Sunnuntai 22.10.2017

Jättikorotukset: Jyrki Katainen astui esiin – ”Kaksi väärää käsitystä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.2.2016 19:52
Päivitetty: 
3.2.2016 20:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jyrki Katainen (kok.) ja Jutta Urpilainen (sd.) johtivat Suomen hallitusta vuonna 2013, jolloin hallitus salli Fortumin sähköverkon myynnin. Arkistokuva.
|

Entinen pääministeri, EU-komissaari Jyrki Katainen on julkaissut kannanoton liittyen sähkönsiirtoyhtiö Carunan hinnankorotuksiin ja hänen johtamansa hallituksen rooliin Fortumin sähköverkon myynnissä.

Katainen kirjoittaa keskiviikkoiltana julkaisemassaan Facebook-päivityksessään muun muassa eduskunnan kyselytunnista joulukuussa 2013. Tuolloin käsiteltiin valtio-omisteisen energiayhtiö Fortumin aikeita myydä siirtoverkkonsa kansainväliselle konsortiolle.

– Keskustelu on luettavissa sanasta sanaan pöytäkirjasta eduskunnan nettisivuilta, jossa minäkin kävin virkistämässä muistiani. Julkisessa keskustelussa minun on väitetty vakuuttaneen, ettei sähkön siirtoon ole tulossa korotuksia kaupan seurauksena. Etsimisestä huolimatta en ole löytänyt mistään puheenvuoroa, haastattelua tai lainausta, missä olisin näin sanonut, Katainen kirjoittaa.

Toisaalta useampi media on kertonut, joskaan ei välttämättä suoraan lainaten, Kataisen näin vuonna 2013 vakuuttaneen. Esimerkiksi Iltalehden ja STT:n uutisessa vuodelta 2013 kerrotaan, että "Kataisen mukaan kauppa ei myöskään nosta sähkönsiirron hintaa asiakkaille, koska sähkönsiirtoa ja sen hinnoittelua säädellään tarkasti". Katainen kirjoittaa nytkin, että sähkön jakeluverkon kaltaista luonnollista monopolia "säännellään lailla hyvin tiukasti".

Hinnankorotusten taustalla on uusi sähkömarkkinalaki, joka velvoittaa yhtiöt parantamaan myrskyjen koettelemien verkkojen toimintavarmuutta.

– Uuden lain jälkeen oli jokaiselle selvää, mikä myös julkisuudessa moneen kertaan todettiin: kasvavan investointivelvoitteen seurauksena hinnat tulevat nousemaan, Katainen kirjoittaa.

Katainen kertoo, että kokonaan suomalaista ostajatahoa ei etsinnästä huolimatta löytynyt 2,5 miljardin euron arvoiseksi katsotulle Fortumin verkolle. Toisaalta hän korostaa, että se, tekikö verkon kehitysinvestoinnit Fortum vai joku muu yhtiö, vaikkapa enemmistöltään ulkomaalaisomisteinen Caruna kuten nyt, "ei ole mahdollistanut suurempia hinnankorotuksia kuin laki sallii".

Komissaari kritisoi silloisen, johtamansa hallituksen arvostelua.

– Viimeaikaisessa keskustelussa on ollut liikkeellä kaksi väärää käsitystä. Ensinnäkin se, että verkot olisivat olleet valtion omistuksessa ja ne olisi ”yksityistetty”. Toisekseen se, että hallitus olisi tehnyt päätöksen Fortumin sähköverkkojen myynnistä, Katainen kirjoittaa.

– Fortum on valtion osaomistama pörssiyhtiö. Hallitus ei puutu yksittäisiin liiketaloudellisin perustein tehtyihin ratkaisuihin, kuten puhuttaneessa tapauksessa Fortumin sähkön omistaman jakeluverkon myyntiin. Väite siis siitä, että hallitus olisi ”yksityistänyt” tai ”myynyt” sähköverkot, ei pidä paikkansa.

Toisaalta hallitus kuitenkin salli tämän tapahtuvan. Katainen myöntää hallituksen linjanneen vuonna 2013, että valtion Fingrid Oy:n kautta omistamaan sähkönsiirron kantaverkkoon liittyy jatkossakin huoltovarmuuden kannalta strateginen intressi, mutta tällaista intressiä ei liity esimerkiksi Fortumin omistamiin sähkön jakeluverkkoihin kuluttajille”.

