Maanantai 20.5.2019

Sauli Niinistöltä täysin poikkeuksellinen teko – Onko tällaista ennen nähty?

Luotu: 
4.2.2016 09:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö eilen valtiopäivien avajaisissa. Hänen vierellään eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) ja eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe eilen valtiopäivien avajaisissa oli poikkeuksellinen sekä reaktioiltaan että sisällöltään, arvioi Eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä Uudelle Suomelle.

Hän ei uskalla arvioida, onko vastaavaa puhetta tai reaktiota ennen nähty, mutta toteaa:

– Se herätti keskustelua ja kritiikkiä enemmän kuin presidentin puheet yleensä. Kyllä tämä menee keskustelua herättävimpään asteikkoon, Jokisipilä arvioi.

Lue myös: Näistä Sauli Niinistön ”jäätävistä” sanoista nousi mylläkkä

Lue myös: Niinistön jyrkkä linja yllätti juhlaväen – ”Mistä tällainen väite on peräisin?”

Niinistön puheen poikkeuksellisuus liittyy myös siihen ympäristöön, jossa hän voimakkaat kannanottonsa esitti. Jokisipilä huomauttaa, että valtiopäivien avajaisissa pidetään yleensä rituaalinomaisia, toteavia puheita.

Harvinaista on niin ikään, että kansanedustajat kritisoivat rajusti ja avoimesti presidentin lausuntoja. Niinistön puhe on herättänyt voimakkaita, kriittisiä reaktioita erityisesti oppositiopuolueissa SDP:ssä, vihreissä ja vasemmistoliitossa.

Sen sijaan hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajat ovat lähinnä ylistäneet puhetta.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tuo blogikirjoituksessaan esille sen, että eräät oppositiopoliitikot ovat olleet Niinistön puheista hämmentyneitä ja ihmeissään.

– Hallituspuolueissa taas on kiitelty Niinistön puhetta, Kärnä sanoo suoraan korostaen reaktioiden eroja hallitus–oppositio-akselilla.

Jokisipilä sanoo, että jos Niinistön kannat on pakko sijoittaa vasemmisto–oikeisto-akselille, ne sijoittuvat enemmän oikealle. Tutkija ei kuitenkaan koe, että presidentti olisi ottanut kantaa puoluepolitiikkaan, jonka yläpuolella tasavallan presidentti on.

Turvapaikkakriisi, josta Niinistö pääasiassa puhui, on aihealue, joka presidentille kuuluu, Jokisipilä huomauttaa. Tasavallan presidentti kun johtaa ulkopolitiikkaa yhteistyössä hallituksen kanssa, EU-politiikka pois lukien. Presidentti on myös puolustusvoimien ylipäällikkö.

Niinistö jätti tulkinnanvaraa

Ainakin vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson ja vihreiden kansanedustaja Emma Kari ovat tulkinneet, että Niinistö kyseenalaisti Geneven pakolaissopimusta puheessaan.

– Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä. --- Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita, Niinistö muun muassa sanoi.

Niinistö itse tuohtui tulkinnasta, jonka mukaan hän olisi ehdottanut Suomen sanoutuvan irti kansainvälisistä sopimuksista.

Jokisipilä toteaa, että Niinistö olisi voinut olla puheessaan selkeämpi siinä, mitä kansainvälisiä sopimuksia hän tarkoittaa.

Kansanedustaja Kärnä nostaa esiin oman aloitteensa Geneven sopimukseen liittyen.

– Tasavallan presidentin puheen jälkeen odotan myös erityisellä mielenkiinnolla vastausta pakolaispolitiikkaa ja Geneven pakolaissopimuksen toimivuutta koskettavaan kirjalliseen kysymykseeni, Kärnä kirjoittaa.

Hallituspuolueita edustavat kansanedustajat ovat Kärnän johdolla tehneet kirjallisen kysymyksen Pohjoismaiden hallituksille koskien Geneven pakolaissopimusta. Lue aiheesta lisää tästä! Kirjallisessa kysymyksessä ovat mukana Kärnän ohella hallituspuolueiden kansanedustajat Wille Rydman (kok.), Simon Elo (ps.), Susanna Koski (kok.), Juho Eerola (ps.), Laura Huhtasaari (ps.) ja Arto Pirttilahti (kesk.).

