Keskiviikko 26.6.2019

USA:n hävittäjät Suomi-harjoitukseen – ”Pidetty salassa, kansanedustajatkin kuulivat mediasta”

Luotu: 
10.2.2016 15:36
Päivitetty: 
12.2.2016 19:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa F-15 Eagle -hävittäjiä.
|

Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari hämmästelee, miksi Yhdysvaltain kansalliskaartin hävittäjien osallistumista Suomessa keväällä järjestettävään lentosotaharjoitukseen on pidetty salassa.

Kuudesta kahdeksaan yhdysvaltalaisia F-15C-hävittäjää on saapumassa Suomeen harjoittelemaan Karjalan lennoston kanssa. Heidän mukanaan henkilöstöä saapuu 70–100. Vierailusta kertoi ensimmäisenä Ylen uutiset. Mittakaavaa Kari pitää täysin poikkeuksellisena.

– Näin mittava harjoitus on pidetty salassa. Jopa eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet ovat saaneet tiedon harjoituksesta median kautta, Kari kirjoittaa tiedotteessaan.

Kari on huolissaan myös harjoituksen ulkopoliittisista vaikutuksista ja hän vaatii saada tietää, kenen aloitteesta harjoitustoimintaa on ryhdytty valmistelemaan.

– Ihmettelen, että valiokunta on sivuutettu täysin näin keskeisessä asiassa. Eduskunnalla tulee olla selkeä kuva harjoitustoiminnan kokonaisuudesta, laajuudesta ja tavoitteista. Eduskuntaa ei voi jättää sirpaletiedon varaan. Onko harjoituksen ulkopoliittisten vaikutusten arviointi tehty huolella? Kari kysyy.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

"Onko harjoituksen ulkopoliittisten vaikutusten arviointi tehty huolella? Kari kysyy."

Ei liene epäselvyyttä siitä, että tällaiset asiat käsittelee Tasavallan presidentin johdolla kokoontuva hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (UTVA).

Suomen edun mukaista on, että Puolustusvoimat toteuttaa parhaiten omia koulutustavoitteitaan vastaavia harjoituksia niiden kanssa, jotka tuottavat osallistujille suurimman hyödyn.

Timo Koivusalo

Mika Kari hämmästelee, miksi. No, aikoinaan eduskunta oli maailman suurin teatteri, jonka kuiskauskoppikin oli Moskovassa saakka. Karikin kyllä tietää, että valitettavasti monet niistä yhteyksistä ovat edelleen liiankin aktiivisia.

Nyt tilanne on aivan toinen, koska Suomi ei ole yksin omine salaisuuksineen vaan täysivaltainen jäsen Euroopan unionissa.

Timo-Pekka Mustakallio

Johan on kummaa, jos eduskunnalle tai edes puolustusvaliokunnalle ei suvaita kertoa, että ollaan ryhtymässä sotaleikkeihin suurvallan kanssa Suomessa. NL:n aikaan meillä oli sentään ryhdikkäitä ihmisiä, jotka osasivat kieltäytyä kohteliaasti yhteisistä harjoituksista, ja saman ryhdin olisi toivonut jatkuvan - se olisi jatkunutkin. Veikkailisin, että salailu juontuu taannoisesta natottajien yrityksestä ujuttaa Ilmavoimat Eestin Ämarin NATO-harjoituksiin... mikä Luojan kiitos torpattiin viime tingassa. Tämäkin pitäisi.

Ymmärtäähän kai jokainen täysjärkinen, että ekspansionistinen USA tunkee lonkeronsa vaivihkaa yhä syvemmälle Suomeen, kunnes se ei enää kelpuuta "ei kiitos"-vastausta. Mitä loitompana Suomi pysyy tuosta ilmeisen mielenvikaisesta maailmanhäiriköstä ja sen sotaliitosta - kansainvälistä lakia rikkovia sotarikollisia kumpikin -sitä parempi.