– Tämä linjaus toki mahdollisti myös Fortumille jakeluverkkoliiketoimintansa myynnin, Katainen toteaa.

Sähkönsiirron niin sanotun kantaverkon omistaa nykyisin Fingrid, joka on yli 70 prosentin äänivallalla julkisyhteisöjen hallussa. Sen sijaan kuluttajille sähköä välittävistä jakeluverkoista Fortumin ja siten välillisesti valtion hallussa oli ennen myyntiä noin viidennes.

- Loput vastaavista verkoista on muiden yhtiöiden hallussa, Katainen huomauttaa.

Kataisen mukaan Carunan siirtohinnat jäisivät "ilmeisesti" korotustenkin jälkeen keskimääräisiä hintoja pienemmäksi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Markkanen

Ongelmahan on niissä jotka aikoinaan äänesti noi ääliöt päättämään asioista. Samat tyypit itkee nyt päätösten seurauksia. Heille voi, laulun sanoja siteeraten sanoa
"Sitä saa mitä tilaa, ehkä opit sen sä nyt. Jos itse kaiken pilaa, on turha olla pettynyt. Sitä saa mitä tilaa, täysin mitoin kukku päin. Hei hei mun kultasein, se on juttu näin".

Antti Latvala

Eli siis Jyrki kävi tarkistamassa, onko hänen lausuntonsa kirjautunut eduskuntakeskustelussa - ei ollut. Mutta ei Jyrkinkään kaikkia sanomisia julkisuudessa litteroida, ja jos joku nyt sit löytää vaikka kuvanauhan, niin sittenhän Jyrkin muisti yhtäkkiä olikin pettänyt, ei voi muistaa kaikkia sanomisiaan..

Kaarlo Kunnari

Valitettavasti tämä Fortumin sähköverlkon myynti ei ole ainoa meidän veronmaksajien rahoilla kustannettu toiminta, joka on myyty viime aikoina yksityisille rahoittajille. Näitä on paljon ja se kiinnostaa, miksikähän ne on aina myyty pilkkahintaan. Toinen asia joka kiinnittää huomiota, on se ettei tutkivaa journalistia asia kiinnosta, toisin kuin toisarvoiset doupingjutut, joilla ei ole mitään taloudellista vaikutusta kansalaisten elämään.

Lumira Lumus

"Hinnankorotusten taustalla on uusi sähkömarkkinalaki, joka velvoittaa yhtiöt parantamaan myrskyjen koettelemien verkkojen toimintavarmuutta.
– Uuden lain jälkeen oli jokaiselle selvää, mikä myös julkisuudessa moneen kertaan todettiin: kasvavan investointivelvoitteen seurauksena hinnat tulevat nousemaan, Katainen kirjoittaa."
Tämä Kataisen tulkinta on väärin.

Sähkömarkkinalaki velvoittaa pitämään verkon toimintavalmiuden kunossa. Mutta yhtiön investoinnit on kokonaan toinen asia. Korostarve ei määräydy näin. Sähkömarkkinalaki ei anna oikeutta maksattaa sähköyhtiöiden investointeja kuluttajilla.( menee mielivallaksi ja se näkyy tässä korotuksessa, Kataisella ei ole oikeutta tehdä näin)
Tässä tapauksessa lainmukaista toimintaa olisi ollut myydä sijoitusosakkuutta kuluttajille, jolloin heistä tulisi osakkaita.
Laki ei edusta mielivaltaa, täällä voisivat kaikki ryhtyä mihin tahansa invastointeihin ja se perusteella vaikka satakertaistaa hinnat ja jatkaa mitä tahansa investointeja kenen tahansa kansalaisen laskuun.
Tämän mielivaltaisuuden laillistajille syytteet tempustaan.
Mikäli tätä investoinneista johtuvaa Carunan siirtohintakorotusta ei peruta, niin meidän kansalaisten tulee vaatia osa yhtiön osakkeita omistukseemme ja olemme silloin yhtiön asakkaita.
Carunan tulee perusteettomien korotusten vastineeksi tuomita jakamaan osakkuudet kuluttajille, siinä suhteessa kuinka paljon kuluttavat, jolloin kuluttajat saavat osinkoa näistä ylisuurista voitoista, jotka nyt menvät rosvoajien taskuun.
Mielivaltapeli lain nimissä tulee välittömästi lopettaa.

