Keskiviikko 26.6.2019

Kansanedustajat: Baarit auki läpi yön – Jaana Pelkoselta 10 alkoholiehdotusta

Luotu: 
4.2.2016 17:27
  • Kuva: Restamax
    Kuva
    Kansanedustajat Jaana Pelkonen (kok.) ja Elina Lepomäki (kok.) antaisivat ravintoloiden olla auki niihin aikoihin kuin itse haluavat. Arkistokuva.
|

Suomen alkoholilakiin on tekeillä kokonaisuudistus, jonka yksityiskohdat ovat vielä epäselviä. Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen tavoittelee alkoholiin liittyvän sääntelyn purkamista, ja lista on pitkä. 

Hän uskoo muun muassa, että suomalainen matkailuala, ravintolat ja panimot saisivat lisää tuloja ja työpaikkoja, jos sääntelyä purettaisiin. Samalla verotuloja Suomelta vievää ”Viron viinarallia” saataisiin hillittyä.

–Tällä hallituskaudella kaikkia hallinnonaloja poikkileikkaava tärkeä tavoite on turhan sääntelyn karsiminen. Sitä karsitaan erityisesti alkoholipolitiikan sektorilla. Puhutaan paljon työllisyydestä, yrittäjyydestä, työpaikoista. Myös alkoholipolitiikassa tämä näkökulma täytyy pitää esillä, Pelkonen sanoi Uudelle Suomelle eilen keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa.

Myös toinen kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki uskoo, että jos ravintoloiden aukioloajat ja alkoholin myyntiajat vapautettaisiin, matkailu- ja ravintola-ala piristyisi.

– Ei se ole tätä päivää, että ravintola joutuu viranomaiselle perustelemaan, että onko meillä tarjolla laadukasta viihdetarjontaa, jotta voi pitää ovet auki. Päinvastoin. Ihmisten kulutustottumukset ovat hyvin moninaiset ja itsesääntely toimii ensisijaisesti parhaiten ja ennaltaehkäisevästi, Lepomäki sanoi eilen keskiviikkona Uudelle Suomelle valtiopäivien avajaisissa.

–Matkailumielessä se on tosi tärkeä juttu, eli jos miettii meidän lyhyttä, mutta intensiivistä kesää, niin kyllähän siitä pitäisi voida ottaa kaikki irti, hän lisäsi.

Pelkosenkin mielestä yökerhot voisivat Suomessa olla auki vaikka läpi yön. Hän uskoo, että kysyntä ohjaisi sitä, miten pitkään ravintolat käytännössä pitäisivät ovensa auki.

–Eihän mikään ravintola pidä ovia auki, jos siellä ei käy ihmisiä. Ihmiset jaloillaan päättäisi ja ravintolat pitäisi miten niitä pidetään auki. Jos meillä ei ihmiset kävisi 24/7 ihmiset yökerhoissa, niin ei ne varmasti olisi auki, Pelkonen sanoi.

–Kun Suomeen tulee turisti ravintolaan syömään, niin aikamoisen hinnan saa maksaa jo yhdestä viinilasista. Matkailu on ehdottomasti yksi niistä aloista Suomessa, joihin minä uskon. Suomi on helmi, ja me ei olla vielä ymmärretty tämän maan arvoa matkailumaana. Ravintolakulttuuri on yksi osa sitä, koska ihmiset syö ja juo jossain joka tapauksessa, hän lisäsi.

Lonkalta 10 ehdotusta alkoholipolitiikasta

Pelkonen luettelee pitkän listan tavoitteitaan alkoholilain kokonaisuudistuksessa.

–Keskeisiä tavoitteita ravintoloihin liittyen on aukioloaikojen vapauttaminen. Kauppojen aukioloajat on vapautettu. Sama pitäisi tehdä myös ravintoloille. Sitten on tämä ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisävero. Se on yksi asia, jota voisi alentaa, Pelkonen kertoi.

–Ravintoloissa on tuplien myyntikielto tällä hetkellä. Se tulisi kumota. Yhteiset anniskelualueet tulisi sallia. Sitten mainonta on yksi asia. Olen sitä mieltä, että viime kaudella voimaan tulleet mainonnan rajoitukset tulisi kumota, hän lisäsi.

”Tärkeä asia” olisi hänen mielestään sallia kotimaisille väkevienkin alkoholijuomien valmistajille mahdollisuus kertoa omista tuotteistaan verkkosivuillaan.

–Siitä tulee paljon palautetta, että meidän kotimaisilla tuotteilla olisi paljon kysyntää maailmalla, mutta valmistajat eivät saa kertoa omista tuotteistaan, mikä herättää ehkä epäilystä, että mikä valmistaja te ylipäätään olette, jos ette saa kertoa omista tuotteistanne, Pelkonen sanoi.

