Torstai 19.10.2017

Kansanedustaja kävi Venäjällä ja teki havainnon: Työttömiä opastetaan Suomen rajalle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.2.2016 11:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) kävi Venäjällä ja huolestui näkemästään.
|

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen kertoo törmänneensä Venäjällä vieraillessaan ilmiöön, joka liittyy siirtolaistyöntekijöihin. Turvapaikanhakijoiden määrä Venäjältä Suomeen on lisääntynyt viimeisten viikkojen aikana pohjoisilla raja-asemilla Sallassa ja Raja-Joosepissa.

–Tässä on ihan selkeästi tapahtunut Venäjällä joku tietoinen politiikan muutos, että yhtäkkiä pääseekin helpommin porukkaa sinne raja-alueelle. Olen käynyt Venäjällä tutustumassa rajayhteistyöhön ja siirtolaistilanteeseen. Tiedän, että siellä on ihan valtava määrä pakolaisia tai siirtotyöläisiä, Häkkänen kertoi Uudelle Suomelle eilen keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa.

–Venäjän talous on sukeltanut. Siellä on valtava määrä siirtotyöläisiä, joista nyt ilmeisestikin Venäjän toimijat haluavat jotenkin päästä eroon, koska ei ole työpaikkoja. Tässä on se ongelma, että näitä on ruvettu ohjaamaan, henkilöitä, jotka ovat jo useamman vuoden asuneet Venäjällä, olleet siirtolaistyöhommissa, heitä ohjataan itärajalle ja sanotaan että pyytäkää turvapaikkaa, hän kertoi.

Rajavartiolaitoksen esikunnan osastopäällikkö Pasi Kostamovaara ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoivat Uudelle Suomelle, että Suomeen Venäjän kautta tulevat turvapaikanhakijat ovat rikollisten tuomia.

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on epäillyt Ilta-Sanomien haastattelussa, että turvapaikanhakijoiden päästäminen rajan yli voi olla Venäjän painostuskeino Suomea kohtaan.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kuitenkin totesi viime viikolla, että ei halua lähteä arvailemaan, miten Venäjän sisällä ”nämä asiat ratkotaan”.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen politiikan tutkija Erkka Railo arvioi, että muuttuneen tilanteen taustalla voi olla Venäjän tarkoitus painostaa Suomea.

–Mitään faktaa minulla ei ole, mutta mielipiteeni on se, että sen perusteella mitä tiedämme Venäjästä, se on painostuskeino. Niin kuin sanottu, nyt käy ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan, että sieltä tulee ihmisiä tälle puolelle tällä tavalla. Kyllä se silloin tapahtuu venäläisten sallimana, ellei kannustamana, Railo sanoi Uudelle Suomelle valtiopäivien avajaisissa.

–Kyllä siinä on sellaista uhkaavaa viestitystä, että me voimme toimittaa kymmeniä tuhansia ihmisiä tämän rajan yli. Tarkoitus on vähän säikäyttää, vaikuttaa meidän asenteisiin, hajottaa eurooppalaista rintamaa pakotteissa, hän totesi.

Railon mielestä Suomen ei kuitenkaan pidä antaa periksi kun painostetaan, koska silloin kannustettaisiin jatkamaan painostuksen linjalla.

Suomen pitäisi Häkkäsen mielestä reagoida muuttuneeseen tilanteeseen kahdella askeleella.

–Nyt pitää laittaa kaikki peliin neuvottelujen kautta, että saadaan joko uusi yhteistyöasiakirja tähän rajayhteistyöhön tai sitten sopia, että Venäjä palaa entiseen politiikkaansa, eikä laske porukkaa sieltä tuonne rajalle, Häkkänen totesi.

–Jos tämä ei auta, niin sitten pitäisi tehdä sama toimenpide kuin Norja teki, eli laittaa raja kiinni niiden osalta, jotka tulevat hakemaan turvapaikkaa. Se on tietysti kova toimenpiden, mutta Norja on nyt vähän vaarallinen esimerkki siitä, että he ottivat tuhansittain ihmisiä. Nyt he joutuvat valtaosan heistä palauttamaan Venäjälle, mutta Venäjä ilmoittikin, että he eivät otakaan takaisin heitä, hän sanoi.

