihin se vasta puuhaa on. Olemassa olevia myllyjä puretaan ja uusia tilalle
Jotta saadaan suurempia tukia.
Suomi on suomi. Kaikkeen löytyy varmasti hyvä ja uskottava selitys eikö niin...

Tapio Harra

Hinnannousuja on kyllä syytä kauhistella samoin Fortumin päätöstä verkkojensa mymisestä. Luulen kuitenkin, että siirtohintojen kovan korotuksen syy on tosiasiassa poliitikkojen päätöksissä.
Kun myrskykatkojen pelottelemana eduskunta asetti verkkoyhtiöille 100% toimitusvarmuusvaatimuksen, sen kustannusvaikutukset jäivät miettimättä.
Sitä päätöstä nyt maksetaan. Edunsaajina ovat syrjäseudut katkojen vähentymisen ansiosta. Maksajina tavalliseen tapaan ruuhkasuomen kuluttajat. Onko saavutettu etu kustannusten arvoinen on perusteltu kysymys, johon ei kukaan tohdi vastata.
Täysin riippumatta yksityistämisestä verkon parantamiskustannukset maksaa aina kuluttaja. Hinnankorotusten syy on poliitikkojen helppo vyöryttää verkkoyhtiöille, joille tosiasiassa he itse asettivat huippukalliin vaatimuksen.