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilmari Schepel

En ole koskaan ollut Sauli Niinistön fania ja pidän miestä vahvassa osavastuussa siitä, että olemme eurovaluutan orjia, mutta tämä puhe oli selkeä ja hyvinkin tarpeen. Aivan kuin muualla Euroopassa, vihreät, demarit ja vasemmisto alkavat pikku hiljaa herätä todellisuuteen (vaikka vaikeata se tuntuu olevan, happamien kommenttien perusteella). Erityisesti demarit ovat vastuussa tähänastisesta sinisilmäisyydestä. Vastaava ilmiö nähtiin Hollannissa, jossa sikäläinen demarijohtaja (Diedrik Samson/PvdA) totesi viime vuoden lopussa, että Hollantiin mahtuu ainakin vielä 1 miljoona pakolaista....Tuoreet gallupit ennustavat kyseiselle suurpuolueelle täydellistä romahdusta. Ruotsin demarit ovat sitä vastoin heränneet todellisuuteen ja siitä heille pisteet. Mikäli Heinäluoma ja kumppanit jatkavat nykylinjallaan, ennustan demarijytkyn romahdusta. Veikkaan nimittäin, että yli 70 % suomalaisista ajattelee juuri nyt kuin Sauli Niinistö (Ahtisaaren sanoin: valitettavasti).

Carolus Linden

Erittäin asiallinen ja hyvä puhe tasavallan presidentiltä. Häntä on arvosteltu siitä, että piti tämän puheen juuri valtiopäivien avajaisissa. Voidaan kuitenkin olettaa, että yksi presidentin tarkoituksista on ollut kannustaa kansanedustajia ja eduskuntaa konkreettisiin toimiin ja päätöksiin. Joka tapauksessa on ilmeistä, että peresidentin puheessan esiintuomissa seikoissa on tarvetta eduskunnan konkreettisille toimille ja päätöksille.

Mika Uusitalo

Ei auta Uuden Suomen aivopesu, tässäkin uutisessa viitataan omiin otsikoihin jotka tahallisesti on muotoiltu täysin tiettyä puoluepolitiikkaa tukevaksi. Presidenttimme sanoi erittäin selvästi ja ilman tulkinnan tai mielipahan varaa, että nykytilanne on kestämätön ja ainakaan pahenemaan sitä ei saa päästää.

Suomen valtio on perustettu Suomen kansaa varten, jos meno ei miellytä niin täältä saa aina lähteä.

Pekka Vartiainen

Lainaan Jokisipilän selvitystä: "Turvapaikkakriisi, josta Niinistö pääasiassa puhui, on aihealue, joka presidentille kuuluu, Jokisipilä huomauttaa. Tasavallan presidentti kun johtaa ulkopolitiikkaa yhteistyössä hallituksen kanssa, EU-politiikka pois lukien. Presidentti on myös puolustusvoimien ylipäällikkö." Presidemntti Niinistö toimi Presidentin tehtävien mukaisesti, eikä jauhanut pelkkää korulauselitanniaa. On selvää, että oppositio-politiikka, joka on tällä hetkellä historiallisen punainen, näkyy myös rakkikoiramaisena laumahaukuntana.
Niinistön puheessa: "– Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä. --- Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita, Niinistö muun muassa sanoi." Niinistön realismi on kaunista kuultavaa, sillä jokainen maa saa soveltaa ja tulkita myös kansainvälisiä sopimuksia siten, että sopimusten "henki" elää, mutta ne on sijoitettava todellisuuteen. Hän ei missään vaiheeessa sanonut, että sopimuksia on rikottava tai toimittava vastoin kansainvälisiä sopimuksia.Lain ja sopimusten tulkinnoissa ja soveltamistilanteissa on aina huomioitava sen hetkinen tilanne, maan turvallisuus ja kansalaisten hyvinvointi.
Mielestäni Niinistön uskottavuus kasvaa puheen myötä, sillä hän on Suomen presidentti joka suhteessa.