Häkkäsen mielestä Suomen pitäisi toimia nopeasti ja ajoissa.

–Jos sattuisi itärajan osalta se, että Vaalimaalta alkaisi tulla porukkaa läpi niin me emme voi jäädä sinisilmäisesti odottamaan, että käsitellään nämä kaikki, koska Venäjä ei ota heitä takaisin, vaikka 80 prosenttia heistä saisi kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomessa. Sitten meillä on taas 5000-10 000 ihmistä lisää, hän sanoi.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisissa pitämä puhe herätti hämmentyneitä reaktioita. Muiden muassa kansanedustajat Ozan Yanar (vihr.) ja Timo Harakka (sd.) kritisoivat Niinistön suorasukaista retoriikkaa turvapaikanhakijoista.

Niinistö totesi puheessaan, että ”Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansanvaellusta” ja että ”sietorajan ylitys romahduttaa arvojärjestelmäämme”.

Häkkänen arvioi, että Niinistö viittasi puheessaan myös tilannekuvan muuttumiseen pakolaiskriisissä kun turvapaikanhakijoita tuleekin Euroopan reittien sijaan Venäjältä.

–Nimenomaan aistin Saulin [Niinistön] puheesta pitkään hänet tunteneena, että hän nimenomaan viittasi ja vihjasi tähän, että nyt tässä pitää ottaa järeät työkalut, eikä mitään sinisilmäisyyttä, tähän pakolaiskriisin hoitoon, koska jos Venäjän raja alkaa vuotaa, se on ensisijaisesti Suomeen, ei enää pitkän kauttakulun tuloksena tuolta Tornion kautta, Häkkänen sanoi.

Hänen mukaansa Suomi voi joutua pyytämään muulta Euroopalta yhteisiä taakanjakomekanismeja ja kiintiöitä, jos turvapaikanhakijoita tulee enemmänkin itärajan yli.

–Siinä mielessä Niinistön huomio, että nyt tämä on otettava äärimmäisen vakavasti, ja äärimmäisen realistisesti, koska jos Venäjä-kuvio alkaa räjähtää meidän käsiin, niin se on meidän ongelma ensisijaisesti, Häkkänen totesi.

LUE MYÖS: Sauli Niinistö väläyttää: "Suuria ihmismassoja" itärajalta?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Savolainen

Suomen ei tarvitse laulaa kovaan ääneen Maksamme velkaa. Emme ole entinen tai nykyinen siirtomaavalta eikä meillä ole alusmaita riistettävänämme. Meitä riistetään. Tanskalla on vieläkin siirtomaa ja Ruotsilla oli vielä joitain aikoja sitten, Venäjällä on monia muitakin kuin Suomen Karjala ja Petsamo, ja lisää hamuaa lebensraumia ja anschluss-sotia on käynnissäkin. Voisiko Lähi-Idän venäläisiskujen uhrit saada turvapaikkaa Venäjältä? Ei, koska se on itse syyllinen osapuoli.

Lähitulevaisuudessa lukumäärältään huikeasti kasvavaa työttömien joukkoa siis opastetaan Venäjällä Suomen rajalle hakemaan asemaa, jonka pitäisi kv. sopimusten mukaan taata elanto joksikin aikaa avainsanalla 'asylum'?

Kaarina Virenius

Suomen ja Venäjän vanhoja sopimuksia kannattaisi vähän nostaa ylös ja katsella, miten asioita on hoidettu silloin, kun asiat ja yhteistyö on toiminut . Kokemattomuus ja kukkoilu on tehnyt meille hallaa tässäkin ja sitä saa mitä tilaa. Tämä ei tarkoita, että aletaan syyttelemään ketään, mutta kokemattomuus on työssä kuin työssä riskitekijä.