Eero Mattila

Tässä kyllä korostuu poliittisten päättäjien tietämättömyys. Kustannus jonka sähkön siirtoverkkojen yksityistämisestä veronmaksajille seuraa on mittaluokassaan sellainen, että vaikka päättäjien perillisetkin määrättäisiin korvaamaan vanhempiensa aiheuttama vahinko, ei heillä tule omaisuus riittämään.
- Jos palataan ajassa taaksepäin esim. täällä Tuusulassa oli oma sähköyhtiö, joka omisti verkot. Verkot oli alunperin rakennettu maanomistajien talkoilla ja lahjoitettu "kunnan omalle sähköyhtiölle". Sähköyhtiössä oli miehet vakituisessa työssä ja linjat pidettiin kunnossa ongelmia ennakoiden, ongelmapuut kaadettiin pois ilmaiseksi ennen kuin ne kaatuivat linjoille. Käytännössä en muista lapsuudestani ainuttakaan sähkökatkoa joka olisi kestänyt muutamaa tuntia kauemmin.
- Kun Tuusulan seudun sähkölaitos myytiin Tuusulan kunnanvaltuuston päätöksen vastaisesti Fortumille ja päätös jätettiin valtapuolueiden painostuksesta voimaan alkoi sähköyhtiön toiminnallinen alasajo. Työntekijät irtisanottiin, linjojen ylläpito lopetettiin ja samalla nostettiin siirtohintoja. Sähköyhtiöllä alettiin kerätä rahaa Fortumin kassaan. Ongelmapuiden kaatamisesta veloitettiin 1 500 euroa.
- Koska ennaltaehkäisevä hoitotoiminta oli lopetettu ja sitä tekevät henkilöt irtisanottu myrskyn aiheuttamat ongelmat olivat suuria ja sähkökatkot pitkiä jopa yli 24 tuntia. Sähkövikojen korjaus oli kallista ja hidasta kun korjausmiehiä tilattiin mm. Oulusta saakka.
- Kun korjausvelka alkoi olla tapissa sähkötolppiin lyötiin vain laatta ettei niihin saa enää kiivetä ja samaiset poliittiset päättäjät, jotka olivat siunanneet paikallisen sähköverkon myynnin laativat sähkömarkkinalain, joka velvoittaa korvaamaan mm. sähkökatkoista jotain pientä.
- Tästä hyvästä Fortum päätti myydä rapistuneen verkon pois ja seuraava rahastaja on siis nimeltään Caruna.
- Tie miten nykyiseen tilanteeseen on tultu on pitkä, mutta jäljet löytyvät. Pöytäkirjoista löytyy niiden kunnanhallituksen jäsenten nimet, jotka myivät Tuusulan sähköyhtiön kunnanvaltuuston päätöksen vastaisesti Fortumille ja pöytäkirjoista löytyy myös näiden päättäjien nimet, jotka antoivat Fortumin myydä verkon Carunalle.
Mikään ei enää estä Carunaa myymästä verkkoa vaikka Pohjois-Korealle. Katainen, Vapaavuori nauttivat palkintoviroistaan. Kukaan ei ole vastuussa. Eikä kukaan ota vastuuta. Veronmaksajat maksavat ja vastuussa olevat päättäjät jatkavat edelleen luottamustoimissaan...

Sepetius Kangas

On todella typerää, että poliittiset päättäjät jotka leikkivät valtion, kunnan (kansan)varoilla eivät joudu päätöksistään vastuuseen kuin korkeintaan heitä ei enää uudelleen valita valtion tai kunnan päättäviin elimiin. Jos joku yksityinen tekee näin, niin taatusti joutuu korvausvastuuseen. Näitä poliittisia päättäjiä rangaistaan vain eläke-etuuksin. Miksi tavallisten ihmisten pitää maksaa mukisematta heidän jopa tahalliset töppäilytkin? Esim. Kataisen ja Vapaavuoren on aivan turha kiistää esim. tässä Carunan tapauksessa osallisuuttaan siinä. Palkkioksi saavat kunnon virat EU:n virastoissa. Ja ainakin areenassa noin viikon uutisissa n:3 sitä on videopätkä kiitos googlen. Mitä enemmän poliitikot valehtelee, sitä paremmin he pärjäävät.

Jani Saksa

Kannattaa muistaa seuraavissa vaaleissa, että mikä olikaan oikeisto hallituksen hinta.

Miettikää tarkkaan jos meinaa tulla ajatus Kokoomuksen, keskustan tahi Persujen äänestämisestä - tässä yksi esimerkki mitä siitä seuraa :P