Pienpanimoille pitäisi hänen mielestään saada ulosmyyntioikeus ja kaupoissa pitäisi voida myydä 4,7-prosenttisiakin vahvempia alkoholijuomia.

–Sitten on tällä hetkellä voimassa se valmistustapaan liittyvä rajoite eli [juoman] pitää olla käymisteitse valmistettua, että saat myydä [päivittäistavarakaupassa]. Se on ihan keinotekoinen ja vanha rajoite. On paljon asioita, lista on hyvin pitkä, mutta näillä päästäisiin alkuun, ja varmasti saataisiin myös työllistävää vaikutusta, Pelkonen totesi.

Panimoteollisuus toivoo, että alkoholia voisi myydä kaupoissa myös kello 21 jälkeen ja ennen kello yhdeksää aamulla.

–Kannatan tätä myös. Tällä hetkellä ennen yhdeksää ei voi ostaa alkoholia. Jos menee kello seitsemän ostamaan leipää, miksi meillä on tällainen keinotekoinen rajoite, Pelkonen totesi.

Hän ei usko, että alkoholin kulutus kasvaisi hallitsemattomasti, vaikka alkoholiin liittyvää sääntelyä purettaisi.

–Suomessa on hyvin pitkä historia, jonka aikana on kokeiltu ääripääkieltokeinoja. Kieltolaki päättyi vuonna 1932. Kieltolain aikana viinaralli raikasi Suomen ja Viron välillä. Meillä on ollut ostajatarkkailua, viinakorttia. Suomessa on yksi Euroopan tiukimmista alkoholisääntely-ympäristöistä ja silti meillä on alkoholinkulutus Euroopan keskitasoa, Pelkonen kertoo.

–Kielloilla ja holhouksella ei saavuteta oikeita ratkaisuja. Luulen, että tällainen alkoholia piilotteleva ja mystifioiva politiikka enemmän ylläpitää sellaista humalahakuista kulttuuria. Se on asennekysymys, hän lisää.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaapro Manner

On todellakin hölmöä, ettei klo 21 jälkeen saa ostaa olutta, eikä klo 20 jälkeen viiniä. Jos käy illalla töiden jälkeen urheilemassa, ei ehdi kauppaan tuota aiemmin. Outoa, että siitä rangaistaan.

Mitä tulee sitten ravintolamyyntiin niin verotus on yksiasia, mutta toisaalta ravintolat saavat syyttää myös itseään. Täällä tuijotetaan liikaa yksikkökatetta volyymin sijaan. Hinnoittelu ei ole nyt missään suhteessa verotukseen, vaan hinnat on vedetty ihan överiksi. On ajateltu, että kun menee vähemmän kaupaksi niin pitää myydä sitten kalliimmalla ja kierre on valmis. Ruokaravintoloiden viinien hinnat ja baarien oluiden hinnat ovat pääsääntöisesti poskettomia. Monesti oluiden annoskootkin ovat turhan suuria, joku pint-kokoinen tuoppi on turhan suuri ja sitä kautta kallis. Lisäksi baareissa on todella huono palvelu. EI ole pöytiintarjoilua ja olutvalikoima on yleensä paljon huonompi kuin missään marketissa, eikä olutta yleensä laiteta edes asianmukaiseen lasiin, vaan todella rumiin ja kuluneisiin perustuoppeihin. Asiakkaita kohdellaan kuin karjaa ja se ei toimi kuin silloin, kun hinta on poikkeuksellisen halpa.

Nina Koivisto

Olen pääasiassa samaa mieltä kanssasi, mutta hintoihin todellakin vaikuttavat verot ja työvoima on kallista öisin. Tämä on syy myös siihen, miksi yökerhossa ei tarjoilla pöytiin. Vaatisi lisää henkilökuntaa ja se maksaa. Lasituoppien käyttö on kallista ja vaarallista. En ikinä unohda eräitä ylioppilasjuhlia joissa yökerhon lattia lainehti lasinsirpaleista. Ehdin n. 15 min olla sisällä, kunnes portsari joutui poistamaan jalastani lasinsirun (ja kengät oli jalassa). Lasituopeilla on myös humalassa hauska heittää baarimikkoa/blokkaria/järjestyksenvalvojaa/kaveria/artistia naamaan. Eli ikävä kyllä muovituopit yökerhoissa ovat käytännössä pakko. Lasiset grogit taasen on suunniteltu räjähtämään iskusta pienenpieniksi pirstaleiksi, jolloin lasia ei voi käyttää esimerkiksi viiltämiseen.