Harry Jussila

Entä jos Venäjä lähettää rajan yli "pieniä vihreitä miehiä"? Millä Suomi sen estää, ellei laittomia pakolaisiakaan saada kuriin? Suomi on nyt puun ja kuoren välissä. Täysin yksin. Meillä oli 20 vuotta aikaa liittyä Natoon ja koskaan ei ollut oikea hetki. Nyt se on myöhäistä. Suomi on nyt Venäjän etupiiriin kuuluva valtio, vailla mitään turvaa.

Kaarina Virenius

Miksi sekaantua sotiin, jos voidaan perustaa tulevaisuuttamme rauhan ja suvereeniteetin periaatteille. Tällaisena aikana sisä- ja ulkopolitiikan tavoitteena tulee olla jahkailematon linja, jonka liittoumat ymmärtävät meidän itsenäisen valtiomme vakaaksi tilaksi. Kenen tai minkä edun vuoksi Suomen on sekaannuttava keskeneräisiin geopoliittis-uskonnollisiin selkkauksiin tai sotilastoimiin kenenkään puolesta, koska meidän maamme ei omaa ko. intressejä. Aina on tuleva jollakin kolkalla keskinäisiä linjanvetoja, ja ainut johon Suomen kannattaa osallistua on juuri rauhanturvaaminen. Suomi tosin on Venäjän etupiirissä sijainniltaan, eikä täältä mihinkään lähdetä, siksi reilu naapuruus ja yhteistyökuviot Venäjän kanssa tulee pitää kunnossa. Sodat on käyty ja nyt elämme rauhassa rinnakkain.

Ilkka Korkalainen

Suomen uhka on ollut aina idässä ja tuskin se sieltä koskaan häviää. Raja kiinni kaikilta joilla ei ole asianmukaisia matkustusasiakirjoja on ainoa mahdollisuus tässä tilanteessa. Jos muu ei auta niin puolustusvoimilta apua rajan vuotamisen lopettamiseen. Suomi ei voi lipsua tässä asiassa.

Esko Kotilainen

Omasta tolkuttomasta humalasta onkin hyvä syyttää naapuria.Ruotsin SJ antoi kaikille rahattomille ja rahallisille matkalaisille Tukholmasta ilmaisen lipun Tornioon viime syksyn aikana.Mahtanee antaa vieläkin. Mutta ruotsalaisethan ovat aina olleet rikollisia.Eikö totta? Sehän selvä,kyllä kaikki tulevat kun on selvinnyt Suomen hallituksen tolkuton maahanmuuttopolitiikka.

Timo Nyman

Jos joku luulee että Venäjän rajan yli tullaan ja mennään miten sattuu, eikä KREMLISSÄ ukot tiedä mitään, saattaa olla että on syytä tarkentaa näkemystä. On eri asia miten he siihen reagoivat, mutta ei se tapahdu huomaamatta. Eikä se tarkoita että ensi yönä ei voisi nukkua, mutta tosiasiat pitää erottaa leikinlaskusta ja vähättelemisestä!

Toni Hiltunen

Tänne vaan kaikki koneinsinöörit. Vaikka näyttää 60-vuotiaalta venäläismieheltä, niin on tärkeää olla kyseenalaistamatta motiiveja jos väittääkin olevansa 12-vuotias tyttölapsi Syyriasta. Meillä on vastuu ja kansainväliset sopimukset. Suomalaisella veronmaksajalla riittää kyllä vielä ruokkia kaiken kukkuraksi parin miljoonan veänäläissiirtolaisen suut. Rahalla ei saa olla merkitystä. :)

Kaarlo Makkonen

Samantapainen ilmiö kuin monessa muussakin maassa jossa on lamaa, eli monet alkavat osoitella muunmaalaisia väittäen näiden vievän työpaikat. Politikot ottavat tämän todesta ja ääniä saadakseen alkavat eri keinoin "hiillostamaan" ulkomaalaisia. Lisäksi näille uskotellaan kuinka helppoa on mennä rajan taakse. Kun voluumit ovat suuret laitetaan naapurimaa pohtimaan olemassa olonsa asioita ja politiikkaa. Huomaa yhtään paukkua ei ole vielä ammuttu, mutta ote naapurista on saatu.