Maanantai 10.12.2018

Meppi hämmästelee lobbaria: ”Näinkö päättyy kunniakas ura kansalaisten palvelijana?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.2.2016 20:46
 • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
  Kuva
  Pirkko Ruohonen-Lerner.
|

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan lobbareista.

Hän kertoi saaneensa itsekin kutsun viestintätoimisto Milttonin tilaisuuteen, jota isännöi pitkän uran ulkoministeriön virkamiehenä tehnyt Jan Store. Store siirtyi syksyllä eläkkeeltä lobbarin hommiin.

Ruohonen-Lerner kertoo, että kieltäytyi Milttonin kutsusta.

– Nyt mies istuu lasi kädessä europarlamentaarikkojen kanssa. --- Näinkö päättyy nykypäivänä kunniakas virkamiesura kansalaisten palvelijana? Ruohonen-Lerner kirjoittaa.

Ruohonen-Lernerin mielestä Store ”lipsautti” Helsingin Sanomien haastattelussa sen, mistä lobbaustilaisuuksissa on kyse. Store sanoi haastattelussa näin:

– On pystyttävä vaikuttamaan niihin ihmisiin, jotka vievät kynää. Aina on olemassa joku ihminen, joka on päävastuussa asioiden valmistelusta.

Ruohonen-Lerner toteaa, että lobbareilla, poliittisilla avustajilla, virka- ja työmiehillä on europarlamentissa valtaa.

– Vastuu päätöksistä on aina niillä, jotka voivat päätöksentekoon vaikuttaa. Vastuu päätöksistä on yhtä lailla niillä, jotka asiantuntijoina vievät kynää ja niillä, jotka äänestysnappia painavat, hän kirjoittaa.

– Pitkän virkamiesuran tehneenä EU-konkarina Store osaisi varmasti vastata tähänkin kysymykseen: Kuka lobbaa parlamentissa meidän tavallisten ihmisten asioita ja etuja? hän myös kysyy.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Pirkko Ruohonen-Lerner
Pirkko Ruohonen-Lerner
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Markkanen

Missähän mielessä olis ollu "kunniakas" ura ? Poliisit ja tarkastajat vaan ei ole tutkineet hänen jälkiään koska kukaan ei ole halunnu tehdä ilmotuksia. Kukapas tietävistä tekis koska samalla palais oma perse. "Piiri piini hyörii, lahjukset siellä pyörii. Rahhaa ehket saa, vaan virka kyllä taataan". Ja sen jälkeen vielä rahakkaampi posti. Näinhän se yhdessä vähiten korruptoimattomassa maassa eli "suomessa"

Carolus Linden

Jos ollaan huolestuneita lobbareiden vastuusta, niin mitenkähän pitäisi suhtaututa kankenlaisten eduskunta-avustajien vastuuseen. Hieman ihmetytti kun eduskunnan sivuilta luki, 34 kansanedustajan eduskuntaryhmällä on 35 avustajaa.
Eduskunnan sisäinen tietopalvelu antaa tarvittaessa hyvinkin laaja-alaista tietoapua ja tekee laskelmia kansanedustajien ja eduskuntaryhmien avuksi. Siksi voidaan ihmetellä miksi eduskuntaryhmillä on useampia sihteereitä ja sen lisäksi muita avustajia.
Vieläkin enemmän ihmetyttää miksi eduskuntaryhmä voidaan rekisteröidä oikeushenkilöksi.