Mike Fagerholm

Tällä hetkellä myyntirajoitukset pakottavat nimen omaan näitä ns. ongelmaryhmiä ostamaan enemmän alkoholia, kuin muuten ostaisivat. Myynti- ja aukioloaikojen vapauttaminen merkitsisi sitä, ettei alkoholia tarvitsisi ostaa "varmuuden vuoksi", jolloin sitä tulee kyllä myös sitten kitattuakin. Jos esimerkiksi olutta voisi ostaa milloin huvittaa, sitä tulisi ostettua tarpeeseen sopiva määrä tarpeeseen sopivalla hetkellä.

Toni Yrjänne

Oliskohan mitään mahdollisuutta ottaa näissä asioissa huomioon myös myynninedistämiseen liittyvät asiat, jos siis saataisiin myydä tuplia, niin mielellään voitaisi mainostaa, osta Bisse ja Ja**u yhteishintaan 8€ (norm 11€), tai ystävänpäivän kunniaksi kaksi yhden hinnalla.
Ja toi häppäreiden mainoskielto, se se vasta älytön onkin! Ravintola-alalta on karsittu todella paljon normaaliin liiketoimintaan liittyviä markkinointikeinoja, varsinkin tuo hinnoittelun kertominen! Totuushan on, että monissa paikoissa on häppäreitä päivittäin. Harmi vaan, että niistä ei saa kertoa!

Jorma Moll

> –Matkailumielessä se on tosi tärkeä juttu, eli jos miettii meidän lyhyttä, mutta intensiivistä kesää, niin kyllähän siitä pitäisi voida ottaa kaikki irti,.....
Pelkosenkin mielestä yökerhot voisivat Suomessa olla auki vaikka läpi yön.

ooo

Siis älä selvää päivää nää, ..... älä unohda krapularyyppyjä, muuten olet taloudelle riippakivi ..... opeta lapsille ajoissa "vastuullinen" alkoholinkäyttö....ota kuin mies…
ota autosta kaikki irti . Nyt on juhlat, kulutusjuhlat , 24/ 7, jos olisi mahdollista niin 25/7, ei tarvitse kuivin suin örveltää. Valtiovalta takaa sen. Kunniakansalaiset imuroivat kaksin käsin.
Muista pitää auton avaimet mukana.
Jos tätä kansaa ei saada kunnolla juomaan, talous repeää riekaleiksi. Leipäjonot venyvät. Pankkien rahaholvit voidaan purkaa.
---
Tieto Suomen 500 000 alkoholistista ja alkoholiongelmaisesta on kuin juorut olemattomasta Holocaustista.

Jari Lammi

Saa nähdä ulottuvatko norminpurkutalkoot kaikille elämänaloille.

On se kyllä jännä, että ravintoloitsijaa pidetään syyllisenä tilanteessa, jossa ihminen sattuu humaltumaan. Tai syy on Alkossa, K-kaupassa, puolisossa, kavereissa tai jossakin muussa.

Kuinka monta kertaa olette nähneet baarimikon väkisin juomaa kurkkuun kaatavan? Olisikohan aika siirtää vastuu juomisesta ihmiselle itselleen?

Kristian Björk

Millään uudistuksella ei ole käytännön merkitystä jos hintoja ei saada myös alas. Sveitsin alpeilla jekku ja bisse maksaa vähemmän kuin rukalla tai esim, tahkolla. Aivan kuin jo mainittiinkin, ahneus on sääntelyn lisäksi se mikä suomen ravintolamaailmaa häiritsee.

Pentti Westerholm

Kaupat ja ravintolat auki ympäri vuorokauden .Viinaa saisi aina kun haluaa ja halvalla.Eikö ole enään muita viihtymisen alueita kuin kaupat,ravintolat ja helposti ja halvalla saatava viina.Jotenkin näillä tavoitteilla tulevaisuus näyttää hieman utuiselta.

Anu Oksanen

jollen ihan väärin muista niin eikö tästäkin asiasta ole ollut jo jonkinmoista äänestystä jossain välillä ja Pelkonen vastusti silloin koko ajatusta vaikka muka onkin asiaa ajanut eteenpäin?? kumma juttu. Tänä päivänä on selkeästi nähtävillä että porukka tulee tosi myöhään kuppilaan ja siinä vaiheessa ollaan jo niin lärvit että se on yksi paukku ja takas ovesta ulos. Ei ole vara juoda ravintoloissa ja varsinkin arki-illat tosi hiljaisia. Mistä otat ne Asiakkaat??