Keskiviikko 16.1.2019

Ulostulo kirkosta: Käyttäkää r-sanaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.2.2016 11:47
Päivitetty: 
1.2.2016 11:51
|

Kirkon verkkoviestintäpäällikkö Lari Lohikoski ihmettelee Rajat kiinni -ryhmän reaktiota kirkon tviittiin.

Suomen evankelisluterilainen kirkko reagoi Twitterissä, kun Rajat kiinni -mielenosoituksessa kannettiin ristejä.

–Jos jokin on väärä paikka ristille ja muille kritstinuskon symboleille niin rasistinen mielenosoitus, kirkko kirjoitti Twitterissä.

Rajat kiinni -ryhmä kertoi tekevänsä tviitistä rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Rajat kiinni -ryhmän mielestä mielenosoitus ei ollut rasistinen. Lohikoski on eri mieltä.

–Vaikka vihamielisen muukalaiskammoiset motiivit olisivatkin usein aivan ilmeisiä, jostain syystä harva media uskaltautuu käyttämään r-sanaa. Myös muukalaisvastaisten ryhmien jäsenet itse kammoavat rasistin leimaa, vaikka tosiasiassa esimerkiksi juuri Facebookissa organisoituvan Rajat kiinni -ryhmän rasistisuudesta ei pitäisi olla minkäänlaista perusteltua epäilystä kenelläkään, joka siihen on vaivautunut tutustumaan, Lohikoski kirjoittaa Suomen Kuvalehden blogissa.

Hänen mielestään suurin häiriötekijä keskustelulle maahanmuutosta ja sen uusista ongelmista ovat ”nämä vihaa lietsovat räyhäryhmät”.

–Maailman muuttuminen herättää pelkoa, huolta ja ahdistusta, eikä näitä tunteita ole syytä väheksyä. Selvästi suomalainen yhteiskunta ei nyt ole onnistunut ylläpitämään luottamusta, sillä ilmapiirin polarisoituminen ei näytä vähenemisen merkkejä, Lohikoski kertoo.

 

Jos jokin on väärä paikka ristille ja muille kristinuskon symboleille, niin #rasistimielenosoitus.

— Suomen ev.lut.kirkko (@kirkko_evl) January 30, 2016

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Jokela

Nyt kun kirkko kerran on osoittanut rohkeutta tuossa rasistisanan käytössä, niin luulisi käytön sitten olevan johdonmukaista. Esim. vastaisuudessa voimme varmaankin lukea kuinka kirkko käyttää somaleista samaa sanaa, koska heidän kulttuuriinsahan kuuluu tämä bantujen syrjintä, etnisin perustein. Islam ei kohtele vääräuskoisia kovinkaan tasavertoisesti. Afrikan kahakat perustuvat suurelta osin eroihin etnisessä taustassa. Jne. Parikymmentä vuotta takaperin Euroopassa oli käynnissä etnisiä puhdistuksia.
Näissä rasismiin perustuvissa tapahtumissa on menetetty lukuisia ihmishenkiä. Kirkko ei ole kuitenkaan keksinyt yhteyttä tapahtumien ja rasismin välillä. Nyt kun joku vaatii tiukempaa kontrollia siihen ketä Suomeen päästetään, niin kirkko löytää yhteyden rasismiin, vaikka sitä ei todellisuudessa edes ole.
Ihmeellistä, että esim. ammattiliitot saavat avoimesti ja ilman tuomitsemista harjoittaa juuri samanlaista "rasismia", sillä onhan työperäisen maahanmuuton tarveharkinta ihan samanlaista "rajat-kiinni" ajattelua.
Nähtävästi on sallittua puhua elintasosurffauksen rajoittamisesta, jos surffaus tapahtuu työn perässä, mutta on rasismia puhua samasta asiasta, jos surffaus tapahtuu turvapaikkaverukkeella.

Tapio Läufer

Mielenkiintoista tämä ev.lut.kirkon ulostulo juri tässä asiassa, kun se ei koskaan ole tuominnut muslimien tekemiä eri kristittyihin kohdistuneita veritekoja. Siis jo vuosia ennen nykyistä organisoitua pakolaisvyöryä Eurooppaan.
Onko tämän ristin jo itse lähes häpäissyt näennäisuskonnollinen valtionkirkkomme oikea taho puhuman ja määrittämään, missä kristinuskon symboleita saa käyttää?
Pelkääkö valtionkirkko islamia, vai onko kyseessä heikomman mielistely vahvempaa kohtaan.?

Carolus Linden

Hyvin sujuvasti näyttää "kirkonmieheltä" käyvän muiden tuomitseminen subjektiivisesti määritellyn rasisimin käsitteen avulla. Sen jälkeen hän vielä toteaa, että, maailman muuttuminen herättää pelkoa, huolta ja ahdistusta, eikä näitä tunteita ole syytä väheksyä ja että, suomalainen yhteiskunta ei ole nyt onnistunut ylläpitämään luottamusta.
Tämä saattaa hiukan herättää uumoilua siitä, mitenkä hän arvioi omien lausuntojensa vaikutuksen luottamukseen häntä itesään ja hänen edustamaansa kirkkokuntaa kohtaan.

Reijo Jokela

Eikö tuon louttamuksen arviointiin riitä eroluvut. Uusi ennätys tehtiin kirkkoon kuuluvien vähäisyydessä. Päästiin alle neljän miljoonan. Erojen myötä verotulot tippuvat 10 miljoonan vuosivauhdilla jne. Luulisi noiden lukujen valossa olevan tärkeämpääkin tekemistä kuin kuunatsien metsästys.

Jukka Kautto

Minä kun erehdyin luulemaan, että kirkosta eroamisella olisi jotain suuntaa antavaa merkitystä, mutta sen sijaan virkamieskunta tarvitsee vieläkin kipeämmin mielenterveyspalvelija vai eikö se niele sille määrättyjä pillereitä.

Lumira Lumus

Uskonnoilla ja uskontojen tuomiodogmeilla näitä ei voida perustella. Kirkko näyttää jopa puolustavan väkivallan oikeutusta tuomioillaan.
Kristinuskon perustaja Jeesus sanoi, älkää tuomitko ettei teitä tuomittaisi ja millä tuomiolla te tuomitsette sillä teidätkin tuomitaan.
Onko kirkon tehtävä julistaa tuomioita, dualismia te tai me, erottamista ja lisätä vihollisuuden ilmapiiriä?
Eikö ole mentaliteettia , vaihtoehtoa poistaa joko / tai ajattelu ja lopettaa luomasta vihollisuutta, poistaa tuomitsevaa ajattelua ja katsoa tapoja, miten voi henkisesti ilmentää tätä vaihtoehtoa ja luoda enemmän rakkautta?
Eikö ole enää henkistä kaistanleveyttä, voimaa pitää yhteyttä korkempaan henkseen minäänsä ja katsoa laajemmasta perspektivistä?

Lumira Lumus

Ihmisellä inhimillisenä olentona on hengellinen minänsä ja sitä kautta yhteys universaaliin jumallisuuteen, eikä ihminen tarvitse uskontoja, ne eivät luonnostaan kuulu tähän universaaliin maailmaan.
Uskonnot sisältävät ihmisten keksimiä dogmeja, oppeja, siitä miten ihminen pelastaa sielunsa uskomalla näihin ja noudattamalla näitä historiallisia dogmeja rituaaleja, hyvin rajoittunutta ja suppeata ja se näkyy uskontojen historiassa.